Πώς να μειώσω τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στο σώμα μου

Πώς να μειώσω τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στο σώμα μου Facebook Twitter
Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στο σώμα.
0

O ΜΟΛΥΒΔΟΣ, Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ, ΤΟ ΚΑΔΜΙΟ, ο κασσίτερος, το νικέλιο, είναι μερικά μόνο από τα βαρέα μέταλλα που μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα μας με διάφορους τρόπους: από τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, τα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιούμε, τα ζιζανιοκτόνα, τα καλλυντικά κ.ά.

Και ενώ η πρόσληψη των βαρέων μετάλλων είναι συνεχής, είτε τρώμε ζωικές είτε φυτικές τροφές, αντίστοιχα συνεχής είναι και η προσπάθεια του σώματός μας να τα αποβάλει μέσα από τον ιδρώτα, το δέρμα, τις τρίχες, τα ούρα, αλλά κυρίως έντερό μας, και εκεί είναι που πρέπει να εστιάσουμε.

Άρα, για να μειώσουμε τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων πρέπει να φροντίσουμε για τη μείωση της πρόσληψής τους αλλά και για την ενίσχυση της φυσικής αποβολής τους.

Για αρχή, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως όταν καταναλώνουμε βιολογικά τρόφιμα, μπορούμε να μειώσουμε αλλά όχι να αποφύγουμε εντελώς την πρόσληψη των βαρέων μετάλλων, καθώς αυτά υπάρχουν τόσο στο υπέδαφος όσο και στην ατμόσφαιρα, και όσα μέτρα κι αν πάρει ένας καλλιεργητής, δεν μπορεί να αποφύγει τη συγκέντρωσή τους στη σοδειά του.

Φροντίζουμε τόσο για τη μείωση της πρόσληψης όσο και για την αποτελεσματική αποτοξίνωση. Ας μην ξεχνάμε πως το ανθρώπινο σώμα διαθέτει εκπληκτικούς αποτοξινωτικούς μηχανισμούς, αρκεί να το βοηθήσουμε.

Ωστόσο, αν υπάρχει κάτι που πράγματι παίζει ρόλο είναι ο χρόνος ζωής ενός φυτού ή ενός ζώου, ειδικά αν μιλάμε για ψάρια. Αυτό συμβαίνει γιατί τα βαρέα μέταλλα συσσωρεύονται στον οργανισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Και ενώ στα φυτά τα πράγματα είναι απλά, καθώς τα περισσότερα οπωροκηπευτικά έχουν ούτως ή άλλως μικρό χρόνο ζωής, στα ζώα, και κυρίως στα ψάρια, τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς πρέπει να βρούμε μια ισορροπία ώστε να αποφεύγουμε την κατανάλωση νεαρών σε ηλικία ψαριών και γόνων, λόγω των κινδύνων της υπεραλίευσης.

Εδώ η ιδανική λύση είναι να επιλέγουμε μικρά σε μέγεθος ψάρια που έχουν μικρό προσδόκιμο ζωής, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, το σκουμπρί κ.λπ. Αυτά έχουν πολλά Ω3 και ταυτόχρονα έχουν ζήσει λίγο, οπότε δεν έχουν προλάβει να συγκεντρώσουν μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων.  

Ένα δεύτερο κριτήριο που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη είναι το πού βρίσκεται ένα ζώο στην τροφική πυραμίδα: όσο πιο ψηλά είναι, οπότε θρέφεται με θηράματα, τόσο περισσότερα βαρέα μέταλλα συγκεντρώνονται στους ιστούς του. Άρα, λοιπόν, ψάρια όπως ο τόνος, ο καρχαρίας, ο ξιφίας και η παλαμίδα, τα οποία θρέφονται με μικρότερα ψάρια, έχουν μεγαλύτερα ποσοστά συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τα θηλαστικά, κρατάμε πάντα κατά νου ότι στα εντόσθια συγκεντρώνονται τοξίνες και μέταλλα σε πολλαπλάσιο βαθμό σε σχέση με τον μυϊκό ιστό, γι’ αυτό και τα αποφεύγουμε όσο περισσότερο γίνεται.

Πώς, όμως, μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας να αποβάλει πιο αποτελεσματικά τις τοξίνες; Εδώ μεγαλύτερο ρόλο παίζουν οι φυτικές τροφές, κυρίως λόγω των ινών που περιέχουν. Ο πρώτος κανόνας είναι να επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως ο φλοιός των δημητριακών, τα όσπρια, τα χόρτα κ.ά., καθώς αυτές εμποδίζουν την απορρόφηση των βαρέων μετάλλων.

Οι φυτικές ίνες λειτουργούν θετικά και με έναν άλλο τρόπο: το σώμα έχει έναν μηχανισμό επαναπρόσληψης θρεπτικών συστατικών μέσω του εντέρου με στόχο να ελαχιστοποιεί τις απώλειες μέσα στην ημέρα, λόγω αυτού του μηχανισμού όμως επαναπροσλαμβάνονται και τα βαρέα μέταλλα. Οι φυτικές ίνες μπορούν να σταματήσουν αυτόν τον φαύλο κύκλο, βοηθώντας στην αποβολή των τοξινών και των βαρέων μετάλλων. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε παρατηρήσει σε μελέτες πως η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στο σώμα.

Επομένως, φροντίζουμε τόσο για τη μείωση της πρόσληψης όσο και για την αποτελεσματική αποτοξίνωση. Ας μην ξεχνάμε πως το ανθρώπινο σώμα διαθέτει εκπληκτικούς αποτοξινωτικούς μηχανισμούς, αρκεί να το βοηθήσουμε.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ