Μη μου ξαναπείς: «Αδυνάτισες; Μπράβο σου!»

Μη μου ξαναπείς: «Αδυνάτισες; Μπράβο σου!» Facebook Twitter
Eικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LIFO
3

Πολλές γυναίκες (και μάλλον αρκετοί άνδρες επίσης) γνωρίζουν αυτή την αίσθηση, όταν κάποιος φίλος ή γνωστός σας ζυγίζει κυριολεκτικά με το βλέμμα του και λέει: «Αδυνάτισες; Μπράβο σου!».

Οποτεδήποτε σχολιάζουν την απώλεια βάρους μου, θέλω να τσιρίξω. Ακόμη και τώρα που κάθομαι εδώ στον καναπέ μου για να το σκεφτώ, αισθάνομαι μια αόριστη ενόχληση. Και για να είμαι σαφής, είμαι μια γυναίκα με, αυτό που θα έλεγε κανείς, φυσιολογικές αναλογίες - το σώμα μου μάλλον συμμορφώνεται με τις προσδοκίες του πολιτισμού μας για τα σώματα των γυναικών. Αλλά στα είκοσι μου χρόνια ως εγγεγραμμένη διαιτολόγος, έχω δει πώς τα σχόλια για το βάρος έχουν επηρεάσει τους πελάτες μου, πολλοί από τους οποίους έχουν έρθει σε μένα επειδή θεωρούνται «υπέρβαροι» και θέλουν να χάσουν μερικά κιλά ή απλά επειδή θέλουν να αποκτήσουν μια καλύτερη σχέση με το φαγητό. Για πολλούς από τους πελάτες μου, τα «συμπεράσματα» για το βάρος τους μπορούν να έχουν έντονες και πολύπλοκες επιπτώσεις.

Είναι ωραίο όταν θέλουμε να πούμε ένα καλό λόγο σε κάποιον, αλλά πραγματικά δεν νομίζω ότι σχόλια για το βάρος του καθενός μπορούν να θεωρούν ως κομπλιμέντο ακόμη κι αν αυτή είναι η πρόθεση.

Ακόμη και όταν γνωρίζουμε ότι κάποιος όντως έκανε δίαιτα και αδυνάτισε και πάλι δεν θα έπρεπε να σχολιάζουμε το σώμα του.

Πρώτα απ 'όλα, είναι ενοχλητικό.

 

Δεν μου αρέσει η αίσθηση του να αξιολογούμαι βάσει του μεγέθους του σώματός μου σε σχέση με το μέγεθος του σώματός μου σε προγενέστερο χρόνο. Ειλικρινά δεν είναι κάπως τρομαχτικό ότι προσέχουμε τόσο πολύ τις αλλαγές στα σώματα των άλλων;

Απλώς ενισχύονται κάποια στάνταρντ τα οποία τελικά μας καταδυναστεύουν.

 

Κάθε φορά που συγχαίρουμε τους φίλους και τους γνωστούς μας για το ότι αδυνάτισαν είναι σαν να επιβεβαιώνουμε το γνωστό πρότυπο ομορφιάς. Η απώλεια βάρους δεν είναι εγγενώς κάτι καλό ή κακό και το να είσαι λεπτότερος δεν θα πρέπει να είναι συνώνυμο με το "καλύτερος". Α, και παρεμπιπτόντως, ξέρω ότι είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά μερικοί άνθρωποι είναι πραγματικά ευχαριστημένοι με το βάρος τους.

Το να πεις στον άλλον «μπράβο που αδυνάτισες» τελικά δεν ακούγεται σαν φιλοφρόνηση.

 

Αν πεις σε κάποιον πόσο πιο ωραίος είναι τώρα που αδυνάτισε μπορεί να υποθέσει ότι μάλλον δεν φαινόταν και τόσο ωραίος μέχρι τώρα και πως αν κερδίσει βάρος σίγουρα δενθα είναι ωραίος. Καταλαβαίνετε τι εννοώ; Πρόκειται για μια πολύ μπερδεμένη φιλοφρόνηση.

Ακόμη και όταν γνωρίζουμε ότι κάποιος όντως έκανε δίαιτα και αδυνάτισε και πάλι δεν θα έπρεπε να σχολιάζουμε το σώμα του.

 

Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να χάσουν βάρος, και αν το γνωρίζετε, είναι ωραίο και ευγενικό να τους συγχαρείτε, σωστά; Θα σας έλεγα αρχικά να ξαναδείτε το πρώτο μου σχόλιο σχετικά με το πώς ο σχολιασμός του βάρους των άλλων μπορεί να δράσει παρεμβατικά. Πέρα όμως από αυτό, όταν κάποιος προσπαθεί με δίαιτα να χάσει κάποια κιλά, το βάρος του μπορεί να σημειώσει αυξομειώσεις. Μπορεί για ένα διάστημα να χάσει λίγα κιλά και μετά να ξαναπάρει κάποια. Κι έτσι ένα κομπλιμέντο για το βάρος του να τον κάνει να αισθανθεί ότι έχει αποτύχει ή ίσως φέρει αμηχανία αν ξαναπάροει εκείνα τα πέντε κιλά που κατάφερε να χάσει.

Μπορεί να πυροδοτήσει κάποια σοβαρότερα ζητήματα

 

Για τα άτομα με διατροφικές διαταραχές ή άτομα που κάνουν χρόνια δίαιτα, οι φιλοφρονήσεις σχετικά με την απώλεια βάρους δεν λειτουργούν θετικά.

Αν κάποιος έχει ιστορικό διατροφικής διαταραχής – κάτι που εσείς ίσως δεν γνωρίζετε - ένα σχόλιο σχετικά με την απώλεια βάρους του τύπου « Δείχνεις τέλεια τώρα που αδυνάτισες» μπορεί να εκληφθεί ως ενθάρρυνση για να χάσει περισσότερο βάρος, γιατί στο μυαλό του θα δείχνει τελειότερος αν χάσει περισσότερα κιλά. Επειδή υπήρξα κι εγώ άτομο με διατροφικές διαταραχές, όταν κάποιος σχολίαζε την απώλεια βάρους μου, ένιωθα μια βαθιά και έντονη αίσθηση πανικού. Τι γίνεται αν πάρω κιλά;

Δεν ξέρετε τι συμβαίνει πραγματικά στους άλλους.

 

Δεν μπορώ να γράψω αυτό το κομμάτι χωρίς να σχολιάσω και το γεγονός ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ένα άτομο μπορεί να χάσει κιλά χωρίς να το έχει επιδιώξει- από κάτι τραυματικό ή ακόμα και απροσδόκητο, κάποια ασθένεια, στρες κλπ. Θυμάμαι κάποιον που μου έλεγε ότι κάποτε είχε πει «μπράβο» σε μια φίλη του που αδυνάτισε και έπειτα ανακάλυψε ότι εκείνη η φίλη είχε καρκίνο.


i. Το κείμενο αποτελεί απόδοση στα ελληνικά του άρθρου με τίτλο "We Really Need to Stop Complimenting People on Weight Loss" της Abby Langer που δημοσιεύτηκε στο Self.

Υγεία & Σώμα
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
το άρθρο μας δείχνει προς τα πού οδεύουμε όταν σε λίγες δεκαετίες το κοινωνικό κλίμα αλλάξει πλήρως προς το "βαρύ" πρότυπο ομορφιάς:δεν ικανοποιούμαστε με τίποτα πλέον και όλοι θα είναι εχθροί μας,που "τόλμησαν" να πούνε πως η απώλεια βάρους είναι κάτι θετικό...αφού οι περισσότεροι αδυνατίζουμε για να αρέσουμε στους άλλους,γιατί να μην το δεχτούμε ως φιλοφρόνηση,δηλαδή;προσωπικά,θεωρώ πως δεν πρέπει να παινεύουμε όσους αδυνατίζουν,για έναν άλλο λόγο:επειδή πέτυχαν έναν εγωιστικό στόχο,ο οποίος ωφελεί μόνον αυτούς. γιατί να παινέψεις κάποιον που κάνει κάτι για τον εαυτούλη του;και σε περίπτωση παρεξήγησης,να ενημερώσω πως και γω παλεύω με περιττά κιλά από μικρός.
Μπράβο, με ξεβόλεψες! Ελάχιστες φορές ένιωσα την ανάγκη να απαντήσω σε διαδικτυακό σχόλιο, αλλά εσύ το αξίζεις.Το πρότυπο ομορφιάς όπως όλες οι γενικεύσεις σε ένα ακραία ποικιλόμορφο σύστημα θα πάει κατακέφαλα εναντίον του καθενός μας. Γιατί ακόμα και οι ενσαρκώσεις του όταν απογυμνώθουν από τα υποβοηθήματα απέχουν σημαντικά από την κατασκευασμένη και μονοδιάστατη απεικόνισης του. Επίσης αν είμαστε τυχεροί ο χρόνος θα φροντίσει να μας μάθει ότι τα πάντα ρει και τίποτα δεν θα αναλλοίωτο μείνει μετά από ικανό χρόνο. Άρα να αυτοκτονήσουμε μόλις φτάσουμε στο απόγειό μας ή να μόλις νιώσουμε την παραμικρή παρακμή;Επίσης ή αδυνατίζουμε για τους άλλους ή για εμάς. Διάλεξε μεριά. Αλλά εσύ μόνος σου, προσωπικά. Άσε όλους τους άλλους να αδυνατίσουν ή να παχύνουν για τους δικούς τους λόγους. Και ενώ το να μην εισβάλεις στον προσωπικό χώρο του καθενός και να σχολιάζεις για τα εξαιρετικά προσωπικά και ευαίσθητα θέματά του είναι μια ευγενική πράξη, το να μην επαινείς κάποιον που πέτυχε ένα προσωπικό επίτευγμα είναι πολύ μικρόψυχο. Συμπεριφορές με σαθρές βάσεις προκαλούν νομοτελειακά συγκρούσεις ακόμα και αν υπάρχουν οι καλύτερες προθέσεις.Καλή τύχη στο προσωπικό σου πρόβλημα.
το να μην επαινείς κάποιον που πέτυχε ένα προσωπικό επίτευγμα είναι πολύ μικρόψυχο Πηγή: www.lifo.gr μη το λες σε μένα,αλλά στην αρθρογράφο,αυτή το πρότεινε!εγώ,απλώς,άλλαξα την αιτία της άρνησης της φιλοφρόνησης,για να καταστεί η σιωπή ένα μέσο μείωσης της ματαιοδοξίας αυτού που έχασε το βάρος.όλα τα άλλα δεν τα κατάλαβα!