Μείωση της βλάβης: Μια πρακτική που μπορεί να βοηθήσει τους αμετανόητους καπνιστές

Μείωση της βλάβης: Μια πρακτική που μπορεί να βοηθήσει τους αμετανόητους καπνιστές Facebook Twitter
0

 

Η συζήτηση για το κάπνισµα και τις επιβλαβείς συνέπειές του γίνεται πολλά χρόνια τώρα, χωρίς, ωστόσο, να φαίνεται ότι έχει υπάρξει µεγάλη πρόοδος στον περιορισµό των συνεπειών του για τη δηµόσια υγεία. Τα στοιχεία που έδωσαν επιστήµονες απ' όλο τον κόσµο κατά τη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου για τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισµα είναι αποκαρδιωτικά.


«Αν και γνωρίζουµε εδώ και δεκαετίες ότι το τσιγάρο σκοτώνει, το κάπνισµα εξακολουθεί να αποτελεί την αιτία θανάτου για σχεδόν 2 στους 3 µακροχρόνιους καπνιστές» ανέφερε ο David T. Sweanor, πρόεδρος του Κέντρου Ηθικής, Πολιτικών και Νοµοθεσίας Υγείας του Πανεπιστηµίου της Οτάβα.


H πανδηµία του τσιγάρου σκοτώνει περίπου 7 εκατοµµύρια ανθρώπους ετησίως και αποτελεί τη µοναδική αιτία θανάτου που µπορεί να προληφθεί, ενώ, όπως τόνισε ο πνευµονολόγος και µέλος της Συµβουλευτικής Επιτροπής για το Κάπνισµα στην Κύπρο, κ. Μιχάλης Τουµπής, «είναι βαρύ και το οικονοµικό κόστος, καθώς το κάπνισµα "κοστίζει" 1 τρισεκατοµµύριο δολάρια ετησίως στην περίθαλψη».


Οι επιστήµονες τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει στροφή στις πολιτικές που επιλέγονται µέχρι σήµερα για τη διαχείριση του καπνίσµατος, συστήνοντας στους φορείς δηµόσιας υγείας να συµπεριλάβουν τη µείωση της βλάβης ως έναν επιπλέον πυλώνα, δίπλα στη διακοπή και την πρόληψη.


«Μπορούµε να "ξεφορτωθούµε" πολύ γρήγορα την πανδηµία των τσιγάρων αξιοποιώντας την επιστήµη και την τεχνολογία. Έχουµε την τάση να θέτουµε ρυθµιστικές πολιτικές για το κάπνισµα τελείως διαφορετικές από αυτές άλλων θεµάτων δηµόσιας υγείας. Δεν θα πρέπει όµως να είναι διαφορετικές. Μπορούµε να εφαρµόσουµε τις ίδιες πρακτικές. Όταν εντοπίζουµε το ρίσκο, προσπαθούµε να το µειώσουµε» τόνισε µε έµφαση ο David T. Sweanor, αναφέροντας πως η µείωση της βλάβης αποτελεί καθηµερινή πρακτική σε άλλους τοµείς, όπως π.χ. η χρήση αντηλιακού για την αποφυγή των παθήσεων του δέρµατος ή η χρήση ζώνης στο αυτοκίνητο για τον περιορισµό των θανάτων από αυτοκινητικά δυστυχήµατα.


Τον ρόλο τους σε αυτή τη διαδικασία έχουν να παίξουν, σύµφωνα µε τους επιστήµονες, τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσµατος, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θέρµανσης καπνού, για τα οποία υπάρχουν επιστηµονικά δεδοµένα ότι είναι περιορισµένου κινδύνου. Η διαφορά τους µε τα τσιγάρα είναι η απουσία καύσης. Δηλαδή, ενώ στο τσιγάρο ο καπνός καίγεται σε υψηλές θερµοκρασίες παράγοντας µεγάλο αριθµό τοξικών ουσιών, στα νέα προϊόντα ο καπνός ή το υγρό νικοτίνης θερµαίνεται, µε αποτέλεσµα να µειώνεται αισθητά η τοξικότητα για τον καπνιστή. Για να επιτύχει µια πολιτική µείωσης της βλάβης, βασική προϋπόθεση, τόνισαν οι ειδικοί, είναι αυτά τα προϊόντα να είναι προσβάσιµα στους καπνιστές και να υπάρχει σωστή ενηµέρωση γύρω από αυτά.


Τέλος και στον µύθο της νικοτίνης ως βασικής αιτίας για τις ασθένειες που σχετίζονται µε το κάπνισµα έδωσαν οι γιατροί στο συνέδριο, αναφέροντας πως «οι άνθρωποι καπνίζουν για τη νικοτίνη, αλλά πεθαίνουν από την πίσσα», και διευκρίνισαν πως όσοι αναζητούν τη νικοτίνη µπορούν να τη λάβουν από άλλα, λιγότερο επικίνδυνα προϊόντα και όχι από το τσιγάρο. Δεν παρέλειψαν φυσικά να τονίσουν πως η διακοπή του καπνίσµατος αποτελεί τη µοναδική λύση για όποιον ενδιαφέρεται να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για την υγεία του και πως η πολιτική µείωσης της βλάβης απευθύνεται σε όσους έχουν προσπαθήσει αλλά δεν τα έχουν καταφέρει.


Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου ιδρύθηκε, µε πρωτοβουλία Ελλήνων γιατρών, και µια διεθνής εταιρεία η οποία φιλοδοξεί να γίνει ο επιστηµονικός φορέας που θα συντονίσει τις προσπάθειες και τις συζητήσεις γύρω από τη µείωση της βλάβης από το κάπνισµα σε παγκόσµιο επίπεδο.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM