Kάτα βάθος αισιόδοξοι. Εμπιστευθείτε το μυαλό σας

Facebook Twitter
0

 Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Μια από τις πιο επαναστατικές μελέτες που δημοσιεύθηκε  πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience  κατάφερε να αποτυπώσει την προτίμηση που δείχνουν τα  εγκεφαλικά κύτταρα του ανθρώπου στην αισιόδοξη πληροφορία η οποία μάλιστα εκφράζεται με μια αυτόνομη πρωτοβουλία από τον ίδιο τον εγκέφαλονα αγνοεί πρακτικά οτιδήποτε αρνητικό. Η διαδικασία αυτή ισχύει ακόμη και σε εκείνους που δεν πιστεύουν ότι είναι αισιόδοξοι σα χαρακτήρες. Με έκπληξη τους οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα 80%  του δείγματος των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη αποδείχθηκαν αισιόδοξοι και μόνο το  20% βρέθηκε  να είναι οι πραγματικοί πεσιμιστές

 

Σύμφωνα με τη δομή του τέλειου  βιολογικού υπολογιστή  που λέγεται εγκέφαλος το σημείο πίσω από το μέτωπο , ο μετωπιαίος λοβός, συνδέεται με την συγκέντρωση και αξιολόγηση της πληροφορίας κινδύνου.

 

Στους πεσιμιστές - απαισιόδοξους η κινητικότητα στην εγκεφαλική  αυτή περιοχή  αυξάνεται σε μέγιστο βαθμό όταν λαμβάνουν αρνητική  πληροφορία. Για παράδειγμα, κατά την διάρκεια του πειράματος οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το ενδεχόμενο να  νοσήσουν από καρκίνο, να χάσουν την δουλειά τους κ.α θλιβερά σενάρια, ενώ καταγραφόταν η λειτουργία του εγκεφάλου τους. 

Αντίθετα, στις θετικές-αισιόδοξες προσωπικότητες η περιοχή του μετωπιαίου  λοβού έδειξε να  παρουσιάζει πολύ μικρότερη κινητικότητα στην ανακοίνωση των δυσάρεστων ειδήσεων.Μ’ άλλα λόγια ο εγκέφαλος αυτενεργεί  και διαλέγει μόνος του αυτό που θέλει να ακούσει. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι πολύ συχνά οι άνθρωποι αξιολογούν τον κίνδυνο πολύ χαμηλότερα απ’ ότι τους παρουσιάζεται λόγω θετικής προδιάθεσης στο βασικό προγραμματρισμό του ανθρώπινο εγκεφάλου. που προτιμά να στέλνει την κινδυνολογία και την υπερβολή στο recyclingbin.

Τα αντικαπνιστικά μηνύματα, για παράδειγμα, αποδεικνύεται με τα συμπεράσματα της πρωτοποριακής μελέτης  γιατί τελικά δεν αποδίδουν σημειώνουν οι επιστήμονες... Στη πλειονότητα τους οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς μετριάζουν τον κίνδυνο μέσα τους, όσο ανατριχιαστικά κι αν είναι τα στοιχεία που απεικονίζονται στα πακέτα των τσιγάρων, όσο τεράστια κι αν είναι τα γράμματα που χρησιμοποιουνται στα μηνύματα  με στόχο να σβήσει κανείς το τσιγάρο πριν το ανάψει καν .

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι αισιόδοξοι χαρακτήρες είναι το είδος του σύγχρονου ανθρώπου  που επιβιώνουν στις δυσκολίες και τα απρόοπτα στην εξέλιξη της ζωής.

Κατ αρχήν σώζουν την υγεία τους, αρα και την επιβίωσή τους. Αμέτρητες πλέον ερευνες  αποδεικνύουν τη σχέση αισιόδοξου χαρακτήρα και θετικής στάσης ζωής με τα βιολογικά οφέλη: περισσότερα χρόνια και πιο χαρούμενα ,με σώμα πιο ανθεκτικό. Xαμηλότερη θνητότητα,μεγαλύτερα ποσοστά ίασης από καρκίνο και δύσκολες ασθένειες, λιγότερη καρδιόπαθειας,  ισχυρότερο ανοσοποιητικό, λιγότερες ρυτίδες και κάθε bonus χαράς τύχης και μακροβιότητας.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM