Μήπως οι 40+ θα έπρεπε να δουλεύουν τριήμερο;

Μήπως οι 40+ θα έπρεπε να δουλεύουν τριήμερο; Facebook Twitter
Το 40ωρο σίγουρα είναι καλύτερο από την ανεργία, αλλά μη θεωρηθεί ότι μας κάνει καλό μετά τα 40...
0


 

Το να δουλεύει κανείς full time μετά την ηλικία των 40 κάνει κακό στον εγκέφαλο. Αυτό δεν είναι το μότο κάποιου νωθρού 40άρη, αλλά το συμπέρασμα επιστημονικής έρευνας, που εκπονήθηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικονομίας και Κοινωνικής Έρευνας της Μελβούρνης: σύμφωνα με αυτήν το να βρίσκεται κάποιος σε αυτή την ηλικία και να εργάζεται για περισσότερες από 3 συνεχόμενες μέρες την εβδομάδα, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις εγκεφαλικές του λειτουργίες, τόσο στο άμεσο παρόν, όσο και μακροπρόθεσμα.

Κατά την ίδια έρευνα πάντα, ενώ το να εργάζεται κανείς σε αυτό το ηλικιακό target group έως και 30 ώρες την εβδομάδα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου, αντίθετα κάθε ώρα παραπάνω φαίνεται να μειώνει την αντιληπτική του ικανότητα και να αδυνατίζει τη μνήμη του με ραγδαίους ρυθμούς.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 3.000 άντρες και περίπου 3.500 γυναίκες, μακροχρόνια εργαζόμενους στην Αυστραλία και ενώ τα ζητούμενα των ερωτηματολογίων από αυτούς τους ανθρώπους ήταν τα εξής απλά: να διαβάσουν κάποιες λέξεις δυνατά, να αντιστοιχήσουν λίστες αριθμών με λέξεις ή γράμματα και να ανταποκριθούν σε αντίστοιχα τεστ μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο...

Ενώ η δουλειά θεωρητικά κρατά τον εγκέφαλο μας σε εγρήγορση, η δουλειά που δεν σταματά ποτέ, από την οποία δεν κάνουμε σοβαρά διαλείμματα, μπορεί να προκαλέσει κόπωση και άγχος, τα οποία ευθύνονται για τις σοβαρές βλάβες στις λειτουργίες αντίληψης του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Οι ερευνητές μέσω αυτών των τεστ ήθελαν να «μετρήσουν» τη γνωστική ικανότητα των εργαζομένων και στη συνέχεια τη δυνατότητα της κριτικής τους σκέψης, που περιλαμβάνει ικανότητες μνήμης, αντίληψης αφηρημένων εννοιών και ανασυγκρότησης τους σε πρακτική εφαρμογή μέσα στην καθημερινότητα τους και δη την εργασιακή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Colin McKenzie, τα χαμηλότερα ποσοστά σε αυτού του είδους τα τεστ δεξιοτήτων τα εμφάνισαν άνθρωποι άνω των 40, οι οποίοι εξακολουθούσαν να εργάζονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης και με αυξημένες αρμοδιότητες.

Ο ίδιος δεν ακυρώνει προηγούμενες έρευνες, που τονίζουν ότι τα 40+ είναι η καλύτερη και η πιο δημιουργική ηλικία για τον άνθρωπο. Απλώς, επικαλείται τα ευρήματα της έρευνας σε σχέση με τον φόρτο εργασίας και τις ώρες απασχόλησης, προκειμένου να αποδείξει ότι όντως οι άνω των 40 διαθέτου εμπειρία, ικανότητα, γνώση και κοφτερό μυαλό, υπό την προϋπόθεση ότι κάνουν λελογισμένη χρήση αυτών των πολύτιμων προσόντων. Η ομάδα του ισχυρίζεται ότι λιγότερες ώρες εργασίας και πιο στοχευμένες στο αντικείμενο του καθενός μπορούν να έχουν θεαματικά αποτελέσματα για τους στόχους των επιχειρήσεων, αλλά και για τις αντιληπτικές ικανότητες των εργαζομένων, ωστόσο, δεν έχει κάτι να απαντήσει για τα μειωμένα μισθολόγια που συνεπάγεται μία τέτοιου είδους τριήμερη εργασία…

Φυσικά και οι περισσότεροι 40άρηδες σε όλον τον κόσμο δεν μπορούν να ελπίζουν σε μία ουτοπία και φυσικά οι περισσότεροι εργάζονται full time μέχρι τη μέρα της συνταξιοδότησης τους. Παίζει, όμως, ρόλο η δουλειά που κάνει ο καθένας σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα και το μάξιμουμ της απόδοσης του;

«Είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθούν βλάβες στην αντιληπτική ικανότητα βάσει της απασχόλησης και του αντικειμένου του καθενός», λέει ο McKenzie, ενώ παραδέχεται ότι η δουλειά, η εργασία του καθενός είναι ένα δίκοπο μαχαίρι: «Ενώ η δουλειά θεωρητικά κρατά τον εγκέφαλο μας σε εγρήγορση, η δουλειά που δεν σταματά ποτέ, από την οποία δεν κάνουμε σοβαρά διαλείμματα, μπορεί να προκαλέσει κόπωση και άγχος, τα οποία ευθύνονται για τις σοβαρές βλάβες στις λειτουργίες αντίληψης του ανθρώπινου εγκεφάλου. Το 40ωρο σίγουρα είναι καλύτερο από την ανεργία, αλλά μη θεωρηθεί ότι μας κάνει καλό μετά τα 40», λέει ο επικεφαλής της έρευνας.

Επίσης, όπως ο ίδιος δηλώνει, τα αποτελέσματα μιας παρόμοιας έρευνας σε άλλες χώρες μπορεί να εμφανίζονται διαφοροποιημένα, ανάλογα με τις διακοπές και τις ημέρες αδείας που παίρνει τελικά ο κάθε εργαζόμενος, ωστόσο, το όραμα των περισσότερων κυβερνήσεων της υφηλίου να δουλεύουμε μέχρι τα 67 μας χρόνια, θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί άμεσα, καθώς μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει: και στις επιδιώξεις των κρατών και στους πολίτες...

Mε στοιχεία από τη Guardian

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM