Να τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όσων λατρεύουν τα Χριστούγεννα

Να τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όσων λατρεύουν τα Χριστούγεννα Facebook Twitter
Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων έχει πάντα τη δική της ξεχωριστή ατμόσφαιρα..
0

Μετά τη μελαγχολία, οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν και την πηγή των Χριστουγέννων μέσα στον εγκέφαλό μας! 

Μια μικρή αλλά αποκαλυπτική έρευνα Δανών επιστημόνων ανακάλυψε πως οι εγκέφαλοι κάποιων από εμάς διαθέτουν 5 αλληλένδετα κέντρα τα οποία ενεργοποιούνται όταν σκεφτόμαστε ή βιώνουμε την εορταστική σεζόν! Αυτό το εύρημα ίσως και να εξηγεί για ποιο λόγο η εορταστική περίοδος έχει πάντα τη δική της ξεχωριστή ατμόσφαιρα, όποια ερμηνεία κι αν της δίνει καθένας από εμάς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The British Medical Journal και διεξήχθη από το University of Copenhagen με δείγμα 20 άτομα που γιόρτασαν τα Χριστούγεννα με διαφορετικούς τρόπους. Οι μισοί από αυτούς είχαν χριστουγεννιάτικες παραδόσεις που τιμούν κάθε χρόνο ενώ οι άλλοι μισοί έρχονταν από διαφορετικές οικογενειακές και πολιτιστικές περιστάσεις με αποτέλεσμα να μην τα γιορτάζουν καθόλου. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι όλοι ήταν κάτοικοι Δανίας, μία χώρα που γιορτάζει έντονα τα Χριστούγεννα ως μέρος της παράδοσής της.

Τα Χριστούγεννα (και) στον εγκέφαλο σημαίνουν χαρούμενες αναμνήσεις με οικογένεια και φίλους και η απόλαυση της βαθιάς σύνδεσης με τους άλλους.

Οι 20 συμμετέχοντες συνδέθηκαν με μαγνητικούς απεικονιστές εγκεφάλου (fMRI), καθώς κοιτούσαν εικόνες κάποιες εκ των οποίων ήταν σχετικές με τα Χριστούγεννα. Και παρ'όλο που η έρευνα στόχευε στο να εξερευνήσει γιατί κάποιοι από εμάς λατρεύουμε τις γιορτές και κάποιοι άλλοι όχι, τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα για κάθε έναν από εμάς!

Και οι δύο ομάδες, βλέπεις, παρουσίασαν αυξημένη δραστηριότητα στον πρωτοταγή οπτικό φλοιό -το σημείο του εγκεφάλου που γίνεται η πρώτη επεξεργασία των οπτικών ερεθισμάτων. Εκτός από αυτό, το προφανές, σημείο ωστόσο, υπήρχαν και 5 ακόμα σημεία που ενεργοποιούνταν με κάθε χριστουγεννιάτικο ερέθισμα, μονάχα σε εκείνους που είχαν εκδηλώσει την αγάπη τους για τα Χριστούγεννα: o πρωτογενής σωματοαισθητικός φλοιός, η αριστερή κινητική και προκινητική περιοχή, ο δεξιός βρεγματικός λοβός και ο αμφίπλευρος σωματοαισθητικός φλοιός.

Και ενώ κανείς δεν γνωρίζει ακόμα ακριβώς ποιες είναι οι λειτουργίες των περιοχών που ενεργοποιούνται στους λάτρεις των Χριστουγέννων, οι ερευνητές έχουν τις θεωρίες τους. Ο πρωτογενής σωματοαισθητικός φλοιός "παίζει ρόλο στην πνευματικότητα του καθενός, η προκινητική περιοχή ενεργοποιείται από αναμνήσεις συναισθημάτων ή ενεργειών που έχουν συμβεί στο παρελθόν ενώ ο αμφίπλευρος σωματοαισθητικός φλοιός αναλαμβάνει την επεξεργασία των συναισθημάτων όπως αποτυπώνονται στο πρόσωπο.

Συμπερασματικά, τα Χριστούγεννα (και) στον εγκέφαλο σημαίνουν: χαρούμενες αναμνήσεις με οικογένεια και φίλους και η απόλαυση της βαθιάς σύνδεσης με τους άλλους.

Παρά την αλήθεια που μοιάζουν να κρύβουν τα αποτελέσματα της έρευνας, αξίζει να θυμάται κανείς πως το δείγμα ήταν εκπληκτικά μικρό και τοπικό και ίσως να μην καταδεικνύει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των... χαρωπών χριστουγεννιάτικων ξωτικών εδώ στην Ελλάδα! Κάτι ωστόσο μας λέει πως και εδώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει.

Με στοιχεία από το bustle.com

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Μέσα από τον θεσμικό του ρόλο στο Pharma Innovation Forum και την πολυετή εμπειρία του στο τιμόνι μιας κατεξοχήν βιοτεχνολογικής φαρμακευτικής εταιρείας, ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, έχει βαθιά γνώση των απεριόριστων δυνατοτήτων της καινοτομίας και του αντίκτυπου που έχουν στη χώρα μας το clawback και η απουσία σταθερού πλαισίου συνεργασίας με την πολιτεία. Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο κ. Χαραλαμπίδης χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ