Πέντε κούπες καφέ η «χρυσή ημερήσια δόση»!

Facebook Twitter
2

 Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 Στην πιο μεγάλη και αυστηρή επιστημονική μελέτη που έγινε ποτέ, επί 15 χρόνια οι ερευνητές παρακολούθησαν μεγάλο αριθμό ανθρώπων να καταναλώνουν πολλά λίτρα καφέ.  Η «καφεϊνομανία» της Δύσης ήταν σαφέστατα για την συντηρητική Ιατρική μια νόμιμη τοξική, επικίνδυνη κατάχρηση. Η έρευνα τα ανέτρεψε όλα. Πιείτε κι άλλο καφέ, κατέληξε, για να ζείτε περισσότερο.

Αν εξεταζόταν η συνήθεια του καφέ σε ανθρώπους που θα ζούσαν… «σε γυάλα», σπεύδει να  διευκρινίσει η μελέτη, δηλαδή σε άτομα που θα μπορούσαν τα τηρούν μια  απολύτως υγιεινή ζωή, χωρίς στρες, τσιγάρο, αλκοόλ ή κόκκινο κρέας, τότε ο καφές θα μπορούσε να βλάψει.

Αυτή την φορά όμως η έρευνα συσχέτισε το  «χαρμάνι» της υγείας των σύγχρονων ανθρώπων της καθημερινής ζωής με τα χαρμάνια του καφέ που κατανάλωναν... Ένα από τα  σοβαρότερα ερευνητικά κέντρα του κόσμου, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής, εξέτασε 400.000 άτομα  επί 14 χρόνια και, συνυπολογίζοντας κάπνισμα, αλκοόλ, κατανάλωση κρέατος, άσκηση και δείκτη μάζας σώματος , απέδειξε ότι οι λάτρεις του καφέ ζουν περισσότερο.

Ενδεχομένως η συνήθεια του καφέ να μας προασπίζει από άλλες υπερβάσεις, (όπως π.χ., καλύτερα καφές από ένα ακόμη ποτήρι αλκοόλ), αλλά ταυτόχρονα, τα συστατικά του καφέ δείχνουν να εξισορροπούν άλλες βλάβες που προκαλούν οι υπόλοιπες κακές συνήθεις. Ο καφές είναι τελικά ένα από τα στοιχεία που συμβάλουν στην επιβίωση του σύγρονου ανθρώπινού μας είδους.

 

Συστηματικοί  πότες του καφέ που ήταν σχετικά υγιείς όταν ξεκίνησε η μελέτη, είχαν, μετά από 15 χρόνια αρκετά λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καφέ να πεθάνουν από καρδιακή νόσο, αναπνευστική νόσο , εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη , λοιμώξεις, τραυματισμούς και ατυχήματα.

Οι 402.260 ενήλικες που εξετάστηκαν ήταν ηλικίας 50 έως 71 ετών, και δεν έπασχαν από καρδιακή νόσο, ή καρκίνο, όπως επίσης δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια, όταν ξεκίνησε η μελέτη το 1995. 

Μέχρι το 2008, είχαν πεθάνει 52.515 άτομα από τους συμμετέχοντες, και διερευνήθηκε αναλυτικά η αιτία του θανάτου τους και η συσχέτιση με τις ποσότητες καφέ που κατανάλωναν.  

 

Βρέθηκε ότι όσο περισσότερα φλιτζάνια καφέ καταναλώνει κανείς καθημερινά, έως και το 5ο φλιτζάνι, τόσο μειώνει τις πιθανότητες θανάτου και μάλιστα στις κρίσιμες ηλικίες, άνω των 50 ετών.

Στα έξι φλιτζάνια ή περισσότερο ημερησίως, η κατανάλωση καφέ αρχίζει ελαφρά να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, και πάλι όμως θεωρείται η δράση του καφέ πιο προστατευτική από το να μην καταναλώνει κανείς καφέ καθόλου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η επιστήμη καταγράφει τις καμπύλες του τι είναι ωφέλιμο, και μέχρι πόσο μπορεί να γίνει  από υγιεινό βλαπτικό. Το κρασί, ο ήλιος και  η σοκολάτα έχουν επιστημονικά αντίστοιχες ενδείξεις. Κανείς δεν περίμενε παρόλα αυτά η «χρυσή ημερήσια δόση» του καφέ να είναι 5 κούπες plus.

Ωφέλιμος και  ο decaf….

Η καφείνη δεν είναι το μοναδικό και απαραίτητο ευεργετικό συστατικό όπως αποδεικνύεται. Περιέχεται συνήθως σε 70 mg κατά μέσο όρο σε μια κούπα καφέ, όχι όμως και του εσπρέσο, ο οποίος  στο μικρό φλιτζανάκι του ξεπερνά σε καφείνη τα 100 mg. Στη νέα μελέτη, δεν διαπιστώθηκε καμία διαφορά στα ποσοστά μείωσης θνητότητας σε εκείνους που  έπιναν ντεκαφεινέ. Τα ευεργετικά συστατικά κρύβονται προφανώς στα αντιοξειδωτικά και τις πολυφαινόλες που ο καφές περιέχει, και είναι γνωστά για την ωφελιμότητά τους ενάντια στην φθορά της ζωής. Περιέχονται επίσης στο πράσινο τσάι και το κακάο, το κόκκινο κρασί και σε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Καφές φίλτρου

Δύο από τις 1000 χημικές ουσίες που περιέχονται στους κόκκους του καφέ, η cafestol και η kahweol, είναι γνωστές  ότι αυξάνουν τα επίπεδα στο αίμα της χοληστερόλης και βλάπτουν τις αρτηρίες χοληστερόλης LDL. Οι ουσίες αυτές απομακρύνονται όταν ο καφές είναι φίλτρου, παραμένουν όμως στον εσπρέσο, τον στιγμιαίο και το βραστό καφέ. 

Kι άλλα, κι άλλα οφέλη  

Παρά το ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η νέα μελέτη απέδειξε ότι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου είναι χαμηλότερος για τους λάτρεις του  καφέ. Πρόσφατες έρευνες επίσης έχουν δείξει μειωμένο κίνδυνο σε διαβήτη τύπου 2ηπατική νόσο και τη νόσο του Parkinson και άλλες μελέτες έχουν καταγράψει μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης, άνοιας και εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

        

Καφές για την άσκηση: με καφείνη

Η καφείνη, για  όσους αθλούνται βοηθάει τους μυς να χρησιμοποιούν τα λιπαρά οξέα για την απελευθέρωση ενέργειας. Δίνει επίσης αντοχή στους μύς για περισσότερο χρόνο, αμβλύνοντας την επίδραση της αδενοσίνης που απελευθερώνεται με την κόπωση των μυών. Κατά τον ίδιο τρόπο  μειώνει επίσης τον πόνο των μυλών μετά την άσκηση και τον χρόνο αποκατάστασης.

 Φάρμακα και περενέργειες

  • Παυσίπονα όπως η ασπιρίνη και η ακεταμινοφαίνη ενισχύουν την δράση τους και τον χρόνο δράσης, γι' αυτό και κάποια παυσίπονα της κατηγορίας αυτής παρασκευάζονται περιλαμβάνοντας και καφεΐνη.
  • SOS  Τοξικά αποτελέσματα απειλεί να προκαλέσει η κατανάλωση της καφεΐνης του καφέ σε συνδυασμό με συγκεκριμένο αντιψυχωσικό φάρμακο που περιέχει κλοζαπίνη.
  • Αλλα φάρμακα όπως το Tagamet, Diflucan, Luvox, Mexitil, τα οιστρογόνα και κάποια αντιβιοτικά, όπως Cipro και Levaquin, μπορεί να μεταβολίσουν περαιτέρω την καφεΐνη που έχετε καταναλώσει και να μεγιστοποιήσουν την δράση της .

Αν είστε ήδη από τους λάτρεις του καφέ ή σκοπεύετε να γίνετε, να θυμάστε να κοιτάτε τις οδηγίες των φαρμάκων για πιθανή διαδραστικότητα με καφείνη.

  

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Το ασφαλές όριο περίπου την ημέρα είναι 300mg καφεϊνης, που για τη βόρεια ευρώπη με τον ελαφρύ φίλτρου αντιστοιχεί όντως σε 4-5 κούπες. Αυτό δε σημαίνει ότι και ελλάδα πρέπει να πίνετε τόσο. 300mg έχουν 5 κανονικά εσπρεσσάκια ή 2 φρέντο ή 2 νες / φραπέ ή 3 κούπες γαλλικού όπως τον κάνουμε εδώ (πιο βαρύ) ή 3 μονοί ελληνικοί/τουρκικοί.