Νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι δεν προκαλούν όλα τα αλκοολούχα τα ίδια συναισθήματα

Νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι δεν προκαλούν όλα τα αλκοολούχα τα ίδια συναισθήματα Facebook Twitter
Kάθε αλκοολούχο ποτό μας προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα και εκεί είναι που χρειάζεται προσοχή.
0

Ο κοινός παρονομαστής μετά την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι για όλους το ίδιο: ανάλογα με το πόσο πίνουμε νιώθουμε κέφι, ελαφρά μέθη, ζάλη, γερό μεθύσι και στη συνέχεια ό,τι συνεπάγεται η ποσότητα που καταναλώσαμε. Τα κοινά σημεία -και αναλόγως με το πόσο αντέχει το αλκοόλ ο καθένας- σταματούν εκεί. Γιατί, πλέον και σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα κάθε αλκοολούχο ποτό μας προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα.

Έτσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που εκπονήθηκε από διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Bangor και του King's College στη Βρετανία, αποκαλύφθηκε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού προσφέρει το αίσθημα της χαλάρωσης στον ανθρώπινο οργανισμό, σε αντίθεση με την κατανάλωση βότκας ή ουίσκι που δημιουργεί το αίσθημα του ενθουσιασμού, της έντασης ή σε μεγαλύτερες ποσότητες προκαλεί επιθετικότητα και εκνευρισμό. 

Η διαφορά από ποτό σε ποτό δεν έγκειται στο βασικό συστατικό που είναι η αιθανόλη, αλλά στα επιμέρους συστατικά και τις χημικές προσμίξεις που καθιστούν ευάλωτο τον ανθρώπινο οργανισμό στις χημικές τους αντιδράσεις.

Βάσει της ίδιας έρευνας, η μπύρα κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ευχαρίστηση και αυτοπεποίθηση, το λευκό κρασί, όπως και το κόκκινο προκαλεί ηρεμία, ωστόσο όχι με την ίδια ένταση του κόκκινου και στο σύνολό τους τα αλκοολούχα σε λογικές ποσότητες χαρίζουν αυτοπεποίθηση, ενώ η υπερκατανάλωση δημιουργεί το αίσθημα της σύγχυσης και εντείνει τις εριστικές συμπεριφορές.

Ας σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση στοιχείων συνεισέφερε και η πλατφόρμα Global Drug Survey, προάγοντας ένα σχετικό online ερωτηματολόγιο σε περίπου 30.000 άτομα, ηλικίας 18 - 34 ετών και σε σύνολο 21 χωρών. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας  «η κατανόηση των συναισθημάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ είναι επιτακτική προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μάστιγα του αλκοολισμού, παρέχοντας μια εικόνα για το τι είναι αυτό που τελικά επηρεάζει τα συναισθήματα των ανθρώπων που πίνουν περισσότερο από το επιτρεπτό όριο».

Η διαφορά από ποτό σε ποτό κατά την ίδια έρευνα δεν έγκειται στο βασικό συστατικό που είναι η αιθανόλη, αλλά στα επιμέρους συστατικά και τις χημικές προσμίξεις που καθιστούν ευάλωτο τον ανθρώπινο οργανισμό στις χημικές τους αντιδράσεις. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Mark Bellis από το Πανεπιστήμιο του Bangor τόσο η διαφορετική σύσταση, όσο και οι συνήθειες του πότη κάθε χώρα είναι που διαμορφώνουν τον συναισθηματικό χάρτη του αλκοόλ, ο οποίος επιπροσθέτως καταρτίζεται και από τη βιομηχανία του μάρκετινγ και από τον τρόπο που παρουσιάζει τα αλκοολούχα σε ενήλικες καταναλωτές και μη.

Με στοιχεία από Global Drug Survey, BMJ.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM