ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα

Ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα Facebook Twitter
0

Καθώς βγαίνουμε σταδιακά από την καραντίνα και μετά την άρση των μέτρων, χρειάζεται να διατηρούμε τους κανόνες δημόσιας υγείας, έτσι ώστε να προστατέψουμε εμάς και τους γύρω μας από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες που δόθηκαν από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις βασικές κατηγορίες δημόσιων χώρων όπως γραφεία, σχολεία, καταστήματα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, ανελκυστήρες, καταστήματα λιανικής και κομμωτήρια, ανάμεσα σε άλλα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γνωρίζουμε πώς να φοράμε τη μάσκα μας σωστά – σκοπός είναι να καλύπτει το πρόσωπο, έτσι ώστε να μη μεταφέρονται σταγονίδια του ιού στους γύρω μας, σε περίπτωση που είμαστε φορείς.

Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη χρήση κάθε είδους μάσκας, ωστόσο, κάποιοι βασικοί κανόνες ισχύουν για όλα τα είδη. Παρακάτω, ο σωστός (και ασφαλής) τρόπος να βάζουμε, να φοράμε και να βγάζουμε τη μάσκα μας:

Πώς βάζουμε σωστά τη μάσκα

Ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα Facebook Twitter

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε πριν καλύψουμε το πρόσωπό μας με οποιοδήποτε ύφασμα, είναι να πλύνουμε τα χέρια μας. Καθώς πρόκειται να αγγίξουμε το πρόσωπό μας, χρειάζεται να βεβαιωθούμε πως δεν θα μεταφέρουμε οποιαδήποτε μικρόβια. Μετά, με καθαρά χέρια, φοράμε τη μάσκα και βεβαιωνόμαστε πως βρίσκεται όσο πιο κοντά στο πρόσωπο γίνεται – ιδανικά με ελάχιστο κενό μεταξύ του δέρματος και της μάσκας.

Καλύπτουμε πάντα τη μύτη και το στόμα 

Η μάσκα χρειάζεται μεν να είναι σφιχτή στο πρόσωπο, αλλά όχι να προκαλεί εκδορές στο πρόσωπο, αλλά ούτε να εμποδίζει την αναπνοή. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν αλλά και να κολλήσουν παθογόνα σωματίδια. Μερικές μάσκες φτάνουν μέχρι και κάτω από το σαγόνι, που είναι καλό, αλλά το βασικό είναι να καλύπτονται η μύτη και το στόμα.

Πώς προσαρμόζουμε και πώς βγάζουμε τη μάσκα

Κάθε φορά που χρειάζεται να προσαρμόσουμε τη θέση της μάσκας, αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Σε συνδυασμό με το να αποφύγουμε να μεταφέρουμε σταγονίδια σε κάποιον άλλον γύρω μας, μία μάσκα που μας κάνει σωστά θα βοηθήσει στο να μη μολύνουμε και τον εαυτό μας όταν την προσαρμόζουμε. Τα χέρια είναι βασικοί φορείς μικροβίων, οπότε αν αγγίξουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας με βρώμικα χέρια, ρισκάρουμε να μεταδώσουμε τον ιό στον εαυτό μας.

Επιπλέον, το να βγάζουμε τη μάσκα ή να τη φοράμε κάτω από το σαγόνι ή πάνω από το μέτωπο, μπορεί επίσης να μεταδώσει τον ιό. Κι αυτό, γιατί βγάζοντάς τη κατ' αυτόν τον τρόπο, φέρουμε σε επαφή το καθαρό μέρος της σε σημεία του σώματός μας που μπορεί να έχουν παθογόνα επάνω τους και έτσι να τη μολύνουμε. Χρειάζεται να έχουμε τη μάσκα μπροστά από τη μύτη και το στόμα όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους.

Ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα Facebook Twitter

Αν για τον οποιονδήποτε λόγο, χρειαστεί να βγάλουμε τη μάσκα όσο βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με άλλους, πρέπει να βγούμε σε εξωτερικό χώρο και να βεβαιωθούμε πως έχουμε την απαραίτητη απόσταση από τους άλλους (2 μέτρα), όπως και να αποφύγουμε να αγγίξουμε το πρόσωπό μας.

Αν είμαστε στη δουλειά και θέλουμε να βγάλουμε τη μάσκα μας στο διάλειμμα, χρειάζεται να έχουμε και πάλι απόσταση 2 μέτρων από τους άλλους. Μετά, μπορούμε να την τοποθετήσουμε με την μπροστινή πλευρά προς τα κάτω, σε ένα καθαρό κομμάτι χαρτί ή σε μία χάρτινη σακούλα. Αν πρόκειται να την ξαναβάλουμε, πρέπει να έχουμε καθαρά χέρια και να αποφύγουμε να αγγίξουμε την μπροστινή πλευρά της μάσκας.

Φροντίζουμε να την πετάξουμε σωστά ή να την απολυμάνουμε για μελλοντική χρήση 

Είναι εξίσου σημαντικό να διατηρούμε τους σωστούς κανόνες υγιεινής ακόμα κι όταν παύουμε να χρησιμοποιούμε μία μάσκα – ιδανικά όταν βρισκόμαστε πλέον μακριά από άλλους ανθρώπους. Αποφεύγουμε πάντα να αγγίζουμε τη μπροστινή πλευρά της μάσκας, που μπορεί να έχει μολυνθεί με σταγονίδια που περιλαμβάνουν τον ιό. Ένας καλός τρόπος είναι να πιάνουμε τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά και να βγάζουμε τη μάσκα προς τα μπροστά, έτσι ώστε να μην αγγίξουμε καθόλου το ύφασμα ή το υλικό που βρίσκεται κοντά στη μύτη ή το στόμα, όπως και το πρόσωπό μας.

Ακόμα κι αν φοράτε μία μάσκα που δένει στο πίσω μέρος του κεφαλιού και πάλι καλό θα ήταν να τη λύνετε από πίσω. Ανεξάρτητα με το είδος μάσκας που χρησιμοποιείτε, πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας αφού τη βγάλετε και πετάξτε τη με ασφάλεια ή απολυμάνετέ τη για μελλοντική χρήση, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Υγεία & Σώμα
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περί μάσκας και ζωής

Ν. Σεβαστάκης / Περί μάσκας και ζωής

Οτιδήποτε κρύβει ένα πρόσωπο, έστω κατά το ήμισυ, συνδέεται με ανασφάλεια και, συχνά, με ύποπτες προθέσεις και σκοτεινές δραστηριότητες. Τώρα όμως, και για όσο χρειάζεται, η μάσκα είναι κοινωνικότητα και όχι ακοινωνησία.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM