Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις γυναίκες που υποφέρουν από το σύνδρομο φουσκωμένης κοιλιάς

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις γυναίκες που υποφέρουν από το σύνδρομο φουσκωμένης κοιλιάς Facebook Twitter
Μην σας εφησυχάζει το γεγονός ότι αισθάνεστε πρησμένες από φυσικά αέρια. Κλείστε ραντεβού με τον γυναικολόγο σας.
0

Το σύνδρομο της φουσκωμένης κοιλιάς είναι κάτι από το οποίο υποφέρει η πλειονότητα των γυναικών, ανεξαρτήτως βάρους, διατροφικών προτιμήσεων και άλλων παραγόντων. Οι περισσότερες μάλιστα συνηθίζουν να αποδίδουν αυτό το φαινόμενο στο είδος του φαγητού που κατανάλωσαν, στην αγχώδη καθημερινότητα που βιώνουν και άλλους παράγοντες, οι οποίοι λίγο έως πολύ παίζουν ρόλο. 

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι τόσο το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου όσο και η κοιλιοκάκη είναι κάποια από τα αίτια που κρύβονται πίσω από την -συχνά ή μονίμως- φουσκωμένη κοιλιά και φυσικά πρέπει να απευθύνεται κανείς στον γιατρό για να τα αντιμετωπίσει. Ωστόσο, εδώ και λίγο καιρό και ειδικά για τις περιπτώσεις γυναικών που δηλώνουν ότι ταλαιπωρούνται από φουσκωμένη κοιλιά, οι γιατροί και ειδικά οι γυναικολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσίευσε το βρετανικό ίδρυμα αντιμετώπισης του καρκίνου των ωοθηκών, περίπου 11 γυναίκες πεθαίνουν σε ημερήσια βάση σε όλον τον κόσμο από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου και με μοναδικό σύμπτωμα την παρατεταμένη πρησμένη κοιλιακή χώρα. 

Από τα συχνότερα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών είναι αυτό το χαρακτηριστικό φούσκωμα, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα δυσφορίας και κόπωσης και γι' αυτό συχνά μπερδεύει τις ασθενείς που θεωρούν ότι πρόκειται για δυσπεψία ή για συνέπεια άγχους στο τέλος μία δύσκολης μέρας.

Για τους γυναικολόγους, ο καρκίνος των ωοθηκών θεωρείται «σιωπηλός δολοφόνος», καθώς όπως πολλοί τύποι καρκίνου μπορεί να μην παρουσιάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα κανένα σύμπτωμα, ενώ ακόμη κι όταν αυτό συμβεί, τα συμπτώματα είναι αόριστα, δύσκολα αναγνωρίσιμα, ενώ πολύ συχνά μπορεί να θυμίζουν συμπτώματα άλλων παθήσεων, που συνήθως αντιμετωπίζονται.

Από τα συχνότερα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών είναι αυτό το χαρακτηριστικό φούσκωμα, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα δυσφορίας και κόπωσης και γι' αυτό συχνά μπερδεύει τις ασθενείς που θεωρούν ότι πρόκειται για δυσπεψία ή για συνέπεια άγχους στο τέλος μία δύσκολης μέρας. Επίσης, καθώς η έμμηνος ρήση συνεχίζεται κανονικά (και ακριβώς επειδή τα οιδήματα σε όλο το σώμα είναι ένα από τα άπειρα συμπτώματα της περιόδου), οι γυναίκες τείνουν να αποδίδουν εκεί το φαινόμενο ή ενδεχομένως και στη δυσκοιλιότητα, από την οποία υποφέρει (λόγω καθιστικής ζωής και διατροφικών συνηθειών) ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.  

Όπως επισημαίνουν μέσα από απανωτές ενημερώσεις το τελευταίο διάστημα οι γυναικολόγοι μέσω του Target Ovarian Cancer στη Βρετανία αυτά είναι κάποια από τα σημάδια που πρέπει να θέτουν σε συναγερμό τις γυναίκες. 

- Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυξάνεται. Μην σας εφησυχάζει το γεγονός ότι αισθάνεστε πρησμένες από φυσικά αέρια. Κλείστε ραντεβού με τον γυναικολόγο σας. 

- Υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, πυελικό πόνο, συχνουρία, πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, αίσθημα κόπωσης. 

- Παρατηρείτε αυξομειώσεις στην όρεξη σας, αλλά και το ραντεβού σας με την τουαλέτα. 

- Οι κενώσεις σας διαφέρουν από φορά σε φορά, σε ό,τι αφορά το χρώμα και την ποσότητα. 

- Παρατηρείτε διαφορές στον τρόπο αίσθησης των κάτω άκρων και του κάτω μέρους του σώματος, ειδικά από την κοιλιακή περιοχή και κάτω.

Με στοιχεία από BBC.com, Prevention.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιοψία θετική. Και τώρα τι κάνουμε;

Υγεία & Σώμα / Βιοψία θετική. Και τώρα τι κάνουμε;

Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις μίας γυναίκας που διαβάζει στην εξέτασή της ότι νοσεί από καρκίνο του μαστού; Τι ακολουθεί στη συνέχεια, όταν φτάσει στο ιατρείο του χειρουργού και της επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα; Και τι ρόλο παίζει το οικείο, αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον; Ποιοι μηχανισμοί την βοηθούν και ποιοι την επιβαρύνουν σε αυτή τη δύσκολη πορεία;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ