Τι έχει καταλάβει λάθος η Gen Z σε σχέση με τα αντηλιακά;

Τι έχει καταλάβει λάθος η Gen Z σε σχέση με τα αντηλιακά; Facebook Twitter
Φαίνεται ότι οι νέοι ενήλικες δεν χρησιμοποιούν αντηλιακό όταν απολαμβάνουν τον ήλιο. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ επιβεβαιώνουν μια ανησυχητική τάση: Φαίνεται ότι οι νέοι ενήλικες δεν χρησιμοποιούν αντηλιακό όταν απολαμβάνουν τον ήλιο.

Σύμφωνα με μια διαδικτυακή έρευνα από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), το 28% των νέων ενηλίκων δεν πιστεύει ότι ο καρκίνος του δέρματος σχετίζεται με το μαύρισμα. Μάλιστα, το 37% του δείγματος δήλωσε ότι χρησιμοποιεί αντηλιακό μόνο όταν δέχεται πιέσεις από τον κοινωνικό περίγυρο. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 άτομα, από 18 έως 26 ετών.

Σε μια άλλη δημοσκόπηση από το Ινστιτούτο Καρκίνου Orlando Health, το 14% των ενηλίκων κάτω των 35 ετών πιστεύει στον αστικό μύθο ότι η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι πιο επιβλαβής από την άμεση έκθεση στον ήλιο.

Παρόλο που οι έρευνες δεν είναι αρκετά μεγάλες για να καταγράψουν συνολικά τις συμπεριφορές της Gen Z, τα συμπεράσματά τους επιβεβαιώνονται και από γιατρούς, οι οποίοι δηλώνουν πως πράγματι παρατηρούν τεράστια κενά γνώσεων γύρω από τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό ανάμεσα στους νεότερους ασθενείς τους.

Όλο και περισσότεροι influencers ισχυρίζονται εσφαλμένα ότι το αντηλιακό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι διασημότητες που υποστηρίζουν ότι αποφεύγουν το αντηλιακό, καθώς, όπως λένε, εμποδίζει την απορρόφηση της βιταμίνης D.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφορά μόνο την Gen Z. «Υπάρχει πάντα η συνιστώσα των νέων ανθρώπων που λειτουργούν ως νέοι άνθρωποι», δηλώνει η Melissa Shive, δερματολόγος στο UCI Health στο Irvine της Καλιφόρνια. Μια έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 1986 και 1996 διαπίστωσε ότι οι τότε 18 έως 24 ετών (που τώρα είναι μεσήλικες) ήταν πιο πιθανό από τους μεγαλύτερους ενήλικες να επισκέπτονται solarium και να παθαίνουν εγκαύματα από τον ήλιο.

Η Shive προσθέτει ότι συχνά οι νέοι ενήλικες δεν γνωρίζουν πώς μοιάζει ο καρκίνος του δέρματος αλλά και πώς να προστατευτούν από αυτόν. Σύμφωνα με την ίδια, ένας νεαρός ασθενής της δεν γνώριζε καν ότι το μαυρισμένο δέρμα και οι φακίδες αποτελούν σημάδια υπερέκθεσης στον ήλιο.

Η δρ. Heather Rogers, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους νεαρούς ασθενείς της αναφέρουν τώρα ότι επισκέπτονται και solarium. Η υπεριώδης ακτινοβολία –είτε από το solarium είτε από το άμεσο ηλιακό φως– μπορεί να βλάψει το δέρμα και να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, ο οποίος μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Φαίνεται όμως ότι ούτε οι μεγαλύτεροι ενήλικες που συμμετείχαν στις πρόσφατες έρευνες είχαν τέλειες γνώσεις γύρω από τη σωστή χρήση αντηλιακού. Πιο συγκεκριμένα, το 17% των millennials που συμμετείχαν στην έρευνα της AAD δεν γνώριζε επίσης ότι το μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος.

Η Gen Z είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στην παραπληροφόρηση σχετικά με τη σωστή χρήση αντηλιακού και τον καρκίνο του δέρματος, η οποία βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok. Όλο και περισσότεροι influencers ισχυρίζονται εσφαλμένα ότι το αντηλιακό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι διασημότητες που υποστηρίζουν ότι αποφεύγουν το αντηλιακό, καθώς, όπως λένε, εμποδίζει την απορρόφηση της βιταμίνης D.

Την ίδια στιγμή, η δημοσκόπηση του Orlando Health διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων κάτω των 35 ετών πιστεύει ότι η ενυδάτωση αποτρέπει τα ηλιακά εγκαύματα, ενώ στην έρευνα της AAD πάνω από το ένα τέταρτο των ατόμων ηλικίας 18 έως 26 ετών πίστευε ότι ένα «ελαφρύ» μαύρισμα μπορεί να αποτρέψει τη μεγαλύτερη ζημιά από τον ήλιο.

Τελικά, πώς μπορείτε να προστατέψετε σωστά το δέρμα σας από την ηλιακή ακτινοβολία;

Μείνετε στη σκιά

Εάν χρειάζεται να παραμείνετε έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τότε αναζητήστε ένα σκιερό καταφύγιο. Οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ, όταν ο ήλιος είναι εντονότερος.

Φορέστε ρούχα που καλύπτουν καλά το σώμα

Τα μακριά παντελόνια και οι μακρυμάνικες μπλούζες, όπως και τα καπέλα με φαρδύ γείσο, είναι μια καλή λύση, ειδικά εάν είναι από υλικά που έχουν συντελεστή προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Εφαρμόστε γενναίες ποσότητες αντηλιακού και ανανεώστε το

Οι υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να βλάψουν το δέρμα ακόμη και όταν έχει συννεφιά ή κρύο, γι' αυτό οι ειδικοί συνιστούν να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα. Το ιδανικό αντηλιακό είναι τουλάχιστον SPF 30 και φέρει την ένδειξη «ευρέος φάσματος». Αυτό σημαίνει ότι εμποδίζει και τους δύο τύπους υπεριωδών ακτίνων, τις UVA και τις UVB. Εφαρμόστε το αντηλιακό κάθε πρωί πριν βγείτε από το σπίτι. Αν είστε έξω, θα πρέπει να το εφαρμόζετε ξανά κάθε δύο ώρες, ή πιο συχνά αν ιδρώνετε ή κολυμπάτε.

Ελέγξτε το δέρμα σας

Οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή οι δερματολόγοι μπορούν να εξετάσουν το δέρμα ενός ασθενούς κατά τη διάρκεια των ετήσιων ελέγχων. Ωστόσο, αν εντοπίσετε μια ασυνήθιστη ελιά –ασύμμετρη, με ανομοιόμορφο περίγραμμα ή ασυνήθιστο χρώμα– πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως έναν δερματολόγο.

Σκεφθείτε την προστασία του δέρματός σας ως επένδυση

Όσο περισσότερο θωρακίζετε το δέρμα σας όταν είστε νέοι, τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είστε από τον καρκίνο του δέρματος και από τις ρυτίδες και τις κηλίδες που προέρχονται από την έκθεση στον ήλιο αργότερα στη ζωή σας.

Με στοιχεία από «The New York Times»

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ