Στην ατελείωτη λιακάδα παραμονεύουν το μελάνωμα και οι φωτοδερματίτιδες

Στην ατελείωτη λιακάδα παραμονεύουν το μελάνωμα και οι φωτοδερματίτιδες Facebook Twitter
Για να αποφύγουμε τις φωτοδερματίτιδες, αποφεύγουμε το μακιγιάζ και τη χρήση αρωμάτων, όπως και καλλυντικό με βιταμίνη Α (ρετινόλη), ειδικά αν έχουμε ευαίσθητο δέρμα.
0

«Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ μάς αφορά όλους και πρέπει να μάθουμε να προστατευόμαστε με αντηλιακό και να πηγαίνουμε στον δερματολόγο όταν βλέπουμε οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα μας που μας προβληματίζει». Αυτό είναι το μήνυμα των επιστημόνων της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), με τον πρόεδρό της Ιωάννη Μπάρκη να επισημαίνει ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν τρομακτικά προσεχώς. Με τα σημερινά δεδομένα, 1 στους 5 ανθρώπους εμφανίζει κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος, αλλά σε μία εικοσαετία 4 στους 5 θα εμφανίσουν κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος. Παγκοσμίως καταγράφονται περισσότερα από 3 εκατ. περιστατικά καρκίνου του δέρματος και αυτό το ογκολογικό νόσημα καταγράφει την πλέον αλματώδη αύξηση.  

Η πιο επιθετική μορφή είναι το μελάνωμα που, όπως εξηγεί η καθηγήτρια Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας Ηλέκτρα Νικολαΐδου, καταγράφει περίπου 230 νέα περιστατικά ετησίως στην Ελλάδα, αφού η συχνότητα εμφάνισής του είναι 2,2 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, μάλιστα τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι άνθρωποι που ανήκουν στην κέλτικη φυλή (έχουν λευκό δέρμα, φακίδες, πυρόξανθα μαλλιά) και ζουν στην Αυστραλία – γι’ αυτό οι Αυστραλοί είναι εξαιρετικά ενημερωμένοι για τον καρκίνο του δέρματος και προστατεύονται με αντηλιακό αλλά και με μακρυμάνικα ρούχα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, στην καυκάσια φυλή περίπου 1 στα 75 άτομα αναπτύσσει κακόηθες μελάνωμα, ενώ τα επαναλαμβανόμενα εγκαύματα πριν από την ηλικία των 10 ετών πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο, ειδικά όταν πρόκειται για πέντε και περισσότερα ηλιακά εγκαύματα. Το ίδιο ισχύει και για το solarium, το οποίο θα έπρεπε να συνοδεύει η ένδειξη ότι προκαλεί καρκίνο του δέρματος, ακριβώς όπως συμβαίνει με τις συσκευασίες των τσιγάρων που προειδοποιούν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων. Προσοχή, λοιπόν, το μαύρισμα από σολάριουμ δεν είναι προστατευτικό αλλά ένα τεχνητό εφέ που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο. 

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, στην καυκάσια φυλή περίπου 1 στα 75 άτομα αναπτύσσει κακόηθες μελάνωμα, ενώ τα επαναλαμβανόμενα εγκαύματα πριν από την ηλικία των 10 ετών πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο, ειδικά όταν πρόκειται για πέντε και περισσότερα ηλιακά εγκαύματα.

Αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, κυρίως για μελάνωμα διατρέχουν όσοι έχουν πολλαπλούς σπίλους (άνω των 50) και όσοι υποφέρουν από ανοσοανεπάρκειες ή λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικά φάρμακα. Επίσης σε υψηλού κινδύνου ομάδα για την εμφάνιση δερματικού καρκίνου ανήκουν όσοι ζουν στην περιφέρεια και ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Οι αγρότες και οι ψαράδες στην Ελλάδα περνούν πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο, αλλά δεν έχουν μάθει να χρησιμοποιούν αντηλιακό – κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Η ΕΔΑΕ καλεί όλους τους πολίτες να εξετάζονται στο πλαίσιο του ετήσιου τσεκάπ από τον δερματολόγο τους τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο κατά την έναρξη του καλοκαιριού. Κάθε ύποπτη αλλαγή στο δέρμα, κάθε νέος σπίλος ή σπίλος που ενοχλεί, αιμορραγεί, αλλάζει όψη μπορεί να υποκρύπτει μια καρκινική εξαλλαγή. Το μήνυμα της ΕΔΑΕ μεταφέρει και η πρέσβειρα της εκστρατείας για το 2024, η χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης και χάλκινη παγκόσμια πρωταθλήτρια στο βάδην, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, που γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσο παραμελούν την αντηλιακή προστασία του δέρματος οι αγρότες, καθώς η ίδια κατάγεται από την Καρδίτσα. Μάλιστα, όταν στο πλαίσιο αγώνων βάδην είχε βρεθεί στην Αυστραλία, της είχε κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι οι συναθλητές της εκεί, στην καρδιά του καλοκαιριού, δεν ήταν καθόλου μαυρισμένοι και φορούσαν ρούχα με μακριά μανίκια για να προστατεύονται από τον ήλιο. 

Ωχ, φωτοδερματίτιδα!

Οι φωτοδερματίτιδες μπορεί να μην είναι απειλητικές για τη ζωή, όπως ο καρκίνος του δέρματος, αλλά αποτελούν συχνό βάσανο το καλοκαίρι. Μπορεί να προκληθούν από κάποιο συστατικό των καλλυντικών, από την άμμο, τον συνδυασμό αυτών με τον ιδρώτα και τη θάλασσα και εκδηλώνονται με έναν ενοχλητικό ερεθισμό, πολλά μικρά κόκκινα σπυράκια και έντονη φαγούρα. Για να αποφύγουμε τις φωτοδερματίτιδες, αποφεύγουμε το μακιγιάζ και τη χρήση αρωμάτων, όπως και καλλυντικό με βιταμίνη Α (ρετινόλη), ειδικά αν έχουμε ευαίσθητο δέρμα. Γι’ αυτό, άλλωστε, η νέα μεγάλη τάση στην κοσμετολογία είναι η αντικατάσταση της ρετινόλης στα αντιγηραντικά με τη βιταμίνη Β3, τη νιασιναμίδη, που έχει παρόμοιες ιδιότητες, αλλά πιο απαλό «άγγιγμα» στην επιδερμίδα, με συνέπεια να μην προκαλεί ερεθισμούς και κοκκινίλες. Η νιασιναμίδη γίνεται η νέα πρωταγωνίστρια στα καλλυντικά αντιγήρανσης και λάμψης, καθώς πολλές γυναίκες φοβούνται πλέον τη ρετινόλη. Επίσης, για να αποφύγουμε τους ερεθισμούς προτιμούμε τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα, τα οποία είναι τα πλέον κατάλληλα για ευαίσθητες και αλλεργικές επιδερμίδες. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ