Υπάρχει όντως σωστή ώρα για να κοιμηθείς και να ξυπνήσεις;

sleep.gif
0

 

ΣΕ ΕΝΑΝ ΙΔΑΝΙΚΟ κόσμο (που θα ήταν Σάββατο κάθε μέρα) θα είχαμε την πολυτέλεια να πηγαίνουμε νωρίς για ύπνο και να ξυπνάμε χωρίς ξυπνητήρι, νιώθοντας ξεκούραστοι και πανέτοιμοι να αδράξουμε τη μέρα. Όμως οι υποχρεώσεις μας μπορεί να δυσχεραίνουν την τήρηση του «πάμε για ύπνο νωρίς ώστε να ξυπνήσουμε και νωρίς».

Υπάρχουν ίσως δύο σημαντικές πτυχές που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν πρόκειται για τον ύπνο: η ποσότητα του ύπνου και η χρονική συνέπεια.

Το να πηγαίνετε για ύπνο όσο είναι σκοτάδι μπορεί να διασφαλίσει ότι ξεκουράζεστε αρκετά, ενώ παράλληλα διευκολύνει τον ύπνο σας. Είναι επίσης σημαντικό να έχετε τη σωστή ποσότητα ύπνου σε τακτική βάση για να προλάβετε πιθανές συνέπειες για την υγεία σας.

Ιδανικά, οι άνθρωποι θα έπρεπε να κοιμούνται νωρίς το βράδυ και να ξυπνούν νωρίς το πρωί. Αυτό το μοτίβο ταιριάζει με τις βιολογικές μας τάσεις να προσαρμόζουμε τις συνήθειες του ύπνου μας με την ανατολή και τη δύση του ήλιου.

Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες να κοιμάστε

Ιδανικά, οι άνθρωποι θα έπρεπε να κοιμούνται νωρίς το βράδυ και να ξυπνούν νωρίς το πρωί. Αυτό το μοτίβο ταιριάζει με τις βιολογικές μας τάσεις να προσαρμόζουμε τις συνήθειες του ύπνου μας με την ανατολή και τη δύση του ήλιου. Αυτός είναι ο λόγος που μετά τη δύση του ηλίου «βγαίνει» περισσότερο η κούρασή μας.

Πώς λειτουργεί ο κιρκάδιος ρυθμός

Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι ένας όρος που περιγράφει το φυσικό πρόγραμμα ύπνου-αφύπνισης του εγκεφάλου και είναι κάτι σαν το εσωτερικό μας ρολόι.

Όλοι έχουν στιγμές μέσα στην ημέρα που μπορεί να νιώθουν πιο νυσταγμένοι και, αντίστοιχα, ώρες που έχουν περισσότερη εγρήγορση. Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να είναι πιο νυσταγμένοι σε δύο σημεία: μεταξύ 1 μ.μ. και 3 μ.μ. και μεταξύ 2 π.μ. και 4 π.μ.

Όμως, όσο καλύτερη είναι η ποιότητα του ύπνου σας, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εμφανίσετε σημαντική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο κιρκάδιος ρυθμός υπαγορεύει επίσης το φυσικό σας πρόγραμμα ύπνου και πρωινής αφύπνισης. Μόλις συνηθίσετε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ο εγκέφαλός σας προσαρμόζεται σε αυτό το πρόγραμμα.

Έτσι, μπορεί να βρεθείτε να κοιμάστε εύκολα το βράδυ και να ξυπνάτε ακριβώς πριν από το ξυπνητήρι σας χωρίς κανένα πρόβλημα, αν έχετε μία σταθερή ώρα ύπνου.

Ο κιρκάδιος ρυθμός σας μπορεί να είναι εκτός ισορροπίας εάν εργάζεστε σε ακανόνιστες βάρδιες ή πέφτετε για ύπνο σε διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιόδους υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πότε πρέπει να κοιμηθώ;

Δεν υπάρχει ένας κανόνας που να ισχύει για όλους. Εξαρτάται από το δικό σας πρόγραμμα και μπορείτε να υπολογίσετε την καλύτερη ώρα να πάτε στο κρεβάτι σας με βάση το πότε πρέπει να ξυπνήσετε το πρωί και μετρώντας προς τα πίσω κατά 7 ώρες.

Για παράδειγμα, αν πρέπει να ξυπνήσετε στις 6 π.μ., θα πρέπει να σκεφτείτε να πέσετε για ύπνο πριν από τις 11 μ.μ. Φροντίστε να τηρείτε αυτό το πρόγραμμα και τα Σαββατοκύριακα, γιατί τη συνήθεια που έχουμε να κοιμόμαστε αλλά και να ξυπνάμε αρκετά πιο αργά, συνηθίζουμε να την «πληρώνουμε» τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας και έτσι να νιώθουμε πως δεν ξεκουραζόμαστε αρκετά.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM