Το μενού των διακοπών είναι δροσερό, θρεπτικό και ελαφρύ

Το μενού των διακοπών είναι δροσερό, θρεπτικό και ελαφρύ Facebook Twitter
Το καλοκαίρι χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες, αλλά περισσότερο δροσιστικά τρόφιμα, πλούσια σε βιταμίνες και μικροστοιχεία που χαρίζουν ενέργεια και ευεξία.
0

ΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ SAVOIR VIVRE του καλοκαιριού είναι τόσο έντονο που πολλές φορές συμβολίζουμε τους καλοκαιρινούς μήνες με ένα χωνάκι παγωτό ή μια φέτα δροσερό παγωμένο καρπούζι. Και αυτό συμβαίνει γιατί η πιο αγαπημένη και πιο ζεστή εποχή του χρόνου εκ των πραγμάτων θέτει κάποιους κανόνες σε ό,τι αφορά την προτίμηση στην κατανάλωση τροφίμων αλλά και την όλη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το καλοκαίρι χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες, αλλά περισσότερο δροσιστικά τρόφιμα, πλούσια σε βιταμίνες και μικροστοιχεία που χαρίζουν ενέργεια και ευεξία. Αποφεύγουμε τα βαριά και λιπαρά γεύματα, τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και άλλα σνακ που χαρίζουν απόλαυση, δροσιά και ενέργεια, χωρίς να μας επιβαρύνουν με περιττά συστατικά. Περιορίζουμε το αλάτι και τα καυτερά καρυκεύματα, ελαττώνουμε το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, τρώμε περισσότερο ψάρι καθώς και απ’ όλα αυτά τα κηπευτικά που έχει το μποστάνι, αυτά με τα υπέροχα χρώματα και την πολυβιταμινούχα σύσταση.

Για να λειτουργήσει το σώμα μας όσο το δυνατό καλύτερα και να αποδώσει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του χωρίς στρες και χωρίς να υφίσταται κράμπες από την έντονη άσκηση χρειάζεται συστατικά «καταλύτες» όπως αυτοί που περιέχονται στις πολυβιταμίνες.

Όταν κάνει ζέστη χρειαζόμαστε περισσότερα υγρά, που μπορούμε να προσλάβουμε και μέσα από τα τρόφιμα, όπως υπογραμμίζει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου. Smoothies, φυσικοί χυμοί φρούτων και κρύες ντοματόσουπες μάς ενυδατώνουν όταν η έντονη εφίδρωση αυξάνει την ανάγκη του οργανισμού για υγρά. Επιπλέον, όταν κάνει ζέστη χρειαζόμαστε μικρά και συχνά εύπεπτα γεύματα. Ένα γιαούρτι με μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς, δύο κριτσίνια με ένα κομμάτι τυρί, μια κρύα σούπα, μια σαλάτα με στραγγισμένα όσπρια ή πένες ολικής άλεσης αποτελούν ένα ιδανικό σνακ ή κανονικό γεύμα, ανάλογα με την ποσότητα που θα σερβίρουμε στο πιάτο. Όταν κάνει πολλή ζέστη και νιώθουμε ατονία ή πέφτει λίγο η αρτηριακή μας πίεση μπορούμε να βάλουμε λίγο παραπάνω αλάτι στη διατροφή για να νιώσουμε καλύτερα. Λίγα chips, μερικά κράκερ, ένα κομμάτι πιο αλμυρό τυρί, όπως η παρμεζάνα ή η φέτα, βοηθούν να καταπολεμήσουμε την υπόταση του καλοκαιριού.

Πολυβιταμίνες. Το έξτρα που χρειαζόμαστε

Μπορεί να θεωρούμε ότι τον χειμώνα χρειαζόμαστε περισσότερη στήριξη μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά το καλοκαίρι είναι μια εξίσου απαιτητική περίοδος οπότε το διάβασμα και η δουλειά αντικαθίστανται με φυσική δραστηριότητα και σπορ. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγγάνιο, το χρώμιο και ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητα καθώς αποτελούν συστατικά των ενζύμων και των συνενζύμων του οργανισμού μας. Για να λειτουργήσει το σώμα μας όσο το δυνατό καλύτερα και να αποδώσει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του χωρίς στρες και χωρίς να υφίσταται κράμπες από την έντονη άσκηση χρειάζεται συστατικά «καταλύτες» όπως αυτοί που περιέχονται στις πολυβιταμίνες. Θυμηθείτε ότι τις πολυβιταμίνες μπορείτε να τις παίρνετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, κατά προτίμηση όχι βράδυ, γιατί όταν περιέχουν διεγερτικά και τονωτικά συστατικά ενδέχεται να προκαλέσουν διαταραχές του ύπνου.

Επίσης, η λήψη των πολυβιταμινών σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για να χαλάσετε το μοντέλο της διατροφής σας το καλοκαίρι. Η πλειονότητα των κηπευτικών, των ψαριών και όλων των υγιεινών τροφίμων που μπορούν να ενταχθούν καθημερινά στο διαιτολόγιό σας σάς δίνει την ευκαιρία να φτιάξετε ένα μοντέλο διατροφής που θα μπορέσετε να κρατήσετε και τον χειμώνα με όσα δίνει το χειμωνιάτικο μποστάνι, ώστε να αποφύγουμε λάθη διατροφικά που ευνοούν την έλευση χρόνιων νοσημάτων. Το ότι παίρνετε μια καλής ποιότητας πολυβιταμίνη δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρέφεστε διαρκώς με junk food. Αντίθετα, όταν η διατροφή είναι σωστή και περιέχει πολλές βιταμίνες, αλληλεπιδρά με τα συστατικά των πολυβιταμινών και δίνει ένα καλύτερο αποτέλεσμα– αντίθετα, καμιά πολυβιταμίνη στον κόσμο δεν μπορεί να σβήσει τον κακό αντίκτυπο μιας συνεχιζόμενης ανθυγιεινής διατροφής. Μαζί με τις πολυβιταμίνες φροντίζουμε να πίνουμε πολύ νερό, παράλληλα περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ και αποφεύγουμε το κάπνισμα, ενώ προσπαθούμε να τρώμε κρέας μόνο 2-3 φορές την εβδομάδα, επιλέγοντας στεγνά από λίπος κομμάτια.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eat (pray, love)

Υγεία & Σώμα / Πώς να τρώμε υγεινά το καλοκαίρι

Από τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού μέχρι τα πολύτιμα λιπαρά ωξέα των ψαριών, αυτά είναι τα συστατικά της υγιεινής καλοκαιρινής διατροφής που μας χαρίζουν την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να αδράξουμε τη μέρα, κάθε μέρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM