5 επικίνδυνα λάθη που κάνουν όσοι φορούν φακούς επαφής

5 επικίνδυνα λάθη που κάνουν όσοι φορούν φακούς επαφής Facebook Twitter
Λόγω ρουτίνας κυρίως, συμβαίνουν τα μεγαλύτερα λάθη με τη χρήση, την αποθήκευση, τη συντήρηση και την απολύμανση των φακών επαφής.
0

Για τους περισσότερους είναι το «αλληλούια» από τη χρήση των γυαλιών οράσεως. Όλη εκείνη η κούραση στο «Τ» μύτης και ματιών, όλος εκείνος ο πόνος μετά από ώρες χρήσης τους ξεχνιέται με τους φακούς επαφής.

Για άλλους έχει την ίδια χρήση με ένα αξεσουάρ μόδας. Οι χρωματιστοί φακοί επαφής μοιάζουν με παιχνίδι που αλλάζει το πραγματικό χρώμα των ματιών, αλλά δεν είναι. Άλλωστε, οι πρώτοι φακοί επαφής με χρώμα είχαν προκύψει για τη διευκόλυνση ανθρώπων με ετεροχρωμία, ανισοκορία ή φωτοφοβία, καθώς το έξτρα χρώμα κάποτε λειτουργεί σαν σκίαστρο του φυσικού ή τεχνητού φωτός.

Για όλους όσοι τους χρησιμοποιούν, ωστόσο, είναι μια λύση σε προβλήματα οράσεως μικρότερα ή μεγάλα, τόσο κοινή και εύκολα προσβάσιμη που οι χρήστες σχεδόν ξεχνούν ότι είναι μια λύση που αγγίζει κυριολεκτικά ένα πολύτιμο όργανο, τα μάτια τους.

Για όλους όσοι τους χρησιμοποιούν, ωστόσο, είναι μια λύση σε προβλήματα οράσεως μικρότερα ή μεγάλα, τόσο κοινή και εύκολα προσβάσιμη που οι χρήστες σχεδόν ξεχνούν ότι είναι μια λύση που αγγίζει κυριολεκτικά ένα πολύτιμο όργανο, τα μάτια τους. Και κάπως έτσι, λόγω ρουτίνας κυρίως, συμβαίνουν τα μεγαλύτερα λάθη με τη χρήση, την αποθήκευση, τη συντήρηση και την απολύμανση των φακών επαφής.

Και να τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν ειδικά όσοι τους χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση:

• Ξεχνούν να τους βγάλουν και κοιμούνται μ' αυτούς. Κάτι τέτοιο όμως αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης του κερατοειδούς χιτώνα. Ακόμη και 1-2 ώρες ύπνου με τους φακούς είναι αρκετές για να αναπτυχθούν μικρόβια που είτε ζουν στον φακό επαφής είτε υπάρχουν στην επιφάνεια των ματιών.

 • Ξεχνούν να πλύνουν τα χέρια τους βάζοντας ή βγάζοντας τους φακούς. Η εξοικείωση του να αγγίζεις τα μάτια σου με γυμνά χέρια δεν αναιρεί το ότι ακουμπάς ένα γυμνό ακάλυπτο όργανο του σώματός σου. Οι φακοί αφαιρούνται και τοποθετούνται με πλυμένα χέρια και ομοίως ξεπλένονται καλά με το ειδικό υγρό.

• Δεν αντικαθιστούν το υγρό, απλώς το αναπληρώνουν. Και δίνουν τροφή σε όλα τα μικρόβια που «κολύμπησαν» στις θήκες όλες τις προηγούμενες ώρες. Οι θήκες χρειάζονται καλό πλύσιμο με το υγρό και όχι με νερό βρύσης και σαπούνι ή οινόπνευμα. Ποτέ!

5 επικίνδυνα λάθη που κάνουν όσοι φορούν φακούς επαφής Facebook Twitter
Οι φακοί αφαιρούνται και τοποθετούνται με πλυμένα χέρια και ομοίως ξεπλένονται καλά με το ειδικό υγρό.

• Φοράνε τους φακούς για ώρες, μπαίνουν στη θάλασσα ή την πισίνα με αυτούς, τους κρατούν υγρούς με νερό ή άλλα ακατάλληλα διαλύματα. Προσοχή: όταν δεν υπάρχει εύκαιρο το ειδικό υγρό, τότε μόνο με φυσικό ορό μπορείτε να ξεπλύνετε τον φακό. Αν σας έπεσε κάτω, είναι καλύτερα να τον πετάξετε, από το να τον ξεπλύνετε με σάλιο, νερό ή οποιοδήποτε άλλο υγρό.

• Παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, για λόγους οικονομίας. Ναι, οι φακοί κοστίζουν –ειδικά οι σιλικόνης υδρογέλης ελαφρώς πιο ακριβά-, αλλά έχουν ημερομηνία λήξης. Η παράταση ζωής τους στα μάτια σας σημαίνει παράταση ζωής σε ένα φθαρμένο από τη χρήση υλικό που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους (μολύνσεις, ψευδομονάδα ή χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, δύο πολύ επιθετικά μικρόβια ή στην καλύτερη περίπτωση βακτηριακές κερατίτιδες που είναι και το πιο συχνό πρόβλημα στους χρήστες φακών επαφής).

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θυμόμαστε ότι οι φακοί είναι ιατρικές συσκευές, χορηγούνται βάσει της συνταγογράφησης γυαλιών οράσεων και –ας το θυμόμαστε κι αυτό- δεν είναι όλοι οι οφθαλμίατροι σύμφωνοι με τη χρήση τους, κυρίως λόγω των επιπλοκών που ένα από τα παραπάνω λάθη μπορεί να προκαλέσει.

Με στοιχεία από WomensHealthmag.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ