Ήταν ιστορικό πρόσωπο ο Ιησούς;

Από την Γέννηση ως την Ανάσταση: Εξερευνώντας το ιστορικό μυστήριο του Ιησού Facebook Twitter
Το βιβλίο “Miracles and Wonders” αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εισαγωγή στο ερώτημα του τι μπορεί να παρακίνησε διάφορους ανθρώπους να καταγράψουν (ή να οραματιστούν) τις θαυμαστές λεπτομέρειες που καθορίζουν τη ζωή του Ιησού.
0


ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ του βιβλίου της «Τα Γνωστικά Ευαγγέλια» το 1979 (το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει και στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Ενάλιον, όπως και το «Πέρα από την πίστη: Το απόκρυφο ευαγγέλιο του Θωμά»), η Ιλέιν Πέιγκελς –καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, κάτοχος του National Book Award και αναμφισβήτητα η πιο γνωστή Αμερικανίδα θρησκειολόγος– μιλάει με ειλικρίνεια για τα όρια της πανεπιστημιακής έρευνας και τη διάτρητη μεμβράνη μεταξύ της επιστήμης και της δικής της θρησκευτικής πίστης.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η Πέιγκελς πάντα έγραφε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, για τον Ιησού. Αλλά στον πρόλογο του νέου της βιβλίου, που έχει τίτλο “Miracles and Wonders” (και υπότιτλο «Το ιστορικό μυστήριο του Ιησού»), σημειώνει: «Μόνο τώρα, αφού προβληματίστηκα επί δεκαετίες πάνω στα θέματα, τα κείμενα και τα αινίγματα της χριστιανικής παράδοσης, αισθάνθηκα έτοιμη να ασχοληθώ άμεσα με τις ιστορίες του Ιησού».

Ομολογεί επίσης ότι στα «αφελή» φοιτητικά της χρόνια, φανταζόταν ότι «αν επιστρέφαμε στις πηγές του 1ου αιώνα, θα μπορούσαμε να βρούμε τι πραγματικά είπε και τι έκανε ο Ιησούς». Μια ολόκληρη ζωή έρευνας, όμως, την έχει διδάξει πόσο δύσκολη είναι στην πραγματικότητα αυτή η αναζήτηση. Η ίδια είναι σίγουρη ότι τα ιστορικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του Ιησού, αλλά όλα όσα τον αφορούν πέρα από αυτό πρέπει να κριθούν σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί. Το νέο της βιβλίο αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εισαγωγή στο ερώτημα του τι μπορεί να παρακίνησε διάφορους ανθρώπους να καταγράψουν (ή να οραματιστούν) τις θαυμαστές λεπτομέρειες που καθορίζουν τη ζωή του Ιησού.

Η Πέιγκελς τονίζει ότι δεν επιθυμεί να υπονοήσει ότι η ιστορία του Πάσχα είναι φανταστική. «Όπως το βλέπω», γράφει, «τα ιστορικά στοιχεία δεν μπορούν ούτε να αποδείξουν ούτε να διαψεύσουν την πραγματικότητα που γέννησε τέτοιες εμπειρίες».

Η συγγραφέας εμφανίζεται πρόθυμη να αναγνωρίσει το θαυμαστό ως πιθανότητα, σημειώνοντας παράλληλα με ευγένεια και διακριτικότητα ότι τα Ευαγγέλια περιέχουν «εντυπωσιακές ασυμφωνίες». Αλλά ο στόχος της δεν είναι να προσδιορίσει βιογραφικές λεπτομέρειες με βεβαιότητα. Γνωρίζει καλά άλλωστε ότι τα αρχεία που διαθέτουμε δεν είναι «ιστορικά» με τη σύγχρονη έννοια του όρου. Αντίθετα, προσπαθεί να υποδείξει τα κίνητρα πίσω από αυτά που είπαν, επανέλαβαν και κατέγραψαν οι πρώτοι οπαδοί του Ιησού. Τι ήθελαν να πουν; Ποιο κοινό προσπαθούσαν να προσελκύσουν; Ποιες κατηγορίες ήθελαν να αντικρούσουν;

Αυτά μπορεί να είναι ιστορικά ερωτήματα, αλλά είναι επίσης και θεμελιωδώς αφηγηματικά. Η γενική θέση της Πέιγκελς είναι ότι οι ιστορίες που έχουμε για τον Ιησού γράφτηκαν δεκαετίες μετά τη δική του ζωή, σε διαφορετικές συνθήκες και για διαφορετικούς σκοπούς. Έκτοτε, η μακροχρόνια, συχνά επιθετική προσπάθεια εναρμόνισης αυτών των μαρτυριών –ιδιαίτερα σε μια προσπάθεια να κατοχυρωθεί η θεϊκή φύση του Ιησού– άμβλυνε σημαντικά τις πρώτες αντιδράσεις για τον προφήτη της Γαλιλαίας. Αλλά οι προσεκτικοί αναγνώστες, επιμένει, μπορούν ακόμη να διακρίνουν αυτά τα ξεχωριστά αφηγηματικά νήματα μέσα από ένα μεγεθυντικό φακό.

«Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Μάρκο», γράφει η Πέιγκελς, «η δύναμη του Ιησού να θεραπεύει είναι το στοιχείο εκείνο που επικυρώνει την αξίωσή του να μιλάει εκ μέρους του Θεού». Παρά τον τίτλο του όμως, το βιβλίο δεν ασχολείται όσο ίσως θα περίμενε κανείς με αυτή την πτυχή. Η ίδια πάντως ομολογεί: «Όπως πολλοί αναγνώστες, υπό την επήρεια του ορθολογισμού, κάποτε είχα την τάση να παρακάμπτω τις ιστορίες των θαυμάτων για να επικεντρωθώ στις διδασκαλίες του Ιησού. Όχι πια». Αλλά αν πλέον είναι πιο δεκτική απέναντι στις θεραπείες και τα θαύματα που γεμίζουν και τα τέσσερα Ευαγγέλια, εξακολουθεί να μην ενδιαφέρεται υπερβολικά γι' αυτά. Παρόλο που το βιβλίο της περιέχει ένα κεφάλαιο που επικεντρώνεται στη θεραπευτική διακονία του Ιησού, αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής της στην αρχή και το τέλος της ζωής του –σε ό,τι του συνέβη– και στις αντιλήψεις των άλλων για το τι σημαίνουν τα γεγονότα αυτά.

Στο πρώτο κεφάλαιο, για παράδειγμα, εξετάζει τις διάφορες μαρτυρίες για τη γέννηση του Ιησού. Η ιστορική καταγραφή δεν προσφέρει καμία οριστική απόδειξη για κάποιο επουράνιο γεγονός ή για τη Σφαγή των Αθώων ή για μια ρωμαϊκή απογραφή που να απαιτεί από τον Ιωσήφ και τη Μαρία να ταξιδέψουν στη Βηθλεέμ. Αλλά η επιλογή μας δεν είναι ανάμεσα στην αλήθεια ή το ψέμα. Μιλώντας για τον Ματθαίο, η Πέιγκελς γράφει: «Η πιθανή πρόθεσή του δεν είναι να εξαπατήσει το ακροατήριό του ώστε να πιστέψει κάτι που δεν συνέβη. Αντίθετα, πεπεισμένος ότι ο Ιησούς ήταν πράγματι ο υποσχεθείς από τον Θεό Μεσσίας, ο Ματθαίος μπορεί να υπέθεσε ότι τα γεγονότα που συμπίπτουν με τη γέννησή του, εκπληρώνουν τις αρχαίες προφητείες». Με άλλα λόγια, η μεταφορά δεν είναι ψέμα.

cover
Elaine Pagels,
Miracles and Wonder: The Historical Mystery of Jesus

Σε ό,τι αφορά την ιστορία της Παρθένου μητρός του, η Πέιγκελς περιγράφει το κλίμα σκεπτικισμού και περιφρόνησης μέσα στο οποίο κήρυτταν οι πρώτοι οπαδοί του Ιησού. Είναι σαφές, γράφει, ότι υπήρχε μεγάλη ανησυχία για την ταπεινή καταγωγή αυτού του σωτήρα. «Οι φήμες που γελοιοποιούσαν τον Ιησού ως μπάσταρδο» και τη μητέρα του ως θύμα βιασμού έπρεπε να διαψευστούν με τον πιο ισχυρό τρόπο. Οι γενεαλογίες που εντόπιζαν την καταγωγή του Ιησού από τον Αβραάμ και τον Αδάμ δεν ήταν αρκετές. Για τον Ματθαίο και τον Λουκά, «η φαινομενικά “αντικανονική γέννηση του Ιησού ήταν στην πραγματικότητα ένα θαύμα – ένα θαύμα που αψηφά εντελώς τη συνηθισμένη αντίληψη».

Η εξερεύνηση της Σταύρωσης ακολουθεί ένα παρόμοιο μοτίβο. Εξετάζοντας το ιστορικό πλαίσιο της ρωμαϊκής κατοχής, μας υπενθυμίζει ότι τα Ευαγγέλια του Μάρκου, του Ματθαίου και του Λουκά αποτελούν ουσιαστικά «λογοτεχνία εν καιρώ πολέμου». Οι ευαγγελιστές αντιμετώπισαν ένα εξαιρετικό πρόβλημα: «Πώς», γράφει η Πέιγκελς, «θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ένας άνθρωπος που προδόθηκε από έναν από τους ίδιους τους οπαδούς του και στη συνέχεια εκτελέστηκε βάναυσα με την κατηγορία της προδοσίας κατά της Ρώμης, όχι μόνο ήταν, αλλά εξακολουθεί να είναι ο διορισμένος Μεσσίας του Θεού»; Η λύση σ’ αυτή την υπαρξιακή κρίση –πέρα από την επίρριψη ευθυνών στους Εβραίους, η οποία τροφοδότησε αιώνες γενοκτονικής οργής εναντίον τους– είναι η Ανάσταση. Σ’ αυτό το σχήμα, «η σύλληψη και ο θάνατος του Ιησού δεν ήταν μια τελική ήττα αλλά μόνο μια προκαταρκτική αψιμαχία σε μια τεράστια κοσμική σύγκρουση που περιβάλλει ολόκληρο το σύμπαν», γράφει. «Οι οπαδοί του Ιησού κατάφεραν να πάρουν αυτό που οι επικριτές τους θεωρούσαν ως την πιο καταδικαστική απόδειξη εναντίον του Μεσσία τους –τη σταύρωσή του–  και να το μετατρέψουν σε απόδειξη της θεϊκής του αποστολής».

Η Πέιγκελς τονίζει ότι δεν επιθυμεί να υπονοήσει ότι η ιστορία του Πάσχα είναι φανταστική. «Όπως το βλέπω», γράφει, «τα ιστορικά στοιχεία δεν μπορούν ούτε να αποδείξουν ούτε να διαψεύσουν την πραγματικότητα που γέννησε τέτοιες εμπειρίες». Αυτό που είναι αναμφισβήτητο, όμως, είναι ότι «μετά τον θάνατο του Ιησού, πολλοί άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι τον είδαν ζωντανό». Και αυτό είναι που πραγματικά την ενδιαφέρει: Πώς ο Παύλος και άλλοι –συμπεριλαμβανομένων των συγγραφέων που αποκλείονται από τον κανόνα της Καινής Διαθήκης– αντιλαμβάνονταν την ανάσταση του Ιησού σε σχέση με τη δική τους ζωή; Ανεξάρτητα από το αν πιστεύει –ή δεν πιστεύει– κανείς, το μόνο για το οποίο ελπίζει να πείσει η συγγραφέας τον αναγνώστη είναι αυτό το «ξέσπασμα της ελπίδας» που μεταφέρουν οι πολυάριθμες φωνές των πρώτων ακολούθων του Ιησού –φωνές που πολύ συχνά έχουν αδίκως παραποιηθεί.

Με στοιχεία από The Washington Post

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιστορία του κούρου Αριστοδίκου που στάθηκε ορόσημο της ελληνικής τέχνης

Αρχαιολογία / Κούρος Αριστόδικος: Ένα άγαλμα ορόσημο στην αρχαία ελληνική Τέχνη

Το άγαλμα, λίγο μεγαλύτερο του φυσικού μεγέθους, έχει ύψος 1,95 μ., είναι σμιλεμένο σε παριανό μάρμαρο, χρονολογείται από τους μελετητές γύρω στα 510-500 π.Χ., αποτελεί το τελευταίο δείγμα της μεγάλης σειράς των αττικών κούρων και αποκαλύπτει ποιες ήταν οι ταφικές συνήθειες στην Αθήνα εκείνης της εποχής.
THE LIFO TEAM
Ποιοι ήταν οι μαυραγορίτες της Κατοχής και πώς λειτουργούσαν;

Ιστορία μιας πόλης / Ποιοι ήταν οι μαυραγορίτες της Κατοχής;

Πώς ήταν η καθημερινότητα στην Αθήνα της γερμανικής Κατοχής; Ποιες στρατηγικές ανέπτυξαν οι Αθηναίοι για να επιβιώσουν; Πώς και πού έβρισκαν τρόφιμα; Πώς επηρέασε η παρουσία των κατακτητών τις μετακινήσεις των κατοίκων της πόλης; H Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για την καθημερινή ζωή στην κατοχική Αθήνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Τι έτρεχε με τους λαγούς στην αρχαία Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι έτρεχε με τους λαγούς στην αρχαία Αθήνα;

Στην αρχαία Αθήνα, ο λαγός δεν ήταν μόνο θήραμα, αλλά και σύμβολο ερωτικής επιθυμίας και γονιμότητας, ενώ χρησιμοποιούνταν επίσης ως προσφορά στους θεούς. Ο Ξενοφών έγραψε για το κυνήγι του, ενώ εμφανίζεται συχνά στην τέχνη - στα αγγεία, στις παραστάσεις συμποσίων, ακόμη και σε ταφικά μνημεία. Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Κάτια Μαργαρίτη ρίχνοντας φως στο παρελθόν ενός ζώου που είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι ίσως φανταζόμαστε.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Γεννήθηκε σαν σήμερα  / Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Στις 15 Απριλίου 1489 γεννήθηκε ο αρχιτέκτονας που έφτιαξε από τριακόσια τριάντα έργα. Ανάμεσα σε αυτά, το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1550 -1557) και το Κουρσούμ Τζαμί ή Τζαμί του Οσμάν Σαχ στα Τρίκαλα, το μοναδικό του έργο που σώζεται στην Ελλάδα.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / «Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Πόσο μπορεί να συμβάλει ένα βιβλίο στη σεξουαλική χειραφέτηση των Ελληνίδων; Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με την Παναγιώτα Βογιατζή για την Ντόρα Ρωζέττη και τη γυναικεία ομοφυλοφιλία στην Αθήνα των αρχών του 20ού αώνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Αρχαιολογία & Ιστορία / Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Το σημαντικότερο σωζόμενο έργο της κλασικής ξαναζωντανεύει 23 αιώνες μετά με τη βοήθεια της αρχαιομετρίας, της τεχνητή νοημοσύνη και της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασή του που ανοίγει νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
THE LIFO TEAM
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Ιστορία μιας πόλης / Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Πώς επιχειρήθηκε η αναθεώρηση της εικόνας των δωσιλόγων τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά την Κατοχή και τα Δεκεμβριανά, και ποια ήταν η επίδραση αυτής της αναθεώρησης στη δημόσια ιστορική μνήμη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για ένα θέμα ταμπού που ακόμα απασχολεί τους ιστορικούς αλλά και την κοινωνία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ιστορία μιας πόλης / Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ο Θουκυδίδης ισχυρίζεται ότι ήταν μια ασθένεια εισαγόμενη, η οποία ξεκίνησε από την Αιθιοπία και προτού φθάσει στην Αθήνα, εξαπλώθηκε στην Αίγυπτο και την Περσική αυτοκρατορία. H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Στέφανο Παρασκευαΐδη για τον λοιμό των Αθηνών με την πρωτοφανή θνησιμότητα, καθώς υπολογίζεται ότι χάθηκε το 1/3 του πληθυσμού της πόλης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Επίσκεψη στον αρχέγονο κόσμο της Σαμοθράκης με σύμμαχο την τεχνολογία

Αρχαιολογία & Ιστορία / Σαμοθράκη: Βλέπουμε την ιστορία του νησιού ξανά με σύμμαχο την τεχνολογία

Η Σαμοθράκη του Νίκης, του Ομήρου, των Καβείρων, των φιλοσόφων, των χαρτογράφων της Αναγέννησης, των αρχαιολόγων, των αρχιτεκτόνων και των φωτογράφων του 20ού αιώνα αλλά και των σύγχρονων μοντελιστών σε μια εμπεριστατωμένη έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΑΣΚΤ: Η σχολή που «γέννησε» τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες

Ιστορία μιας πόλης / ΑΣΚΤ: Εδώ γεννήθηκαν οι μεγαλύτεροι Έλληνες καλλιτέχνες

H Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών υπήρξε θεμέλιος λίθος για την ελληνική τέχνη, με σημαντικούς δασκάλους όπως ο Παρθένης και ο Μόραλης να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την ιστορικό τέχνης Χριστίνα Δημακοπούλου για την καθοριστική τους επιρροή.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πώς βρέθηκαν οι πρόσφυγες από τη Μ. Ασία στη Νέα Μάκρη;

Ιστορία μιας πόλης / Νέα Μάκρη: Ο προσφυγικός συνοικισμός που εξελίχθηκε σε λουτρόπολη

Από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη και Λιβίσι, στα παράλια της Λυκίας στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία, οι πρόσφυγες από αυτές τις περιοχές εγκαταστάθηκαν στη βορειοανατολική Αττική, ιδρύοντας τη Νέα Μάκρη, το 1924. Η Ευαγγελία Αχλάδη μιλά στην Αγιάτη Μπενάρδου για τη νεότερη και τη σύγχρονη ιστορία της περιοχής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Στο φθισιατρείο «Σωτηρία» το 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθάνατων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φθισιατρείο «Σωτηρία», 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθανάτων

Έπειτα από επιστολές και καταγγελίες, τον Ιούλιο του 1927, ένας ρεπόρτερ της εφημερίδας «Εσπερινή» επισκέπτεται το φθισιατρείο για να καταγράψει τις συνθήκες ζωής των ασθενών. Η ομάδα των dirty ’30s & late ’20s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τη μαρτυρία του για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ιστορία μιας πόλης / Γιατί ήταν γαλάζιοι οι πίθηκοι στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης;

Ποια τα νοήματα πίσω από τις ζωγραφισμένες μορφές και τα ζωντανά χρώματα των θηραϊκών τοιχογραφιών; Πώς συνδέονται με τον μινωικό πολιτισμό και τι μας αποκαλύπτουν για τον αρχαίο κόσμο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Ανδρέα Βλαχόπουλο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ