Το υψηλό κόστος των οδοντιατρικών εργασιών και η ανεπάρκεια των δημόσιων δομών, έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να παραμελούν και να περιορίζουν την οδοντιατρική φροντίδα του στόματός τους, σύμφωνα με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ).
Παράλληλα με την κατακόρυφη πτώση στις ακριβές οδοντιατρικές εργασίες όπως είναι η τοποθέτηση εμφυτευμάτων παρατηρείται η επιστροφή σε φτηνότερες λύσεις όπως είναι η μασέλα.
Με την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, που εορτάζεται στις 20 Μαρτίου, οι εκπρόσωποι της (ΕΟΟ) σημειώνουν πως μόνο 650 οδοντίατροι εργάζονται στο Δημόσιο.
Ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Κατσίκης, επισημαίνει την έλλειψη προγραμμάτων πρόληψης και οδοντιατρικής φροντίδας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ο μικρός αριθμός οδοντιάτρων που στελεχώνει το δημόσιο σύστημα δεν επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού, ενώ η συζήτηση με τον ΕΟΠΥΥ για τη σύναψη συμβάσεων «προχωρά αργά».
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα εστιάζει στο ότι «το στόμα είναι ο καθρέφτης της υγείας μας» καθώς ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα, τονίζει ο κ. Κατσίκης.
«Οι οδοντίατροι μπορούν να προλάβουν, να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν σε συνεργασία με πολλές άλλες ειδικότητες των επιστημών υγείας, διάφορα νοσήματα τα οποία, ενώ υφίστανται από καιρό, η μόνη κλινική εκδήλωση τους είναι μέσα στη στοματική κοιλότητα».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΕΟΟ, καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών Ιωάννης Τζούτζας, αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο του διδακτικού προσωπικού της Σχολής.
Το τμήμα δέχεται ετησίως περισσότερους από 13.500 ασθενείς, προσφέροντας οδοντιατρικές εργασίες έναντι συμβολικού αντιτίμου, χωρίς να έχει λάβει «ούτε ένα ευρώ επιχορήγηση» από την Πολιτεία από το 2014, σημειώνει ο κ. Τζούτζας.
Θλιβερά τα στοιχεία για τη στοματική υγεία - Σχεδόν ο μισός πλανήτης με τερηδόνα
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΟΟ, τα στοιχεία για τη στοματική υγεία είναι παγκοσμίως θλιβερά.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία, οι στοματικές παθήσεις πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια άτομα, με την τερηδόνα να πλήττει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (44%).
Το 60% με 90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν το 100% των ενηλίκων υποφέρουν από οδοντική τερηδόνα, ενώ γενικευμένη περιοδοντίτιδα, που μπορεί να καταλήξει σε απώλεια δοντιών, εντοπίζεται σε ποσοστό 15-20% των ενηλίκων μέσης ηλικίας (35-44 ετών).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 30% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 ετών δεν έχουν τα δικά τους δόντια, ένα ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί λαμβάνοντας υπ' όψη τους γηράσκοντες πληθυσμούς.
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΟΟ, όλα τα στοματικά νοσήματα συνδέονται με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Οι φτωχοί και οι μειονεκτούντες υφίστανται μεγαλύτερη επιβάρυνση, ενώ παράλληλα, έχουν περισσότερο περιορισμένη πρόσβαση στην ενδεικνυόμενη περίθαλψη.
σχόλια