Μην πέφτετε για ύπνο θυμωμένοι, κάνει κακό στις λειτουργίες της μνήμης

Μην πέφτετε για ύπνο θυμωμένοι, κάνει κακό στις λειτουργίες της μνήμης Facebook Twitter
Οι επιστήμονες αποδεδειγμένα πλέον θεωρούν το αίσθημα της οργής και τις νευρικές συμπεριφορές λίγο πριν τον ύπνο, επιζήμιες και για τον τρόπο που ο εγκέφαλος μας επεξεργάζεται και εμπεδώνει δεδομένα.
0

Η παλιά λαϊκή σοφία ότι δεν πρέπει να πέφτει κανείς για ύπνο θυμωμένος -ή έστω με κάποιον εκνευρισμό- φαίνεται ότι έρχεται να συναντήσει μία σύγχρονη επιστημονική αλήθεια που αποτρέπει ακριβώς από το ίδιο πράγμα. Και μπορεί οι παλιοί να συμβούλευαν κάτι τέτοιο για καθαρά ψυχολογικούς λόγους, όμως, οι επιστήμονες αποδεδειγμένα πλέον θεωρούν το αίσθημα της οργής και τις νευρικές συμπεριφορές λίγο πριν τον ύπνο, επιζήμιες και για τον τρόπο που ο εγκέφαλος μας επεξεργάζεται και εμπεδώνει δεδομένα. 

Βάσει της έρευνας που εκπονήθηκε από ερευνητές του University College και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nature Communications", όσοι αποκοιμιούνται θυμωμένοι, επιτρέπουν στον εγκέφαλο να επεξεργαστεί για πολλές περισσότερες ώρες -κατά τη διάρκεια του ύπνου, δηλαδή- τα αρνητικά συναισθήματα τους, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαλλαχθούν την επόμενη μέρα από το αποτέλεσμα αυτής της πολύωρης επεξεργασίας: αυτό εκδηλώνεται μέσω της συμπεριφοράς τους, η οποία σε μεγάλο ποσοστό είναι νευρική, σπασμωδική, σχεδόν βίαιη. 

Στην διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος προχωρά σε αναδιοργάνωση των αναμνήσεων της ημέρας: με τη μεσολάβηση του, η διαγραφή της αρνητικής μνήμης καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

Τουλάχιστον αυτό έδειξαν πειράματα δύο 24ωρων σε 73 εθελοντές, στους μισούς εκ των οποίων ζητήθηκε να μείνουν ξύπνιοι μετά από ένα εξοργιστικό ή τρομακτικό περιστατικό, ενώ οι υπόλοιποι πήγαν κανονικά για ύπνο μετά από μία παρόμοια εμπειρία. Βάσει της μελέτης, στην διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος προχωρά σε αναδιοργάνωση των αναμνήσεων της ημέρας: με τη μεσολάβηση του, η διαγραφή της αρνητικής μνήμης καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι ξεχνούν οτιδήποτε αρνητικό ή τρομοκρατικό έχει συμβεί στη διάρκεια της μέρας, αν δεν έχουν κοιμηθεί στο ενδιάμεσο διάστημα.  

Το μυστικό αυτής της διαδικασίας κρύβεται στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που αποθηκεύει τις μνήμες κατά τη διάρκεια του ύπνου και όχι διάχυτα στον φλοιό, κάτι που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη διαγραφή τους. Όσο για τον πραγματικό στόχο της έρευνας; Η αποτελεσματικότερη - στο μέλλον - αντιμετώπιση των δυσάρεστων αναμνήσεων, καθώς και των διαταραχών που προκαλούν (μεταξύ των οποίων οι χρόνιες αϋπνίες και το μετατραυματικό στρες).  

Με στοιχεία από New Scientist, Nature Communications 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM