Μη μου ξαναπείς: «Αδυνάτισες; Μπράβο σου!»

Μη μου ξαναπείς: «Αδυνάτισες; Μπράβο σου!» Facebook Twitter
Eικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LIFO
3

Πολλές γυναίκες (και μάλλον αρκετοί άνδρες επίσης) γνωρίζουν αυτή την αίσθηση, όταν κάποιος φίλος ή γνωστός σας ζυγίζει κυριολεκτικά με το βλέμμα του και λέει: «Αδυνάτισες; Μπράβο σου!».

Οποτεδήποτε σχολιάζουν την απώλεια βάρους μου, θέλω να τσιρίξω. Ακόμη και τώρα που κάθομαι εδώ στον καναπέ μου για να το σκεφτώ, αισθάνομαι μια αόριστη ενόχληση. Και για να είμαι σαφής, είμαι μια γυναίκα με, αυτό που θα έλεγε κανείς, φυσιολογικές αναλογίες - το σώμα μου μάλλον συμμορφώνεται με τις προσδοκίες του πολιτισμού μας για τα σώματα των γυναικών. Αλλά στα είκοσι μου χρόνια ως εγγεγραμμένη διαιτολόγος, έχω δει πώς τα σχόλια για το βάρος έχουν επηρεάσει τους πελάτες μου, πολλοί από τους οποίους έχουν έρθει σε μένα επειδή θεωρούνται «υπέρβαροι» και θέλουν να χάσουν μερικά κιλά ή απλά επειδή θέλουν να αποκτήσουν μια καλύτερη σχέση με το φαγητό. Για πολλούς από τους πελάτες μου, τα «συμπεράσματα» για το βάρος τους μπορούν να έχουν έντονες και πολύπλοκες επιπτώσεις.

Είναι ωραίο όταν θέλουμε να πούμε ένα καλό λόγο σε κάποιον, αλλά πραγματικά δεν νομίζω ότι σχόλια για το βάρος του καθενός μπορούν να θεωρούν ως κομπλιμέντο ακόμη κι αν αυτή είναι η πρόθεση.

Ακόμη και όταν γνωρίζουμε ότι κάποιος όντως έκανε δίαιτα και αδυνάτισε και πάλι δεν θα έπρεπε να σχολιάζουμε το σώμα του.

Πρώτα απ 'όλα, είναι ενοχλητικό.

 

Δεν μου αρέσει η αίσθηση του να αξιολογούμαι βάσει του μεγέθους του σώματός μου σε σχέση με το μέγεθος του σώματός μου σε προγενέστερο χρόνο. Ειλικρινά δεν είναι κάπως τρομαχτικό ότι προσέχουμε τόσο πολύ τις αλλαγές στα σώματα των άλλων;

Απλώς ενισχύονται κάποια στάνταρντ τα οποία τελικά μας καταδυναστεύουν.

 

Κάθε φορά που συγχαίρουμε τους φίλους και τους γνωστούς μας για το ότι αδυνάτισαν είναι σαν να επιβεβαιώνουμε το γνωστό πρότυπο ομορφιάς. Η απώλεια βάρους δεν είναι εγγενώς κάτι καλό ή κακό και το να είσαι λεπτότερος δεν θα πρέπει να είναι συνώνυμο με το "καλύτερος". Α, και παρεμπιπτόντως, ξέρω ότι είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά μερικοί άνθρωποι είναι πραγματικά ευχαριστημένοι με το βάρος τους.

Το να πεις στον άλλον «μπράβο που αδυνάτισες» τελικά δεν ακούγεται σαν φιλοφρόνηση.

 

Αν πεις σε κάποιον πόσο πιο ωραίος είναι τώρα που αδυνάτισε μπορεί να υποθέσει ότι μάλλον δεν φαινόταν και τόσο ωραίος μέχρι τώρα και πως αν κερδίσει βάρος σίγουρα δενθα είναι ωραίος. Καταλαβαίνετε τι εννοώ; Πρόκειται για μια πολύ μπερδεμένη φιλοφρόνηση.

Ακόμη και όταν γνωρίζουμε ότι κάποιος όντως έκανε δίαιτα και αδυνάτισε και πάλι δεν θα έπρεπε να σχολιάζουμε το σώμα του.

 

Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να χάσουν βάρος, και αν το γνωρίζετε, είναι ωραίο και ευγενικό να τους συγχαρείτε, σωστά; Θα σας έλεγα αρχικά να ξαναδείτε το πρώτο μου σχόλιο σχετικά με το πώς ο σχολιασμός του βάρους των άλλων μπορεί να δράσει παρεμβατικά. Πέρα όμως από αυτό, όταν κάποιος προσπαθεί με δίαιτα να χάσει κάποια κιλά, το βάρος του μπορεί να σημειώσει αυξομειώσεις. Μπορεί για ένα διάστημα να χάσει λίγα κιλά και μετά να ξαναπάρει κάποια. Κι έτσι ένα κομπλιμέντο για το βάρος του να τον κάνει να αισθανθεί ότι έχει αποτύχει ή ίσως φέρει αμηχανία αν ξαναπάροει εκείνα τα πέντε κιλά που κατάφερε να χάσει.

Μπορεί να πυροδοτήσει κάποια σοβαρότερα ζητήματα

 

Για τα άτομα με διατροφικές διαταραχές ή άτομα που κάνουν χρόνια δίαιτα, οι φιλοφρονήσεις σχετικά με την απώλεια βάρους δεν λειτουργούν θετικά.

Αν κάποιος έχει ιστορικό διατροφικής διαταραχής – κάτι που εσείς ίσως δεν γνωρίζετε - ένα σχόλιο σχετικά με την απώλεια βάρους του τύπου « Δείχνεις τέλεια τώρα που αδυνάτισες» μπορεί να εκληφθεί ως ενθάρρυνση για να χάσει περισσότερο βάρος, γιατί στο μυαλό του θα δείχνει τελειότερος αν χάσει περισσότερα κιλά. Επειδή υπήρξα κι εγώ άτομο με διατροφικές διαταραχές, όταν κάποιος σχολίαζε την απώλεια βάρους μου, ένιωθα μια βαθιά και έντονη αίσθηση πανικού. Τι γίνεται αν πάρω κιλά;

Δεν ξέρετε τι συμβαίνει πραγματικά στους άλλους.

 

Δεν μπορώ να γράψω αυτό το κομμάτι χωρίς να σχολιάσω και το γεγονός ότι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ένα άτομο μπορεί να χάσει κιλά χωρίς να το έχει επιδιώξει- από κάτι τραυματικό ή ακόμα και απροσδόκητο, κάποια ασθένεια, στρες κλπ. Θυμάμαι κάποιον που μου έλεγε ότι κάποτε είχε πει «μπράβο» σε μια φίλη του που αδυνάτισε και έπειτα ανακάλυψε ότι εκείνη η φίλη είχε καρκίνο.


i. Το κείμενο αποτελεί απόδοση στα ελληνικά του άρθρου με τίτλο "We Really Need to Stop Complimenting People on Weight Loss" της Abby Langer που δημοσιεύτηκε στο Self.

Υγεία & Σώμα
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM
Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

1 σχόλια
το άρθρο μας δείχνει προς τα πού οδεύουμε όταν σε λίγες δεκαετίες το κοινωνικό κλίμα αλλάξει πλήρως προς το "βαρύ" πρότυπο ομορφιάς:δεν ικανοποιούμαστε με τίποτα πλέον και όλοι θα είναι εχθροί μας,που "τόλμησαν" να πούνε πως η απώλεια βάρους είναι κάτι θετικό...αφού οι περισσότεροι αδυνατίζουμε για να αρέσουμε στους άλλους,γιατί να μην το δεχτούμε ως φιλοφρόνηση,δηλαδή;προσωπικά,θεωρώ πως δεν πρέπει να παινεύουμε όσους αδυνατίζουν,για έναν άλλο λόγο:επειδή πέτυχαν έναν εγωιστικό στόχο,ο οποίος ωφελεί μόνον αυτούς. γιατί να παινέψεις κάποιον που κάνει κάτι για τον εαυτούλη του;και σε περίπτωση παρεξήγησης,να ενημερώσω πως και γω παλεύω με περιττά κιλά από μικρός.
Μπράβο, με ξεβόλεψες! Ελάχιστες φορές ένιωσα την ανάγκη να απαντήσω σε διαδικτυακό σχόλιο, αλλά εσύ το αξίζεις.Το πρότυπο ομορφιάς όπως όλες οι γενικεύσεις σε ένα ακραία ποικιλόμορφο σύστημα θα πάει κατακέφαλα εναντίον του καθενός μας. Γιατί ακόμα και οι ενσαρκώσεις του όταν απογυμνώθουν από τα υποβοηθήματα απέχουν σημαντικά από την κατασκευασμένη και μονοδιάστατη απεικόνισης του. Επίσης αν είμαστε τυχεροί ο χρόνος θα φροντίσει να μας μάθει ότι τα πάντα ρει και τίποτα δεν θα αναλλοίωτο μείνει μετά από ικανό χρόνο. Άρα να αυτοκτονήσουμε μόλις φτάσουμε στο απόγειό μας ή να μόλις νιώσουμε την παραμικρή παρακμή;Επίσης ή αδυνατίζουμε για τους άλλους ή για εμάς. Διάλεξε μεριά. Αλλά εσύ μόνος σου, προσωπικά. Άσε όλους τους άλλους να αδυνατίσουν ή να παχύνουν για τους δικούς τους λόγους. Και ενώ το να μην εισβάλεις στον προσωπικό χώρο του καθενός και να σχολιάζεις για τα εξαιρετικά προσωπικά και ευαίσθητα θέματά του είναι μια ευγενική πράξη, το να μην επαινείς κάποιον που πέτυχε ένα προσωπικό επίτευγμα είναι πολύ μικρόψυχο. Συμπεριφορές με σαθρές βάσεις προκαλούν νομοτελειακά συγκρούσεις ακόμα και αν υπάρχουν οι καλύτερες προθέσεις.Καλή τύχη στο προσωπικό σου πρόβλημα.
το να μην επαινείς κάποιον που πέτυχε ένα προσωπικό επίτευγμα είναι πολύ μικρόψυχο Πηγή: www.lifo.gr μη το λες σε μένα,αλλά στην αρθρογράφο,αυτή το πρότεινε!εγώ,απλώς,άλλαξα την αιτία της άρνησης της φιλοφρόνησης,για να καταστεί η σιωπή ένα μέσο μείωσης της ματαιοδοξίας αυτού που έχασε το βάρος.όλα τα άλλα δεν τα κατάλαβα!