Νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι δεν προκαλούν όλα τα αλκοολούχα τα ίδια συναισθήματα

Νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι δεν προκαλούν όλα τα αλκοολούχα τα ίδια συναισθήματα Facebook Twitter
Kάθε αλκοολούχο ποτό μας προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα και εκεί είναι που χρειάζεται προσοχή.
0

Ο κοινός παρονομαστής μετά την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι για όλους το ίδιο: ανάλογα με το πόσο πίνουμε νιώθουμε κέφι, ελαφρά μέθη, ζάλη, γερό μεθύσι και στη συνέχεια ό,τι συνεπάγεται η ποσότητα που καταναλώσαμε. Τα κοινά σημεία -και αναλόγως με το πόσο αντέχει το αλκοόλ ο καθένας- σταματούν εκεί. Γιατί, πλέον και σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα κάθε αλκοολούχο ποτό μας προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα.

Έτσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που εκπονήθηκε από διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Bangor και του King's College στη Βρετανία, αποκαλύφθηκε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού προσφέρει το αίσθημα της χαλάρωσης στον ανθρώπινο οργανισμό, σε αντίθεση με την κατανάλωση βότκας ή ουίσκι που δημιουργεί το αίσθημα του ενθουσιασμού, της έντασης ή σε μεγαλύτερες ποσότητες προκαλεί επιθετικότητα και εκνευρισμό. 

Η διαφορά από ποτό σε ποτό δεν έγκειται στο βασικό συστατικό που είναι η αιθανόλη, αλλά στα επιμέρους συστατικά και τις χημικές προσμίξεις που καθιστούν ευάλωτο τον ανθρώπινο οργανισμό στις χημικές τους αντιδράσεις.

Βάσει της ίδιας έρευνας, η μπύρα κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ευχαρίστηση και αυτοπεποίθηση, το λευκό κρασί, όπως και το κόκκινο προκαλεί ηρεμία, ωστόσο όχι με την ίδια ένταση του κόκκινου και στο σύνολό τους τα αλκοολούχα σε λογικές ποσότητες χαρίζουν αυτοπεποίθηση, ενώ η υπερκατανάλωση δημιουργεί το αίσθημα της σύγχυσης και εντείνει τις εριστικές συμπεριφορές.

Ας σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση στοιχείων συνεισέφερε και η πλατφόρμα Global Drug Survey, προάγοντας ένα σχετικό online ερωτηματολόγιο σε περίπου 30.000 άτομα, ηλικίας 18 - 34 ετών και σε σύνολο 21 χωρών. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας  «η κατανόηση των συναισθημάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ είναι επιτακτική προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μάστιγα του αλκοολισμού, παρέχοντας μια εικόνα για το τι είναι αυτό που τελικά επηρεάζει τα συναισθήματα των ανθρώπων που πίνουν περισσότερο από το επιτρεπτό όριο».

Η διαφορά από ποτό σε ποτό κατά την ίδια έρευνα δεν έγκειται στο βασικό συστατικό που είναι η αιθανόλη, αλλά στα επιμέρους συστατικά και τις χημικές προσμίξεις που καθιστούν ευάλωτο τον ανθρώπινο οργανισμό στις χημικές τους αντιδράσεις. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Mark Bellis από το Πανεπιστήμιο του Bangor τόσο η διαφορετική σύσταση, όσο και οι συνήθειες του πότη κάθε χώρα είναι που διαμορφώνουν τον συναισθηματικό χάρτη του αλκοόλ, ο οποίος επιπροσθέτως καταρτίζεται και από τη βιομηχανία του μάρκετινγ και από τον τρόπο που παρουσιάζει τα αλκοολούχα σε ενήλικες καταναλωτές και μη.

Με στοιχεία από Global Drug Survey, BMJ.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ