Πράγματα που ήταν τότε βολικά και άλλα, που δεν θέλω να θυμάμαι

Facebook Twitter
5

Νομίζω ότι ακόμη κι αυτό το μαλλί ήταν καλύτερο από το δικό μου (αν και στο ίδιο πνεύμα).

Από τη δεκαετία του ’80, περισσότερο θυμάμαι αυτά που δεν είχαμε ή μάλλον τον περιορισμό των επιλογών μας. Και δεν μιλάμε βέβαια μόνο για τα μεγάλα και σοβαρά. Στους φούρνους, ας πούμε δεν υπήρχε ούτε το ένα εκατοστό από τα προϊόντα που παρέχονται σήμερα. Πήγαινες για ψωμί, άντε παξιμάδι, βούτημα και κουλούρι Θεσσαλονίκης, σε καταστήματα που σε τίποτε δεν έμοιαζαν με τα σημερινά. Μαγαζιά με μικρογεύματα σχεδόν δεν υπήρχαν. Θυμάμαι ένα στην Πατησίων, στον Άγιο Λουκά, που πουλούσε πίτσα ατομική, φρικτή, που αγαπούσαμε με πάθος κι εγώ και ο αδελφός μου, αν και σπάνια μας άφηναν να τη φάμε. Το πρώτο μας junk. Α, και μια τζελατέρια πάλι στην Πατησίων, που πήγαινα με μια φίλη μου για παγωτό πικραμύγδαλο, που δεν υπήρχε πουθενά αλλού.

Παγωτά άλλωστε δεν πολυκυκλοφορούσαν το χειμώνα. Τα ρούχα ήταν περίεργη υπόθεση, καθώς οι μάρκες που θεωρούσαμε αξιοπρεπείς ήταν πολύ συγκεκριμένες και τα καταστήματα που τις είχαν μετρημένα στα δάκτυλα. Έπαιζε πολύ και η παραγγελία στους συγγενείς στην Αμερική. Στην τηλεόραση τα κανάλια ήταν δύο και οι επιλογές μας ακόμη λιγότερες. Μουσικές εκπομπές, η εξής μία, το Μουσικόραμα.

Από την άλλη, σήμερα δε μπορούν τα παιδιά να φανταστούν πώς ζούσαμε χωρίς διαδίκτυο -και σχεδόν δεν μπορώ κι εγώ δηλαδή. Ζηλεύω που μπορούν να βρουν τόσο εύκολα αυτό που θέλουν και είναι τόσο δύσκολο να ξεγελαστούν. Τα ‘80ς ήταν πολύ μονοκόμματα, πολύ απόλυτα, πολύ κλεισμένα. Για να βρεις το διαφορετικό έπρεπε να ψάξεις πολύ, να είσαι τολμηρός. Εγώ τότε τολμηρή ήμουν μόνο στο μαλλί. Κυκλοφορούσα με ένα τερατούργημα στο κεφάλι, με το οποίο ακόμη και σήμερα απορώ...

Αρχείο
5

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Tο πρώτο φαστ φουντ του Χολαργού, επί της Μεσογείων, τα "Beef"...Στο σινεμά "Αλόμα" το "Flachdance",το "Αmadeus" και το "Βreaking"...που έφερε στην Ελλάδα το breakdance και όλο το Γυμνάσιο κοπάδι να τις δούμε.Kαι μετά κυρίως τα αγόρια να προσπαθούν να πετύχουν το βήμα moonwalking...Φορούσαμε και τα καλά μας...φιόγκους δαντέλας όπως η Μαντόνα, και γάντια δαντέλας που με πολύ δυσκολία ανακάλυπτες στην Ευαγγελιστρίας σε κάτι τρύπες που δεν υπάρχουν πια...Και μπάγκι παντελόνια...και βάτες...και πολύ ροζ.Ενίοτε και φλούο, ελεκτρίκ χρώματα.Στα πάρτυ να περιμένεις τον συμμαθητή να σε χορέψει ένα (για τα σημερινά δεδομένα) αθώο μπλουζ...Οι πειρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί..και οι κασσέτες,έτοιμες να γράψουν τις "νέες επιτυχίες"...Τα "κασσετάδικα" που πήγαινα με τη λίστα μου και μου "έγραφαν" τις συλλογές μου...Κι ύστερα αυτές οι κασσέτες που αγόραζα...από την αρχή ως το τέλος να ακούγονται..."Let's Dance" David Bowie, Queen, Pet Shop Boys, Duran Duran...πόσοι και πόσοι...αμέτρητοι...Υπέροχη εποχή...αυθεντικότερη σίγουρα από τις δεκαετίες που επακολούθησαν...
Στις αρχές της δεκαετίας του 80 εμφανίστηκαν οι πρώτες pub στην Ελλάδα. Για γονείς, θείτσες, θείτσους κλπ ήταν οι χώροι καταστροφής της νεολαίας. Χαρακτηριστική η απαγόρευση 'μην πας εκεί, θα σου ρίξουν ναρκωτικό στο ποτό'. Οι μερακλήδες της ξένης μουσικής δεν έβρισκαν πάντα αυτό που ήθελαν στο δισκάδικο της γειτονιάς, αλλά έπρεπε να πάνε στην Ομόνοια για να το βρουν εισαγωγής σε βινύλιο με τσουχτερή τιμή. Γολγοθάς μας φαίνεται τώρα που κατεβάζουμε όλη την δισκογραφία μαζί με τα bootlegs από το διαδίκτυο, αλλά είχε κι εκείνο τη γλύκα του. Όντως τα πράγματα που είχαμε τότε δεν ήταν τόσο πολλά όσο τώρα, αλλά ήταν περισσότερα απο εκείνα των 70ς... Δυστυχισμένοι πάντων δεν είμαστε...
Όχι ότι όλα ηταν τέλεια τότε, αλλά αυτος ο λιγότερος καταναλωτισμος, έστω και από ανάγκη είχε μια ωραία αξία.. Εγω θυμάμαι τα 80ς με μια μπάλα στο χέρι, και φίλους όλη μέρα στα γηπεδάκια