Στην ατελείωτη λιακάδα παραμονεύουν το μελάνωμα και οι φωτοδερματίτιδες

Στην ατελείωτη λιακάδα παραμονεύουν το μελάνωμα και οι φωτοδερματίτιδες Facebook Twitter
Για να αποφύγουμε τις φωτοδερματίτιδες, αποφεύγουμε το μακιγιάζ και τη χρήση αρωμάτων, όπως και καλλυντικό με βιταμίνη Α (ρετινόλη), ειδικά αν έχουμε ευαίσθητο δέρμα.
0

«Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ μάς αφορά όλους και πρέπει να μάθουμε να προστατευόμαστε με αντηλιακό και να πηγαίνουμε στον δερματολόγο όταν βλέπουμε οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα μας που μας προβληματίζει». Αυτό είναι το μήνυμα των επιστημόνων της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), με τον πρόεδρό της Ιωάννη Μπάρκη να επισημαίνει ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν τρομακτικά προσεχώς. Με τα σημερινά δεδομένα, 1 στους 5 ανθρώπους εμφανίζει κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος, αλλά σε μία εικοσαετία 4 στους 5 θα εμφανίσουν κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος. Παγκοσμίως καταγράφονται περισσότερα από 3 εκατ. περιστατικά καρκίνου του δέρματος και αυτό το ογκολογικό νόσημα καταγράφει την πλέον αλματώδη αύξηση.  

Η πιο επιθετική μορφή είναι το μελάνωμα που, όπως εξηγεί η καθηγήτρια Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας Ηλέκτρα Νικολαΐδου, καταγράφει περίπου 230 νέα περιστατικά ετησίως στην Ελλάδα, αφού η συχνότητα εμφάνισής του είναι 2,2 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, μάλιστα τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι άνθρωποι που ανήκουν στην κέλτικη φυλή (έχουν λευκό δέρμα, φακίδες, πυρόξανθα μαλλιά) και ζουν στην Αυστραλία – γι’ αυτό οι Αυστραλοί είναι εξαιρετικά ενημερωμένοι για τον καρκίνο του δέρματος και προστατεύονται με αντηλιακό αλλά και με μακρυμάνικα ρούχα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, στην καυκάσια φυλή περίπου 1 στα 75 άτομα αναπτύσσει κακόηθες μελάνωμα, ενώ τα επαναλαμβανόμενα εγκαύματα πριν από την ηλικία των 10 ετών πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο, ειδικά όταν πρόκειται για πέντε και περισσότερα ηλιακά εγκαύματα. Το ίδιο ισχύει και για το solarium, το οποίο θα έπρεπε να συνοδεύει η ένδειξη ότι προκαλεί καρκίνο του δέρματος, ακριβώς όπως συμβαίνει με τις συσκευασίες των τσιγάρων που προειδοποιούν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων. Προσοχή, λοιπόν, το μαύρισμα από σολάριουμ δεν είναι προστατευτικό αλλά ένα τεχνητό εφέ που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο. 

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, στην καυκάσια φυλή περίπου 1 στα 75 άτομα αναπτύσσει κακόηθες μελάνωμα, ενώ τα επαναλαμβανόμενα εγκαύματα πριν από την ηλικία των 10 ετών πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο, ειδικά όταν πρόκειται για πέντε και περισσότερα ηλιακά εγκαύματα.

Αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, κυρίως για μελάνωμα διατρέχουν όσοι έχουν πολλαπλούς σπίλους (άνω των 50) και όσοι υποφέρουν από ανοσοανεπάρκειες ή λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικά φάρμακα. Επίσης σε υψηλού κινδύνου ομάδα για την εμφάνιση δερματικού καρκίνου ανήκουν όσοι ζουν στην περιφέρεια και ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Οι αγρότες και οι ψαράδες στην Ελλάδα περνούν πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο, αλλά δεν έχουν μάθει να χρησιμοποιούν αντηλιακό – κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Η ΕΔΑΕ καλεί όλους τους πολίτες να εξετάζονται στο πλαίσιο του ετήσιου τσεκάπ από τον δερματολόγο τους τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο κατά την έναρξη του καλοκαιριού. Κάθε ύποπτη αλλαγή στο δέρμα, κάθε νέος σπίλος ή σπίλος που ενοχλεί, αιμορραγεί, αλλάζει όψη μπορεί να υποκρύπτει μια καρκινική εξαλλαγή. Το μήνυμα της ΕΔΑΕ μεταφέρει και η πρέσβειρα της εκστρατείας για το 2024, η χρυσή πρωταθλήτρια Ευρώπης και χάλκινη παγκόσμια πρωταθλήτρια στο βάδην, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, που γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσο παραμελούν την αντηλιακή προστασία του δέρματος οι αγρότες, καθώς η ίδια κατάγεται από την Καρδίτσα. Μάλιστα, όταν στο πλαίσιο αγώνων βάδην είχε βρεθεί στην Αυστραλία, της είχε κάνει μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι οι συναθλητές της εκεί, στην καρδιά του καλοκαιριού, δεν ήταν καθόλου μαυρισμένοι και φορούσαν ρούχα με μακριά μανίκια για να προστατεύονται από τον ήλιο. 

Ωχ, φωτοδερματίτιδα!

Οι φωτοδερματίτιδες μπορεί να μην είναι απειλητικές για τη ζωή, όπως ο καρκίνος του δέρματος, αλλά αποτελούν συχνό βάσανο το καλοκαίρι. Μπορεί να προκληθούν από κάποιο συστατικό των καλλυντικών, από την άμμο, τον συνδυασμό αυτών με τον ιδρώτα και τη θάλασσα και εκδηλώνονται με έναν ενοχλητικό ερεθισμό, πολλά μικρά κόκκινα σπυράκια και έντονη φαγούρα. Για να αποφύγουμε τις φωτοδερματίτιδες, αποφεύγουμε το μακιγιάζ και τη χρήση αρωμάτων, όπως και καλλυντικό με βιταμίνη Α (ρετινόλη), ειδικά αν έχουμε ευαίσθητο δέρμα. Γι’ αυτό, άλλωστε, η νέα μεγάλη τάση στην κοσμετολογία είναι η αντικατάσταση της ρετινόλης στα αντιγηραντικά με τη βιταμίνη Β3, τη νιασιναμίδη, που έχει παρόμοιες ιδιότητες, αλλά πιο απαλό «άγγιγμα» στην επιδερμίδα, με συνέπεια να μην προκαλεί ερεθισμούς και κοκκινίλες. Η νιασιναμίδη γίνεται η νέα πρωταγωνίστρια στα καλλυντικά αντιγήρανσης και λάμψης, καθώς πολλές γυναίκες φοβούνται πλέον τη ρετινόλη. Επίσης, για να αποφύγουμε τους ερεθισμούς προτιμούμε τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα, τα οποία είναι τα πλέον κατάλληλα για ευαίσθητες και αλλεργικές επιδερμίδες. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM