Στο περίμενε για χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Στο περίμενε για χειρουργεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ Facebook Twitter
Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο εάν γνωρίζουμε τις ειδικότητες που χρειαζόμαστε και καθοδηγούμε τους φοιτητές στο να διαλέγουν αυτές ακριβώς, συνδέοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα με την αγορά εργασίας.
0

ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ των ασθενών που περιμένουν για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις μεγαλώνουν καθημερινά, αφού στα περισσότερα νοσοκομεία του ΕΣΥ λειτουργεί μόλις το 50% των κρεβατιών στις χειρουργικές κλινικές. Η αναμονή μπορεί να φτάσει και τα τρία χρόνια, ενώ από την καθυστέρηση δεν ξεφεύγουν ούτε τα επείγοντα χειρουργεία, μόνο που σε αυτή την περίπτωση η αναμονή περιορίζεται σε μερικούς μήνες.  

Ενδεικτικά, στο Σισμανόγλειο, που διαθέτει δέκα χειρουργικά κρεβάτια, πριν από την πανδημία λειτουργούσαν τα πέντε, ενώ τώρα λειτουργούν με το ζόρι, όπως αναφέρουν οι γιατροί, τα τρία, και ο βασικός λόγος είναι οι σημαντικές ελλείψεις που αντιμετωπίζει το υγειονομικό μας σύστημα σε αναισθησιολόγους και νοσηλευτές. Μια έρευνα στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στο Ιπποκράτειο, στο Σισμανόγλειο, στο Γ. Γεννηματάς και στο ΑΧΕΠΑ δείχνει ότι στα δώδεκα χειρουργικά κρεβάτια λειτουργούν τα έξι και στα 10 χειρουργικά κρεβάτια λειτουργούν τα τέσσερα.

Τα έκτακτα χειρουργεία, όπου η αναμονή μπορεί να φτάσει και τους έξι μήνες, μπορεί να είναι και ζήτημα ζωής και θανάτου. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν καρδιολογικά περιστατικά, ενώ υπάρχουν και τουλάχιστον 2.500 παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια που περιμένουν να χειρουργηθούν.

Η έλλειψη αναισθησιολόγων και νοσηλευτών είναι το μεγαλύτερο ζήτημα, ειδικά στο Λεκανοπέδιο. Τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία υφίστανται οι ασθενείς με προγραμματισμένες ορθοπαιδικές επεμβάσεις, π.χ. τα άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, η οποία είναι πολύ συχνή στην τρίτη ηλικία. 

Τα έκτακτα χειρουργεία, όπου η αναμονή μπορεί να φτάσει και τους έξι μήνες, μπορεί να είναι και ζήτημα ζωής και θανάτου. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν καρδιολογικά περιστατικά, ενώ υπάρχουν και τουλάχιστον 2.500 παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια που περιμένουν να χειρουργηθούν. Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι στην Ελλάδα γεννιούνται περίπου 1.000 παιδιά ετησίως με κάποια μορφή συγγενούς καρδιοπάθειας που χρειάζονται επέμβαση στα πρώτα χρόνια της ζωής τους και αργότερα μια διορθωτική. 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτές οι αναμονές ήταν αναμενόμενες, κυρίως επειδή οι περισσότεροι χειρουργικοί θάλαμοι είχαν μετατραπεί σε κλινικές για ασθενείς με κορωνοϊό αλλά και λόγω της έλλειψης αποθέματος αίματος, καθώς είχαν σταματήσει οι αιμοδοσίες. Στα περιφερειακά νοσοκομεία, εκτός από την έλλειψη νοσηλευτών και αναισθησιολόγων, υπάρχει έλλειψη και σε ειδικευμένους γιατρούς.

Οι ειδικευμένοι γιατροί δεν επιλέγουν πλέον τα περιφερειακά νοσοκομεία, καθώς οι μισθοί σε αυτά δεν τους προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, όπως στη Γερμανία, στην Ολλανδία. Από τα μνημονιακά χρόνια ήδη οι γιατροί φεύγουν για άλλες χώρες όπου ως νεοδιόριστοι μπορούν και βγάζουν €5.000-7.000 μηνιαίως. Εξού και πολλές προκηρυγμένες θέσεις στην περιφέρεια παραμένουν κενές και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να μας προβληματίζει σε επίπεδο ηγεσίας της πολιτείας αλλά και κοινωνίας.

Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο εάν γνωρίζουμε τις ειδικότητες που χρειαζόμαστε και καθοδηγούμε τους φοιτητές στο να διαλέγουν αυτές ακριβώς, συνδέοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα με την αγορά εργασίας.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM