Παγωμένη μύτη: αν υποφέρετε από αυτό το φαινόμενο, δείτε τι πρέπει να σας ανησυχήσει

Παγωμένη μύτη: αν υποφέρετε από αυτό το φαινόμενο, δείτε τι πρέπει να σας ανησυχήσει Facebook Twitter
Η παγωμένη μύτη, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ένα από τα σημάδια που το σώμα στέλνει για να μας εξηγήσει ότι πρέπει να ηρεμήσουμε.
0

Πολλοί άνθρωποι, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας, είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι, υποφέρουν από το σύνδρομο της «παγωμένης μύτης». Μέχρι σήμερα αυτό δεν προκαλούσε καμία ανησυχία, όμως σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, η μόνιμα παγωμένη περιοχή της ρινικής κοιλότητας ίσως είναι μία πρώτη σοβαρή ένδειξη έντονου στρες, με καταστροφικές συνέπειες για τον οργανισμό. 

Βάσει της έρευνας που εκπονήθηκε με τη συμμετοχή εθελοντών φοιτητών προέκυψε -και όπως κατέγραψαν θερμικές κάμερες- ότι όταν κάποιος βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο άγχους που μπορούσε να βιώσει υπό κανονικές συνθήκες (εργασία, γραφείο, οικογενειακές εκκρεμότητες, κ.λπ), τότε πάγωνε η μύτη και συνολικά το πρόσωπό του.

Διαπιστώθηκε ότι οι ορμόνες που εκκρίνει το σώμα, όταν βιώνει συνθήκες πίεσης και άγχους, εξουδετερώνει το κολλαγόνο του οργανισμού -από πρόσωπο και αρθρώσεις- και αυτό ίσως εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι μοιάζουν μεγαλύτεροι από την πραγματική ηλικία τους.

Η κυκλοφορία του αίματος ανακατευθύνεται από το πρόσωπο σε άλλα σημεία του σώματος που μπορεί να το έχουν περισσότερη ανάγκη, την ώρα που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ότι το σώμα κινδυνεύει από την έκκριση στρεσογόνων ορμονών, στέλνοντας το στους μύες και τις αρθρώσεις. Η παγωμένη μύτη, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ένα από τα σημάδια που το σώμα στέλνει για να μας εξηγήσει ότι πρέπει να ηρεμήσουμε.

Κι αυτό δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν κι άλλα, όπως το ότι:

Αισθάνεστε πρησμένοι (σε όλο το σώμα)

Το άγχος ενεργοποιεί την αμυγδαλή του εγκεφάλου για να στείλει τη σχετική εντολή στον υποθάλαμο. Αυτός με τη σειρά του απελευθερώνει ορμόνες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει λειτουργίες όπως η αναπνοή, ο καρδιακός παλμός και η πέψη. Όταν το σώμα νιώθει άμεση απειλή, απελευθερώνει αδρεναλίνη, που ευθύνεται για τους πιο γρήγορους παλμούς της καρδιάς μας, αλλά και για το ότι νιώθουμε τους μυς να τεντώνονται ή να διογκώνονται. Επίσης, μας αναγκάζει σε πιο γρήγορους ρυθμούς αναπνοής που ευθύνονται για τη μεγαλύτερη κατανάλωση αέρα που προκαλεί το γνωστό φούσκωμα που αισθανόμαστε τόσο στην κοιλιακή χώρα όσο και στην περιοχή των πνευμόνων στο ύψος του στήθους.

Νιώθετε (και δείχνετε) μεγαλύτεροι από την πραγματική σας ηλικία 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke εξέτασαν το DNA παιδιών που είχαν εκτεθεί σε συνθήκες χρόνιου στρες (όπως το μπούλινγκ ή το περιβάλλον ενδο-οικογενειακής βίας), για να διαπιστώσουν ότι το άγχος είχε καταστρέψει ανεπανόρθωτα πολλά κύτταρα, τα οποία θα έπρεπε να έχουν καταστραφεί μετά από χρόνια ενήλικης ζωής... Κατά τον ίδιο τρόπο, διαπιστώθηκε ότι οι ορμόνες που εκκρίνει το σώμα, όταν βιώνει συνθήκες πίεσης και άγχους, εξουδετερώνει το κολλαγόνο του οργανισμού -από πρόσωπο και αρθρώσεις- και αυτό ίσως εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι μοιάζουν μεγαλύτεροι από την πραγματική ηλικία τους. 

Αισθάνεστε ότι όπου να 'ναι θα αρρωστήσετε (ξανά)

Η επαναλαμβανόμενη έκκριση κορτιζόλης, που απελευθερώνεται κάθε φορά που άγχεστε, αποδυναμώνει -με τρόπο που δεν αντιλαμβανόμαστε σχεδόν ποτέ- το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Και εννοείται ότι αυτός είναι ο λόγος που είστε τόσο ευάλωτοι σε οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη ίωση, σε κρυώματα και απανωτά συνάχια...  

Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διαχειριστείτε κρίσεις 

Η έκθεση σε χρόνιο στρες, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Γέιλ, συρρικνώνει περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το συναίσθημα, αλλά και τις βιολογικές λειτουργίες του σώματος, όπως είναι η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη μελέτη «ακόμη και άνθρωποι που μόλις πρόσφατα είχαν αντιμετωπίσει ένα στρεσογόνο περιστατικό, παρουσίασαν αξιοσημείωτη μεταβολή στην ποσότητα φαιάς ουσίας και σε τμήματα του μεσαίου προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου τους». Το παρήγορο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο εγκέφαλος είναι αρκετά ανθεκτικό όργανο και μπορεί να αναρρώνει από τέτοιου στρεσογόνες επιθέσεις, αρκεί να αντιμετωπίζονται.

Με στοιχεία από τον Guardian 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί νιώθουμε άβολα, όταν μας κάνουν κομπλιμέντα: μια ψυχολογική εξήγηση

Υγεία & Σώμα / Γιατί νιώθουμε άβολα, όταν μας κάνουν κομπλιμέντα: μια ψυχολογική εξήγηση

Αν κι εσείς κάθε φορά που σας κάνουν μια φιλοφρόνηση, σπεύδετε να διαψεύσετε ότι είστε όμορφοι/ταλαντούχοι/κομψοί, υπάρχει λόγος γι' αυτή σας τη συμπεριφορά και εξηγείται από τη σύγχρονη ψυχολογία
Νομπελίστρια βιολόγος εξηγεί τι πραγματικά σημαίνει «γέρασα μέσα σε μια νύχτα»

Υγεία & Σώμα / Νομπελίστρια βιολόγος εξηγεί τι πραγματικά σημαίνει «γέρασα μέσα σε μια νύχτα»

Η Dr. Elizabeth Blackburn μιλά για τις τρομερές πιέσεις που υφίσταται ο οργανισμός ανθρώπων που άσπρισαν τα μαλλιά τους μέσα σε λίγες ώρες και με απλά λόγια εξηγεί τι συμβαίνει στο σώμα, όταν βιώνει μεγάλο στρες
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ