Κάπνισμα & κορωνοϊός: Κόβουμε το τσιγάρο, προστατευόμαστε από πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας

Κάπνισμα & κορωνοϊός: Κόβουμε το τσιγάρο, προστατευόμαστε από πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας Facebook Twitter
Γνωρίζουμε ήδη ότι το κάπνισμα είναι σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για τις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού.
0



ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, ώστε να προστατέψουμε την υγείας μας από τα χρόνια νοσήματα που συνδέονται με το κάπνισμα αλλά και από ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού το φθινόπωρο, μας συστήνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ). Όπως θυμίζει η Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα, ομότιμη καθηγήτρια Πνευμονολογίας και τ. αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το κάπνισμα κοστίζει τη ζωή σε 8 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως διεθνώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 15.000 ασθενείς ετησίως αποβιώνουν από νοσήματα σχετιζόμενα με το τσιγάρο.

Μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελεί και το παθητικό κάπνισμα, που σκοτώνει ετησίως 600.000 ανθρώπους, ενώ η πνευμονολόγος Ιωάννα Μητρούσκα, διευθύντρια ΕΣΥ της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ Κρήτης και συντονίστρια της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής της Υγείας της ΕΠΕ επισημαίνει πως: «Η προστασία των νέων από τη χειραγώγηση της βιομηχανίας και η αποτροπή τους από τη χρήση καπνού και νικοτίνης αποτελεί τον πρωταρχικό σκοπό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος».

Η προστασία των νέων από τη χειραγώγηση της βιομηχανίας και η αποτροπή τους από τη χρήση καπνού και νικοτίνης αποτελεί τον πρωταρχικό σκοπό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος


Στην εποχή της πανδημίας Covid-19 προέκυψαν νέα επιβαρυντικά στοιχεία σχετικά με το κάπνισμα και την έκβαση της νόσου, για τα οποία μας ενημερώνει η επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Παρασκευή Κατσαούνου, συντονίστρια της Ομάδας Λοιμώξεων της ΕΠΕ, λέγοντας: «Γνωρίζουμε ήδη ότι το κάπνισμα είναι σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας για τις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως η γρίπη, η πνευμονιοκοκκική πνευμονία και η φυματίωση. Για παράδειγμα, οι καπνιστές έχουν 57% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από φυματίωση, οι παθητικοί καπνιστές αντίστοιχα 44%, ενώ τα βρέφη, των οποίων και οι δύο γονείς καπνίζουν και εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα, έχουν 82% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού. Συγκεκριμένα, το κάπνισμα μειώνει την άμυνα και τη βλεννοκρoσσωτή κάθαρση των αεραγωγών.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid-19 αναδείχτηκε το γεγονός πως το κάπνισμα είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για τα νοσήματα [χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), σακχαρώδης διαβήτης κ.λπ.] που καθιστούν τους ασθενείς ευπαθείς για σοβαρή νόσηση από τον κορωνοϊό και βαριές επιπλοκές, καθώς επίσης και το γεγονός ότι το κάπνισμα καθαυτό αυξάνει την ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα σε όσους ασθενείς με Covid-19 χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Σε ό,τι αφορά την ευαλωτότητα των ασθενών, ενοχοποιείται η αύξηση των υποδοχέων ACE-2 που παρατηρείται τόσο στους καπνιστές όσο και στους ασθενείς με ΧΑΠ και που ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί σαν "πόρτα" για να εισβάλει στα κύτταρα των πνευμόνων. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς φέρνουν συχνότερα τα χέρια τους στο πρόσωπό τους για να καπνίσουν, ενώ, παράλληλα, συγκεκριμένα καπνικά προϊόντα, όπως ο ναργιλές, χρησιμοποιούνται από περισσότερους χρήστες, αυξάνοντας την πιθανότητα μετάδοσης του ιού».

Τέλος, σε ό,τι αφορά μελέτες από τη Γαλλία, που έδειξαν πιθανή ευνοϊκή επίδραση της νικοτίνης στη νόσο Covid-19, η Παρασκευή Κατσαούνου τονίζει πως η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί και πως αν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, η νικοτίνη θα συστήνεται να λαμβάνεται φαρμακευτικά ως επίθεμα (patch) ή τσίχλα.

Μάθημα ετοιμότητας κορωνοϊού σε νησιά με παππούδες καπνιστές

Μετά το εξαιρετικό αποτέλεσμα που πετύχαμε στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού με τη δραστική ελάττωση των κρουσμάτων στην κοινότητα, μέγιστη προτεραιότητα της δημόσιας υγείας αναδεικνύεται η προστασία των μικρών και απομακρυσμένων νησιών κατά το άνοιγμα του τουρισμού. Στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου, ειδικά στα νησιά της άγονης γραμμής, οι κάτοικοι είναι στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι, ενώ έχουν υπάρξει για χρόνια καπνιστές, με συνέπεια πολλοί να πάσχουν από ΧΑΠ. Επίσης, μια ιδιαιτερότητα αυτών των πολύ γραφικών τουριστικών προορισμών είναι το γεγονός πως έχουν βασικές υποδομές υγείας και χρειάζονται βοήθεια στην αντιμετώπιση ενδεχόμενου κρούσματος της λοίμωξης Covid-19. Α

Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, η Ομάδα Αιγαίου, με 26 χρόνια εμπειρίας σε θαλάσσιες αποστολές υγείας στα μικρά και ακριτικά νησιά της πατρίδας μας, διοργάνωσε, μαζί με την ΕΠΕ, διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Διαχείριση ασθενούς στις περιφερειακές δομές υγείας υπό τις συνθήκες της πανδημίας της λοίμωξης του αναπνευστικού Covid-19».

Στο webinar συμμετείχαν περισσότεροι από 100 επαγγελματίες υγείας από περισσότερα από 20 μικρά και ακριτικά νησιά και μίλησαν διακεκριμένοι επιστήμονες της ΕΠΕ. Καλύφθηκαν, δε, θέματα όπως η διαρρύθμιση χώρου στη μονάδα υγείας, τα μέσα ατομικής προστασίας, η εκπαίδευση προσωπικού, η τηλεϊατρική, η διαλογή ασθενών, τα κριτήρια καθορισμού ύποπτου περιστατικού για Covid-19, η εξέταση ασθενούς (με ή χωρίς υποψία για Covid-19), η λήψη δείγματος και αποστολή του, η ανάγκη νοσηλείας ή περιορισμού κατ' οίκον, οι οδηγίες προς ασθενείς για περιορισμό μετάδοσης, η απολύμανση χώρου και εργαλείων, η ανάγκη διακομιδής του περιστατικού, η ιχνηλάτηση επαφών και ο έλεγχος ιατρονοσηλευτικού προσωπικού μετά από έκθεση χωρίς προφυλάξεις σε Covid-19.

Το άνοιγμα του τουρισμού αλλά και της εστίασης, βασικών κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα, με σημαντική βαρύτητα για τις τοπικές οικονομίες των νησιών μας, μεγαλώνει την ευθύνη υποστήριξης των δομών υγείας τους και επιβάλλει 24ωρη επαγρύπνηση, με όλες τις εθελοντικές οργανώσεις και τους επίσημους φορείς της πολιτείας να συνεργάζονται για τον ίδιο σκοπό: να διατηρηθούν τα νησιά μας coronavirus-free και να παραμείνει η Ελλάδα ειδυλλιακός και ασφαλής τόπος για διακοπές.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Το νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM