Δημοσιογράφοι που λιβάνισαν τη χούντα: τα ονόματα

Δημοσιογράφοι που λιβάνισαν τη χούντα: τα ονόματα Facebook Twitter
0

Στο πρώτο τεύχος του περιοδικού Αντί που βγήκε μετά την δικτατορία, ανάμεσα στην πυκνή, μαχητική ύλη, ξεχωρίσαμε ένα δίστηλο, που έχει ξεχαστεί, αν και τότε δεν πέρασε απαρατήρητο. Αξίζει να ανασυρθεί από την αφάνεια, για χάρη της αυριανής επετείου.

 

Στην επονείδιστη λίστα υπάρχουν ονόματα δημοσιογράφων που έπαιξαν ενεργητικό ρόλο στα κατοπινά χρόνια: Ο Σταύρος Ψυχάρης του Βήματος, οι Οδυσσέας Ζούλας, Στάμος Ζούλας, της Καθημερινής, ο Ρίζος του Ελεύθερου Τύπου, ο Σπύρος Καρατζαφέρης, ο Λυκούργος Κομίνης (!), και άλλοι.

  

Ολόκληρο το κείμενο αναδημοσιεύεται με την πολυτονική γραφή της εποχής.

 


 

Πριν ακόμα αναγγείλουμε τήν έπανέκδοση του ΑΝΤΙ πήραμε τήν παρακάτω επιστολή από φίλο μας, που εσώκλεισε απόκομμα εφημερίδας με τα ονόματα αρκετών δημοσιογράφων κάτω από ενα κείμενο που λιβάνιζε την κυβέρνηση των πραξικοπηματιών της 21ης  Απριλίου. Την δημοσιεύουμε μαζί με το εισαγωγικό σημείωμα.

Στον πρώτο χρόνο τής Δικτατορίας - Γενάρης τού 1968 - τή στιγμή πού οι περισσότερες έφημερίδες είχαν κλείσει, πολλοί δημοσιογράφοι ήταν στήν έξορία ή στις φυλακές, τό έπάγγελμα μαστιζόταν άπό τήν άνεργία καί ή λογοκρισία είχε τελείως φιμώσει τον τύπο, βρέθηκαν δημοσιογράφοι πού αίσθάνθηκαν ύποχρεωμένοι νά έκφράσουν τάς εύγνωμόνους ευχαριστίας τους προς τήν Εθνικήν Κυβέρνησιν» για λογαριασμό «τού συνόλου τού δημοσιογραφικού κόσμου», σάν νά ήταν έξουσιοδοτημένοι.

 

Οι περισσότεροι άπ’ αύτούς πού ύπέγραψαν τό ευχαριστήριο τηλεγράφημα, ήταν ήδη ή βρέθηκαν άμέσως μετά, στις διάφορες έπιτροπές τής λογοκρισίας και σε βασικά πόστα στά διάφορα μαζικά μέσα ένημέρωσης.

 

«Πιστεύομεν ότι άπηχούμεν τά αισθήματα τού συνόλου του δημοσιογραφικού κόσμου τής χώρας, έκφράζοντες τάς εύγνωμόνους ευχαριστίας μας πρός τήν Εθνικήν Κυβέρνησιν και ιδιαιτέρως πρός τόν Πρωθυπουργόν κ. Γεώργιον Παπαδόπουλον, τόν υφυπουργόν Προεδρίας Κυβερνήσεως κ. Μ. Σιδεράτον και τόν Γενικόν Διευθυντήν Τύπου Συνταγματάρχην κ. Κωνστ. Καρύδαν, διά τήν έμπρακτως έκδηλωθείσαν άμέριστον συμπαράστασίν των και ουσιαστικήν μέριμνα διά τήν ίκανοποίησιν ζωτικών ζητημάτων τού κλάδου.

 

Ι.Άγγούρης,

Μ.'Αλατόπουλος,

Π.Άναγνωστόπουλος,

Γ. Άναστασόπουλος,

Ε. Άρσένης,

Κ. Άρσενίδης,

Σ.Άρτεμάκης,

Σ. Αύλωνίτης,

Γ. Βαξεβανίδης,

Ε. Βροντάκης,

Ν. Γαληνός, Τ. Γάριος,

Α. Γεωργίου,

Δ. Γιανναράκος,

I. Γκίκας,

I. Γόλιας,

Π. Διάκος,

Δ. Δεβετζής,

Μ. Δαφνής,

Σ. Εύταξίας,

Δ. Ζαννίδης,

Κ. Ζαχάρωφ,

Ο. Ζούλας,

Σ. Ζούλας,

Κ. Καγγελάρης,

Ι.Καιροφύλας,

Γ. Καλατζάκος,

Κ. Καλογερής,

Π. Καμβύσης,

Σ. Καρατζαφέρης,

Θ. Καρβούνης,

Ν. Κατσαρός,

Π. Κελαϊδής,

Θ. Κόκκινος, I. Κολιάτσος,

Μ. Κομμιώτης, Γ. Κολοκοτρώνης,

Λ. Κομίνης,

Β. Κοντοβαζενίτης,

Δ. Κουγιαννίδης,

Δ. Κουσκουρης,

Π. Κουτούπης,

Κ. Κυριακάκης,

X. Κυρίτσης,

Π. Ευστρατίου,

Λ. Κωνσταντινίδης,

Μ. Λαμπρινίδης,

Δ. I. Λάμπρου,

Δ. Π. Λάμπρου,

Π.Λοβέρδος,

Η. Μαλάτος,

Α. Μαρμάρινος,

Πετρογιάννη Μπίκα,

I. Μοσχοβίτης,

Σ. Μπαμπούρης,

Π. Μπίτσης,

X. Μπητσίδης,

I. Μπορτολής,

Α. Μπουλούκος,

Β. Μακρίδης, Α. Μπορομπόκας,

Σ. Νικητόπουλος,

Β. Νικολόπουλος,

Α. Ξυπολιτίδης,

Ε. Παπαγεωργιου,

Ν. Παπαδόπουλος,

Μ. Παντοσίδης,

X. Παππάς,

Τ. Πηλείδης,

Δ. Παλάσης,

Α. Ρήγας,

Κ. Ρήγας,

Δ. Ρίζος,

Δ. Ρίτσος,

Σ. Σακελλάρης,

Κ. Σαρδελλής,

Κ. Σισμάνης,

Τ. Σωτήρχος,

Σ. Τσίρος,

Σ. Τσούτης,

Κ. Φίλιππος,

Π. Φίρμπας,

I. Φράγκος,

Σ. Ψυχάρης,

Κ. Ψυχογιός,

Δ. Χρονόπουλος,

I. Δαπέργολας,

Δ. Μακρής,

Ν. Ζέλιος.

 

Δημοσιογράφοι που λιβάνισαν τη χούντα: τα ονόματα Facebook Twitter
Αντί, τεύχος 1, Σεπτ. 1974

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΑΝΤΙ 

Ξεφυλλίστε και διαβάστε ολόκληρα τα δυο ιστορικά τεύχη του Αντί. Το πρώτο εκδόθηκε μέσα στη χούντα, κατασχέθηκε και απαγορεύτηκε. Το δεύτερο, κυκλοφόρησε μετά την χούντα και περιέχει την λίστα που δημοσιεύουμε πιο πάνω.

 

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Το σπάνιο τεχνούργημα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας στη Μικρά Ασία και χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα
THE LIFO TEAM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM