Ουμάμι: Μία μελέτη με Έλληνες ερευνητές εξερευνά την «πέμπτη βασική γεύση»

Ουμάμι: Μία μελέτη με Έλληνες ερευνητές εξερευνά την «πέμπτη βασική γεύση» Facebook Twitter
0

Μία μελέτη με Έλληνες ερευνητές, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο διαβασμένες επιστημονικές δημοσιεύσεις για τα δύο τελευταία έτη. Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο επιστημονικός εκδοτικός οίκος WILEY.

Η μελέτη διαπραγματεύεται την επίδραση του ενισχυτικού γεύσης Monosodium Glutamate (MSG) στην υγεία. To MSG ή γλουταμικό μονονάτριο, είναι από τα πιο διαδεδομένα πρόσθετα τροφίμων και χρησιμοποιείται για να ενισχύσει τη γεύση των τροφών.

Το MSG διαθέτει μια συγκεκριμένη γεύση, το ουμάμι, που 100 χρόνια πριν αναγνωρίστηκε από τον Κικουνάε Ικέντα, ως η πέμπτη βασική γεύση, επιπρόσθετα των 4 γνωστών γεύσεων που είναι το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety» του εκδοτικού οίκου WILEY. Το συγκεκριμένο περιοδικό, είναι πρώτο στην παγκόσμια κατάταξη της επιστήμης και της τεχνολογίας των τροφών. Πρόκειται για μια διεθνή συνεργασία ειδικών στους τομείς της τοξικολογίας, της φαρμακολογίας, της κλινικής ιατρικής και της μεταβολομικής. Σε αυτήν συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη.


Αν και γενικά αναγνωρίζεται ως ασφαλές από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς, αρκετές μελέτες αμφισβήτησαν τη μακροπρόθεσμη ασφάλειά του. Ο σκοπός αυτής της επισκόπησης, ήταν να ερευνήσει τη διαθέσιμη διεθνή βιβλιογραφία σχετικά με τις φερόμενες δυσμενείς επιπτώσεις του MSG.


O γιατρός Δημήτρης Τσουκαλάς, που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα, ανέφερε ότι «το MSG είναι ένα μόριο που Ο Δρ. Δημήτρης Τσουκαλάςυπάρχει σε φυσική μορφή στα φύκια. Υπάρχουν στοιχεία για αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, όπως η αύξηση βάρους, αυξημένη επίπτωση μεταβολικού συνδρόμου, πονοκεφάλων και ατοπικής δερματίτιδας. Ωστόσο, λόγω της πολυπλοκότητας των συστατικών στις τροφές, δεν είναι εύκολο να αποδειχτεί επιστημονικά ότι αυτές οι επιπτώσεις οφείλονται αποκλειστικά στο MSG. Η σποραδική όμως κατανάλωση του σε μικρές δόσεις, μπορεί να αυξήσει την απόλαυση στη διατροφή όσων το προτιμούν, χωρίς να αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για την υγεία.»


Η επίδραση του MSG στην ανθρώπινη υγεία, φαίνεται ότι απασχολεί σημαντικά την επιστημονική κοινότητα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εγκυρότητα του επιστημονικού περιοδικού στο οποίο δημοσιεύτηκε, ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην μεγάλη αναγνωσιμότητα της μελέτης.

Info

A Review of the Alleged Health Hazards of Monosodium Glutamate
Anca Zanfirescu 1, Anca Ungurianu 1, Aristides M Tsatsakis 2, George M Nițulescu 1, Demetrios Kouretas 3, Aris Veskoukis 3, Dimitrios Tsoukalas 2 4, Ayse B Engin 5, Michael Aschner 6, Denisa Margină 1


Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. First published: 08 May 2019

https://doi.org/10.1111/1541-4337.12448

https://www.drtsoukalas.com/

 

Κειμενική Επιμέλεια: Αλεξία Σβώλου

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ