Η δυτική κουλτούρα και ο σύγχρονος τρόπος σκέψης αντιμετωπίζουν την απιστία κάποτε με χιούμορ ή έστω κανιβαλικά: οι ταινίες δείχνουν τους ανθρώπους να πέφτουν σε κατάθλιψη, να χάνουν τον ύπνο τους, να κλαίνε και να διέρχονται διάφορων κωμικοτραγικών καταστάσεων, μέχρι να ξεπεράσουν τον άνθρωπο που τους απάτησε και να κάνουν το επόμενο βήμα τους. Οι ταινίες είναι γεμάτες με σκηνές πικρών αστείων από ανθρώπους που συνειδητοποίησαν ότι ο/η σύντροφός τους παίζει σε διπλό ταμπλό και ακόμη και στην πραγματική ζωή -αφού κανείς κλάψει / φωνάξει / ξεσπάσει γι' αυτό που του συνέβη- η κατάσταση αποδομείται συνήθως με ένα χοντρό αστείο.
Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζουν όλοι το ίδιο την απιστία είτε πρόκειται για σοβαρή παρέκκλιση από τη σχέση ή (ακόμη χειρότερα) τον γάμο, είτε πρόκειται για ένα απλό στραβοπάτημα, που δεν θα ξαναγίνει (όντως, τώρα); Κατ' αρχάς, ας δοθεί μια απάντηση στο τελευταίο: κάποιος ή κάποια που απάτησε μία φορά τον σύντροφο του/ της, τι πιθανότητες υπάρχουν να το ξανακάνει;
Σύμφωνα με την Kelly Campbell, καθηγήτρια Ψυχολογίας, συνεργαζόμενη με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, . Άλλοι θεωρούν απιστία ακόμη και τη φαντασίωση με έναν άλλο άνθρωπο, άλλοι θεωρούν ότι μία φορά δεν είναι απιστία και άλλοι πάλι δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να ζουν μία δεύτερη ζωή. Γι' αυτό ακριβώς και η Campbell επισημαίνει την παράμετρο του διαλόγου.
Από τη μία η οργή, ο πόνος και το αίσθημα ταπείνωσης αυτού που υπέστη την απιστία, από την άλλη η αμηχανία, η ντροπή και το αίσθημα του ενόχου που πιάστηκε στα πράσα εκείνου που διέπραξε την απιστία και οι δυναμικές που αναπτύσσονται σε μία σχέση είναι μάλλον ισοπεδωτικές και για τις δύο πλευρές.
«Τι θεωρεί ο σύντροφος σας απιστία; Καλό είναι να το ξεκαθαρίσετε γιατί οι άνθρωποι τείνουν να έχουν διαφορετικές απόψεις για το τι πραγματικά είναι να απατάς τον σύντροφό σου. Είναι πολύ πιο εύκολο να ξέρεις τα όρια, που αν τα παραβείς θα πληγώσεις τον άλλο, μόνο αν το συζητήσεις με τον άλλο. Ευτυχώς, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το να κάνεις σεξ με κάποιον άλλο, ναι, είναι απιστία, αλλά κάποτε τα όρια είναι πιο ανελαστικά. Κάποιοι θεωρούν απιστία και τις σέξι συζητήσεις στο internet με αγνώστους. Και αυτό ακριβώς γιατί μαρτυρούν την πρόθεση κάποιου για κάτι περισσότερο από μία ελαφριά συζήτηση με ανώδυνη κατάληξη».
Κι όταν συμβαίνει τελικά; Ομολογεί κανείς το παράπτωμά του ή όχι; Εξαρτάται, λένε οι ειδικοί, από το πλέγμα της σχέσης, από τη διάρκεια και το πλαίσιο της και από τα επίπεδα ειλικρίνειας ανάμεσα στο ζευγάρι. Όπως τονίζεται είναι ανεύθυνο για την έκβαση μίας σχέσης -ή ακόμη χειρότερα ενός γάμου και μάλιστα με παιδιά- το να συμβουλεύσει κανείς τη μία ή την άλλη οδό. Εδώ οι συμβουλευτικές συνεδρίες θεωρούνται καθοριστικές για τον τρόπο που κάποιος θα χειριστεί το παράπτωμα του, το αν τελικά, δηλαδή, θα αποκαλύψει στον σύντροφο του το λάθος - και φυσικά στην περίπτωση που και ο ίδιος ή ίδια το θεωρεί λάθος. Σε κάποιες περιπτώσεις, η παραδοχή μπορεί να σώσει τη σχέση, σε κάποιες άλλες μπορεί απλώς να είναι η ικανή αφορμή που θα την καταστρέψει.
Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που η αποκάλυψη προηγηθεί της εθελούσιας ομολογίας και της ψύχραιμης συζήτησης; Εκεί τα πράγματα είναι μάλλον δυσάρεστα και δύσκολα στη διαχείριση τους και από τις δύο πλευρές. Από τη μία η οργή, ο πόνος και το αίσθημα ταπείνωσης αυτού που υπέστη την απιστία, από την άλλη η αμηχανία, η ντροπή και το αίσθημα του ενόχου που πιάστηκε στα πράσα εκείνου που διέπραξε την απιστία και οι δυναμικές που αναπτύσσονται σε μία σχέση είναι μάλλον ισοπεδωτικές και για τις δύο πλευρές.
Γενικώς, ως κεφάλαιο στη ζωή των ανθρώπων η απιστία, καλώς ή κακώς, διαθέτει πολλές σελίδες, στις περισσότερες εκ των οποίων δεν χωρούν αστεϊσμοί, παρά μόνο πολύ καιρό μετά και πάλι όχι σίγουρα. Ίσως γι' αυτό να διαθέτει τόσο υλικό, για όλες τις κατηγορίες σχέσεων και για άντρες και γυναίκες, όλων των ηλικιών και των σεξουαλικών προσανατολισμών, η ηλεκτρονική σελίδα "Truth About Deception". Με τη βοήθεια ψυχολόγων, συμβούλων γάμου, κοινωνιολόγων o στόχος είναι να δοθούν απαντήσεις, αλλά κυρίως βοήθεια σε ανθρώπους που βιώνουν ή διέπραξαν απιστία, δεδομένης της ψυχολογικής αναστάτωσης που μία τέτοια κατάσταση προκαλεί.
Στη συγκεκριμένη σελίδα μπορεί κανείς να βρει -απ' όποιο "στρατόπεδο" κι αν προέρχεται- από συνηθισμένες απαντήσεις σε συνηθισμένες ερωτήσεις και ενότητες που ξεκινούν από το απλό ψέμα και τις ενδείξεις που φλυαρούν για απιστία, μέχρι online βοήθεια για την ώρα της κρίσης από έμπειρο προσωπικό που μπορεί να αποτρέψει κάτι χειρότερο από μερικά δάκρυα.
Με πληροφορίες από τα Psychologytoday.com και TruthAboutDeception.com
σχόλια