LIVE!

Ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα

Ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα Facebook Twitter
0

Καθώς βγαίνουμε σταδιακά από την καραντίνα και μετά την άρση των μέτρων, χρειάζεται να διατηρούμε τους κανόνες δημόσιας υγείας, έτσι ώστε να προστατέψουμε εμάς και τους γύρω μας από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες που δόθηκαν από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στις βασικές κατηγορίες δημόσιων χώρων όπως γραφεία, σχολεία, καταστήματα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, ανελκυστήρες, καταστήματα λιανικής και κομμωτήρια, ανάμεσα σε άλλα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γνωρίζουμε πώς να φοράμε τη μάσκα μας σωστά – σκοπός είναι να καλύπτει το πρόσωπο, έτσι ώστε να μη μεταφέρονται σταγονίδια του ιού στους γύρω μας, σε περίπτωση που είμαστε φορείς.

Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη χρήση κάθε είδους μάσκας, ωστόσο, κάποιοι βασικοί κανόνες ισχύουν για όλα τα είδη. Παρακάτω, ο σωστός (και ασφαλής) τρόπος να βάζουμε, να φοράμε και να βγάζουμε τη μάσκα μας:

Πώς βάζουμε σωστά τη μάσκα

Ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα Facebook Twitter

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε πριν καλύψουμε το πρόσωπό μας με οποιοδήποτε ύφασμα, είναι να πλύνουμε τα χέρια μας. Καθώς πρόκειται να αγγίξουμε το πρόσωπό μας, χρειάζεται να βεβαιωθούμε πως δεν θα μεταφέρουμε οποιαδήποτε μικρόβια. Μετά, με καθαρά χέρια, φοράμε τη μάσκα και βεβαιωνόμαστε πως βρίσκεται όσο πιο κοντά στο πρόσωπο γίνεται – ιδανικά με ελάχιστο κενό μεταξύ του δέρματος και της μάσκας.

Καλύπτουμε πάντα τη μύτη και το στόμα 

Η μάσκα χρειάζεται μεν να είναι σφιχτή στο πρόσωπο, αλλά όχι να προκαλεί εκδορές στο πρόσωπο, αλλά ούτε να εμποδίζει την αναπνοή. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν αλλά και να κολλήσουν παθογόνα σωματίδια. Μερικές μάσκες φτάνουν μέχρι και κάτω από το σαγόνι, που είναι καλό, αλλά το βασικό είναι να καλύπτονται η μύτη και το στόμα.

Πώς προσαρμόζουμε και πώς βγάζουμε τη μάσκα

Κάθε φορά που χρειάζεται να προσαρμόσουμε τη θέση της μάσκας, αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Σε συνδυασμό με το να αποφύγουμε να μεταφέρουμε σταγονίδια σε κάποιον άλλον γύρω μας, μία μάσκα που μας κάνει σωστά θα βοηθήσει στο να μη μολύνουμε και τον εαυτό μας όταν την προσαρμόζουμε. Τα χέρια είναι βασικοί φορείς μικροβίων, οπότε αν αγγίξουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας με βρώμικα χέρια, ρισκάρουμε να μεταδώσουμε τον ιό στον εαυτό μας.

Επιπλέον, το να βγάζουμε τη μάσκα ή να τη φοράμε κάτω από το σαγόνι ή πάνω από το μέτωπο, μπορεί επίσης να μεταδώσει τον ιό. Κι αυτό, γιατί βγάζοντάς τη κατ' αυτόν τον τρόπο, φέρουμε σε επαφή το καθαρό μέρος της σε σημεία του σώματός μας που μπορεί να έχουν παθογόνα επάνω τους και έτσι να τη μολύνουμε. Χρειάζεται να έχουμε τη μάσκα μπροστά από τη μύτη και το στόμα όταν βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους.

Ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα Facebook Twitter

Αν για τον οποιονδήποτε λόγο, χρειαστεί να βγάλουμε τη μάσκα όσο βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με άλλους, πρέπει να βγούμε σε εξωτερικό χώρο και να βεβαιωθούμε πως έχουμε την απαραίτητη απόσταση από τους άλλους (2 μέτρα), όπως και να αποφύγουμε να αγγίξουμε το πρόσωπό μας.

Αν είμαστε στη δουλειά και θέλουμε να βγάλουμε τη μάσκα μας στο διάλειμμα, χρειάζεται να έχουμε και πάλι απόσταση 2 μέτρων από τους άλλους. Μετά, μπορούμε να την τοποθετήσουμε με την μπροστινή πλευρά προς τα κάτω, σε ένα καθαρό κομμάτι χαρτί ή σε μία χάρτινη σακούλα. Αν πρόκειται να την ξαναβάλουμε, πρέπει να έχουμε καθαρά χέρια και να αποφύγουμε να αγγίξουμε την μπροστινή πλευρά της μάσκας.

Φροντίζουμε να την πετάξουμε σωστά ή να την απολυμάνουμε για μελλοντική χρήση 

Είναι εξίσου σημαντικό να διατηρούμε τους σωστούς κανόνες υγιεινής ακόμα κι όταν παύουμε να χρησιμοποιούμε μία μάσκα – ιδανικά όταν βρισκόμαστε πλέον μακριά από άλλους ανθρώπους. Αποφεύγουμε πάντα να αγγίζουμε τη μπροστινή πλευρά της μάσκας, που μπορεί να έχει μολυνθεί με σταγονίδια που περιλαμβάνουν τον ιό. Ένας καλός τρόπος είναι να πιάνουμε τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά και να βγάζουμε τη μάσκα προς τα μπροστά, έτσι ώστε να μην αγγίξουμε καθόλου το ύφασμα ή το υλικό που βρίσκεται κοντά στη μύτη ή το στόμα, όπως και το πρόσωπό μας.

Ακόμα κι αν φοράτε μία μάσκα που δένει στο πίσω μέρος του κεφαλιού και πάλι καλό θα ήταν να τη λύνετε από πίσω. Ανεξάρτητα με το είδος μάσκας που χρησιμοποιείτε, πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας αφού τη βγάλετε και πετάξτε τη με ασφάλεια ή απολυμάνετέ τη για μελλοντική χρήση, σύμφωνα με τις οδηγίες.

Υγεία & Σώμα
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περί μάσκας και ζωής

Ν. Σεβαστάκης / Περί μάσκας και ζωής

Οτιδήποτε κρύβει ένα πρόσωπο, έστω κατά το ήμισυ, συνδέεται με ανασφάλεια και, συχνά, με ύποπτες προθέσεις και σκοτεινές δραστηριότητες. Τώρα όμως, και για όσο χρειάζεται, η μάσκα είναι κοινωνικότητα και όχι ακοινωνησία.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM