Θερινές συμβουλές επιβίωσης για ντροπαλούς

Θερινές συμβουλές επιβίωσης για ντροπαλούς Facebook Twitter
1

 

 

Οι θερινοί μήνες είναι ένας μικρός πόνος για τους ντροπαλούς. Περισσότερες (βραδινές) έξοδοι, καλέσματα, πάρτι και βόλτες, φλερτ δίπλα στο κύμα, όλα εκείνα που τον χειμώνα μπορούν να αντιμετωπίσουν οι κάπως πιο συνεσταλμένοι, το καλοκαίρι διογκώνονται εφιαλτικά.

Και φυσικά δεν είναι ότι εκείνοι δεν νιώθουν άνετα με το σώμα και τους υπόλοιπους που χαίρονται με τις ευκαιρίες και τις επαφές που προσφέρει η εποχή. Είναι ότι η αλέγρα διάθεση των άλλων, οι επιτυχίες στο άλλο φύλο ή στο να κάνουν καινούριους φίλους μπορεί να υπογραμμίσουν τα αισθήματα της μειονεκτικότητας και του παράπονου, για όσους δεν είναι εξωστρεφείς.

Αυτά έλαβε υπ’ όψιν της και η δημοσιογράφος μεγάλων αμερικανικών περιοδικών και φρόντισε με απόλυτη επίγνωση και τρυφερότητα να φτιάξει έναν μικρό έξυπνο χάρτη, έναν μίνι οδηγό για το πώς μπορεί να επιβιώσει ένας συνεσταλμένος άνθρωπος μέσα στην χαρωπή ζούγκλα των καλοκαιρινών κοινωνικών εκδηλώσεων.

Κάντε λίγη κοινωνική... προθέρμανση. Μη φτάσετε τελευταίοι εκεί που έχετε προσκληθεί, για να μπορέσετε να γνωρίσετε τους καλεσμένους κατά μόνας και όχι όλους μαζί, κάτι που θα σας αγχώσει.

Και να οι συμβουλές της, έτσι όπως έχουν προκύψει μέσα από τα χρόνια της αρθρογραφίας της και των συζητήσεων της με ειδικούς.

Σ’ ένα πάρτι, λόγου χάριν, όπως χαρακτηριστικά γράφει, «δεν χρειάζεται να περάσουμε όλη τη νύχτα στο μπαλκόνι ή κρυμμένοι πίσω από την κουρτίνα». Χρειάζεται απλά να χαρτογραφήσουμε το περιβάλλον στο οποίο θα βρεθούμε για λίγες ώρες, όχι μόνο για να περάσουμε ανεκτά, αλλά για να περάσουμε πραγματικά καλά.

1. 

«Φτιάξτε έναν χάρτη. Οι χαλαρές συζητήσεις με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε καλά περνούν από 5 στάδια, λέει ο ψυχολόγος Bernardo Carducci: από την εισαγωγή, που πρέπει να παραμένει απλή και τις συστάσεις, την ανίχνευση κοινών σημείων συζήτησης, την προσέγγιση, εκεί που εξηγείς τι ακριβώς κάνεις σ’ αυτή τη ζωή, τη σύνοψη των όσων έχεις μάθει για τον άλλον και εκείνος για εσένα και την πιθανή ανταλλαγή πληροφοριών. Από τη στιγμή που αφομοιώσεις αυτά τα βήματα, λέει ο ειδικός, όσο ντροπαλός κι αν είσαι, θα έχεις πάντα ένα χάρτη για να ξέρεις πώς πρέπει να κινηθείς».

2. 

«Να είστε καλά πληροφορημένοι. Αν έχετε προσκληθεί κάπου, καλό είναι να γνωρίζετε ποιούς θα συναντήσετε εκεί. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε συναντήσεις που ενδεχομένως σας φέρουν σε ακόμη μεγαλύτερη – από την ήδη υπάρχουσα αδυναμία. Για να μπορέσετε να απολαύσετε μία συζήτηση, δύο πράγματα πρέπει να θυμάστε: ότι μπορείτε να διατυπώνετε απλά σχόλια, χωρίς να προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε τους συνομιλητές και ότι δεν θα πρέπει να ασκήσετε κριτική πάνω στις ιδέες και τις απόψεις που πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Απολαύστε την κουβέντα που κυλάει και αυτομάτως θα δείτε ότι σ’ έναν χώρο που δεν ασκείται κριτική, νιώθουν όλοι πιο χαλαροί να συμμετέχουν στην κουβέντα. Και μαζί και εσείς, λέει ο Carducci».

3.

«Κάντε λίγη κοινωνική... προθέρμανση. Μη φτάσετε τελευταίοι εκεί που έχετε προσκληθεί, για να μπορέσετε να γνωρίσετε τους καλεσμένους κατά μόνας και όχι όλους μαζί, κάτι που θα σας αγχώσει. Συντηρήστε το ίδιο επίπεδο κουβέντας με όσους γνωρίσετε, έτσι θα είναι πιο εύκολο μετά να μπλεχθείτε με τους καλεσμένους και κάπου στα μισά, ίσως και νωρίτερα, να αποφασίσετε με ποιούς θέλετε να συνεχίσετε να κάνετε παρέα για το υπόλοιπο της βραδιάς».

4.

«Προσπαθήσετε να δείχνετε προσιτοί. Ναι, εσείς απλώς προσπαθείτε να καμουφλάρετε το άγχος κάτω από ένα προσωπείο ουδετερότητας, ωστόσο, άθελα σας, δίνετε στους άλλους να καταλάβουν ότι η διάθεση σας είναι από αδιάφορη έως εχθρική. Για να καταφέρετε να ζεστάνετε το κλίμα, χωρίς να φαίνεται ότι προσποιείστε, προσπαθήστε να προβάρετε το πιο ζεστό σας χαμόγελο, αυτό που εκπέμπει το πρόσωπο σας, όταν είστε με φίλους, όταν νιώθετε άνετα. Όταν χαμηλώνουμε το κεφάλι, για να ακούσουμε καλύτερα τους συνομιλητές μας, χωρίς να πούμε λέξη δημιουργούμε ένα πιο ζεστό κλίμα, που μας κάνει συμπαθείς και προσιτούς», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Erika Hilliard.  

Απλώς, πριν το βάλετε στα πόδια, γράφει μεταξύ άλλων η Casriel, δοκιμάστε κάτι από τα παραπάνω, ένα κάθε φορά και δώστε χρόνο στην αφομοίωση της αλλαγής στις σχέσεις σας με τους ανθρώπους. Που ξέρετε, το αποτέλεσμα, μπορεί να σας εκπλήξει και όλοι αυτοί οι λόγοι που κάνουν τ’ αυτιά σας να φουντώνουν, όταν βρίσκεστε ανάμεσα σε πολύ κόσμο, να υποχωρήσουν...

Με στοιχεία από το Psychology Today

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μεταρρύθμιση για την υγεία: Φύγε Ε.Σ.Υ., έλα εσύ

Φάκελος Υγεία / Μεταρρύθμιση για την υγεία: Θεραπεύει παθογένειες ή ανοίγει νέες πληγές;

Η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται σε τρεις αλλαγές: τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ πέραν του ωραρίου τους στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το αμφίδρομο «μπες βγες» στη δημόσια υγεία, με το οποίο υποστηρίζει ότι θα την ισχυροποιήσει;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Οταν τα σκεφτεσαι ολα τοσο πολυ συνηθως εχει αντιθετα αποτελεσματα, το πιο απλο αν εισαι ντορπαλος ειναι να πιεις μερικα ποτακια και να αρχισεις να μιλας με οικεια προσωπα και σιγα σιγα να "ανεβεις"