Στην ατελείωτη λιακάδα παραμονεύουν το μελάνωμα και οι φωτοδερματίτιδες

Στην ατελείωτη λιακάδα παραμονεύουν το μελάνωμα και οι φωτοδερματίτιδες Facebook Twitter
Για να αποφύγουμε τις φωτοδερματίτιδες, αποφεύγουμε το μακιγιάζ και τη χρήση αρωμάτων, όπως και καλλυντικό με βιταμίνη Α (ρετινόλη), ειδικά αν έχουμε ευαίσθητο δέρμα.
0

«Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ μάς αφορά όλους και πρέπει να μάθουμε να προστατευόμαστε με αντηλιακό και να πηγαίνουμε στον δερματολόγο όταν βλέπουμε οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα μας που μας προβληματίζει». Αυτό είναι το μήνυμα των επιστημόνων της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), με τον πρόεδρό της Ιωάννη Μπάρκη να επισημαίνει ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν τρομακτικά προσεχώς. Με τα σημερινά δεδομένα, 1 στους 5 ανθρώπους εμφανίζει κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος, αλλά σε μία εικοσαετία 4 στους 5 θα εμφανίσουν κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος. Παγκοσμίως καταγράφονται περισσότερα από 3 εκατ. περιστατικά καρκίνου του δέρματος και αυτό το ογκολογικό νόσημα καταγράφει την πλέον αλματώδη αύξηση.  

Η πιο επιθετική μορφή είναι το μελάνωμα που, όπως εξηγεί η καθηγήτρια Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας Ηλέκτρα Νικολαΐδου, καταγράφει περίπου 230 νέα περιστατικά ετησίως στην Ελλάδα, αφού η συχνότητα εμφάνισής του είναι 2,2 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, μάλιστα τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι άνθρωποι που ανήκουν στην κέλτικη φυλή (έχουν λευκό δέρμα, φακίδες, πυρόξανθα μαλλιά) και ζουν στην Αυστραλία – γι’ αυτό οι Αυστραλοί είναι εξαιρετικά ενημερωμένοι για τον καρκίνο του δέρματος και προστατεύονται με αντηλιακό αλλά και με μακρυμάνικα ρούχα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, στην καυκάσια φυλή περίπου 1 στα 75 άτομα αναπτύσσει κακόηθες μελάνωμα, ενώ τα επαναλαμβανόμενα εγκαύματα πριν από την ηλικία των 10 ετών πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο, ειδικά όταν πρόκειται για πέντε και περισσότερα ηλιακά εγκαύματα. Το ίδιο ισχύει και για το solarium, το οποίο θα έπρεπε να συνοδεύει η ένδειξη ότι προκαλεί καρκίνο του δέρματος, ακριβώς όπως συμβαίνει με τις συσκευασίες των τσιγάρων που προειδοποιούν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων. Προσοχή, λοιπόν, το μαύρισμα από σολάριουμ δεν είναι προστατευτικό αλλά ένα τεχνητό εφέ που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο. 

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, στην καυκάσια φυλή περίπου 1 στα 75 άτομα αναπτύσσει κακόηθες μελάνωμα, ενώ τα επαναλαμβανόμενα εγκαύματα πριν από την ηλικία των 10 ετών πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο, ειδικά όταν πρόκειται για πέντε και περισσότερα ηλιακά εγκαύματα.

Αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, κυρίως για μελάνωμα διατρέχουν όσοι έχουν πολλαπλούς σπίλους (άνω των 50) και όσοι υποφέρουν από ανοσοανεπάρκειες ή λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικά φάρμακα. Επίσης σε υψηλού κινδύνου ομάδα για την εμφάνιση δερματικού καρκίνου ανήκουν όσοι ζουν στην περιφέρεια και ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Οι αγρότες και οι ψαράδες στην Ελλάδα περνούν πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο, αλλά δεν έχουν μάθει να χρησιμοποιούν αντηλιακό – κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Η ΕΔΑΕ καλεί όλους τους πολίτες να εξετάζονται στο πλαίσιο του ετήσιου τσεκάπ από τον δερματολόγο τους τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο κατά την έναρξη του καλοκαιριού. Κάθε ύποπτη αλλαγή στο δέρμα, κάθε νέος σπίλος ή σπίλος που ενοχλεί, αιμορραγεί, αλλάζει όψη μπορεί να υποκρύπτει μια καρκινική εξαλλαγή. Το μήνυμα της ΕΔΑΕ μεταφέρει και η πρέσβειρα της εκστρατείας για το 2024, η χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης και χάλκινη παγκόσμια πρωταθλήτρια στο βάδην, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, που γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσο παραμελούν την αντηλιακή προστασία του δέρματος οι αγρότες, καθώς η ίδια κατάγεται από την Καρδίτσα. Μάλιστα, όταν στο πλαίσιο αγώνων βάδην είχε βρεθεί στην Αυστραλία, της είχε κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι οι συναθλητές της εκεί, στην καρδιά του καλοκαιριού, δεν ήταν καθόλου μαυρισμένοι και φορούσαν ρούχα με μακριά μανίκια για να προστατεύονται από τον ήλιο. 

Ωχ, φωτοδερματίτιδα!

Οι φωτοδερματίτιδες μπορεί να μην είναι απειλητικές για τη ζωή, όπως ο καρκίνος του δέρματος, αλλά αποτελούν συχνό βάσανο το καλοκαίρι. Μπορεί να προκληθούν από κάποιο συστατικό των καλλυντικών, από την άμμο, τον συνδυασμό αυτών με τον ιδρώτα και τη θάλασσα και εκδηλώνονται με έναν ενοχλητικό ερεθισμό, πολλά μικρά κόκκινα σπυράκια και έντονη φαγούρα. Για να αποφύγουμε τις φωτοδερματίτιδες, αποφεύγουμε το μακιγιάζ και τη χρήση αρωμάτων, όπως και καλλυντικό με βιταμίνη Α (ρετινόλη), ειδικά αν έχουμε ευαίσθητο δέρμα. Γι’ αυτό, άλλωστε, η νέα μεγάλη τάση στην κοσμετολογία είναι η αντικατάσταση της ρετινόλης στα αντιγηραντικά με τη βιταμίνη Β3, τη νιασιναμίδη, που έχει παρόμοιες ιδιότητες, αλλά πιο απαλό «άγγιγμα» στην επιδερμίδα, με συνέπεια να μην προκαλεί ερεθισμούς και κοκκινίλες. Η νιασιναμίδη γίνεται η νέα πρωταγωνίστρια στα καλλυντικά αντιγήρανσης και λάμψης, καθώς πολλές γυναίκες φοβούνται πλέον τη ρετινόλη. Επίσης, για να αποφύγουμε τους ερεθισμούς προτιμούμε τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα, τα οποία είναι τα πλέον κατάλληλα για ευαίσθητες και αλλεργικές επιδερμίδες. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM
Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ