Κράμπες: Πώς αντιμετωπίζονται και πότε πρέπει να μας ανησυχήσουν

Κράμπες: Πώς αντιμετωπίζονται και πότε πρέπει να μας ανησυχήσουν Facebook Twitter
Η ταχύτητα και η αίσθηση ότι πρόκειται για έναν πόνο που αγκαλιάζει σχεδόν όλο το σώμα, το αίσθημα του ότι είναι κανείς ανήμπορος να αντιδράσει, κάνει την κατάσταση σχεδόν εφιαλτική τη στιγμή που μια κράμπα απλώς... συμβαίνει.
0

Κάτι περισσότερο από στιγμιαίος οξύτατος πόνος, η κράμπα αποτελεί εφιάλτη για πολύ κόσμο, κυρίως ωστόσο αθλητές και ηλικιωμένους. Η ταχύτητα και η αίσθηση ότι πρόκειται για έναν πόνο που αγκαλιάζει σχεδόν όλο το σώμα, το αίσθημα του ότι είναι κανείς ανήμπορος να αντιδράσει, κάνει την κατάσταση σχεδόν εφιαλτική τη στιγμή που μια κράμπα απλώς... συμβαίνει.

Ναι, αλλά γιατί συμβαίνει;

Η έντονη σωματική άσκηση, η αφυδάτωση, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται συνήθως ψηλά ή απλώς μια άβολη, κουραστική για κάποιο άκρο στάση για αρκετή ώρα μπορεί να μας προκαλέσει κράμπα.

Στις περισσότερες μυϊκές κράμπες η αιτία που τις προκαλεί δεν είναι γνωστή. Συνήθως πρόκειται για ένα αβλαβές σύμπτωμα που προκάλεσε κάτι από τα παραπάνω. Ωστόσο, οι κράμπες μπορεί να αποτελούν ένδειξη για μία παθολογική κατάσταση.

Ενδέχεται να υποδηλώνουν προβληματική ή ανεπαρκή κυκλοφορία του αίματος. Η στένωση των αρτηριών που στέλνουν αίμα στα κάτω άκρα μπορεί να προκαλέσει κράμπα. Αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής ή έντονων ασκήσεων, όπως γνωρίζουν ότι πρόκειται για κράμπες που σταματούν αμέσως μετά τη διακοπή της έντονης άσκησης.

Επίσης, οι κράμπες μπορεί να μαρτυρούν συμπίεση νεύρων και αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνεται κανείς όταν περπατά.

Κατά τον ίδιο τρόπο, το σώμα μπορεί να υποφέρει από έλλειψη μετάλλων. Χαμηλό κάλιο, ασβέστιο ή μαγνήσιο στον οργανισμό μπορεί να ευθύνεται για κράμπες κυρίως στα πόδια.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Αν πρόκειται για αθώες κράμπες, η σωστή διατροφή και η καλή ενυδάτωση του οργανισμού αρκούν για να αποσοβηθεί το πρόβλημα.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο (μπανάνες, πεπόνι, εσπεριδοειδή, αβοκάντο, γλυκοπατάτες), σε ασβέστιο (γάλα, αμύγδαλα, σύκα, γιαούρτι, σκούρα φυλλώδη, πράσινα) και μαγνήσιο (όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι, δημητριακά ολικής άλεσης, μπανάνες και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τι κάνουμε όταν επιμένουν στον ύπνο ή στη θάλασσα;

Είναι οι κράμπες που «χτυπούν» όταν είμαστε πιο ευάλωτοι, σε υπνική κατάσταση δηλαδή ή –ακόμη χειρότερα- μέσα στο νερό. Πώς αντιμετωπίζονται;

• Πριν κοιμηθείτε, πιείτε λίγο νερό: Τόσο όσο να ενυδατωθούν οι μυς για τις βραδινές ώρες, όχι τόσο ώστε να χρειαστεί να ξυπνήσετε για να επισκεφθείτε την τουαλέτα.

• Προσπαθήστε μερικές ολιγόλεπτες διατάσεις: Δυο με τρία λεπτά είναι αρκετά για να αποφύγετε τις επώδυνες βραδινές κράμπες. Δοκιμάστε να τεντώσετε καλά τα πόδια σας μέχρι να νιώσετε ένα ελαφρύ «τράβηγμα» στους μυς ή δοκιμάστε μερικά βαθιά καθίσματα.

Πότε πρέπει να μας ανησυχήσουν οι κράμπες;

Συνήθως πρόκειται για επώδυνες συσπάσεις των μυών μετά – όπως ήδη αναφέραμε – από έντονη άσκηση ή άβολη στάση του σώματος. Ωστόσο, αν κράμπες σας ταλαιπωρούν χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι από αυτά ή εκδηλώνονται ενώ βρίσκεστε σε ήπιας έντασης κίνηση (περπάτημα, δουλειές στο σπίτι, κ.λπ), καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε γιατρό.

Ειδικά αν οι κράμπες συνοδεύονται και από ακούσιες συσπάσεις μυών (το αντιλαμβανόμαστε συνήθως σαν ελαφρύ ή πιο έντονο τρέμουλο του μυ), τότε χρειάζεται περαιτέρω εξετάσεις, καθώς ίσως αποτελούν ένδειξη για κάποιο νόσημα νευρολογικής φύσεως.

Όσο για το αν υπάρχει κάτι να κάνεις τη στιγμή της κρίσης; Κατ' αρχάς δεν μένουμε ακίνητοι, αλλά δεν κάνουμε και σπασμωδικές, τρομαγμένες κινήσεις. Μένουμε ψύχραιμοι και σιγουρεύομαστε ότι αναπνέουμε σωστά και βαθιά. Επειδή οι πιο επώδυνες κράμπες συνήθως "επιτίθενται" στα κάτω άκρα, μαζεύουμε και μετά τεντώνουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα τα δάχτυλα των ποδιών μας. 

Επαναλαμβάνουμε την κίνηση για όσο χρειαστεί μέχρι να υποχωρήσει η κράμπα. 

Με στοιχεία από livestrong.com, Women'sHealth.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήπως είναι ώρα να σταματήσεις να γυμνάζεσαι υπερβολικά;

Υγεία & Σώμα / Μήπως είναι ώρα να σταματήσεις να γυμνάζεσαι υπερβολικά;

O αθλητικός επιστήμονας και εργοφυσιολόγος της ΑΕΚ, Γιάννη Κωτσής και ο επίσης εργοφυσιολόγος και μεταδιδακτορικός ερευνητής Δρ. Σπυρίδωνας Μεθενίτης εξηγούν γιατί η υπεράσκηση μπορεί να έχει αρνητικές και μακροπρόθεσμα ανεπανόρθωτες συνέπειες για το ανθρώπινο σώμα
ΑΝΝΑ ΚΟΚΟΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM