Στην ατελείωτη λιακάδα παραμονεύουν το μελάνωμα και οι φωτοδερματίτιδες

Στην ατελείωτη λιακάδα παραμονεύουν το μελάνωμα και οι φωτοδερματίτιδες Facebook Twitter
Για να αποφύγουμε τις φωτοδερματίτιδες, αποφεύγουμε το μακιγιάζ και τη χρήση αρωμάτων, όπως και καλλυντικό με βιταμίνη Α (ρετινόλη), ειδικά αν έχουμε ευαίσθητο δέρμα.
0

«Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ μάς αφορά όλους και πρέπει να μάθουμε να προστατευόμαστε με αντηλιακό και να πηγαίνουμε στον δερματολόγο όταν βλέπουμε οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα μας που μας προβληματίζει». Αυτό είναι το μήνυμα των επιστημόνων της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), με τον πρόεδρό της Ιωάννη Μπάρκη να επισημαίνει ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν τρομακτικά προσεχώς. Με τα σημερινά δεδομένα, 1 στους 5 ανθρώπους εμφανίζει κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος, αλλά σε μία εικοσαετία 4 στους 5 θα εμφανίσουν κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος. Παγκοσμίως καταγράφονται περισσότερα από 3 εκατ. περιστατικά καρκίνου του δέρματος και αυτό το ογκολογικό νόσημα καταγράφει την πλέον αλματώδη αύξηση.  

Η πιο επιθετική μορφή είναι το μελάνωμα που, όπως εξηγεί η καθηγήτρια Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας Ηλέκτρα Νικολαΐδου, καταγράφει περίπου 230 νέα περιστατικά ετησίως στην Ελλάδα, αφού η συχνότητα εμφάνισής του είναι 2,2 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, μάλιστα τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι άνθρωποι που ανήκουν στην κέλτικη φυλή (έχουν λευκό δέρμα, φακίδες, πυρόξανθα μαλλιά) και ζουν στην Αυστραλία – γι’ αυτό οι Αυστραλοί είναι εξαιρετικά ενημερωμένοι για τον καρκίνο του δέρματος και προστατεύονται με αντηλιακό αλλά και με μακρυμάνικα ρούχα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, στην καυκάσια φυλή περίπου 1 στα 75 άτομα αναπτύσσει κακόηθες μελάνωμα, ενώ τα επαναλαμβανόμενα εγκαύματα πριν από την ηλικία των 10 ετών πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο, ειδικά όταν πρόκειται για πέντε και περισσότερα ηλιακά εγκαύματα. Το ίδιο ισχύει και για το solarium, το οποίο θα έπρεπε να συνοδεύει η ένδειξη ότι προκαλεί καρκίνο του δέρματος, ακριβώς όπως συμβαίνει με τις συσκευασίες των τσιγάρων που προειδοποιούν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων. Προσοχή, λοιπόν, το μαύρισμα από σολάριουμ δεν είναι προστατευτικό αλλά ένα τεχνητό εφέ που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο. 

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, στην καυκάσια φυλή περίπου 1 στα 75 άτομα αναπτύσσει κακόηθες μελάνωμα, ενώ τα επαναλαμβανόμενα εγκαύματα πριν από την ηλικία των 10 ετών πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο, ειδικά όταν πρόκειται για πέντε και περισσότερα ηλιακά εγκαύματα.

Αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, κυρίως για μελάνωμα διατρέχουν όσοι έχουν πολλαπλούς σπίλους (άνω των 50) και όσοι υποφέρουν από ανοσοανεπάρκειες ή λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικά φάρμακα. Επίσης σε υψηλού κινδύνου ομάδα για την εμφάνιση δερματικού καρκίνου ανήκουν όσοι ζουν στην περιφέρεια και ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Οι αγρότες και οι ψαράδες στην Ελλάδα περνούν πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο, αλλά δεν έχουν μάθει να χρησιμοποιούν αντηλιακό – κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Η ΕΔΑΕ καλεί όλους τους πολίτες να εξετάζονται στο πλαίσιο του ετήσιου τσεκάπ από τον δερματολόγο τους τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο κατά την έναρξη του καλοκαιριού. Κάθε ύποπτη αλλαγή στο δέρμα, κάθε νέος σπίλος ή σπίλος που ενοχλεί, αιμορραγεί, αλλάζει όψη μπορεί να υποκρύπτει μια καρκινική εξαλλαγή. Το μήνυμα της ΕΔΑΕ μεταφέρει και η πρέσβειρα της εκστρατείας για το 2024, η χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης και χάλκινη παγκόσμια πρωταθλήτρια στο βάδην, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, που γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσο παραμελούν την αντηλιακή προστασία του δέρματος οι αγρότες, καθώς η ίδια κατάγεται από την Καρδίτσα. Μάλιστα, όταν στο πλαίσιο αγώνων βάδην είχε βρεθεί στην Αυστραλία, της είχε κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι οι συναθλητές της εκεί, στην καρδιά του καλοκαιριού, δεν ήταν καθόλου μαυρισμένοι και φορούσαν ρούχα με μακριά μανίκια για να προστατεύονται από τον ήλιο. 

Ωχ, φωτοδερματίτιδα!

Οι φωτοδερματίτιδες μπορεί να μην είναι απειλητικές για τη ζωή, όπως ο καρκίνος του δέρματος, αλλά αποτελούν συχνό βάσανο το καλοκαίρι. Μπορεί να προκληθούν από κάποιο συστατικό των καλλυντικών, από την άμμο, τον συνδυασμό αυτών με τον ιδρώτα και τη θάλασσα και εκδηλώνονται με έναν ενοχλητικό ερεθισμό, πολλά μικρά κόκκινα σπυράκια και έντονη φαγούρα. Για να αποφύγουμε τις φωτοδερματίτιδες, αποφεύγουμε το μακιγιάζ και τη χρήση αρωμάτων, όπως και καλλυντικό με βιταμίνη Α (ρετινόλη), ειδικά αν έχουμε ευαίσθητο δέρμα. Γι’ αυτό, άλλωστε, η νέα μεγάλη τάση στην κοσμετολογία είναι η αντικατάσταση της ρετινόλης στα αντιγηραντικά με τη βιταμίνη Β3, τη νιασιναμίδη, που έχει παρόμοιες ιδιότητες, αλλά πιο απαλό «άγγιγμα» στην επιδερμίδα, με συνέπεια να μην προκαλεί ερεθισμούς και κοκκινίλες. Η νιασιναμίδη γίνεται η νέα πρωταγωνίστρια στα καλλυντικά αντιγήρανσης και λάμψης, καθώς πολλές γυναίκες φοβούνται πλέον τη ρετινόλη. Επίσης, για να αποφύγουμε τους ερεθισμούς προτιμούμε τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα, τα οποία είναι τα πλέον κατάλληλα για ευαίσθητες και αλλεργικές επιδερμίδες. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM