Τα λιπαρά αλλάζουν τον εγκέφαλο

Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

 

Από τις πιο τρομακτικές ανακοινώσεις που ακούσαμε ποτέ για την απλή μπουκιά μας: Η τελευταία έρευνα κορυφαίας ομάδας επιστημόνων αποδεικνύει ότι οι λιπαρές τροφές που καθημερινά καταναλώνουμε επεμβαίνουν στην δομή του εγκεφάλου και αναπρογραμματίζουν τον τρόπο που λειτουργεί. 

 

Αυτό συμβαίνει γιατί το λίπος της τροφής καταστρέφει κύτταρα, κρίσιμα για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πείνα και την δίψα!

 

Η μελέτη έγινε σε ποντίκια, εκτιμάται όμως ότι η επίδραση των λιπαρών τροφών στον άνθρωπο μπορεί και να επιφέρει διπλάσια βλάβη, όπως πολύ συχνά προκύπτει με αντίστοιχες ερευνητικές εργασίες που μελετούν γενετικούς μηχανισμούς στον άνθρωπο και τα ποντίκια.

 

Το λίπος και η επίδρασή του στα εγκεφαλικά κύτταρα έχει μελετηθεί τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία. Οι έρευνες αλληλεπίδρασης τροφών και λειτουργίας του εγκεφάλου έχουν δείξει ότι, συγκεκριμένα, τα trans λιπαρά (τα πλέον ανθυγιεινά κατεργασμένα λίπη) δημιουργούν εξάρτηση σε -πλαστικές- κυρίως τροφές. Και όχι μόνον: Έχει δημοσιευθεί ότι το junk food λόγω της περιεκτικότητάς του σε trans λίπη, δημιουργεί μαλθακή σκέψη...!

 

Οι ερευνητές του Sanford-Burnham Diabetes and Obesity Research Center απέδειξαν αυτή τη φορά ότι η καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων που προκαλείται από τις λιπαρές τροφές είναι τόσο καθοριστική, που διαβρώνει την δομή της κατασκευής του κάθε εγκεφάλου.

 

Αλλοιώνει τα υπεύθυνα για τον έλεγχο της πείνας κύτταρα, όπως και της δίψας, και πρακτικά μας κάνει να πεινάμε περισσότερο, ίσως όλο και περισσότερο, όσο καταναλώνουμε λιπαρά...

 

Ο επικεφαλής της μελέτης, ο Michael Schwarz, εξηγεί ότι το σώμα κάθε ανθρώπου έχει τους δικούς του μηχανισμούς που καθορίζουν το πόσο λίπος χρειάζεται να αποθηκεύσει. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφικού λίπους σε μία και μόνον ημέρα, βρέθηκε ότι δημιουργεί βλάβες και στους εγκεφαλικούς νευρώνες.

Δημιουργεί δηλαδή μικρά επεισόδια αλλοιώσεων, τα οποία δεν αντιλαμβανόμαστε, όσο κι αν μπορεί να ζαλιστούμε τρώγοντας μια και μόνον μπουκιά με φουλ λιπαρά ....

 

 

 Επίσης οι ερευνητές παρατήρησαν φλεγμονές και ουλές στους νευρώνες που παρουσιάστηκαν στον εγκέφαλο των ποντικών, τρεις μέρες μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητα λίπους. Τις ουλές ο εγκέφαλος τις αποκαθιστά με εσωτερικούς μηχανισμούς ίασης, αλλά και αυτό, επισημαίνεται, δημιουργεί μακρόχρονη βλάβη, πολύ πιο σοβαρή αυτήν τη φορά. Οι ουλές παρουσιάζονται στην συνέχεια στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

 

Οι διατροφολόγοι παραδέχονται ότι τα τελευταία συμπεράσματα είναι πιο σοκαριστικά από ποτέ. Είναι λίγες οι ερευνητικές εργασίες που πετυχαίνουν με τις περιγραφές τους να εμπνεύσουν την ζητούμενη αποστροφή προς την την απόλαυση, η οποία κρύβεται καλά σε άλλους, μυστικούς μηχανισμούς του ίδιου εγκεφάλου. 

 

 

[Claus Oldenburg - "Floor Burger" 1962]

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ