Ουμάμι: Μία μελέτη με Έλληνες ερευνητές εξερευνά την «πέμπτη βασική γεύση»

Ουμάμι: Μία μελέτη με Έλληνες ερευνητές εξερευνά την «πέμπτη βασική γεύση» Facebook Twitter
0

Μία μελέτη με Έλληνες ερευνητές, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο διαβασμένες επιστημονικές δημοσιεύσεις για τα δύο τελευταία έτη. Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο επιστημονικός εκδοτικός οίκος WILEY.

Η μελέτη διαπραγματεύεται την επίδραση του ενισχυτικού γεύσης Monosodium Glutamate (MSG) στην υγεία. To MSG ή γλουταμικό μονονάτριο, είναι από τα πιο διαδεδομένα πρόσθετα τροφίμων και χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τη γεύση των τροφών.

Το MSG διαθέτει μια συγκεκριμένη γεύση, το ουμάμι, που 100 χρόνια πριν αναγνωρίστηκε από τον Κικουνάε Ικέντα, ως η πέμπτη βασική γεύση, επιπρόσθετα των 4 γνωστών γεύσεων που είναι το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety» του εκδοτικού οίκου WILEY. Το συγκεκριμένο περιοδικό, είναι πρώτο στην παγκόσμια κατάταξη της επιστήμης και της τεχνολογίας των τροφών. Πρόκειται για μια διεθνή συνεργασία ειδικών στους τομείς της τοξικολογίας, της φαρμακολογίας, της κλινικής ιατρικής και της μεταβολομικής. Σε αυτήν συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη.


Αν και γενικά αναγνωρίζεται ως ασφαλές από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς, αρκετές μελέτες αμφισβήτησαν τη μακροπρόθεσμη ασφάλειά του. Ο σκοπός αυτής της επισκόπησης, ήταν να ερευνήσει τη διαθέσιμη διεθνή βιβλιογραφία σχετικά με τις φερόμενες δυσμενείς επιπτώσεις του MSG.


O γιατρός Δημήτρης Τσουκαλάς, που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα, ανέφερε ότι «το MSG είναι ένα μόριο που Ο Δρ. Δημήτρης Τσουκαλάςυπάρχει σε φυσική μορφή στα φύκια. Υπάρχουν στοιχεία για αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, όπως η αύξηση βάρους, αυξημένη επίπτωση μεταβολικού συνδρόμου, πονοκεφάλων και ατοπικής δερματίτιδας. Ωστόσο, λόγω της πολυπλοκότητας των συστατικών στις τροφές, δεν είναι εύκολο να αποδειχτεί επιστημονικά ότι αυτές οι επιπτώσεις οφείλονται αποκλειστικά στο MSG. Η σποραδική όμως κατανάλωση του σε μικρές δόσεις, μπορεί να αυξήσει την απόλαυση στη διατροφή όσων το προτιμούν, χωρίς να αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για την υγεία.»


Η επίδραση του MSG στην ανθρώπινη υγεία, φαίνεται ότι απασχολεί σημαντικά την επιστημονική κοινότητα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εγκυρότητα του επιστημονικού περιοδικού στο οποίο δημοσιεύτηκε, ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην μεγάλη αναγνωσιμότητα της μελέτης.

Info

A Review of the Alleged Health Hazards of Monosodium Glutamate
Anca Zanfirescu 1, Anca Ungurianu 1, Aristides M Tsatsakis 2, George M Nițulescu 1, Demetrios Kouretas 3, Aris Veskoukis 3, Dimitrios Tsoukalas 2 4, Ayse B Engin 5, Michael Aschner 6, Denisa Margină 1


Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. First published: 08 May 2019

https://doi.org/10.1111/1541-4337.12448

https://www.drtsoukalas.com/

 

Κειμενική Επιμέλεια: Αλεξία Σβώλου

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ