Οι θερινοί μήνες είναι ένας μικρός πόνος για τους ντροπαλούς. Περισσότερες (βραδινές) έξοδοι, καλέσματα, πάρτι και βόλτες, φλερτ δίπλα στο κύμα, όλα εκείνα που τον χειμώνα μπορούν να αντιμετωπίσουν οι κάπως πιο συνεσταλμένοι, το καλοκαίρι διογκώνονται εφιαλτικά.
Και φυσικά δεν είναι ότι εκείνοι δεν νιώθουν άνετα με το σώμα και τους υπόλοιπους που χαίρονται με τις ευκαιρίες και τις επαφές που προσφέρει η εποχή. Είναι ότι η αλέγρα διάθεση των άλλων, οι επιτυχίες στο άλλο φύλο ή στο να κάνουν καινούριους φίλους μπορεί να υπογραμμίσουν τα αισθήματα της μειονεκτικότητας και του παράπονου, για όσους δεν είναι εξωστρεφείς.
Αυτά έλαβε υπ’ όψιν της και η δημοσιογράφος μεγάλων αμερικανικών περιοδικών και φρόντισε με απόλυτη επίγνωση και τρυφερότητα να φτιάξει έναν μικρό έξυπνο χάρτη, έναν μίνι οδηγό για το πώς μπορεί να επιβιώσει ένας συνεσταλμένος άνθρωπος μέσα στην χαρωπή ζούγκλα των καλοκαιρινών κοινωνικών εκδηλώσεων.
Κάντε λίγη κοινωνική... προθέρμανση. Μη φτάσετε τελευταίοι εκεί που έχετε προσκληθεί, για να μπορέσετε να γνωρίσετε τους καλεσμένους κατά μόνας και όχι όλους μαζί, κάτι που θα σας αγχώσει.
Και να οι συμβουλές της, έτσι όπως έχουν προκύψει μέσα από τα χρόνια της αρθρογραφίας της και των συζητήσεων της με ειδικούς.
Σ’ ένα πάρτι, λόγου χάριν, όπως χαρακτηριστικά γράφει, «δεν χρειάζεται να περάσουμε όλη τη νύχτα στο μπαλκόνι ή κρυμμένοι πίσω από την κουρτίνα». Χρειάζεται απλά να χαρτογραφήσουμε το περιβάλλον στο οποίο θα βρεθούμε για λίγες ώρες, όχι μόνο για να περάσουμε ανεκτά, αλλά για να περάσουμε πραγματικά καλά.
1.
«Φτιάξτε έναν χάρτη. Οι χαλαρές συζητήσεις με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε καλά περνούν από 5 στάδια, λέει ο ψυχολόγος Bernardo Carducci: από την εισαγωγή, που πρέπει να παραμένει απλή και τις συστάσεις, την ανίχνευση κοινών σημείων συζήτησης, την προσέγγιση, εκεί που εξηγείς τι ακριβώς κάνεις σ’ αυτή τη ζωή, τη σύνοψη των όσων έχεις μάθει για τον άλλον και εκείνος για εσένα και την πιθανή ανταλλαγή πληροφοριών. Από τη στιγμή που αφομοιώσεις αυτά τα βήματα, λέει ο ειδικός, όσο ντροπαλός κι αν είσαι, θα έχεις πάντα ένα χάρτη για να ξέρεις πώς πρέπει να κινηθείς».
2.
«Να είστε καλά πληροφορημένοι. Αν έχετε προσκληθεί κάπου, καλό είναι να γνωρίζετε ποιούς θα συναντήσετε εκεί. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε συναντήσεις που ενδεχομένως σας φέρουν σε ακόμη μεγαλύτερη – από την ήδη υπάρχουσα αδυναμία. Για να μπορέσετε να απολαύσετε μία συζήτηση, δύο πράγματα πρέπει να θυμάστε: ότι μπορείτε να διατυπώνετε απλά σχόλια, χωρίς να προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε τους συνομιλητές και ότι δεν θα πρέπει να ασκήσετε κριτική πάνω στις ιδέες και τις απόψεις που πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Απολαύστε την κουβέντα που κυλάει και αυτομάτως θα δείτε ότι σ’ έναν χώρο που δεν ασκείται κριτική, νιώθουν όλοι πιο χαλαροί να συμμετέχουν στην κουβέντα. Και μαζί και εσείς, λέει ο Carducci».
3.
«Κάντε λίγη κοινωνική... προθέρμανση. Μη φτάσετε τελευταίοι εκεί που έχετε προσκληθεί, για να μπορέσετε να γνωρίσετε τους καλεσμένους κατά μόνας και όχι όλους μαζί, κάτι που θα σας αγχώσει. Συντηρήστε το ίδιο επίπεδο κουβέντας με όσους γνωρίσετε, έτσι θα είναι πιο εύκολο μετά να μπλεχθείτε με τους καλεσμένους και κάπου στα μισά, ίσως και νωρίτερα, να αποφασίσετε με ποιούς θέλετε να συνεχίσετε να κάνετε παρέα για το υπόλοιπο της βραδιάς».
4.
«Προσπαθήσετε να δείχνετε προσιτοί. Ναι, εσείς απλώς προσπαθείτε να καμουφλάρετε το άγχος κάτω από ένα προσωπείο ουδετερότητας, ωστόσο, άθελα σας, δίνετε στους άλλους να καταλάβουν ότι η διάθεση σας είναι από αδιάφορη έως εχθρική. Για να καταφέρετε να ζεστάνετε το κλίμα, χωρίς να φαίνεται ότι προσποιείστε, προσπαθήστε να προβάρετε το πιο ζεστό σας χαμόγελο, αυτό που εκπέμπει το πρόσωπο σας, όταν είστε με φίλους, όταν νιώθετε άνετα. Όταν χαμηλώνουμε το κεφάλι, για να ακούσουμε καλύτερα τους συνομιλητές μας, χωρίς να πούμε λέξη δημιουργούμε ένα πιο ζεστό κλίμα, που μας κάνει συμπαθείς και προσιτούς», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Erika Hilliard.
Απλώς, πριν το βάλετε στα πόδια, γράφει μεταξύ άλλων η Casriel, δοκιμάστε κάτι από τα παραπάνω, ένα κάθε φορά και δώστε χρόνο στην αφομοίωση της αλλαγής στις σχέσεις σας με τους ανθρώπους. Που ξέρετε, το αποτέλεσμα, μπορεί να σας εκπλήξει και όλοι αυτοί οι λόγοι που κάνουν τ’ αυτιά σας να φουντώνουν, όταν βρίσκεστε ανάμεσα σε πολύ κόσμο, να υποχωρήσουν...
Με στοιχεία από το Psychology Today
σχόλια