Προστασία από τα χρόνια νοσήματα σε τρεις κινήσεις

Προστασία από τα χρόνια νοσήματα σε τρεις κινήσεις Facebook Twitter
Για να διαφυλάξεις την υγεία σου, ακολούθησε τις συμβουλές των ειδικών για να προλάβεις όλες τις εκφυλιστικές ασθένειες.
0

Η μάχη της Ιατρικής με τα χρόνια νοσήματα και ειδικότερα τον καρκίνο μοιάζει με την αρχέγονη μάχη του Καλού με το Κακό.

Και μπορεί τα επιδημιολογικά δεδομένα να δείχνουν πως διαρκώς αυξάνονται οι ασθενείς, αλλά τα αισιόδοξα νέα που μας έρχονται από το μέτωπο της έρευνας επιβεβαιώνουν πως πολλά ογκολογικά νοσήματα είναι πλέον ιάσιμα ή έχουν μετατραπεί σε χρόνιες ασθένειες, όπως η υπέρταση.

Έτσι, οι περισσότεροι ασθενείς θεραπεύονται ή συμβιώνουν με το νόσημά τους μέχρι τα γεράματα. Όμως ο μακρύς δρόμος για τη θεραπεία όλων των χρόνιων νοσημάτων ξεκινά από την πρόληψη.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, ο καρκίνος δεν είναι μία ασθένεια αλλά 200 διαφορετικές που εξελίσσονται με διαφορετικούς μηχανισμούς. Για να διαφυλάξεις την υγεία σου, ακολούθησε τις συμβουλές των ειδικών σε ό,τι αφορά τη διατροφή, την άσκηση και το τσεκάπ για να προλάβεις όλες τις εκφυλιστικές ασθένειες.

Κίνηση 1η: Το σωστό μενού στο πιάτο

Τη θεωρία πως είσαι ό,τι τρως και πως η τροφή σου μπορεί να γίνει το φάρμακό σου την πρωτοδιατύπωσε ο Ιπποκράτης και μέχρι σήμερα, 2.500 χρόνια μετά, καλά κρατεί. Αυτό που άλλαξε είναι η ποιότητα της διατροφής, καθώς ο κόσμος στράφηκε μαζικά στις «κενές» θερμίδες του junk food, σνομπάροντας ή εγκαταλείποντας τρόφιμα -ελιξίρια υγείας.

«Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, τα ελληνόπουλα είναι ουραγοί στην Ευρώπη στην κατανάλωση λαχανικών, ειδικά τα αγόρια, ενώ χαμηλή είναι και η κατανάλωση φρούτων, γεγονός τραγικό αν αναλογιστούμε πόσα ζουμερά και γευστικά κηπευτικά έχουμε στην πατρίδα μας» λέει ο κ. Φιλόπουλος.

Καιρός να αναστρέψεις αυτή την εικόνα. Μάθε την οικογένειά σου να τρώει φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικές ενώσεις σαν το λυκοπένιο, τη ρεσβερατρόλη, τις ανθοκυανιδίνες και τη σουλφοραφάνη που μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, του άσθματος, της καρδιοπάθειας, της υπέρτασης, του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Ο γενικός κανόνας είναι «όσο πιο έντονο το χρώμα του κηπευτικού, τόσο πιο ισχυρή η αντιοξειδωτική του δράση».

Στο top 10 των αντιοξειδωτικών τροφών ανήκουν τα μούρα, τα δαμάσκηνα, το ρόδι, τα σταφύλια, τα παντζάρια με τα πράσινα φύλλα τους, η ντομάτα, το μπρόκολο, το πεπόνι, τα ροδάκινα και τα άγρια χόρτα του βουνού.

Μην περιορίζεσαι στα μήλα για να κάνεις πέρα τον γιατρό, βάλε χρώμα και ποικιλία στο πιάτο σου. Παράλληλα, μείωσε τη ζάχαρη, τα κορεσμένα λίπη και τα τηγανητά φαγητά που ευνοούν την παχυσαρκία.

Στο top 10 των αντιοξειδωτικών τροφών ανήκουν τα μούρα, τα δαμάσκηνα, το ρόδι, τα σταφύλια, τα παντζάρια με τα πράσινα φύλλα τους, η ντομάτα, το μπρόκολο, το πεπόνι, τα ροδάκινα και τα άγρια χόρτα του βουνού. Μην περιορίζεσαι στα μήλα για να κάνεις πέρα τον γιατρό, βάλε χρώμα και ποικιλία στο πιάτο σου.

«Μελέτες επιβεβαιώνουν πως η παχυσαρκία, εκτός από πρόδρομη κατάσταση της καρδιοπάθειας και δίδυμη αδελφή του διαβήτη, είναι και καρκινογόνος» λέει ο ειδικός παθολόγος-διαβητολόγος Γιώργος Πανοτόπουλος και εξηγεί πως το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά παράγει ορμόνες που πυροδοτούν την καρκινογένεση.

«Απόφυγε τα τηγανητά όταν τρως έξω, καθώς μπορεί να έχουν μαγειρευτεί σε βαριά οξειδωμένα λάδια» προσθέτει ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης.

«Περιόρισε την κατανάλωση καπνιστών κρεάτων και μπέικον, τα οποία έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου» συμβουλεύει ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Μανώλης Μανωλαράκης.

Κίνηση 2η: Ναι στην άσκηση, όχι στο κάπνισμα

Η σωματική δραστηριότητα, ως αντίδοτο στην καθιστική ζωή και στη συσσώρευση περιττών κιλών, παραμένει ισχυρός σύμμαχος στην προστασία από τα χρόνια νοσήματα.

Η άσκηση δυναμώνει τον οργανισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και παράγει ενδορφίνες, τις ορμόνες που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Για να πιάσει περισσότερο τόπο, ασκήσου στο ύπαιθρο σε ώρες ηλιοφάνειας, ώστε να διευκολυνθεί η σύνθεση βιταμίνης D στο ακάλυπτο δέρμα (στα μπράτσα).

«Η βιταμίνη D δεν σχετίζεται μόνο με την υγεία των οστών, είναι αντικαρκινική και αποτελεί κρυφό ρυθμιστή του ανοσοποιητικού συστήματος» εξηγεί ο δρ. Δημήτρης Τσουκαλάς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής και εξειδικευμένος στην Μεταβολομική (Metabolomic Medicine). Η διακοπή του τσιγάρου είναι αυτονόητη, καθώς το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για όλα τα χρόνια νοσήματα.

Κίνηση 3:  Απαραίτητες οι προληπτικές εξετάσεις και τα εμβόλια

Ο σημαντικότερος κρίκος στην αλυσίδα της πρόληψης είναι το τακτικό τσεκάπ. Με τις νέες διαγνωστικές τεχνικές οι καρκινικοί όγκοι ανιχνεύονται σε τόσο πρώιμο στάδιο, ακόμα και ως προκαρκινική βλάβη, ώστε να εξασφαλίζεται η ίαση.

Επίσης, με τη βοήθεια των high-tech απεικονιστικών μεθόδων αλλά και των νέων βιοδεικτών ανιχνεύονται προάγγελοι των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών, νευρο-εκφυλιστικές βλάβες και αυτοάνοσα νοσήματα σαν την πολλαπλή σκλήρυνση σε ολοένα και πιο πρώιμο στάδιο, εξασφαλίζοντας την έγκαιρη ιατρική παρέμβαση.

Σημαντικός στην πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων είναι και ο ρόλος των εμβολίων. Ενδεικτικά, όλα τα κορίτσια έως 18 ετών πρέπει να κάνουν το 9δύναμο HPV εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου, της κεφαλής, του στοματο-φάρυγγα και άλλων μορφών που προκαλούνται μετά από HPV λοίμωξη (κονδυλώματα), ενώ οι μεσήλικες από την ηλικία των 60 ετών και άνω πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα, που προφυλάσσει από την επώδυνη χρόνια μεθερπητική νευραλγία.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω για τον καρκίνο;

Υγεία & Σώμα / Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω για τον καρκίνο;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου, οι επιστήμονες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας θυμίζουν τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης νεοπλασματικών νοσημάτων
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Άνοιξε ο δρόμος για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C

Υγεία & Σώμα / Άνοιξε ο δρόμος για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C

Μια ύπουλη νόσος που εξελίσσεται «αθόρυβα», δίνοντας ύποπτα συμπτώματα όταν είναι πια αργά, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη άγνοια του κόσμου για τους τρόπους μετάδοσής της δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την αύξηση του αριθμού των ασθενών.
ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΧΟΛΟΓΚΙΤΑ
Προλάβετε τον διαβήτη με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Υγεία & Σώμα / Προλάβετε τον διαβήτη με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Η αληθινή πανδημία του 21ου αιώνα δεν οφείλεται σε κάποιον διαβόητο ιό και δεν περιλαμβάνεται στις λοιμώξεις. Είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ο οποίος συνοδεύει και συνυπάρχει με την παχυσαρκία και γι’ αυτόν ευθύνεται το αυξημένο σάκχαρο
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ποτέ πριν η ρύθμιση του διαβήτη δεν ήταν τόσο εύκολη

Υγεία / Ποτέ πριν η ρύθμιση του διαβήτη δεν ήταν τόσο εύκολη

Στη σύγχρονη ιατρική αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη ο στόχος είναι να θεραπεύσουμε τον ασθενή και όχι τη νόσο. Το μυστικό για να το πετύχουμε αυτό είναι η σωστή και εξατομικευμένη παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος με έξυπνες ιατρικές συσκευές που διευκολύνουν την καθημερινότητα κάθε ατόμου με διαβήτη και το βοηθούν να μη νιώθει «ασθενής». Η ζωή είναι πιο απλή όταν τα δύσκολα γίνονται εύκολα…
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ