Πότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τους όζους του θυρεοειδούς

Πότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τους όζους του θυρεοειδούς Facebook Twitter
0

ΟΖΟΙ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ – ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί και σε ενήλικες (κυρίως) και σε παιδιά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση. 

Οι όζοι του θυρεοειδούς αδένα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα υγείας. Εκτιμάται ότι αν υποβληθεί ο γενικός πληθυσμός σε υπερηχογράφημα για έλεγχο θυρεοειδούς όζοι, έστω και μικροί, θα βρεθούν σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό που μπορεί να αγγίζει και το 60-70 % των εξεταζομένων. Οι περισσότεροι από τους όζους αυτούς δεν χρήζουν κάποιας ιδιαίτερης αντιμετώπισης, πέραν μιας περιοδικής παρακολούθησης. Εντούτοις, κάποιοι θα χρειαστεί να αντιμετωπισθούν με χειρουργική επέμβαση, δηλαδή με αφαίρεση θυρεοειδούς. Η χειρουργική επέμβαση χρειάζεται σε 4 βασικές περιπτώσεις:

Η διερεύνηση και η αντιμετώπιση των ασθενών με όζους θυρεοειδούς θα πρέπει να γίνεται από γιατρούς με εξειδίκευση και εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς, ώστε να λυθεί το πρόβλημα του ασθενούς με τον βέλτιστο τρόπο και τη μέγιστη ασφάλεια.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΓΝΩΣΗ Ή ΥΠΟΨΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Ο καρκίνος θυρεοειδούς εκδηλώνεται συνηθέστατα υπό τη μορφή όζου. Συγκεκριμένα ευρήματα στον έλεγχο του ασθενούς μπορεί να υποδηλώνουν αυξημένη πιθανότητα να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς σε έναν όζο, κατάσταση στην οποία συνηγορεί το θετικό οικογενειακό ιστορικό (π.χ. διάγνωση καρκίνου θυρεοειδούς σε δύο ή περισσότερους συγγενείς πρώτου βαθμού ή ιστορικό κάποιων κληρονομικών γενετικών συνδρόμων, όπως το σύνδρομο ΜΕΝ2). Ύποπτα ευρήματα κατά την κλινική εξέταση (επισκόπηση/ψηλάφηση) συνιστούν η σκληρής υφής διόγκωση του θυρεοειδούς, καθηλωμένη στους γύρω ιστούς, ή οι ψηλαφητοί λεμφαδένες τραχήλου.

doc
Γεώργιος Σακοράφας, Χειρουργός θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών στα νοσοκομεία Ευγενίδειο, Ιατρικό Ψυχικού και Μητέρα, επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. συντονιστής διευθυντής χειρουργικής κλινικής Αγίου Σάββα

Άλλη μια αιτία για να υποβληθεί ο ασθενής σε επέμβαση είναι η ύπαρξη ύποπτων ευρημάτων στην απεικόνιση του όζου στο υπερηχογράφημα, όπως οι αποτιτανώσεις, τα ανώμαλα όρια, ο κάθετος προσανατολισμός του όζου, η επέκτασή του εκτός των ορίων του θυρεοειδούς, η άναρχη εσωτερική αγγείωση, η αυξημένη σκληρότητα στην ελαστογραφία και η παρουσία παθολογικών τραχηλικών λεμφαδένων. Τότε πρέπει να γίνει παρακέντηση του ύποπτου όζου με λεπτή βελόνη (FNA) με την καθοδήγηση των υπερήχων και κυτταρολογική εξέταση – με τον συνδυασμό υπερηχογραφήματος και FNA είναι δυνατή σήμερα η διάγνωση του καρκίνου θυρεοειδούς πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Επισημαίνεται ότι η πιθανότητα να υποκρύπτεται καρκίνος θυρεοειδούς σε όζους είναι μεγαλύτερη (επί 3-4 φορές) στα παιδιά απ’ ό,τι στους ενήλικες, πράγμα που επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχο των παιδιατρικών ασθενών.

ΓΙΑ ΟΖΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ

Γενικά, επέμβαση συνιστάται και σε ευμεγέθεις όζους (διαμέτρου άνω των 30 ή κατ’ άλλους των 35 χιλιοστών), κι αυτό γιατί οι όζοι αυτοί συνηθέστατα συνοδεύονται από συμπτώματα και ενίοτε από πιεστικά φαινόμενα σε παρακείμενα ανατομικά στοιχεία, όπως η τραχεία (προκαλώντας δύσπνοια) ή ο οισοφάγος (προκαλώντας δυσκαταποσία). Επιπλέον, οι όζοι αυτοί είναι αυτόνομοι, δηλαδή δεν υπακούουν στους φυσιολογικούς ρυθμιστικούς μηχανισμούς του οργανισμού, και σταδιακά συνεχίζουν να αυξάνουν σε μέγεθος.

ΓΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Μια εμφανής διόγκωση στον τράχηλο λόγω της παρουσίας όζου είναι ένδειξη επέμβασης, καθώς αλλοιώνει την εικόνα του σώματος σε ένα κατεξοχήν ευδιάκριτο σημείο, όπως ο τράχηλος. 

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΞΙΚΟΥ ΑΔΕΝΩΜΑΤΟΣ

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο όζος υπερλειτουργεί, παράγοντας αυξημένες ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση υπερθυρεοειδισμού. Πρόκειται για το λεγόμενο τοξικό αδένωμα που αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ