Η Γαλλία έχει το χαμηλότερο ποσοστό εργαζομένων που είναι ευχαριστημένοι με το εργασιακό τους περιβάλλον, αποδεικνύει μία έρευνα της εταιρείας παραγωγής επίπλων Steelcase. Η έρευνα κυκλοφόρησε σήμερα και δείχνει ότι οι Ινδοί απο την άλλη είναι πρώτοι στον κόσμο ως προς την ικανοποίηση για την εργασία τους. Πέντε φορές περισσότεροι εργαζόμενοι στην Ινδία δήλωνουν ότι είναι πολύ ευχαριστημένοι με τον χώρο που εργάζονται και με τις παροχές που τους προσφέρει η εταιρεία τους. Ακολουθούν οι εργαζόμενοι στο Μεξικό, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Νότιο Αφρική.
Μόλις το 5% των Γάλλων εργαζομένων δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι με τις δουλειές τους, πολύ πιο κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι 13%. Οι περισσότεροι από τους μισούς αισθάνονται αποξενωμένοι στις εταιρείες τους. «Ένας λόγος που νιώθουν έτσι οι Γάλλοι είναι επειδή δεν έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και δεν τους παρέχεται η δυνατότητα να αποφασίζουν για σημαντικά ζητήματα της εταιρείας», λέει η έρευνα.
Το 28% των Ινδών εργαζομένων νιώθουν ευχαριστημένοι και δεμένοι με τους άλλους εργαζόμενους και με τους προϊστάμενούς τους. Για τα ¾ των εργαζομένων στην Ινδία η έρευνα αναφέρει, ότι το γραφείο τούς κάνει να νιώθουν «ήρεμοι και χαλαροί». Τι κρύβεται πίσω από αυτά τα μεγάλα ποσοστά ικανοποίησης; «Για τους υπαλλήλους σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του πλανήτη το εργασιακό περιβάλλον μπορεί να προσφέρει ένα καταφύγιο σε σχέση με τον συνωστισμό που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η οικονομία στην Ινδία είναι από τις πιο αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα περιβάλλον εξέλιξης και ευελιξίας.
Η έρευνα αποκάλυψε ένα μοτίβο: οι εργαζόμενοι σε χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες νιώθουν πιο ευχαριστημένοι από τις δουλειές τους, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους σε χώρες ανεπτυγμένων οικονομιών. Η έρευνα αναφέρει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες επωφελούνται από τις οικονομίες των αναπτυγμένων χωρών και στην περίπτωση της Ινδίας αυτό είναι ξεκάθαρο. Ωστόσο η έρευνα προτείνει ότι πρέπει να μελετηθούν επιπλέον, πολιτιστικοί και κοινωνικοί παράγοντες.
Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι η καθημερινή ζωή στο γραφείο δεν είναι και τόσο διασκεδαστική όσο μπορεί θα έπρεπε ίσως να είναι. Για την ακρίβεια δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από το πως ήταν κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί κλειστοί και ιδιωτικοί χώροι, τηλεφωνικές γραμμές και πολλοί υπολογιστές.
Για να χρησιμοποιηθούν όλα αυτά τα ευρήματα για την καλυτερευση των συνθηκών εργασίας, η Steelcase προτείνει να δίνεται στους υπαλλήλους περισσότερη ελευθερία σχετικά με το εργασιακό τους περιβάλλον, να μπορούν να μετακινούνται κατά την διάρκεια της ημέρας και να χρησιμοποιούν διαφορετικούς χώρους για διαφορετικά καθήκοντα. Να έχουν πρόσβαση σε χώρους άθλησης και χαλάρωσης και ξεχωριστούς χώρους για να κάνουν τα ραντεβού τους. Η έρευνα τέλος σημειώνει, ότι το να επιλέγουν οι υπάλληλοι τα δικά τους έπιπλα για το εργασιακό τους περιβάλλον θα βοηθούσε στο να ανέβουν τα ποσοστά ικανοποίησης.