ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

«Ηρέμησε» και άλλα 7 πράγματα που δεν πρέπει να λέμε ποτέ στους συντρόφους μας

«Ηρέμησε» και άλλα 7 πράγματα που δεν πρέπει να λέμε ποτέ στους συντρόφους μας Facebook Twitter
0

«Ηρέμησε». Πόσο πιθανό είναι να το κάνουμε πράγματι αν μας το πουν; Ελάχιστα έως καθόλου. Για αυτό είναι μία από τις λέξεις που δεν πρέπει να λέμε ποτέ στους συντρόφους μας, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Οι New York Times απευθύνθηκαν σε ψυχολόγους, θέλοντας να καταρτίσουν μία λίστα με τα βασικά που δεν πρέπει να ξεστομίζουμε απευθυνόμενοι στους συντρόφους μας. 

Στις απαντήσεις περιλαμβάνονται φράσεις που- λογικά- είχαμε ήδη κατά νου ότι δεν κάνουν καλό στην σχέση αλλά- πάλι λογικά- όλοι τις έχουμε πει κάποια στιγμή. Αντί για αυτό, οι ειδικοί αντιπροτείνουν φράσεις που δεν θα βάλουν «φωτιά» σε μια συζήτηση, μετατρέποντάς την σε καβγά. 

Οι φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στους συντρόφους μας

«Εσύ πάντα» ή «Εσύ ποτέ»

Συνήθως πρόκειται για υπερβολές, που δεν αναγνωρίζουν την προσπάθειά που κάνει ο σύντροφός μας, σημειώνει ο ψυχολόγος Κίερ Γκέινς.  

Στο άκουσμα αυτής της φράσης, ο σύντροφός μας μπορεί να αρχίσει να αμύνεται, οπότε πλέον αντί για συζήτηση προκειμένου να λύσουμε προβλήματα, κάνουμε καβγά. «Αντί για αυτό, προσπαθήστε να μείνετε στο παρόν, στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε», λέει ο Γκέινς. 

«Ναι, αλλά...» 

Η ψυχολόγος Αλεξάντρα Σόλομον λέει πως ακούει συνεχώς αυτή τη φράση. Ο ένας σύντροφος εκφράζει μια ανησυχία, ο άλλος συμφωνεί, όμως συμπληρώνει «ναι, αλλά...» 

Για παράδειγμα, στο «άργησες δέκα λεπτά», η απάντηση μπορεί να είναι «ναι, αλλά εσύ άργησες την προηγούμενη εβδομάδα». Αντί για αυτό, λέει η Σόλομον, καλύτερο είναι να πούμε κάτι σαν «αυτό που μου λες είναι...». 

«Θα έπρεπε να είσαι περισσότερο σαν τον/την» 

Η σύγκριση του συντρόφου με κάποιον άλλο δεν είναι ποτέ καλή στρατηγική, προειδοποιεί ο Γκέινς. Ανάλογα αποτελέσματα έχουν φράσεις όπως «δεν είχα τέτοιο πρόβλημα σε άλλες σχέσεις μου». 

Πρόκειται για λεκτική βόμβα, που διαβρώνει την εμπιστοσύνη, λέει η ψυχολόγος Γουόνμπιν Γιουνγκ. «Κρατήστε τους άλλους έξω από αυτό, επικεντρωθείτε στη συζήτηση για τις δικές σας ανάγκες», συμβουλεύει ο Γκέινς. 

«Αντιδράς υπερβολικά» 

Κανένας δεν μπορεί να καθορίσει ποιες είναι οι σωστές αντιδράσεις, επισημαίνει η δρ. Σόλομον, συμπληρώνοντας ότι συχνά αυτή η φράση λέγεται για να αποφύγει κάποιος να αναλάβει την ευθύνη. 

Αντί για αυτή την κριτική, καλύτερο- λένε οι ειδικοί- είναι να πούμε: «ΟΚ, ακούω, πες μου περισσότερα, βοήθα με να καταλάβω». 

«Ηρέμησε» 

Προτρέποντας τον σύντροφό μας να ηρεμήσει έχει- σχεδόν- πάντα το αντίθετο αποτέλεσμα, τονίζει η δρ. Γιουνγκ. «Είναι σαν να ρίχνεις λάδι στη φωτιά», αναφέρει χαρακτηριστικά. Το ίδιο ισχύει και με το «είσαι τρελός». 

Αν είναι ο ένας ή οι δύο είναι εκνευρισμένοι, συμβουλεύει το ζευγάρι να κάνει ένα διάλειμμα για να πέσουν οι τόνοι. Ή να γίνει η ερώτηση: «τι χρειάζεσαι τώρα;». 

«Δεν είναι τόσο μεγάλο θέμα» 

Είναι υποτιμητικό να λέμε σε κάποιον πως οι ανησυχίες του δεν είναι σοβαρές. «Δεν μπορείς να μετρήσεις πώς νιώθει κάποιος άλλος για κάτι, δεν μπορείς να το κρίνεις εσύ αυτό», λέει ο Γκέινς. 

Αντιπροτείνει να αναγνωρίσουμε πως έχουμε διαφορετικές απόψεις και να ζητήσουμε από τον σύντροφό μας να μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί το συγκεκριμένο θέμα είναι σημαντικό για εκείνον. 

Σχέσεις
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα απιστία: Το WhatsApp, τα social media και οι «γκρίζες ζώνες» στις σύγχρονες σχέσεις

Σχέσεις / Η νέα απιστία: Το WhatsApp, τα social media και οι «γκρίζες ζώνες» στις σύγχρονες σχέσεις

Ενώ οι γυναίκες τείνουν να θεωρούν οποιαδήποτε συναισθηματική οικειότητα ως απιστία, οι άνδρες συχνά αρνούνται ότι υπήρξε απιστία μέχρι να υπάρξει σεξουαλική σχέση. Στη νέα συνθήκη της απιστίας όμως, οι σχέσεις δεν χρειάζεται να είναι σεξουαλικές.
THE LIFO TEAM
ΑΠΟΧΗ

Σχέσεις / «Είσαι 30 χρονών και δεν έχεις κάνει ακόμα σεξ;» - Τέσσερις Αθηναίοι μιλάνε ανοιχτά για αυτό το ταμπού

Τέσσερις νέοι, άνω των 25 ετών, εξηγούν γιατί απέχουν από το σεξ, περιγράφουν τις κοινωνικές πιέσεις και τις συναισθηματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Μπαμπά σε κατανοώ, αλλά δεν σε συγχωρώ»: Μεγαλώνοντας με έναν στερεοτυπικό μ*λάκα

Σχέσεις / «Μπαμπά σε κατανοώ, αλλά δεν σε συγχωρώ»: Μεγαλώνοντας με έναν στερεοτυπικό μ*λάκα

Με τη σκόνη της Ημέρα του Πατέρα να έχει πέσει, έξι άνθρωποι της διπλανής πόρτας μιλούν για την άλλη όψη της πατρότητας: τη δυσάρεστη κατάσταση του να σε μεγαλώνει ένας -ας το πούμε όπως είναι- μαλάκας.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
Γιατί έκλαψα για το σκυλί μου αλλά όχι για τη μητέρα μου;

Σχέσεις / «Γιατί έκλαψα για το σκυλί μου αλλά όχι για τη μητέρα μου;»

«Αν μπορούσα να φέρω έναν από τους δύο πίσω, θα διάλεγα 100 φορές στις 100 τη μαμά μου. Γιατί λοιπόν, τη στιγμή του θανάτου τους, έκλαψα για το σκυλί αλλά όχι για εκείνη;»: Ο αρθρογράφος και συγγραφέας Tommy Tomlinson γράφει στο Atlantic περί απώλειας.
THE LIFO TEAM
Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος η έμφυλη βία και η βία μεταξύ των ανηλίκων

Σχέσεις / Έμφυλη βία και βία μεταξύ των ανηλίκων: Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Η βία δεν έχει ηλικία και όλα τα περιστατικά συνδέονται μεταξύ τους. Οι συμπλοκές μεταξύ ανηλίκων «θρέφουν» θύτες σε άγουρη ηλικία που θα συνεχίσουν το ίδιο μοτίβο συμπεριφοράς μεγαλώνοντας, κακοποιώντας τη σύζυγο, τη σύντροφο και τα παιδιά τους, συντηρώντας έτσι τον φαύλο κύκλο της βίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ