Πρώτη νύχτα μαζί: 8 συμβουλές για την επόμενη μέρα

Πρώτη νύχτα μαζί: 8 συμβουλές για την επόμενη μέρα Facebook Twitter
Μην μπείτε στη διαδικασία να αφήσετε κάτι πίσω σας, για να έχετε λόγο να επιστρέψετε. Είναι κλισέ το κόλπο και δυστυχώς στις μέρες μας μπορεί και να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
0

Η οικειότητα που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα νέο ζευγάρι είναι, σύμφωνα και με τους ψυχολόγους, η οικειότητα του τεντωμένου σχοινιού. Ανάμεσα στο πάθος και την ένταση των πρώτων στιγμών, πολλά όρια μπορούν να ξεπεραστούν και για κάποιους ανθρώπους και την ιδιοσυγκρασία τους θεωρούνται κομβικά. Αν, μάλιστα, ο λόγος γίνεται για την πρώτη φορά που ένα ζευγάρι, ανεξαρτήτως φύλου, περνά τη νύχτα μαζί, κάτω από την ίδια στέγη, πολλά λάθη μπορούν να γίνουν -ουσίας και τύπων- και να σχηματιστούν λάθος εντυπώσεις. Από εκείνες που στην αρχή μιας σχέσης επιτρέπουν τον άμεσο τερματισμό της... Κανείς δεν το θέλει αυτό.

Γι' αυτό, και σε ένα μεγάλο φάσμα δημοσιεύσεων (από το διαδίκτυο έως τα εγχειρίδια σχέσεων και από τη σύγχρονη συμβουλευτική για επιτυχημένες σχέσεις μέχρι τα site με σχετικό περιεχόμενο) στέκονται επίμονα σε 8 λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά - εκείνο το πρώτο βράδυ, τουλάχιστον. 

Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ρουτίνα στο σπίτι και μοιάζει λίγο με προσευχή. Δεν επιδέχεται κριτικής και σχολίων και μία ακόμη και -καλής πρόθεσης- επισήμανση, μπορεί να προκαλέσει απόσταση και δεύτερες σκέψεις. Έτσι κι αλλιώς, αν δεν σας αρέσει κάτι, υπάρχει πάντα η ανοιχτή πόρτα.

1.

Νιώστε άνετα. Όχι πολύ άνετα. 

Είναι όμορφο να περάσετε το μήνυμα ότι σας αρέσει το σπίτι που βρίσκεστε. Δείχνει ότι ταυτίζεστε με την αισθητική του ανθρώπου δίπλα σας. Και φυσικά το να νιώθει κανείς άνετα σε έναν μέχρι χθες ξένο προς αυτόν χώρο είναι σέξι. Παύει να είναι σέξι, όταν αισθάνεστε τόσο άνετα, ώστε να ξεχνάτε τα βασικά. Μην αφήσετε ποτήρια δεξιά αριστερά για παράδειγμα ή τα ρούχα σας πεταμένα στο πάτωμα ή διόλου χαριτωμένα ευρήματα στο μπάνιο. Μην απλώσετε όλο το περιεχόμενο του σακιδίου με τα χρειώδη της «πρώτης βραδιάς μαζί» παντού στον χώρο. Είναι πολύ πιθανόν αυτού του είδους η άνεση να εκληφθεί ως «κατάληψη» ή ως «τσαπατσουλιά». Παραμείνετε διακριτικοί. 

2.

Μη σχολιάσετε τις βραδινές συνήθειες 

Είστε φιλοξενούμενοι. Για την ακρίβεια υπό δοκιμή. Και όσο κι αν νιώθετε άνετα, δεν έχετε δικαίωμα να σχολιάσετε τις συνήθειες του άλλου. Με τι πλένει τα δόντια, τι πιτζάμες φοράει, τι παντόφλες είναι αυτές, γιατί τα συρτάρια έχουν αυτή τη διάταξη, κ.λπ. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ρουτίνα στο σπίτι και μοιάζει λίγο με προσευχή. Δεν επιδέχεται κριτικής και σχολίων και μία ακόμη και -καλής πρόθεσης- επισήμανση, μπορεί να προκαλέσει απόσταση και δεύτερες σκέψεις. Έτσι κι αλλιώς, αν δεν σας αρέσει κάτι, υπάρχει πάντα η ανοιχτή πόρτα. 

3.

Δυσάρεστη αναπνοή: αυτό το χάος το πρωί 

Οι περισσότεροι άνθρωποι το πρωί αντιμετωπίζουν ένα μικρό (ή μεγαλύτερο θέμα) με την αναπνοή τους. Κάποιοι σπεύδουν με χάρη -ή όχι και τόση- στο μπάνιο νωρίτερα από τον άλλο για να προλάβουν την κατάσταση και να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Και τις κερδίζουν, αν κάτι λέει αυτό. Δεν είναι θέμα εμφάνισης και δεν χρειάζονται υπερβολές. Αλλά η μυρωδιά είναι καταλυτικός παράγοντας σε όλες τις σχέσεις και ανασταλτικός. Επίσης σε όλες. 

4.

Μείνετε μακριά από τα social media 

Στην εποχή που όλα ποστάρονται με το ανάλογο σχόλιο, εδώ πείτε «όχι». Συγκρατήστε τον ενθουσιασμό σας και μη δηλώσετε ούτε τοποθεσία, ούτε άνθρωπο, ούτε τίποτα. Κυρίως, μη φροντίσετε με άμεσο ή έμμεσο τρόπο να αναρτήσετε κάποια φωτογραφία χαρακτηριστική ή σχόλιο που να υπονοεί ότι είστε μαζί. Δικαίως θα θεωρηθεί ότι εκβιάζετε μία κατάσταση ή θέλετε ενημερώσετε γι' αυτήν και οι σχέσεις καλό είναι να μην αρχίζουν με τέτοια παιχνίδια.

5.

Μην ρωτήσετε πότε θα επαναληφθεί 

Ας πούμε ότι είναι μια απάντηση που θα πάρετε - ή όχι- από τη γενικότερη ατμόσφαιρα. Επειδή μπορεί να εκληφθεί ως πίεση, αρκεστείτε στη διατύπωση να ευχαριστήσετε για τη βραδιά, ότι περάσατε καλά, ότι ήταν ωραία και αν ερωτηθείτε σχετικώς απαντήστε. Σε διαφορετική περίπτωση, η κατάσταση μπορεί να περιπλακεί και δεν χρειάζεται. Αν, όντως, η πρεμιέρα πήγε καλά, το σίριαλ θα συνεχιστεί. 

6.

Μην ενημερώσετε τους πάντες την επομένη 

Καλό είναι να αφήσετε τη σχέση να πάρει τον χρόνο της, να υπάρξουν κι άλλες βραδιές και να μην προλάβετε τα καλά νέα σε όλους τους γνωστούς, φίλους, συγγενείς και συναδέλφους. Η εχεμύθεια και ο τρόπος που θα χειριστείτε τα «κοινά», μυστικά και μη, είναι κριτήριο για το από εδώ και κάτω.  Ένας σύντροφος που ξέρει να σωπαίνει όταν πρέπει, να ζυγίζει και να αξιολογεί τις καταστάσεις είναι κάτι που όλοι θέλουν. Ένας ενθουσιασμένος παρτενέρ που θα πει τα πάντα με λεπτομέρειες σε φίλους και γνωστούς είναι ένας ενθουσιασμένος παρτενέρ και μπράβο του. Τελεία. 

7.

Μην ξεχάσετε κάτι πίσω σας 

Άνθρωποι είμαστε με ένα μυαλό χειμώνα καλοκαίρι. Αλλά μην μπείτε στη διαδικασία να αφήσετε κάτι πίσω σας, για να έχετε λόγο να επιστρέψετε. Είναι κλισέ το κόλπο και δυστυχώς στις μέρες μας μπορεί και να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αν πρέπει κάπως να εκμαιεύσετε μια απάντηση, βρείτε έναν άλλο, πιο ευρηματικό, πιο έξυπνο τρόπο. 

8.

Φυσικά και μπορείτε να επανέλθετε με νέα πρόσκληση 

...στον δικό σας χώρο αυτή τη φορά. Μη βιαστείτε να ανανεώσετε το ραντεβού, μην το αφήσετε, όμως, να χρονίσει κιόλας. Ο χρόνος στον οποίο θα ανταποδώσετε την πρόσκληση εξαρτάται από τη φύση της σχέσης σας, τον βαθμό οικειότητας και την άνεση που έχετε αναπτύξει μεταξύ σας.

Με στοιχεία από TheCut.com, PsychologyToday.com, 

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM