Θερινές συμβουλές επιβίωσης για ντροπαλούς

Θερινές συμβουλές επιβίωσης για ντροπαλούς Facebook Twitter
1

 

 

Οι θερινοί μήνες είναι ένας μικρός πόνος για τους ντροπαλούς. Περισσότερες (βραδινές) έξοδοι, καλέσματα, πάρτι και βόλτες, φλερτ δίπλα στο κύμα, όλα εκείνα που τον χειμώνα μπορούν να αντιμετωπίσουν οι κάπως πιο συνεσταλμένοι, το καλοκαίρι διογκώνονται εφιαλτικά.

Και φυσικά δεν είναι ότι εκείνοι δεν νιώθουν άνετα με το σώμα και τους υπόλοιπους που χαίρονται με τις ευκαιρίες και τις επαφές που προσφέρει η εποχή. Είναι ότι η αλέγρα διάθεση των άλλων, οι επιτυχίες στο άλλο φύλο ή στο να κάνουν καινούριους φίλους μπορεί να υπογραμμίσουν τα αισθήματα της μειονεκτικότητας και του παράπονου, για όσους δεν είναι εξωστρεφείς.

Αυτά έλαβε υπ’ όψιν της και η δημοσιογράφος μεγάλων αμερικανικών περιοδικών και φρόντισε με απόλυτη επίγνωση και τρυφερότητα να φτιάξει έναν μικρό έξυπνο χάρτη, έναν μίνι οδηγό για το πώς μπορεί να επιβιώσει ένας συνεσταλμένος άνθρωπος μέσα στην χαρωπή ζούγκλα των καλοκαιρινών κοινωνικών εκδηλώσεων.

Κάντε λίγη κοινωνική... προθέρμανση. Μη φτάσετε τελευταίοι εκεί που έχετε προσκληθεί, για να μπορέσετε να γνωρίσετε τους καλεσμένους κατά μόνας και όχι όλους μαζί, κάτι που θα σας αγχώσει.

Και να οι συμβουλές της, έτσι όπως έχουν προκύψει μέσα από τα χρόνια της αρθρογραφίας της και των συζητήσεων της με ειδικούς.

Σ’ ένα πάρτι, λόγου χάριν, όπως χαρακτηριστικά γράφει, «δεν χρειάζεται να περάσουμε όλη τη νύχτα στο μπαλκόνι ή κρυμμένοι πίσω από την κουρτίνα». Χρειάζεται απλά να χαρτογραφήσουμε το περιβάλλον στο οποίο θα βρεθούμε για λίγες ώρες, όχι μόνο για να περάσουμε ανεκτά, αλλά για να περάσουμε πραγματικά καλά.

1. 

«Φτιάξτε έναν χάρτη. Οι χαλαρές συζητήσεις με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε καλά περνούν από 5 στάδια, λέει ο ψυχολόγος Bernardo Carducci: από την εισαγωγή, που πρέπει να παραμένει απλή και τις συστάσεις, την ανίχνευση κοινών σημείων συζήτησης, την προσέγγιση, εκεί που εξηγείς τι ακριβώς κάνεις σ’ αυτή τη ζωή, τη σύνοψη των όσων έχεις μάθει για τον άλλον και εκείνος για εσένα και την πιθανή ανταλλαγή πληροφοριών. Από τη στιγμή που αφομοιώσεις αυτά τα βήματα, λέει ο ειδικός, όσο ντροπαλός κι αν είσαι, θα έχεις πάντα ένα χάρτη για να ξέρεις πώς πρέπει να κινηθείς».

2. 

«Να είστε καλά πληροφορημένοι. Αν έχετε προσκληθεί κάπου, καλό είναι να γνωρίζετε ποιούς θα συναντήσετε εκεί. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε συναντήσεις που ενδεχομένως σας φέρουν σε ακόμη μεγαλύτερη – από την ήδη υπάρχουσα αδυναμία. Για να μπορέσετε να απολαύσετε μία συζήτηση, δύο πράγματα πρέπει να θυμάστε: ότι μπορείτε να διατυπώνετε απλά σχόλια, χωρίς να προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε τους συνομιλητές και ότι δεν θα πρέπει να ασκήσετε κριτική πάνω στις ιδέες και τις απόψεις που πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Απολαύστε την κουβέντα που κυλάει και αυτομάτως θα δείτε ότι σ’ έναν χώρο που δεν ασκείται κριτική, νιώθουν όλοι πιο χαλαροί να συμμετέχουν στην κουβέντα. Και μαζί και εσείς, λέει ο Carducci».

3.

«Κάντε λίγη κοινωνική... προθέρμανση. Μη φτάσετε τελευταίοι εκεί που έχετε προσκληθεί, για να μπορέσετε να γνωρίσετε τους καλεσμένους κατά μόνας και όχι όλους μαζί, κάτι που θα σας αγχώσει. Συντηρήστε το ίδιο επίπεδο κουβέντας με όσους γνωρίσετε, έτσι θα είναι πιο εύκολο μετά να μπλεχθείτε με τους καλεσμένους και κάπου στα μισά, ίσως και νωρίτερα, να αποφασίσετε με ποιούς θέλετε να συνεχίσετε να κάνετε παρέα για το υπόλοιπο της βραδιάς».

4.

«Προσπαθήσετε να δείχνετε προσιτοί. Ναι, εσείς απλώς προσπαθείτε να καμουφλάρετε το άγχος κάτω από ένα προσωπείο ουδετερότητας, ωστόσο, άθελα σας, δίνετε στους άλλους να καταλάβουν ότι η διάθεση σας είναι από αδιάφορη έως εχθρική. Για να καταφέρετε να ζεστάνετε το κλίμα, χωρίς να φαίνεται ότι προσποιείστε, προσπαθήστε να προβάρετε το πιο ζεστό σας χαμόγελο, αυτό που εκπέμπει το πρόσωπο σας, όταν είστε με φίλους, όταν νιώθετε άνετα. Όταν χαμηλώνουμε το κεφάλι, για να ακούσουμε καλύτερα τους συνομιλητές μας, χωρίς να πούμε λέξη δημιουργούμε ένα πιο ζεστό κλίμα, που μας κάνει συμπαθείς και προσιτούς», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Erika Hilliard.  

Απλώς, πριν το βάλετε στα πόδια, γράφει μεταξύ άλλων η Casriel, δοκιμάστε κάτι από τα παραπάνω, ένα κάθε φορά και δώστε χρόνο στην αφομοίωση της αλλαγής στις σχέσεις σας με τους ανθρώπους. Που ξέρετε, το αποτέλεσμα, μπορεί να σας εκπλήξει και όλοι αυτοί οι λόγοι που κάνουν τ’ αυτιά σας να φουντώνουν, όταν βρίσκεστε ανάμεσα σε πολύ κόσμο, να υποχωρήσουν...

Με στοιχεία από το Psychology Today

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Οταν τα σκεφτεσαι ολα τοσο πολυ συνηθως εχει αντιθετα αποτελεσματα, το πιο απλο αν εισαι ντορπαλος ειναι να πιεις μερικα ποτακια και να αρχισεις να μιλας με οικεια προσωπα και σιγα σιγα να "ανεβεις"