Μύθοι και αλήθειες για τη στοματική υγιεινή

Μύθοι και αλήθειες για τη στοματική υγιεινή Facebook Twitter
Υιοθετούμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και αποφεύγουμε το junk food καθώς και τα σνακ που έχουν κολλώδη υφή, ειδικά όταν δεν μπορούμε να βουρτσίσουμε αμέσως μετά τα δόντια μας.
1

Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά περίπου 1.000 διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις δίνουν πρώτα συμπτώματα στη στοματική κοιλότητα και συνεπώς μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα από τον οδοντίατρο, εφόσον πηγαίνουμε για τακτικό τσεκ-απ δύο φορές τον χρόνο (όπως θα 'πρεπε).

Την ίδια ώρα τα οδοντιατρικά προβλήματα έχουν αντίκτυπο σε άλλα σημεία του σώματος και προκαλούν επιπλοκές που δεν θα φανταζόμασταν.

Για παράδειγμα, διάφορα μικρόβια του στόματος μπορούν να μεταναστεύσουν, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, σε άλλα απομακρυσμένα όργανα, όπως είναι η καρδιά, και να τα προσβάλουν, προκαλώντας ύπουλες περικαρδίτιδες, ενώ η έλλειψη δοντιών και η κακή μάσηση αποτελούν σοβαρές αιτίες για την εμφάνιση διαταραχών της πέψης.

Πέρα από τις επιπτώσεις της κακής στοματικής υγιεινής στη γενικότερη υγεία, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κακοσμία του στόματος (η οποία εμφανίζεται σε έναν στους τρεις ενήλικες) και η κακή εμφάνιση των δοντιών οδηγούν σε ανασφάλεια, που ενισχύει αντικοινωνικές συμπεριφορές σε κάθε ηλικία.

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από πονοκεφάλους δεν γνωρίζουν ότι το τρίξιμο των δοντιών και η κακή σύγκλισή τους είναι οι κύριοι ένοχοι για την εμφάνιση ημικρανιών και κεφαλαλγιών που δεν μπορούν να αποδοθούν σε άλλα παθολογικά αίτια. Επίσης, η ουλίτιδα στις έγκυες γυναίκες συσχετίζεται με τον πρόωρο τοκετό και τη γέννηση λιποβαρών μωρών.

Πέρα από τις επιπτώσεις της κακής στοματικής υγιεινής στη γενικότερη υγεία, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κακοσμία του στόματος (η οποία εμφανίζεται σε έναν στους τρεις ενήλικες) και η κακή εμφάνιση των δοντιών οδηγούν σε ανασφάλεια, που ενισχύει αντικοινωνικές συμπεριφορές σε κάθε ηλικία. Αντίθετα, το υγιές χαμόγελο είναι διαβατήριο επιτυχίας στην επαγγελματική ζωή και κάνει θαύματα στην κοινωνικότητά μας.

Γερά δόντια με 4 κινήσεις

Η οδοντιατρική πρόληψη είναι καλύτερη και πολύ φθηνότερη από τη θεραπεία, καθώς η αποκατάσταση των δοντιών με εμφυτεύματα ή «προσόψεις» έχει τσουχτερό κόστος. Για να διατηρήσουμε τα δόντια μας γερά αρκούν τέσσερα βήματα:

• Τα βουρτσίζουμε πρωί-βράδυ με τον σωστό τρόπο και καθαρίζουμε τις μεσοδόντιες επιφάνειες με νήμα, για να αποφύγουμε την ουλίτιδα.

• Υιοθετούμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες και αποφεύγουμε το junk food καθώς και τα σνακ που έχουν κολλώδη υφή, ειδικά όταν δεν μπορούμε να βουρτσίσουμε αμέσως μετά τα δόντια μας.

• Επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο για καθαρισμό και προληπτική εξέταση.

• Aυτοεξετάζουμε το στόμα μας τακτικά, όπως κάνουμε με το στήθος (οι γυναίκες) και τις δερματικές ελιές (σπίλοι).

3 μύθοι και αλήθειες

Μύθος: Πιο απαραίτητο είναι το βούρτσισμα των δοντιών το πρωί.

Η αλήθεια: Το βράδυ, λόγω της «στάσης του σάλιου», τα μικρόβια της τερηδόνας αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα, συνεπώς το βραδινό βούρτσισμα είναι καθοριστικής σημασίας.

Μύθος: Όταν φάμε πρωινό, πρέπει να ξαναβουρτσίσουμε τα δόντια μας.

Η αλήθεια: Το δεύτερο βούρτσισμα δεν χρειάζεται κι αν το πρωϊνό περιέχει όξινα τρόφιμα (χυμός, τυρί, γιαούρτι), τα οξέα μαλακώνουν το σμάλτο των δοντιών, με συνέπεια το βούρτσισμα να φθείρει τα δόντια.

Μύθος: Η οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι σκληρή για να καθαρίζει τα δόντια.

Η αλήθεια:Η σκληρή οδοντόβουρτσα ερεθίζει τα ούλα και συμβάλλει στο να «υποχωρήσουν», οδηγώντας σε περιοδοντίτιδα.

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Αν δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ορθοδοντικό/ανατομικό ζήτημα, μόνο 2 πράματα:α)Καλό βούρτσισμα με μαλακή κεφαλήκαιβ)Καλό μεσοδόντιο καθαρισμό με βουρτσάκια ή/και ειδικό μηχάνημα εκτόξευσης νερούΑν μάλιστα βουτάμε το μεσοδόντιο βουρτσάκι και σε κάνα διάλυμα οξυζενέ, θα έχουμε γερά δοντάκια εσαεί!