Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

are brain games good for you fcab
0

Οι ανάγκες μας σε θερμίδες και θρεπτικά στοιχεία εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής, τον βαθμό άσκησης, την πνευματική εργασία, το πόσο καλά ή πρόχειρα διατρεφόμαστε και την εποχή. Την άνοιξη, που ο καιρός ανοίγει και κάνουμε περισσότερα, αθλούμαστε περισσότερο, περπατάμε περισσότερο, τολμάμε τις πρώτες βουτιές στη θάλασσα, έχουμε ανάγκη από επαρκή πρόσληψη μικροθρεπτικών στοιχείων που μας εξασφαλίζουν ενέργεια και τόνωση. Επιπλέον, αυτή την εποχή χρειαζόμαστε καλό ύπνο, ειδικά τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι που ετοιμάζονται για σχολικές ή πανεπιστημιακές εξετάσεις.

Η καλή λειτουργία του οργανισμού προϋποθέτει καλή εγκεφαλική λειτουργία, επιπλέον ενέργεια και έλεγχο του στρες με ήρεμο ύπνο. Δυστυχώς, δεν είναι πάντοτε στο χέρι μας να τρώμε σωστά κάθε μέρα ή να ζούμε σε ένα απαλλαγμένο από στρες περιβάλλον. Ειδικά το δεύτερο είναι από δύσκολο έως αδύνατο, καθώς οι πόλεις μας δεν είναι φιλικές στους πολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μεγάλα προβλήματα του λεκανοπεδίου Αττικής, π.χ. το κυκλοφορικό, η έλλειψη πρασίνου κ.λπ. Έχουμε, λοιπόν, καθημερινά, τις πολυβιταμίνες και τα υπόλοιπα συμπληρώματα διατροφής συμμάχους για να τα βγάλουμε πέρα με μια απαιτητική καθημερινότητα.

Συμβουλές για μαθητές, αθλητές και εργαζόμενους

Αυτή την εποχή χρειαζόμαστε πρωτίστως brain food, δηλαδή τροφές που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, όπως είναι τα ψάρια που συνδυάζουν πρωτεΐνη με φώσφορο και ω-3 λιπαρά οξέα. Επίσης, πρέπει να υπερκαλύπτουμε τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, όπως το σύμπλεγμα των βιταμινών B, o σίδηρος, το μαγνήσιο, ο χαλκός, το μαγγάνιο και η βιταμίνη D, η οποία συμμετέχει σε όλες τις οργανικές λειτουργίες.

Ο καλός ύπνος σε σκοτεινό δωμάτιο, χωρίς μουσική, τηλεόραση ανοιχτή ή οποιοδήποτε άλλο είδος παρεμβολής, για παράδειγμα ο ήχος του εισερχόμενου μηνύματος στο κινητό, διασφαλίζουν τη διατήρηση της υγείας, της ενέργειας και της ευεξίας μας σε αυτή την απαιτητική περίοδο

Χρειαζόμαστε και τονωτικά συστατικά που υπάρχουν στις πολυβιταμίνες, π.χ. το εκχύλισμα του ginseng, του ginkgo biloba και άλλα συστατικά από super foods, όπως το cranberry και το goji berry. Τα συμπληρώματα που εστιάζουν στις βιταμίνες C και B βοηθούν και στον έλεγχο του στρες και στην επιδιόρθωση των ιστών του σώματος και των κυττάρων μας από τη φθορά που προκαλεί το οξειδωτικό στρες, το οποίο δεν οφείλεται μόνο στα τοξικά του περιβάλλοντος (ήλιος, ρύπανση) αλλά και σε εκείνες τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται πάντα στον οργανισμό μας ως υποπροϊόν των βιοχημικών οργανικών αντιδράσεων.

 

Μεγάλη κουβέντα γίνεται τον τελευταίο καιρό για το αν οι βιταμίνες πρέπει να λαμβάνονται συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα, με ή χωρίς γεμάτο στομάχι. Οι καθηγητές Κλινικής Φαρμακολογίας συμφωνούν ότι τα περισσότερα φαρμακευτικά σκευάσματα καλό είναι να μη λαμβάνονται ταυτόχρονα με το φαγητό ώστε να μην αλλάζει το περιβάλλον του στομάχου και να μην αλλάζει και το pH του. Οι βιταμίνες που περιέχουν τονωτικά στοιχεία θα πρέπει να λαμβάνονται μέσα στην ημέρα και να αποφεύγουμε την κατανάλωσή τους το βράδυ, ώστε να μη διαταράσσεται ο ύπνος.

Το βράδυ, αντίθετα, λαμβάνονται τα συμπληρώματα διατροφής με μελατονίνη, που παίρνουν όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον ύπνο λόγω υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης και της αντιστροφής του μοτίβου ύπνου – εγρήγορσης, π.χ. πολλοί μαθητές ή φοιτητές διαβάζουν το βράδυ και κοιμούνται μέχρι αργά το πρωί. Ο καλός ύπνος σε σκοτεινό δωμάτιο, χωρίς μουσική, τηλεόραση ανοιχτή ή οποιοδήποτε άλλο είδος παρεμβολής, για παράδειγμα ο ήχος του εισερχόμενου μηνύματος στο κινητό, διασφαλίζουν τη διατήρηση της υγείας, της ενέργειας και της ευεξίας μας σε αυτή την απαιτητική περίοδο που προηγείται του καλοκαιριού. 

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν δημιουργούν εθισμό, αλλά δεν πρέπει και να αποτελούν άλλοθι για να μην τρώμε σωστά και υγιεινά. Επιπλέον, ο ρόλος τους ακυρώνεται όταν κάνουμε καταχρήσεις. Πρέπει να απέχουμε από αλκοόλ και κάπνισμα, και να περιορίσουμε στο ελάχιστο την κατανάλωση junk food. Σημαντική είναι και η καλή ενυδάτωση, με το νερό να είναι το κατεξοχήν ενυδατικό υγρό για τον οργανισμό. 

 
Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM