Ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, έκαναν πειράματα με ποντίκια, τα οποία διατρέφονταν με νιτρικά άλατα (βασικό συστατικό του σπανακιού), τα οποία ήταν διαλυμένα στο νερό που έπιναν.
Τα πειραματόζωα μετά από μια εβδομάδα ανέπτυξαν πιο δυνατούς μυς σε σχέση με μία δεύτερη ομάδα ποντικιών που, δεν κατανάλωναν νιτρικά άλατα.
Η ποσότητα νιτρικών αλάτων που δόθηκε στα πειραματόζωα ήταν ισοδύναμη με την κατανάλωση περίπου 250 γραμμαρίων σπανακιού την ημέρα από ένα άνθρωπο. Οι επιστήμονες γνωστοποίησαν ότι η μυϊκή βελτίωση δεν αφορά τόσο τις ομάδες μυών που χρησιμοποιούνται για μέτρια άσκηση κι αντοχή, όσο αυτές που εμπλέκονται στη δύναμη και τις πιο έντονες ασκήσεις.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νιτρικά άλατα αυξάνουν την ποσότητα δύο πρωτεϊνών που υπάρχουν εκ φύσεως στους μυς και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση και απελευθέρωση ασβεστίου, ενός χημικού στοιχείου που είναι ζωτικό για τη σύσπαση των μυών.
Όσο αυξάνουν οι εν λόγω πρωτεΐνες, τόσο περισσότερο ασβέστιο απελευθερώνεται μέσα στους μυς και, κατά συνέπεια, αυτοί μπορούν να συσπαστούν πιο έντονα, γεγονός που προσφέρει μεγαλύτερη δύναμη για την άρση βαρών ή το σπριντ σ' ένα αγώνα ταχύτητας. Παράλληλα, όμως αυξάνει και η μυϊκή αντοχή, γιατί όταν οι μύες είναι ισχυρότεροι, δεν χρειάζεται να συσπώνται με την ίδια συχνότητα και άρα κουράζονται λιγότερο.
σχόλια