Οι ιαματικές πηγές της Ελλάδας και σε τι ωφελεί η καθεμιά χωριστά

Οι ιαματικές πηγές της Ελλάδας και σε τι ωφελεί η καθεμιά χωριστά Facebook Twitter
Ιαματική πηγή στη Νίσυρο
0

Ο θερμαλισμός, η ιαματική δύναμη των φυσικών πόρων, αν και είναι παλιά ιστορία, τώρα αρχίζει και αναγνωρίζεται πραγματικά στην Ελλάδα.

«Οι φυσικοί μας πόροι αποκτούν ταυτότητα και γίνονται ιαματικοί. Και επίσημα πλέον έχει ο καθένας από αυτούς θεραπευτικές ενδείξεις, αντενδείξεις, τρόπο χρήσης και χημισμό», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και Μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του υπουργείου Τουρισμού, Μάρκος Δανάς.

Σύμφωνα με τον κ. Δανά, πλέον οιοσδήποτε ασθενής που έχει ένδειξη για λουτροθεραπεία, ποσιθεραπεία, εισπνοθεραπεία και πηλοθεραπεία, μπορεί να επιλέξει την ιδανική, ανάλογα με την περίπτωση του, μονάδα και με τη βοήθεια του γιατρού του. 

Στην ερώτηση, ποιές είναι οι ιαματικές ιδιότητες κάθε συγκεκριμένης ελληνικής πηγής, απαντά:

Στο Λουτράκι στο κεντρικό θεραπευτήριο οι ενδείξεις είναι για παθήσεις μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, δερματοπάθειες και γυναικολογικές παθήσεις. Οι αντενδείξεις είναι: συστηματικά, μεταδοτικά, κακοήθη νοσήματα, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.

Λίμνη Βουλιαγμένης στην Αθήνα ενδείξεις: παθήσεις μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος και δερματοπάθειες. Αντενδείξεις: καρδιαγγειακά νοσήματα, ίλιγγος, επιληψία, αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Οι ιαματικές πηγές της Ελλάδας και σε τι ωφελεί η καθεμιά χωριστά Facebook Twitter
Λουτρά Πόζαρ

Λουτρά Πόζαρ ενδείξεις: νοσήματα μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος. Αντενδείξεις: καρδιαγγειακά, αναπνευστικά νοσήματα.

Κασσάνδρα- Νερό Πηγής Αγίας Παρασκευής ενδείξεις: παθήσεις μυοσκελετικού συστήματος, ρευματικά και αυτοάνοσα, παθήσεις του καλυπτηρίου συστήματος, των βλεννογόνων της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων. Αντενδείξεις: Το νερό περιέχει CO2. Η λουτροθεραπεία αντενδείκνυται για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας και ασθενείς με πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου (<6 μήνες). Επίσης αντενδεικνύεται για όσους εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της πιθανής υπερκαπνίας που μπορεί να αναπτυχθεί κατά την εμβάπτιση ολόκληρου του σώματος σε νερό εμπλουτισμένο με CO2. Οι αγγειακές εγκεφαλικές διαταραχές θα πρέπει επίσης να συγκαταλέγονται στις αντενδείξεις της υδροθεραπείας με διοξείδιο του άνθρακα.

Η Αιδηψός όπως αναφέρει ο κ. Δανάς είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση γιατί έχει 13 φυσικούς πόρους που αναγνωρίζονται στην περιοχή και ενδείκνυνται για νοσήματα μυοσκελετικού, νευρικού συστήματος, δερματοπάθειες, και παθήσεις περιφερικού αγγειακού συστήματος. Οι αντενδείξεις είναι: καρδιαγγειακά, ανοσοκαταστολή, μολυσματικά νοσήματα σε ενεργό φάση, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια και εκκριτικό έκζεμα. 

   

Σε πάρα πολλά νησιά υπάρχουν ιαματικές πηγές.

 

Η πηγή του Μανδρακίου στη Νίσυρο, όπου οι ενδείξεις είναι ρευματικές παθήσεις, χρόνιοι ρευματισμοί, ισχυαλγίες, οσφυαλγίες και παθήσεις νευρικού συστήματος. Οι αντενδείξεις είναι: καρδιακές παθήσεις, οιδήματα κάτω άκρων, στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικές αιμορραγίες ή θρομβώσεις αγγείων, κακοήθεις νεοπλασίες, νευρικές και ψυχικές παθήσεις, ενεργός φυματίωση, εγκυμοσύνη μετά τον έκτο μήνα.

Κάλυμνος ενδείξεις: παθήσεις μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος και δερματοπάθειες. Αντενδείξεις: συστηματικά, μεταδοτικά και κακοήθη νοσήματα, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.

Κως ενδείξεις: ρευματικές παθήσεις, χρόνιοι ρευματισμοί, ισχυαλγίες, οσφυαλγίες, παθήσεις νευρικού συστήματος. Αντενδείξεις: Καρδιακές παθήσεις, οιδήματα κάτω άκρων, στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικές αιμορραγίες ή θρομβώσεις αγγείων, κακοήθεις νεοπλασίες, νευρικές και ψυχικές παθήσεις, ενεργός φυματίωση, εγκυμοσύνη μετά τον έκτο μήνα.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ