Οι 8 μύθοι για τη γυμναστική που εκνευρίζουν τους ειδικούς

Οι 8 μύθοι για τη γυμναστική που εκνευρίζουν τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Όχι, το τρέξιμο δεν κάνει κακό στα γόνατα. Ούτε τα 10.000 βήματα είναι ο «μαγικός αριθμός» για το περπάτημα. Αυτοί είναι μόνο δύο από τους μύθους για τη γυμναστική που «τρελαίνουν» τους ειδικούς. 

Απόψεις όπως αυτές έχουν διαδοθεί και- κατά συνέπεια- είναι δύσκολο να αλλάξουν. Και σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα για όσους γυμνάζονται, επισημαίνουν οι ειδικοί που μίλησαν στους New York Times. 

Η αμερικανική εφημερίδα μίλησε με δέκα και πλέον ειδικούς για τη γυμναστική και κατέληξε σε οχτώ μύθους τους οποίους ακούνε πιο συχνά και για αυτό θα ήθελαν να τους καταρρίψουν, μια και καλή. 

1ος μύθος: Πρέπει να κάνουμε διατάσεις πριν από τη γυμναστική 

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι διατάσεις πριν από τη γυμναστική δεν έχουν αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά στην προστασία από τραυματισμό. Μάλιστα, στην πραγματικότητα μπορεί να λειτουργούν εναντίον μας. 

Κάνοντας διάταση σε έναν μυ για περισσότερα από 90 δευτερόλεπτα προσωρινά μειώνουμε τη δύναμή του, λένε οι ειδικοί «Αποδυναμώνετε όλες τις μυικές ομάδες που προσπαθείτε να γυμνάσετε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Τζος Γκόλντμαν, του Center for Sports Medicine στο UCLA. 

Για όσους απολαμβάνουν την αίσθηση του τεντώματος προτού γυμναστούν, συμβουλεύει η κάθε διάταση να έχει μικρή χρονική διάρκεια. 

Δεύτερος μύθος: Πρέπει να σηκώνεις μεγάλα βάρη για να χτίσεις μύες 

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι όταν σηκώνουμε σχετικά ελαφριά βάρη, κάνοντας για παράδειγμα 30 επαναλήψεις, αυτό είναι το ίδιο αποτελεσματικό για το χτίσιμο μυών και την απόκτηση δύναμης όσο το να σηκώνουμε μεγαλύτερα βάρη, για 5-12 επαναλήψεις. Το θέμα είναι τι προτιμά κανείς. 

3ος μύθος: Το τρέξιμο καταστρέφει τα γόνατα 

Οι έρευνες έχουν διαψεύσει και την άποψη ότι το τρέξιμο αυξάνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας. Μάλιστα, δείχνουν ότι προστατεύει τα γόνατα από αυτό. Στην πραγματικότητα, η έλλειψη κίνησης- μαζί με την ηλικία, το βάρος και τη γενετική προδιάθεση- αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα. 

Σίγουρα το τρέξιμο μπορεί να προκαλέσει πόνους στα γόνατα ή τραυματισμό, αν η προπόνηση γίνει πολύ «επιθετικά», δηλώνει ο δρ. Τζόρνταν Μετζλ του Hospital for Special Surgery στη Νέα Υόρκη. Αυτό, σημειώνει, συμβαίνει όταν κάποιος τρέχει υπερβολικά γρήγορα ή υπερβολικά μακριά, πολύ νωρίς. Για αυτό, συμβουλεύει να προχωράμε σταδιακά και- σε περίπτωση ενοχλήσεων- να συμβουλευτούμε γιατρό το συντομότερο δυνατόν. 

4ος μύθος: Το περπάτημα αρκεί για να μας κρατήσει σε φόρμα όσο μεγαλώνουμε 

Το περπάτημα είναι δημοφιλές στις μεγαλύτερες ηλικίες γιατί έχει δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, ενώ επίσης θεωρείται εφικτός τρόπος γυμναστικής. 

Όμως, το περπάτημα από μόνο του δεν είναι αρκετό για να παραμείνουμε σε φόρμα μεγαλώνοντας, επισημαίνει η Αν Μπράντι, του University of North Carolina-Greensboro. Από τα 30 και μετά η μυική μάζα μειώνεται προοδευτικά, οπότε πρέπει να δίνουμε βάρος και στις ασκήσεις ενδυνάμωσης. Έτσι, οι ειδικοί προτείνουν τον συνδυασμό περπατήματος με τουλάχιστον δύο προπονήσεις ενδυνάμωσης, διάρκειας 20 λεπτών, δύο φορές την εβδομάδα. 

5ος μύθος: Η εναλλακτική μίας άσκησης είναι για τους αρχάριους 

Η επιλογή μιας λιγότερο κοπιαστικής εκδοχής μιας άσκησης- για παράδειγμα πους απς ή σανίδα με τα γόνατα στο έδαφος- δεν σημαίνει ότι είμαστε αδύναμοι, αρχάριοι, ή ότι κάνουμε πισωγυρίσματα, επισημαίνει η Στέφανι Ροθ- Γκόλντμπεργκ, η οποία συνεργάζεται με αθλητές. Είναι ένα σημάδι ότι ακούμε το σώμα μας και κινούμαστε σε ασφαλή ζώνη. 

Επίσης, το σώμα μας έχει διαφορετικές απαιτήσεις κάθε ημέρα. Έτσι, οι εναλλακτικές εκδοχές μιας άσκησης μιας βοηθούν. 

6ος μύθος: Δρομείς και ποδηλάτες δεν χρειάζονται ασκήσεις ενδυνάμωσης για το κάτω μέρος του σώματος 

Τόσο το τρέξιμο όσο και η ποδηλασία ενδυναμώνει το κάτω μέρος του σώματος, αλλά δεν αρκεί για σημαντική μυική ανάπτυξη, λέει η Αμάντα Κατζ, προπονήτρια από τη Νέα Υόρκη. 

Ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης- που για παράδειγμα περιλαμβάνει ημικαθίσματα, προβολές ή γέφυρες γλουτών- μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού, ενώ μας κάνει δυνατότερους δρομείς ή ποδηλάτες. 

7ος μύθος: Πρέπει να κάνουμε 10.000 βήματα την ημέρα για να είμαστε υγιείς 

Οι επιστήμονες κατέρριψαν αυτό τον μύθο πριν από χρόνια, αλλά ακόμη πολλοί θεωρούν ότι τα 10.000 βήματα αποτελούν ένα ορόσημο για την καλή υγεία. 

Πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία με περίπου 7.500 βήματα, ενώ ακόμα και 4.000 βήματα την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου. 

8ος μύθος: Η παγοθεραπεία έπειτα από μια σκληρή προπόνηση βοηθά στην αποκατάσταση 

Το να βυθίζεσαι σε μια μπανιέρα με παγάκια έπειτα από μια δύσκολη προπόνηση φαίνεται σαν κάτι που προστατεύει από τους τραυματισμούς. Όμως, λέει ο δρ. Γκόλντμαν, ταυτόχρονα με αυτή την κίνηση «επιβραδύνεις ή σταματάς τη διαδικασία αποκατάστασης». 

Όταν το σώμα συνέρχεται από τη γυμναστική, «χτίζει» την ενδυνάμωση, εξήγησε με απλά λόγια, οπότε δεν θέλουμε να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένο τραυματισμό, προτείνει να βάλουμε πάγο σε αυτό το σημείο, ή να κάνουμε την επόμενη ημέρα τη «βουτιά» στον πάγο, ώστε οι μύες μας να έχουν τον χρόνο να προχωρήσουν αυτή τη διαδικασία. 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM