Πέντε κούπες καφέ η «χρυσή ημερήσια δόση»!

Facebook Twitter
2

 Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 Στην πιο μεγάλη και αυστηρή επιστημονική μελέτη που έγινε ποτέ, επί 15 χρόνια οι ερευνητές παρακολούθησαν μεγάλο αριθμό ανθρώπων να καταναλώνουν πολλά λίτρα καφέ.  Η «καφεϊνομανία» της Δύσης ήταν σαφέστατα για την συντηρητική Ιατρική μια νόμιμη τοξική, επικίνδυνη κατάχρηση. Η έρευνα τα ανέτρεψε όλα. Πιείτε κι άλλο καφέ, κατέληξε, για να ζείτε περισσότερο.

Αν εξεταζόταν η συνήθεια του καφέ σε ανθρώπους που θα ζούσαν… «σε γυάλα», σπεύδει να  διευκρινίσει η μελέτη, δηλαδή σε άτομα που θα μπορούσαν τα τηρούν μια  απολύτως υγιεινή ζωή, χωρίς στρες, τσιγάρο, αλκοόλ ή κόκκινο κρέας, τότε ο καφές θα μπορούσε να βλάψει.

Αυτή την φορά όμως η έρευνα συσχέτισε το  «χαρμάνι» της υγείας των σύγχρονων ανθρώπων της καθημερινής ζωής με τα χαρμάνια του καφέ που κατανάλωναν... Ένα από τα  σοβαρότερα ερευνητικά κέντρα του κόσμου, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής, εξέτασε 400.000 άτομα  επί 14 χρόνια και, συνυπολογίζοντας κάπνισμα, αλκοόλ, κατανάλωση κρέατος, άσκηση και δείκτη μάζας σώματος , απέδειξε ότι οι λάτρεις του καφέ ζουν περισσότερο.

Ενδεχομένως η συνήθεια του καφέ να μας προασπίζει από άλλες υπερβάσεις, (όπως π.χ., καλύτερα καφές από ένα ακόμη ποτήρι αλκοόλ), αλλά ταυτόχρονα, τα συστατικά του καφέ δείχνουν να εξισορροπούν άλλες βλάβες που προκαλούν οι υπόλοιπες κακές συνήθεις. Ο καφές είναι τελικά ένα από τα στοιχεία που συμβάλουν στην επιβίωση του σύγρονου ανθρώπινού μας είδους.

 

Συστηματικοί  πότες του καφέ που ήταν σχετικά υγιείς όταν ξεκίνησε η μελέτη, είχαν, μετά από 15 χρόνια αρκετά λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ να πεθάνουν από καρδιακή νόσο, αναπνευστική νόσο , εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη , λοιμώξεις, τραυματισμούς και ατυχήματα.

Οι 402.260 ενήλικες που εξετάστηκαν ήταν ηλικίας 50 έως 71 ετών, και δεν έπασχαν από καρδιακή νόσο, ή καρκίνο, όπως επίσης δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια, όταν ξεκίνησε η μελέτη το 1995. 

Μέχρι το 2008, είχαν πεθάνει 52.515 άτομα από τους συμμετέχοντες, και διερευνήθηκε αναλυτικά η αιτία του θανάτου τους και η συσχέτιση με τις ποσότητες καφέ που κατανάλωναν.  

 

Βρέθηκε ότι όσο περισσότερα φλιτζάνια καφέ καταναλώνει κανείς καθημερινά, έως και το 5ο φλιτζάνι, τόσο μειώνει τις πιθανότητες θανάτου και μάλιστα στις κρίσιμες ηλικίες, άνω των 50 ετών.

Στα έξι φλιτζάνια ή περισσότερο ημερησίως, η κατανάλωση καφέ αρχίζει ελαφρά να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, και πάλι όμως θεωρείται η δράση του καφέ πιο προστατευτική από το να μην καταναλώνει κανείς καφέ καθόλου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η επιστήμη καταγράφει τις καμπύλες του τι είναι ωφέλιμο, και μέχρι πόσο μπορεί να γίνει  από υγιεινό βλαπτικό. Το κρασί, ο ήλιος και  η σοκολάτα έχουν επιστημονικά αντίστοιχες ενδείξεις. Κανείς δεν περίμενε παρόλα αυτά η «χρυσή ημερήσια δόση» του καφέ να είναι 5 κούπες plus.

Ωφέλιμος και  ο decaf….

Η καφείνη δεν είναι το μοναδικό και απαραίτητο ευεργετικό συστατικό όπως αποδεικνύεται. Περιέχεται συνήθως σε 70 mg κατά μέσο όρο σε μια κούπα καφέ, όχι όμως και του εσπρέσο, ο οποίος  στο μικρό φλιτζανάκι του ξεπερνά σε καφείνη τα 100 mg. Στη νέα μελέτη, δεν διαπιστώθηκε καμία διαφορά στα ποσοστά μείωσης θνητότητας σε εκείνους που  έπιναν ντεκαφεινέ. Τα ευεργετικά συστατικά κρύβονται προφανώς στα αντιοξειδωτικά και τις πολυφαινόλες που ο καφές περιέχει, και είναι γνωστά για την ωφελιμότητά τους ενάντια στην φθορά της ζωής. Περιέχονται επίσης στο πράσινο τσάι και το κακάο, το κόκκινο κρασί και σε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Καφές φίλτρου

Δύο από τις 1000 χημικές ουσίες που περιέχονται στους κόκκους του καφέ, η cafestol και η kahweol, είναι γνωστές  ότι αυξάνουν τα επίπεδα στο αίμα της χοληστερόλης και βλάπτουν τις αρτηρίες χοληστερόλης LDL. Οι ουσίες αυτές απομακρύνονται όταν ο καφές είναι φίλτρου, παραμένουν όμως στον εσπρέσο, τον στιγμιαίο και το βραστό καφέ. 

Kι άλλα, κι άλλα οφέλη  

Παρά το ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η νέα μελέτη απέδειξε ότι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου είναι χαμηλότερος για τους λάτρεις του  καφέ. Πρόσφατες έρευνες επίσης έχουν δείξει μειωμένο κίνδυνο σε διαβήτη τύπου 2ηπατική νόσο και τη νόσο του Parkinson και άλλες μελέτες έχουν καταγράψει μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης, άνοιας και εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

        

Καφές για την άσκηση: με καφείνη

Η καφείνη, για  όσους αθλούνται βοηθάει τους μυς να χρησιμοποιούν τα λιπαρά οξέα για την απελευθέρωση ενέργειας. Δίνει επίσης αντοχή στους μύς για περισσότερο χρόνο, αμβλύνοντας την επίδραση της αδενοσίνης που απελευθερώνεται με την κόπωση των μυών. Κατά τον ίδιο τρόπο  μειώνει επίσης τον πόνο των μυλών μετά την άσκηση και τον χρόνο αποκατάστασης.

 Φάρμακα και περενέργειες

  • Παυσίπονα όπως η ασπιρίνη και η ακεταμινοφαίνη ενισχύουν την δράση τους και τον χρόνο δράσης, γι' αυτό και κάποια παυσίπονα της κατηγορίας αυτής παρασκευάζονται περιλαμβάνοντας και καφεΐνη.
  • SOS  Τοξικά αποτελέσματα απειλεί να προκαλέσει η κατανάλωση της καφεΐνης του καφέ σε συνδυασμό με συγκεκριμένο αντιψυχωσικό φάρμακο που περιέχει κλοζαπίνη.
  • Αλλα φάρμακα όπως το Tagamet, Diflucan, Luvox, Mexitil, τα οιστρογόνα και κάποια αντιβιοτικά, όπως Cipro και Levaquin, μπορεί να μεταβολίσουν περαιτέρω την καφεΐνη που έχετε καταναλώσει και να μεγιστοποιήσουν την δράση της .

Αν είστε ήδη από τους λάτρεις του καφέ ή σκοπεύετε να γίνετε, να θυμάστε να κοιτάτε τις οδηγίες των φαρμάκων για πιθανή διαδραστικότητα με καφείνη.

  

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Το ασφαλές όριο περίπου την ημέρα είναι 300mg καφεϊνης, που για τη βόρεια ευρώπη με τον ελαφρύ φίλτρου αντιστοιχεί όντως σε 4-5 κούπες. Αυτό δε σημαίνει ότι και ελλάδα πρέπει να πίνετε τόσο. 300mg έχουν 5 κανονικά εσπρεσσάκια ή 2 φρέντο ή 2 νες / φραπέ ή 3 κούπες γαλλικού όπως τον κάνουμε εδώ (πιο βαρύ) ή 3 μονοί ελληνικοί/τουρκικοί.