Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Συμπτώματα – Αίτια – Θεραπεία

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Συμπτώματα – Αίτια – Θεραπεία Facebook Twitter
Η θυρεοειδίτιδα Ηashimoto είναι μια νόσος που προκύπτει από τον συνδυασμό γενετικών και επιγενετικών παραγόντων - που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον και εννιά στις δέκα φορές πλήττει γυναίκες.
0

Η διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto γίνεται συνήθως όταν οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα υποθυρεοειδισμού. 

Η θυρεοειδίτιδα ή νόσος του Χασιμότο είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τα κύτταρα του θυρεοειδή αδένα ως δικά του, τους επιτίθεται και σταδιακά τα καταστρέφει, οδηγώντας τελικά σε υπο-θυρεοειδισμό. Συνήθως εκδηλώνεται μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μεταβολικών διαταραχών που είναι και τα πραγματικά αίτια ανάπτυξης της νόσου και τα οποία θα εξετάσουμε παρακάτω.

Με την σταδιακή καταστροφή του θυρεοειδή αδένα από το ανοσοποιητικό σύστημα μέσα σε διάστημα μηνών ή ετών εμφανίζονται συμπτώματα υπο-θυρεοειδισμού, όπως:

• κόπωση και χαμηλή ενέργεια

• αύξηση βάρους

• δυσκοιλιότητα

• ξηρό δέρμα

• μελαγχολία και κακή διάθεση

• τριχόπτωση

• δυσανεξία στο κρύο

• μειωμένη εφίδρωση

• υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

• απώλεια μνήμης

• πόνοι στις αρθρώσεις και μυϊκές κράμπες

Τα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού συχνά συνοδεύονται από αυξημένες διαστάσεις του αδένα (βρογχοκήλη), υψηλά επίπεδα TSH, αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων κατά του θυρεοειδή και αλλαγή της σύστασης του αδένα στο υπερηχογράφημα.

Η συνήθης θεραπευτική προσέγγιση αφορά στην παρακολούθηση όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα και στη χορήγηση θυρεοειδικών ορμονών (λεβοθυροξίνης) όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί.

Η παρακολούθηση της ρύθμισης γίνεται με μετρήσεις της TSH και αξιολόγηση της κλινικής εικόνας του ασθενούς, 2-3 φορές το χρόνο. Η λήψη θυρεοειδικών ορμονών βελτιώνει σημαντικά τα περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, όταν υπάρχει υποθυρεοειδισμός, δεν αντιμετωπίζει όμως τους αιτιολογικούς παράγοντες που οδήγησαν στην εμφάνιση της νόσου και δεν καταφέρνει να προσομοιάσει πλήρως τις φυσιολογικές ορμονικές διακυμάνσεις και προσαρμογές του οργανισμού σε διαφορετικές συνθήκες.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που πολλά άτομα υπό φαρμακευτική αγωγή δεν νιώθουν ότι έχουν πετύχει ιδανική ρύθμιση ακόμη και όταν οι ορμονολογικές τους εξετάσεις είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια.

Ο θυρεοειδείς αδένας είναι υπεύθυνος για την ρύθμιση και την προσαρμογή του μεταβολισμού στις καθημερινές εναλλαγές συνθηκών που αφορούν την εξωτερική θερμοκρασία, τις απαιτήσεις για ενέργεια, την πέψη και τις εναλλαγές της διάθεσης μεταξύ άλλων.

Αν θα πρέπει να ανέβουμε τις σκάλες ή να κάνουμε σωματική άσκηση ο θυρεοειδής αυξάνει τη λειτουργία του και τον μεταβολισμό, το ίδιο κάνει και όταν κάνει κρύο, όταν έχουμε στρες και πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποια δυσκολία στη ζωή, αλλά και όταν είμαστε χαρούμενοι ή ενθουσιασμένοι. Όταν όμως ξεκουραζόμαστε, είμαστε χαλαροί, λυπημένοι ή κάνει ζέστη ο θυρεοειδής μειώνει τη λειτουργία του και τον μεταβολισμό.

Αυτός είναι και λόγος που ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται με κούραση, δυσανεξία στο κρύο, μελαγχολία και αύξηση βάρους μεταξύ άλλων. Αντίθετα ο υπερθυρεοειδισμός εμφανίζεται με συμπτώματα όπως υπερένταση, απώλεια βάρους, ταχυκαρδία δυσανεξία στη ζέστη και γενικά συμπτώματα που συνδέονται με αυξημένο μεταβολισμό.

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Συμπτώματα – Αίτια – Θεραπεία Facebook Twitter
Η θυρεοειδίτιδα ή νόσος του Χασιμότο είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τα κύτταρα του θυρεοειδή αδένα ως δικά του, τους επιτίθεται και σταδιακά τα καταστρέφει, οδηγώντας τελικά σε υπο-θυρεοειδισμό.

Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό με ποιο τρόπο η λήψη θυρεοειδικών ορμονών βοηθάει στην βελτίωση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού, όπως και το γεγονός ότι δεν μπορεί η προσαρμογή που γίνεται στη φαρμακευτική αγωγή 2-3 φορές το χρόνο να υποκαταστήσει πλήρως την συνεχή και ακριβή ρύθμιση που κάνει το σώμα μας προσαρμόζοντας συνεχώς το μεταβολισμό και τη λειτουργία του στις συνθήκες που επικρατούν, μέσα και σε δευτερόλεπτα αν χρειαστεί.

Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να διατηρηθεί οποιαδήποτε υπολειπόμενη λειτουργία του αδένα που να επιτρέπει στον οργανισμό να προσαρμόζεται μεταβολικά σε αυτές τις αλλαγές.

Έχουμε διαπιστώσει μέσα από την εμπειρία μας ότι ακόμη και όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί έως και κατά 80%, αυτό το ποσοστό μπορεί να καλυφθεί μέσα από ορμονική υποκατάσταση. Η υπολειπόμενη κατά 20% λειτουργία του αδένα μπορεί να καλύψει κατά σημαντικό ποσοστό συνήθεις προσαρμογές του μεταβολισμού στις ανάγκες της καθημερινότητας, επιτρέποντας μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.

Γιατί εμφανίζεται η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τον θυρεοειδή αδένα ως δικό του όργανο και ξεκινάει να του επιτίθεται;

Υπάρχουν τέσσερις κεντρικοί αιτιολογικοί παράγοντες που συντείνουν στην εμφάνιση της συγκεκριμένης νόσου.


1. Χαμηλός μεταβολισμός (λόγω οξείδωσης και ελλείψεων σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία).

2. Διαταραχή στο μεταβολισμό της γλυκόζης

3. Έλλειψη βιταμίνης D3

4. Ψυχογενές στρες


Οι παραπάνω τέσσερις παράγοντες δρώντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα αλλοιώνουν τη σύσταση και τη μορφολογία των θυρεοειδικών κυττάρων και σταδιακά οδηγούν στην μη αναγνώριση τους από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αλλοίωση της μορφολογίας των θυρεοειδικών κυττάρων είναι τέτοια που κάποια στιγμή το ανοσοποιητικό σύστημα τα βλέπει πλέον ως ξένα κύτταρα και τους επιτίθεται παράγοντας αντισώματα εναντίον τους.


Είναι αξιοσημείωτο ότι ο υποθυρεοειδισμός επιδεινώνει περαιτέρω τους παραπάνω παράγοντες, μπλοκάρωντας επιπλέον το μεταβολισμό, αυξάνοντας την αντίσταση στη βιταμίνη D, επιδεινώνοντας επιπρόσθετα τη διάθεση και τις νοητικές λειτουργίες.

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Συμπτώματα – Αίτια – Θεραπεία Facebook Twitter
Σήμερα η Ιατρική Ακριβείας (Precision Medicine),συμπληρώνει την υπάρχουσα προσέγγιση στοχεύοντας στη χορήγηση της σωστής θεραπείας, στο σωστό ασθενή, τη σωστή στιγμή.

Χασιμότο και Ιατρική ακριβείας


Η θυρεοειδίτιδα Ηashimoto είναι μια νόσος που προκύπτει από τον συνδυασμό γενετικών και επιγενετικών παραγόντων -που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον. Η διόρθωση αυτών των αποκλίσεων πρέπει να είναι προφανώς και ο στόχος κάθε ουσιαστικής θεραπευτικής προσέγγισης.


Σήμερα η Ιατρική Ακριβείας (Precision Medicine),συμπληρώνει την υπάρχουσα προσέγγιση στοχεύοντας στη χορήγηση της σωστής θεραπείας, στο σωστό ασθενή, τη σωστή στιγμή.


Η ιατρική ακριβείας βασίστηκε στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που επιτρέπουν τη μέτρηση πολύ μικρών μορίων στο σώμα. Τα μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού ονομάζονται μεταβολίτες και οι αναλύσεις που τα μετράνε είναι οι αναλύσεις μεταβολομικής. (Metabolomic Analysis®).


Συνολικά μέσω των μεταβολομικών αναλύσεων φαίνονται ελλείψεις, δυσλειτουργίες και βιοχημικές ανισορροπίες σε μοριακό επίπεδο. Έτσι ουσιαστικά εντοπίζονται τα αίτια που προκάλεσαν τη νόσο αλλά και προδιαθέσεις για την ανάπτυξη ασθενειών.

Ο εντοπισμός των αιτιολογικών παραγόντων στην νόσο του Hashimoto μέσα από μεταβολομικές αναλύσεις, επιτρέπει στο γιατρό να προχωρήσει σε ακριβείς παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και διατροφής ώστε να επαναφέρει τον οργανισμό όσο πιο κοντά γίνεται στη φυσιολογική του λειτουργία.

H διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία της νόσου του Hashimoto προς το καλύτερο και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών.

Διαβάστε περισσότερα στο drtsoukalas.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ