Ο φόβος μας, πραγματικότητα: Οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο

Ο φόβος μας, πραγματικότητα: Οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο Facebook Twitter
Μήπως η πολυπόθητη ελευθερία μας, μας «σκοτώνει» και δεν το καταλαβαίνουμε;
1

 

Ο σοφότατος Καβάφης το είχε πει χρόνια πίσω: «ο παντρεμένος ζει σαν σκύλος και πεθαίνει σαν άνθρωπος». Η επιστήμη απλώς τον επιβεβαιώνει και κάθε χρόνος που περνάει προσθέτει και ένα ακόμη στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, ο γάμος δεν είναι απλώς ένα μέσο που κρατά τους ανθρώπους, υγιείς, αλλά μπορεί να προσφέρει πολλά σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του καρκίνου...

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε και κατόπιν ανάλυσης των στατιστικών ενός τεράστιου δείγματος ανθρώπων – γύρω στους 800.000 – η στήριξη που μπορεί να παρέχει το ένα μέλος του ζευγαριού στο άλλο που νοσεί, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως φάρμακο ή έστω όπλο στη μάχη εναντίον του καρκίνου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η καθηγήτρια Maria Elena Martinez, από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, η οποία και έλαβε μέρος στη συγκεκριμένη έρευνα, υπάρχουν πλέον σοβαρά στοιχεία επ’ αυτού. «Εικάζουμε ότι έχει να κάνει περισσότερο με θέματα που αφορούν την κοινωνική και ηθική υποστήριξη, παρά με την οικονομική», λέει η Martinez.

 

Την ίδια στιγμή, επιμέρους έρευνες – με συντριπτικά ποσοστά – επιμένουν ότι ο γάμος ή έστω οι μακροχρόνιες σχέσεις κρατούν τους ανθρώπους υγιείς, σε καλύτερη φυσική κατάσταση από τους ορκισμένους εργένηδες, οικονομικά επαρκείς και με σταθερή (έστω και μονότονη) σεξουαλική δραστηριότητα.

Οι επιστήμονες κλήθηκαν να μελετήσουν στοιχεία 393.470 ανδρών και 389.697 γυναικών που διαγνώστηκαν με καρκίνο κατά τη διάρκεια των ετών 2000 – 2009. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς –και η εξέλιξη τους- σε όσους επιβίωσαν από αυτή τη μάχη παρακολουθήθηκαν έως το 2012. Επίσης, κατέγραφαν σε ειδικό ημερολόγιο για τον κάθε ασθενή, την οικονομική του κατάσταση, το κοινωνικό και μορφωτικό του επίπεδο, καθώς και το αν ήταν παντρεμένος, ελεύθερος ή μέσα σε έναν όχι ιδιαίτερα ευτυχισμένο γάμο.

Και ιδού τι προέκυψε από το σύνολο των στοιχείων της συγκεκριμένης έρευνας: οι εργένηδες, που είχαν νοσήσει από καρκίνο, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν κατά 24% σε σχέση με τους παντρεμένους ασθενείς, ενώ το ίδιο ποσοστό για τις ελεύθερες γυναίκες που είχαν νοσήσει ανέρχετο σε 17%...  

Την ίδια στιγμή, επιμέρους έρευνες – με συντριπτικά ποσοστά – επιμένουν ότι ο γάμος ή έστω οι μακροχρόνιες σχέσεις κρατούν τους ανθρώπους υγιείς, σε καλύτερη φυσική κατάσταση από τους ορκισμένους εργένηδες, οικονομικά επαρκείς και με σταθερή (έστω και μονότονη) σεξουαλική δραστηριότητα. Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εξασφαλίζουν μακροζωία στους «ζευγαρωμένους» και μάλιστα σε ποσοστό που κάποτε ξεπερνά το 30%. Μήπως η πολυπόθητη ελευθερία μας, μας «σκοτώνει» και δεν το καταλαβαίνουμε; 

Στοιχεία από Guardian 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
οι εργένηδες καρκινοπαθείς αντιμετωπίζουν 24% παραπάνω κίνδυνο να πεθάνουν σε σχέση με τους παντρεμένους καρκινοπαθείς. Και αυτό αποτελεί απόδειξη ότι ο γάμος φέρνει μακροζωία και καταπολεμά τον καρκίνο...και κάπου εδώ η λογική αυτοκτονεί με αυτά που ακούει...αυτό που θα αποδείκνυε ότι ο γάμος καταπολεμά τον καρκίνο και προωθεί την υγεία θα ήταν μια έρευνα που θα αποδείκνυε ότι οι παντρεμένοι ασθενούν κατά πολύ λιγότερο απο καρκίνο ή άλλες σοβαρές ασθένειες σε σύγκριση με τους εργένηδες.το ότι οι παντρεμένοι καρκινοπαθείς ζουν περισσότερο απο τους εργένηδες καρκινοπαθείς οφείλεται απλά στο ότι οι πρωτοι έχουν περισσότερα κίνητρα για να παρατείνουν τη ζωή τους, και το μεγάλο κίνητρο είναι κυρίως τα παιδιά τους. Οι δεύτεροι απλώς αφήνονται στο μοιραίο, γιατι να παρατείνουν το μαρτύριο. Αλλά, και σε σχέση με τους παντρεμένους, το θέμα είναι και για τι είδους παράταση ζωής μιλάμε...