Το μενού των διακοπών είναι δροσερό, θρεπτικό και ελαφρύ

Το μενού των διακοπών είναι δροσερό, θρεπτικό και ελαφρύ Facebook Twitter
Το καλοκαίρι χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες, αλλά περισσότερο δροσιστικά τρόφιμα, πλούσια σε βιταμίνες και μικροστοιχεία που χαρίζουν ενέργεια και ευεξία.
0

ΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ SAVOIR VIVRE του καλοκαιριού είναι τόσο έντονο που πολλές φορές συμβολίζουμε τους καλοκαιρινούς μήνες με ένα χωνάκι παγωτό ή μια φέτα δροσερό παγωμένο καρπούζι. Και αυτό συμβαίνει γιατί η πιο αγαπημένη και πιο ζεστή εποχή του χρόνου εκ των πραγμάτων θέτει κάποιους κανόνες σε ό,τι αφορά την προτίμηση στην κατανάλωση τροφίμων αλλά και την όλη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το καλοκαίρι χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες, αλλά περισσότερο δροσιστικά τρόφιμα, πλούσια σε βιταμίνες και μικροστοιχεία που χαρίζουν ενέργεια και ευεξία. Αποφεύγουμε τα βαριά και λιπαρά γεύματα, τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και άλλα σνακ που χαρίζουν απόλαυση, δροσιά και ενέργεια, χωρίς να μας επιβαρύνουν με περιττά συστατικά. Περιορίζουμε το αλάτι και τα καυτερά καρυκεύματα, ελαττώνουμε το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, τρώμε περισσότερο ψάρι καθώς και απ’ όλα αυτά τα κηπευτικά που έχει το μποστάνι, αυτά με τα υπέροχα χρώματα και την πολυβιταμινούχα σύσταση.

Για να λειτουργήσει το σώμα μας όσο το δυνατό καλύτερα και να αποδώσει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του χωρίς στρες και χωρίς να υφίσταται κράμπες από την έντονη άσκηση χρειάζεται συστατικά «καταλύτες» όπως αυτοί που περιέχονται στις πολυβιταμίνες.

Όταν κάνει ζέστη χρειαζόμαστε περισσότερα υγρά, που μπορούμε να προσλάβουμε και μέσα από τα τρόφιμα, όπως υπογραμμίζει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου. Smoothies, φυσικοί χυμοί φρούτων και κρύες ντοματόσουπες μάς ενυδατώνουν όταν η έντονη εφίδρωση αυξάνει την ανάγκη του οργανισμού για υγρά. Επιπλέον, όταν κάνει ζέστη χρειαζόμαστε μικρά και συχνά εύπεπτα γεύματα. Ένα γιαούρτι με μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς, δύο κριτσίνια με ένα κομμάτι τυρί, μια κρύα σούπα, μια σαλάτα με στραγγισμένα όσπρια ή πένες ολικής άλεσης αποτελούν ένα ιδανικό σνακ ή κανονικό γεύμα, ανάλογα με την ποσότητα που θα σερβίρουμε στο πιάτο. Όταν κάνει πολλή ζέστη και νιώθουμε ατονία ή πέφτει λίγο η αρτηριακή μας πίεση μπορούμε να βάλουμε λίγο παραπάνω αλάτι στη διατροφή για να νιώσουμε καλύτερα. Λίγα chips, μερικά κράκερ, ένα κομμάτι πιο αλμυρό τυρί, όπως η παρμεζάνα ή η φέτα, βοηθούν να καταπολεμήσουμε την υπόταση του καλοκαιριού.

Πολυβιταμίνες. Το έξτρα που χρειαζόμαστε

Μπορεί να θεωρούμε ότι τον χειμώνα χρειαζόμαστε περισσότερη στήριξη μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά το καλοκαίρι είναι μια εξίσου απαιτητική περίοδος οπότε το διάβασμα και η δουλειά αντικαθίστανται με φυσική δραστηριότητα και σπορ. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C και ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγγάνιο, το χρώμιο και ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητα καθώς αποτελούν συστατικά των ενζύμων και των συνενζύμων του οργανισμού μας. Για να λειτουργήσει το σώμα μας όσο το δυνατό καλύτερα και να αποδώσει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του χωρίς στρες και χωρίς να υφίσταται κράμπες από την έντονη άσκηση χρειάζεται συστατικά «καταλύτες» όπως αυτοί που περιέχονται στις πολυβιταμίνες. Θυμηθείτε ότι τις πολυβιταμίνες μπορείτε να τις παίρνετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, κατά προτίμηση όχι βράδυ, γιατί όταν περιέχουν διεγερτικά και τονωτικά συστατικά ενδέχεται να προκαλέσουν διαταραχές του ύπνου.

Επίσης, η λήψη των πολυβιταμινών σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για να χαλάσετε το μοντέλο της διατροφής σας το καλοκαίρι. Η πλειονότητα των κηπευτικών, των ψαριών και όλων των υγιεινών τροφίμων που μπορούν να ενταχθούν καθημερινά στο διαιτολόγιό σας σάς δίνει την ευκαιρία να φτιάξετε ένα μοντέλο διατροφής που θα μπορέσετε να κρατήσετε και τον χειμώνα με όσα δίνει το χειμωνιάτικο μποστάνι, ώστε να αποφύγουμε λάθη διατροφικά που ευνοούν την έλευση χρόνιων νοσημάτων. Το ότι παίρνετε μια καλής ποιότητας πολυβιταμίνη δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρέφεστε διαρκώς με junk food. Αντίθετα, όταν η διατροφή είναι σωστή και περιέχει πολλές βιταμίνες, αλληλεπιδρά με τα συστατικά των πολυβιταμινών και δίνει ένα καλύτερο αποτέλεσμα– αντίθετα, καμιά πολυβιταμίνη στον κόσμο δεν μπορεί να σβήσει τον κακό αντίκτυπο μιας συνεχιζόμενης ανθυγιεινής διατροφής. Μαζί με τις πολυβιταμίνες φροντίζουμε να πίνουμε πολύ νερό, παράλληλα περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ και αποφεύγουμε το κάπνισμα, ενώ προσπαθούμε να τρώμε κρέας μόνο 2-3 φορές την εβδομάδα, επιλέγοντας στεγνά από λίπος κομμάτια.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eat (pray, love)

Υγεία & Σώμα / Πώς να τρώμε υγεινά το καλοκαίρι

Από τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού μέχρι τα πολύτιμα λιπαρά ωξέα των ψαριών, αυτά είναι τα συστατικά της υγιεινής καλοκαιρινής διατροφής που μας χαρίζουν την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να αδράξουμε τη μέρα, κάθε μέρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM