Τα πολυσύχναστα γήπεδα της Αλεπότρυπας με την πανοραμική θέα της Αθήνας

Αλεπότρυπα Facebook Twitter
Όποιος έχει πάει στην Αλεπότρυπα γνωρίζει καλά πως πρόκειται για ένα γήπεδο με γραφική ομορφιά. Η πανοραμική θέα που προσφέρει, σε συνδυασμό με το πλούσιο πράσινο του λόφου, κατατάσσουν την εγκατάσταση στις πιο ιδιαίτερες της πόλης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Στην πιο πυκνοκατοικημένη γειτονιά της πρωτεύουσας, την Κυψέλη, βρίσκεται ο λόφος Ελικώνα ή λαϊκότερα Αλεπότρυπα. Στα σύνορα της Γκράβας με την Άνω Κυψέλη, ο μικρός αυτός λόφος, ο οποίος πήρε το όνομά του από την ύπαρξη αλεπούδων στην περιοχή, αποτελεί πολυσύχναστο και ιστορικό πλέον μέρος της συνοικίας. Η περιοχή, η οποία ονομαζόταν παλιότερα και «Νταμάρια» λόγω των λατομείων που λειτουργούσαν εκεί, είναι κυρίως γνωστή για τις αθλητικές της εγκαταστάσεις.

Δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ και μια παιδική χαρά καθιστούν το σημείο πόλο έλξης για πολλούς περίοικους. Κορωνίδα του αθλητικού συγκροτήματος είναι αδιαμφισβήτητα το μεγάλο γήπεδο ποδοσφαίρου, ένα από τα μόλις έξι εντός του δήμου, το οποίο έχουν μοιραστεί ανά τα χρόνια δεκάδες σύλλογοι της πρωτεύουσας.

Η κατασκευή του πρώτου γηπέδου στον Ελικώνα ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '80 από τον δήμο Αθηναίων και την τότε περιφερειακή αρχή. Με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκε σε γήπεδο κανονικών διαστάσεων, αποκτώντας σταδιακά κερκίδες, αποδυτήρια, περίφραξη και προβολείς.

Κορωνίδα του αθλητικού συγκροτήματος είναι αδιαμφισβήτητα το μεγάλο γήπεδο ποδοσφαίρου (ένα από τα μόλις έξι εντός του δήμου), το οποίο έχουν μοιραστεί ανά τα χρόνια δεκάδες σύλλογοι της πρωτεύουσας.

Μέχρι και την αρχή της νέας χιλιετίας το γήπεδο ήταν χωμάτινο, όπως και τα περισσότερα της εποχής, με τον χλοοτάπητα να προστίθεται μερικά χρόνια αργότερα. Παράλληλα, με την ανέγερση του βασικού γηπέδου δημιουργήθηκε βοηθητικό γήπεδο 5x5, γήπεδο μπάσκετ και παιδική χαρά.

Αλεπότρυπα Facebook Twitter
Με την ανέγερση του βασικού γηπέδου, δημιουργήθηκε βοηθητικό γήπεδο 5x5, γήπεδο μπάσκετ και παιδική χαρά.

Η δημιουργία της αθλητικής εγκατάστασης έλυσε τα χέρια σε πολλά σωματεία της ευρύτερης περίοχης, τα οποία προηγουμένως αγωνίζονταν είτε στο Γαλάτσι είτε στη Νέα Ιωνία. Την έδρα της Αλεπότρυπας υιοθέτησε ακόμα και η ιστορική ομάδα της Κυψέλης «Αθηναΐς», της οποίας τα γραφεία βρίσκονται μέχρι και σήμερα στον χώρο του γηπέδου.

Ένα γήπεδο διαφορετικό από τα άλλα

Όποιος έχει πάει στην Αλεπότρυπα, γνωρίζει καλά πως πρόκειται για ένα γήπεδο με γραφική ομορφιά. Η πανοραμική θέα που προσφέρει, σε συνδυασμό με το πλούσιο πράσινο του λόφου, κατατάσσουν την εγκατάσταση στις πιο ιδιαίτερες της πόλης.

Πέρα από το συρματόπλεγμα, που χωρίζει την εξέδρα από το πλαστικό γκαζόν, απλώνεται ο αστικός ιστός με φόντο τον Πειραιά και το Πέραμα. Στη τσιμεντένια του εξέδρα θα βρεις ανθρώπους απ' όλες τις γειτονιές της Αθήνας, από όλες τις ηλικίες και τα κοινωνικά στρώματα, θα βρεις επίσης τους φυσιολάτρες, που συνδυάζουν τη βόλτα στη φύση μαζί με μπάλα και ηλιόσπορο.

cover
Φώτης Ρουμελιώτης, υπεύθυνος Ανοιχτών Αθλητικών Χώρων ΟΠΑΝΔΑ

Φυσικά, όπως και σε κάθε άλλο γήπεδο, εντοπίζονται και μειονεκτήματα, τα οποία, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Ανοιχτών Αθλητικών Χώρων ΟΠΑΝΔΑ κ. Ρουμελιώτη, είναι αντιμετωπίσιμα. «Είναι ένα γήπεδο που θα θέλαμε να προσφέρει ακόμα περισσότερους χώρους για τα παιδιά, αλλά τα τετραγωνικά της έκτασης είναι προκαθορισμένα. Θα μπορούσαμε να είχαμε χτίσει άλλα δύο μικρά γήπεδα, αλλά δεν είναι δυνατό, για λόγους ασφαλείας. Σαν γήπεδο είναι απομακρυσμένο και όταν σκοτεινιάζει δεν υπάρχει αρκετό φως στον χώρο. Λόγω αυτού έχουν σημειωθεί βανδαλισμοί και λεηλασίες. Οποιοδήποτε πρόβλημα ανακύπτει, το αντιμετωπίζουμε σε συνεργασία με τις ομάδες».

Η μεγάλη συμφόρηση και η συνύπαρξη των ομάδων

Για δεκάδες σωματεία της πόλης, η Αλεπότρυπα αποτέλεσε τη Γη της Επαγγελίας, βάζοντας τέλος στην περιπλάνηση σε μακρινά γήπεδα. Ο ήσυχος λόφος πλημμύρισε με ποδοσφαιριστές, αθλητικούς παράγοντες και φιλάθλους, καθιστώντας το γήπεδο της Κυψέλης ένα από τα πιο πολυσύχναστα της χώρας.

Για αρκετά μεγάλη περίοδο, οκτώ ομάδες μοιράζονταν τις εγκαταστάσεις τόσο για τους αγώνες όσο και για την προετοιμασία τους. Προπονήσεις στις 11 το βράδυ, πρωινοί αγώνες, φθορές του χλοοτάπητα λόγω της υπερβολικής χρήσης, αποτελούν τα βασικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν ο δήμος και τα σωματεία.

Αλεπότρυπα Facebook Twitter
Για αρκετά μεγάλη περίοδο, οκτώ ομάδες μοιράζονταν τις εγκαταστάσεις τόσο για τους αγώνες όσο και για την προετοιμασία τους. Φωτ.: Elizabeth Rovit

Οι ομάδες που αγωνίζονταν μέχρι πέρσι στο γήπεδο της Αλεπότρυπας:

Κρόνος Αθηνών, Αθηναΐδα, Άτλας Κυψέλης, Αστέρας Εξαρχείων, Πέρα Κλουμπ, Γκυζιακός, Αμπελόκηποι, Δόξα Γκύζη.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, η συμφόρηση που παρατηρείται στην Αλεπότρυπα δημιουργεί αλλεπάλληλες προκλήσεις για τη δημοτική αρχή. «Υπάρχει ένας κορεσμός. Είναι πολλές οι ομάδες που θέλουμε να εξυπηρετήσουμε και έχουν πολύ απαιτητικό πρόγραμμα. Ξεκινάει από τις 3 το μεσημέρι και ολοκληρώνεται στις 10:30, και, ουσιαστικά, μέχρι να κλείσουν τα φώτα, πηγαίνει 11:30. Το ίδιο συμβαίνει και τα Σαββατοκύριακα με τους αγώνες».

«Σε γενικές γραμμές, τα σωματεία προσπαθούν να συνυπάρχουν κατά το δυνατόν, μην ξεχνάμε ότι είναι άνθρωποι που μεγάλωσαν στις ίδιες γειτονιές. Παράπονα και διενέξεις θα υπάρχουν πάντα, ειδικά όταν μια ομάδα ανεβαίνει κατηγορία και αυτομάτως έχει περισσότερες απαιτήσεις. Εμείς, από την πλευρά μας, κάνουμε μια προσπάθεια να υπάρχει καλή επικοινωνία ανάμεσα στις ομάδες».

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος κινήθηκαν διαδικασίες ώστε να αγοραστεί ένα επιπλέον γήπεδο στα όρια του δήμου. Τον περασμένο Απρίλιο ενσωματώθηκε στο δυναμικό της ΕΠΣ Αθηνών το γήπεδο της ΕΠΟ στο Γουδί, αποσυμφορώντας έτσι την πολύβουη Αλεπότρυπα. «Σίγουρα δεν φτάνει αυτό, χρειαζόμαστε περισσότερα γήπεδα. Πάντα στον αθλητισμό χρειάζεσαι περισσότερα γήπεδα. Το θέμα είναι ότι δεν αρκεί να βρεις απλώς έναν χώρο. Πρέπει να βεβαιωθείς ότι τηρεί και τις απαιτούμενες προδιαγραφές».

Τα έξι ποδοσφαιρικά γήπεδα εντός του δήμου Αθηναίων:

Απόστολος Νικολαΐδης (Αμπελόκηποι), Γεώργιος Καμάρας (Ριζούπολη), Γήπεδο Αλεπότρυπας (Κυψέλη), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (Ρουφ), Γήπεδο Ακαδημίας Πλάτωνος, Γήπεδο ΕΠΟ (Γουδί)

Αλεπότρυπα Facebook Twitter
Στην τσιμεντένια του εξέδρα θα βρεις ανθρώπους απ' όλες τις γειτονιές της Αθήνας, απ' όλες τις ηλικίες και τα κοινωνικά στρώματα. Θα βρεις και τους φυσιολάτρες, που συνδυάζουν τη βόλτα στη φύση μαζί με μπάλα και ηλιόσπορο. Φωτ.: Elizabeth Rovit

Οι αντιδράσεις και τα παράπονα των κατοίκων

Τα γήπεδα της Αλεπότρυπας αποτελούν για πολλούς το σήμα κατατεθέν της Άνω Κυψέλης. Είναι το δικό τους σημείο αναφοράς μέσα στην οχλοβοή της πόλης, για το οποίο  οι περισσότεροι καμαρώνουν. Ορισμένοι κάτοικοι, ωστόσο, δεν πήραν ποτέ με καλό μάτι την ανέγερση γηπέδων στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Ανά τα χρόνια έχουν εμφανιστεί διάφορες κινήσεις πολιτών, οι οποίες έβαλλαν κατά της κατασκευής αλλά και του δήμου.

Το 1999 η Ομάδα Προστασίας του Λόφου Ελικώνος κινείται κατά της δημοτικής αρχής, κατηγορώντας τη μέσα από δημοσίευμά της για καταπάτηση του χώρου. «Αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7/9/99 κάτοικοι από διάφορα σημεία της Κυψέλης έτρεξαν έντρομοι να καταφύγουν στον μόνο ελεύθερο χώρο της Κυψέλης που γνώριζαν, τα παλιά νταμάρια ή αλλιώς Αλεπότρυπα. Όμως ο χώρος που γνώριζαν δεν υπήρχε πια. Ένα τεράστιο πανύψηλο τείχος από μπετόν, μήκους περίπου 100 μέτρων, και ένα πανύψηλο μεταλλικό δίχτυ έκρυβαν τον ελεύθερο χώρο που γνώριζαν».

Αλεπότρυπα Facebook Twitter
Ο ήσυχος λόφος πλημμύρισε με ποδοσφαιριστές, αθλητικούς παράγοντες και φιλάθλους, καθιστώντας το γήπεδο της Κυψέλης ένα από τα πιο πολυσύχναστα της χώρας. Φωτ.: Elizabeth Rovit

Έκτοτε, έχουν συσταθεί αρκετές επιτροπές και πρωτοβουλίες κατοίκων, με τις διαμαρτυρίες πια να αφορούν περισσότερο ζητήματα διατάραξης κοινής ησυχίας. Για τον κ. Ρουμελιώτη, πάντως, τα γήπεδα αναβάθμισαν την εικόνα και την ποιότητα της περιοχής: «Δεν έχω πλήρη εικόνα για το θέμα, γιατί η κατασκευή είχε γίνει πολύ παλιότερα. Σήμερα υπάρχουν παράπονα από κάποιους όσον αφορά τον θόρυβο λόγω των αγώνων, αλλά αυτό αντιμετωπίστηκε με κάποια προστατευτικά που μπήκαν στο γήπεδο για να μειώνεται ο θόρυβος. Συνολικά θεωρώ πως η περιοχή αναβαθμίστηκε».

Πάντως, ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι φέτος η Αλεπότρυπα θα αποσυμφορηθεί, καθώς η Πέρα Κλουμπ και ο ΑΠΣ Αμπελοκήπων θα μετακομίσουν στο Γήπεδο της ΕΠΟ. Μετά από πολλά χρόνια οι εμβληματικές εγκαταστάσεις θα ανασάνουν, με τις ομάδες-ενοίκους να προσβλέπουν σε μεγαλύτερη ευελιξία στο πρόγραμμα.

Αλεπότρυπα Facebook Twitter
Μετά από πολλά χρόνια οι εμβληματικές εγκαταστάσεις θα ανασάνουν, με τις ομάδες-ενοίκους να προσβλέπουν σε μεγαλύτερη ευελιξία στο πρόγραμμα. Φωτ.: Elizabeth Rovit
Urban Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτσι βγαίνουμε τώρα

Urban Culture / Έτσι βγαίνουμε τώρα

Άφθονη τέχνη για όλους, μεγάλα και niche πάρτι, ελληνικά και technο: Η Αθήνα έχει γίνει μια πόλη που μπορεί να προκαλέσει FOMO ακόμα και σ’ εκείνους που αρνούνται ότι το παθαίνουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, M.HULOT, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
ΨΚΜ: Επαναπροσδιορίζοντας το «ψιλικατζίδικο» στο Μετς

Radio Lifo / ΨΚΜ: Επαναπροσδιορίζοντας το «ψιλικατζίδικο» στο Μετς

Δεν είναι ΚΨΜ. Είναι το ΨΚΜ και είναι ένα μικρό μαγαζάκι στη Μάρκου Μουσούρου, ακριβώς δίπλα από το Odeon. Ένα μέτα-ψιλικατζίδικο που άνοιξαν πριν από τρία περίπου χρόνια με πολλή αγάπη και μεράκι ένα ζευγάρι που μεγάλωσε στο Μετς. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την Μαρία Πολυξά και τον Δημήτρη Φάντη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Αυστραλή breakdancer απασχολεί ακόμη το διαδίκτυο με το «μηδέν» και τη χορογραφία της

Διεθνή / Η Αυστραλή breakdancer απασχολεί ακόμη το διαδίκτυο με το «μηδέν» και τη χορογραφία της

Κανένας αθλητής που έχει εκπροσωπήσει τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας
LIFO NEWSROOM
Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Ρεπορτάζ / Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Πώς μοιάζει η καθημερινότητα στον πύργο ελέγχου; Τι συμβαίνει όταν υπάρχει ένα σκουπίδι στον διάδρομο; Ποιοι κουβαλάνε στα ταξίδια τους τις περισσότερες και μεγαλύτερες αποσκευές ανά άτομο; H LiFO εξασφάλισε πρόσβαση σε μέρη όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Urban Culture / Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Ο Hacky (Φώτης Γιορδαμνής), ο Gianuba (Γιάννης Θεοτοκάς), o GemiFrap (Κωνσταντίνος Γκεμιτζής), o Dorii (Γιάννης Μαγκνταλάσωβ) και ο Gunzar (Κρις Ελέζι) ζουν και δημιουργούν περιεχόμενο σε ένα μεγάλο σπίτι με πισίνα στα νότια.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Οι κάθετοι κήποι της Αθήνας

ADM 2024: The New Vision / Οι εντυπωσιακοί κάθετοι κήποι της Αθήνας

Ο αρχιτέκτονας μηχανικός Άρης Γιαννόπουλος του αρχιτεκτονικού γραφείου WOA εξηγεί γιατί οι πράσινοι κήποι, πέρα από την καλαισθησία που προσφέρουν, είναι σημαντικοί για τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στην πόλη και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
M. HULOT
Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Αθήνα / Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Πέρα από τα πάρκα και τους λόφους της Αθήνας, που όλοι γνωρίζουμε και επισκεπτόμαστε συχνά, υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές διαδρομές που αξίζει να εξερευνήσουμε.
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: Α. ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, Λ. ΛΙΑΚΑΚΟΥ, M. HULOT, Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Urban Culture / Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Ένα μικρό οδοιπορικό σε περισσότερο ή λιγότερο γνωστά τοπόσημα και γειτονιές του Πειραιά που παρουσιάζουν ιστορικό, αρχιτεκτονικό, κοινωνιολογικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον με «ξεναγό» τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου, Νίκο Διαμαντή.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ