Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

are brain games good for you fcab
0

Οι ανάγκες μας σε θερμίδες και θρεπτικά στοιχεία εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής, τον βαθμό άσκησης, την πνευματική εργασία, το πόσο καλά ή πρόχειρα διατρεφόμαστε και την εποχή. Την άνοιξη, που ο καιρός ανοίγει και κάνουμε περισσότερα, αθλούμαστε περισσότερο, περπατάμε περισσότερο, τολμάμε τις πρώτες βουτιές στη θάλασσα, έχουμε ανάγκη από επαρκή πρόσληψη μικροθρεπτικών στοιχείων που μας εξασφαλίζουν ενέργεια και τόνωση. Επιπλέον, αυτή την εποχή χρειαζόμαστε καλό ύπνο, ειδικά τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι που ετοιμάζονται για σχολικές ή πανεπιστημιακές εξετάσεις.

Η καλή λειτουργία του οργανισμού προϋποθέτει καλή εγκεφαλική λειτουργία, επιπλέον ενέργεια και έλεγχο του στρες με ήρεμο ύπνο. Δυστυχώς, δεν είναι πάντοτε στο χέρι μας να τρώμε σωστά κάθε μέρα ή να ζούμε σε ένα απαλλαγμένο από στρες περιβάλλον. Ειδικά το δεύτερο είναι από δύσκολο έως αδύνατο, καθώς οι πόλεις μας δεν είναι φιλικές στους πολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μεγάλα προβλήματα του λεκανοπεδίου Αττικής, π.χ. το κυκλοφορικό, η έλλειψη πρασίνου κ.λπ. Έχουμε, λοιπόν, καθημερινά, τις πολυβιταμίνες και τα υπόλοιπα συμπληρώματα διατροφής συμμάχους για να τα βγάλουμε πέρα με μια απαιτητική καθημερινότητα.

Συμβουλές για μαθητές, αθλητές και εργαζόμενους

Αυτή την εποχή χρειαζόμαστε πρωτίστως brain food, δηλαδή τροφές που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, όπως είναι τα ψάρια που συνδυάζουν πρωτεΐνη με φώσφορο και ω-3 λιπαρά οξέα. Επίσης, πρέπει να υπερκαλύπτουμε τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, όπως το σύμπλεγμα των βιταμινών B, o σίδηρος, το μαγνήσιο, ο χαλκός, το μαγγάνιο και η βιταμίνη D, η οποία συμμετέχει σε όλες τις οργανικές λειτουργίες.

Ο καλός ύπνος σε σκοτεινό δωμάτιο, χωρίς μουσική, τηλεόραση ανοιχτή ή οποιοδήποτε άλλο είδος παρεμβολής, για παράδειγμα ο ήχος του εισερχόμενου μηνύματος στο κινητό, διασφαλίζουν τη διατήρηση της υγείας, της ενέργειας και της ευεξίας μας σε αυτή την απαιτητική περίοδο

Χρειαζόμαστε και τονωτικά συστατικά που υπάρχουν στις πολυβιταμίνες, π.χ. το εκχύλισμα του ginseng, του ginkgo biloba και άλλα συστατικά από super foods, όπως το cranberry και το goji berry. Τα συμπληρώματα που εστιάζουν στις βιταμίνες C και B βοηθούν και στον έλεγχο του στρες και στην επιδιόρθωση των ιστών του σώματος και των κυττάρων μας από τη φθορά που προκαλεί το οξειδωτικό στρες, το οποίο δεν οφείλεται μόνο στα τοξικά του περιβάλλοντος (ήλιος, ρύπανση) αλλά και σε εκείνες τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται πάντα στον οργανισμό μας ως υποπροϊόν των βιοχημικών οργανικών αντιδράσεων.

 

Μεγάλη κουβέντα γίνεται τον τελευταίο καιρό για το αν οι βιταμίνες πρέπει να λαμβάνονται συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα, με ή χωρίς γεμάτο στομάχι. Οι καθηγητές Κλινικής Φαρμακολογίας συμφωνούν ότι τα περισσότερα φαρμακευτικά σκευάσματα καλό είναι να μη λαμβάνονται ταυτόχρονα με το φαγητό ώστε να μην αλλάζει το περιβάλλον του στομάχου και να μην αλλάζει και το pH του. Οι βιταμίνες που περιέχουν τονωτικά στοιχεία θα πρέπει να λαμβάνονται μέσα στην ημέρα και να αποφεύγουμε την κατανάλωσή τους το βράδυ, ώστε να μη διαταράσσεται ο ύπνος.

Το βράδυ, αντίθετα, λαμβάνονται τα συμπληρώματα διατροφής με μελατονίνη, που παίρνουν όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον ύπνο λόγω υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης και της αντιστροφής του μοτίβου ύπνου – εγρήγορσης, π.χ. πολλοί μαθητές ή φοιτητές διαβάζουν το βράδυ και κοιμούνται μέχρι αργά το πρωί. Ο καλός ύπνος σε σκοτεινό δωμάτιο, χωρίς μουσική, τηλεόραση ανοιχτή ή οποιοδήποτε άλλο είδος παρεμβολής, για παράδειγμα ο ήχος του εισερχόμενου μηνύματος στο κινητό, διασφαλίζουν τη διατήρηση της υγείας, της ενέργειας και της ευεξίας μας σε αυτή την απαιτητική περίοδο που προηγείται του καλοκαιριού. 

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν δημιουργούν εθισμό, αλλά δεν πρέπει και να αποτελούν άλλοθι για να μην τρώμε σωστά και υγιεινά. Επιπλέον, ο ρόλος τους ακυρώνεται όταν κάνουμε καταχρήσεις. Πρέπει να απέχουμε από αλκοόλ και κάπνισμα, και να περιορίσουμε στο ελάχιστο την κατανάλωση junk food. Σημαντική είναι και η καλή ενυδάτωση, με το νερό να είναι το κατεξοχήν ενυδατικό υγρό για τον οργανισμό. 

 
Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM