Σαν σήμερα το 1979 ξεκινά δοκιμαστικά η έγχρωμη μετάδοση από την EΡΤ

Σαν σήμερα το 1979 ξεκινά δοκιμαστικά η έγχρωμη μετάδοση από την EΡΤ Facebook Twitter
5


 

Ήταν 9 Ιανουαρίου του 1979 όταν η ΕΡΤ θα αποκτούσε χρώμα, με το συστήματος έχρωμης εικόνας SECAM. Μια δωρεά από τη γαλλική τηλεόραση που έμελλε να αλλάξει μια για πάντα τον τρόπο που θα βλέπαμε τηλεόραση.

  

Το πρώτο ελληνικό σήριαλ που θα μεταδίδονταν με χρώματα ήταν η "Εκάτη". Μια διασκευή του μυθιστορήματος του Κ. Πολίτη. Πρόκειται για μια κοινωνική σειρά η οποία αποτελούνταν από 13 επεισόδια των 45'.

Ο πρώτος σταρ της τηλεόρασης είναι σίγουρα ο Φρέντυ Γερμανός με την εκπομπή Αλάτι και πιπέρι (1968-1976). Εκεί εμφανίστηκαν, μεταξύ άλλων, οι Τζον Λένον, Γιόκο Όνο, Γιουλ Μπρίνερ, Τζίντζερ Ρότζερς κ.ά.

Η υπόθεση αρκετά "πιασάρικη" για την εποχή. Ένας ώριμος άντρας, ονόματι Παύλος Καλάνης, που παραιτήθηκε από τα όνειρα και τις προσδοκίες της ζωής του, γνωρίζει και ερωτεύεται την Έρση, μια νεαρότερη γυναίκα. Μαζί θα ζήσουν έναν τρυφερό όσο και έντονο έρωτα, χωρίς ωστόσο καιμία προοπτική για το μέλλον. Το σενάριο έγραψε ο Κωστής Λειβαδέας και τη σκηνοθεσία υπέγραψε ο Παύλος Φιλίππου. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Δέσποινα Νικολαϊδου και ο Γιώργος Μούτσιος. Έπαιζαν οι ηθοποιοί Κατερίνα Μαραγκού, Βασίλης Ανδρονίδης, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Τζόλυ Γαρμπή, Πάνος Μιχαλόπουλος, Γιώργος Βελέντζας. Την παραγωγή είχε αναλάβει η εταιρεία ΡΩΜΗ.

Τα Πρώτα

Ας θυμηθούμε τα "πρώτα" της ελληνικής τηλεόρασης μέσα από το βιβλίο του Στάθη Βαλούκου «Η ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης» (εκδόσεις Αιγόκερως).

Tηλεφώνημα ακροατή: Ένας μπακάλης της οδού Σπυρίδωνος Μερκούρη είναι ο πρώτος τηλεθεατής που τηλεφώνησε στο στούντιο του Ζαππείου για να συγχαρεί τους συντελεστές της πρώτης τηλεοπτικής μετάδοση το 1965.

Αρνητική τηλεκριτική: «Προς Θεού, σταματήστε την τηλεόραση, απαγορεύστε σε αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν τηλεόραση».

Καθημερινό τηλεοπτικό πρόγραμμα: Μεταδόθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 1966 και ήταν το εξής: 18.30 - Διεθνή επίκαιρα, 18.45 - Γεια σας, Κυρία μου, 19.00 - Αυστραλία (ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ), 19.25 - Ο Άγγλος γλύπτης Χένρι Μουρ (ντοκιμαντέρ), 19.55 - Παίζει η ορχήστρα Ανρί Λεκά, 20.15 - Ο κλέφτης (βραζιλιάνικη ταινία μτγλ.), 20.30 - τέλος προγράμματος.

Δελτίο ειδήσεων: Μεταδόθηκε στις 20 Απριλίου του 1966 και ονομαζόταν Ηχώ των γεγονότων.

Συνέδριο για την ελληνική τηλεόραση: Έγινε το 1966 -λίγους μήνες μετά την ίδρυσή της- και συμμετείχαν τρεις ξένες εταιρείες και οι Μάριος Πλωρίτης, Ευάγγελος Παπανούτσος, Κωνσταντίνους Δοξιάδης, Λεών Καραπαναγιώτης κ.ά.

Διεθνής ζωντανή σύνδεση: Στις 20 Μαΐου του 1969 μεταδίδεται απευθείας η εκτόξευση και η περιστροφή του διαστημόπλοιου Απόλλων 10 γύρω από τη σελήνη.

Ρεκόρ τηλεθέασης: Το απόγευμα του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου 1969, όταν ο Χρήστος Παπανικολάου αγωνιζόταν για το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ.

 

Σαν σήμερα το 1979 ξεκινά δοκιμαστικά η έγχρωμη μετάδοση από την EΡΤ Facebook Twitter


Πρόσωπα

Η Ελσα Παπαστεργίου ήταν η πρώτη εκφωνήτρια της ελληνικής τηλεόρασης.

Ο Άλκης Στέας παρουσίασε την πρώτη τηλεοπτική εκπομπή, που δεν ήταν παρά ένα τηλεοπτικό παιχνίδι, στις 3 Σεπτεμβρίου του 1960.

Το πρώτο δελτίο ειδήσεων παρουσιαζόταν από τον Ιάσονα Μοσχοβίτη (κεντρικός newscaster), τον Φρέντυ Γερμανό και τον Βασίλη Παπαθανασόπουλο.

Ο πρώτος σταρ της τηλεόρασης είναι σίγουρα ο Φρέντυ Γερμανός με την εκπομπή Αλάτι και πιπέρι (1968-1976). Εκεί εμφανίστηκαν, μεταξύ άλλων, οι Τζον Λένον, Γιόκο Όνο, Γιουλ Μπρίνερ, Τζίντζερ Ρότζερς κ.ά.

Ο Νίκος Μαστοράκης ήταν ο σημαντικότερος από τους παραγωγούς διαφημιστές τόσο σε τζίρο όσο και σε αριθμό εκπομπών.

Η Κική Σεγδίτσα ήταν η πρώτη κατ' εντολήν σεναριογράφος σίριαλ στην ελληνική τηλεόραση.

Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος ανανέωσε την παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων. Ήταν επιλογή των Χορν-Μπακογιάννη.


Το πρώτο Δ.Σ. της ΕΡΤ στη Μεταπολίτευση:

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΤΣΟΣ
ΛΕΟΝΤΑΣ ΛΟΪΣΙΟΣ
ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΡΟΣ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΓΚΡΙΤΣΗ-ΜΙΛΛΙΕΞ
ΚΑΙΗ ΤΣΙΤΣΕΛΗ


Οι πρώτες διαφημίσεις της ελληνικής τηλεόρασης:

ΒΕΡΜΟΥΤ «ΓΚΑΝΤΣΙΑ»
ΤΖΙΝ «ΜΕΛΡΟΟΥΖ»
ΒΟΤΚΑ «SAMOVAR»
TIDE
SHELL
FAMAR
CINTURATO PIRELLI


Τα πρώτα λογοτεχνικά έργα που μεταφέρθηκαν στην TV:

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ
ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΑ
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ
ΓΙΟΥΓΚΕΡΜΑΝ
ΠΑΝΘΕΟΙ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΛΙΑΠΚΙΝ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΥΧΤΑ
ΜΕΝΕΞΕΔΕΝΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Σαν Σήμερα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κάτι έχει γίνει, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα»: Ένα χρονικό βίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008

Σαν σήμερα / «Κάτι έχει γίνει, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα»: Ένα χρονικό βίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008

Όσα συνέβησαν μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τις δύο εβδομάδες που θα μείνουν στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας ως τα «σύγχρονα Δεκεμβριανά»
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
Πάντως, η πρώτη-πρώτη φορά που μεταδόθηκε έγχρωμο πρόγραμμα στην χώρα, ήταν τον Ιούνιο του 1978 και ήταν φυσικά, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στην Αργεντινή. Η ΕΡΤ, που ετοιμάζονταν εκείνη την εποχή, έδειξε πειραματικά τους αγώνες σε έγχρωμο καλώντας, όσους λίγους είχαν έγχρωμους δέκτες, σε κάποιες μεγάλες πόλεις, να συντονιστούν στις κατάλληλες συχνότητες. Πολύ μικρός, αλλά θυμάμαι τον κόσμο να μαζεύεται μπουλουκηδόν έξω από καταστήματα με ηλεκτρικά για να δει το θέαμα. Μετά το πείραμα του Μουντιάλ, η επόμενη φορά ήταν αυτή που γράφεται στο άρθρο.
Φυσικά, και μάλιστα έγχρωμα κι αυτοί. Υπήρχε μια π@π@ριά ζελατίνη ντεγκραντέ κόκκινο/πράσινο/μπλε που έβαζες μπροστά στην οθόνη. Την είχε ένας θείος μου και καμάρωνε. Την είχα πρωτοδεί σε κονσόλες σε ουφάδικα για το σπέις ινβέιντερς.Πάντως το έγχρωμο αναλογικό σήμα ήταν φτιαγμένο να είναι συμβατό με ασπρόμαυρες τηλεοράσεις, ακόμη και όταν οι ασπρόμαυρες τηλεοράσεις που είχαν απομείνει ήταν συνολικά 3.
Βεβαίως, απλώς τα βλέπανε ασπρόμαυρα. Μπορείς και τώρα να το δοκιμάσεις σε κάποιες τηλεοράσεις που μπορείς να βγάλεις εντελώς τα χρώματα μέσα από το μενού των ρυθμίσεων.