ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Τί πρέπει να κάνετε αν διαγνωσθείτε με καρκίνο

Τί πρέπει να κάνετε αν διαγνωσθείτε με καρκίνο Facebook Twitter
1

Ο καρκίνος είναι μια λέξη την οποία κανείς δεν θέλει να ακούει. Μία διάγνωση μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η διακεκριμένη ογκολόγος Ranjana Srivastava με έδρα τη Μεβούρνη, στο καινούργιο της βιβλίο ¨So it's cancer, now what?", προσπαθεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που "έχουν χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους".

Η γιατρός αναφέρει εμπειρίες ανθρώπων που έχουν ξεπεράσει τον καρκίνο και δίνει συμβουλές στους πάσχοντες, στις οικογένειές τους, αλλά και στο φιλικό τους περιβάλλον.

Αυτές οι συμβουλές, που δημοσιεύτηκαν σε άρθρο της Daly Mail, ίσως δεν βοηθήσουν άμεσα τον ίδιους τους ασθενείς, ωστόσο είναι χρήσιμες οδηγίες, μετά το σοκ της πρώτης διάγνωσης.

 

Αν είστε ο ασθενής

 

Προσπαθήστε να αποφύγετε τον πανικό, αν και αυτό είναι ευκολότερο στα λόγια παρά στην πράξη. Η ίδια η αναφορά του καρκίνου εμπνέει φόβο, αλλά πλέον τώρα, πολλοί τύποι καρκίνου, αν διαγνωσθούν έγκαιρα (δηλαδή πολύ νωρίς) έχουν πολύ καλή αντιμετώπιση, επιτρέποντας στους ασθενείς να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή μετά από την κατάλληλη θεραπεία.

Για παράδειγμα, ο καρκίνος του μαστού ανιχνεύεται μέσω μαστογραφίας και είναι συνήθως χειρουργήσιμος. Για τον καρκίνο του προστάτη, πιστεύεται ότι πολλοί ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένοι άνδρες, πεθαίνουν με αυτόν και όχι από αυτόν. Ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του εντέρου οδήγησε σε μείωση των θανάτων.

Πολλές μη-κακοήθεις παθήσεις όπως η σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική νόσος ή το τελικού σταδίου εμφύσημα έχουν χειρότερη πρόγνωση από τον καρκίνο. Τα ποσοστά επιβίωσης από τον καρκίνο βελτιώνονται συνεχώς και ένα άτομο που διαγνώσκεται με καρκίνο σήμερα, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, από ποτέ. 65% των ασθενών με καρκίνο θα επιβιώσουν για τα επόμενα πέντε χρόνια, με το ποσοστό επιβίωσης να έχει αυξηθεί κατά ένα εντυπωσιακό 30% τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Βρείτε γιατρό. Ένας ασθενής με καρκίνο μπορεί να χρειαστεί διάφορα είδη γιατρών συμπεριλαμβανομένου ενός γενικού παθολόγου, ογκολόγου, χειρουργού και ακτινοογκολόγου.

Ένας καλός παθολόγος με τον οποίο έχετε μια σχέση κατανόησης μπορεί να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στο ιατρικό ταξίδι σας. Ο παθολόγος μπορεί να σας παραπέμψει σε πιο ειδικούς γιατρούς.

Ο γιατρός που θα βρείτε θα πρέπει να είναι κατάλληλος για σας και μαζί με τη βοήθεια του προσπάθηστε να καταλάβετε τη διάγνωση και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο καρκίνος στη ζωή σας.

Ο καρκίνος δεν αναπτύσσεται σε μια μέρα ή βδομάδα. Χρειάζεται μήνες

Αποφύγετε να αναζητήσετε θεραπεία της επόμενης ημέρας, γνωρίζοντας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σημαντικό να βάλετε σε μία ιεραρχία τις σκέψεις και τις προτεραιότητες σας και να βρείτε τον κατάλληλο γιατρό.

Είναι σημαντικό να αισθάνεστε οικεία με το γιατρό σας και να μπορείτε να του μιλήσετε για ό,τι σας απασχολεί, γιατί η θεραπεία του καρκίνου είναι αρκετά περίπλοκη.

Ένα αμοιβαίο συναίσθημα σεβασμού και κατανόησης είναι σημαντικό.

Μερικοί ασθενείς είναι ικανοποιημένοι με έναν ογκολόγο που μπορεί να τους δώσει κατ 'ευθείαν ιατρική συμβουλή όμως ζητούν συναισθηματική στήριξη και αλλού.

Άλλοι ασθενείς θέλουν ένα γιατρό που να τους προσφέρει μια ολική φροντίδα, σωματική και ψυχική.

Να ζητάτε απλή γλώσσα και ειλικρινείς εξηγήσεις από τους γιατρούς, ώστε να μπορείτε να ενημερώνεστε και μόνοι σας. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι και για τις αρνητικές ειδήσεις από καιρό σε καιρό, αλλά εφ 'όσον ο γιατρός σας σέβεται και έχει βρει το σωστό τρόπο, τα δυσάρεστα νέα ίσως τα μάθετε με έναν πιο λογικό τρόπο.

 

Καρκίνος: φίλοι και οικογένεια

 

Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο το άτομο αλλά και την οικογένεια. Οι φίλοι προσπαθούν να βοηθήσουν τον ασθενή, ενώ παράλληλα πρέπει να διαχειριστούν και τα δικά τους συναισθήματα.

Επιτρέψτε στον ασθενή κάποιο διάστημα για να συμφιλιωθεί με το σοκ της διάγνωσης. Ακόμα και άνθρωποι που συνήθως μοιράζονται τα πάντα μπορεί να αποξενωθούν και να αισθάνονται απογοητευμένοι που έχουν αποκλειστεί. Από την πλευρά του ασθενούς, θέλουν να προστατεύσουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους από την ανησυχία και γι αυτό κλείνονται στο σπίτι και αποζητούν μοναξιά.

Εάν αισθάνεστε αποκλεισμένοι, προσπαθείτε να έχετε υπομονή και κατανόηση. Κάντε γνωστό ότι είστε διαθέσιμοι, αλλά σεβαστείτε τον προσωπικό χώρο του ασθενούς.

Οι ασθενείς με καρκίνο χάνουν τις δυνάμεις τους , κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Καθένας, τους λέει τι να κάνουν και πότε. Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να δώσετε στον ασθενή είναι να είστε έτοιμοι για συζήτηση αν χρειαστεί και να τον στηρίζετε αθόρυβα και διακριτικά.

1

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια