Bhagat Singh, μάρτυρας της Ινδικής Ανεξαρτησίας

Bhagat Singh, μάρτυρας της Ινδικής Ανεξαρτησίας Facebook Twitter
3

Ο Bhagat Singh στη φυλακή, το 1927.

"Η έπανάσταση δεν συνεπάγεται αναγκαστικά αιματηρές συγκρούσεις, κι ούτε νομιμοποιεί την ατομική βεντέτα. Δεν υπάρχει κανενός είδους λατρείας στη βόμβα και το πιστόλι. Με την Επανάσταση εννοούμε μία αναγκαία αλλαγή στη σημερινή τάξη πραγμάτων, επειδή αυτή βασίζεται σε μια καταφανή αδικία. Οι παραγωγοί ή οι εργάτες, παρά το γεγονός ότι αποτελούν το πιο απαραίτητο στοιχείο της κοινωνίας, βλέπουν το προιόν της εργασίας του να κατάσχεται από τους εκμεταλλευτές τους την ίδια ώρα που τους στερούν τα πιο στοιχειώδη δικαιώματά τους. Ο αγρότης που καλλιεργεί καλαμπόκι για όλους, λιμοκτονεί με την οικογένειά του. Η υφάντρα που προμηθεύει την παγκόσμια αγορά με υφάσματα, αδυνατεί να ντύσει τον εαυτό της και τα παιδιά της. Οι χτίστες, οι σιδεράδες και οι ξυλουργοί που χτίζουν μεγαλοπρεπή παλάτια, ζουν σαν παρίες σε φτωχογειτονιές. Οι καπιταλιστές και οι εκμεταλλευτές, τα παράσιτα της κοινωνίας, σπαταλούν εκατομμύρια για τις ιδιοτροπίες τους. Αυτές οι τρομερές ανισότητες και η ανισομέρεια στην κατανομή των ευκαιριών, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στο χάος. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ, και είναι προφανές ότι η παρούσα τάξη πραγμάτων, πέρα από τα γλέντια,  βρίσκεται στο χείλος ενός ηφαιστείου. Το όλο οικοδόμημα του πολιτισμού, αν δεν σωθεί έγκαιρα, θα καταρρεύσει. Μια ριζική αλλαγή, ως εκ τούτου, είναι αναγκαία και αποτελεί καθήκον όλων αυτών που αντιλαμβάνονται την αναδιοργάνωση της κοινωνίας σε μια σοσιαλιστική βάση. Αν αυτό επιτευχθεί και πάψει η εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο και των εθνών από τα έθνη, τα δεινά και οι σφαγές που απειλούν σήμερα την ανθρωπότητα, θα μπορέσουν να αποφευχθούν. Όλοι μιλούν για τον τερματισμό του πολέμου και την απαρχή μιας ειρηνικής εποχής σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά πρόκειται για απροκάλυπτη υποκρισία. Με την Επανάσταση, εννοούμε την οριστική καθιέρωση μιας κοινωνίας που δεν θα μπορεί να απειλείται από τέτοιες βίαιες μεταλλαγές, και στην οποία η κυριαρχία του προλεταριάτου θα πρέπει να αναγνωριστεί στα πλαίσια μιας παγκόσμιας ομοσπονδίας, μόνης ικανής να ανακουφίσει την ανθρωπότητα από τα δεσμά του καπιταλισμού και τη δυστυχία των αποικιοκρατικών πολέμων." (Απόσπασμα από την απολογία των Bhagat Singh και Batukeshwar Dut στη δίκη τους στο Δελχί τον Ιούνιο του 1929, όπου ήταν κατηγορούμενοι για την τοποθέτηση δύο βομβών στην Κεντρική Νομοθετική Συνέλευση).

 

Ο Bhagat Singh.

 

Bhagat Singh.

 

Ο Bhagat Singh (τέταρτος από δεξιά) στη Δραματική Λέση της σχολής του (National College, Lahore). (Από το μπλογκ του καθηγητή Chaman Lal).

 

Το σπίτι του Bhagat Singh στο χωριό Khatkar Kalan (σημερινό Πακιστάν). Φωτ. του 2011.

 

Πίσω από το παρκάκι, το σπίτι του Bhagat Singh είναι το κίτρινο ακριβώς στη μέση.

 

Bradlaugh Hall, Lahore. Η σχολή του Bhagat Singh (αρχείο Chaman Lal).

 

Το 1919, σε ηλικία 12 ετών, ο Bhagat Singh επισκέφθηκε το σημείο της σφαγής του Allianwala Bagh, όπου 3 με 4 χιλιάδες πολίτες που είχαν παρευρεθεί σε μία ειρηνική συγκέντρωση σκοτώθηκαν από τις σφαίρες των άγγλων στρατιωτών υπό τις διαταγές ενός παρανοικού διοικητή που νόμιζε πως θα σταματούσε έτσι μία επανάσταση.

 

Ο Kartar Singh Sarabha, Ινδός επαναστάτης που εκτελέστηκε το 1915 από τους 'Αγγλους, κατηγορούμενος για συμμετοχή στη συνομωσία του Ghadar Party, ήταν ο ήρωας του Bhagat Singh. Ο πατέρας και οι θείοι του Bhagat Singh ήταν μέλη του Ghadar Party (αρχείο Chaman Lal).

 

Ο Bhagat Singh και ο σύντροφος και συγκατηγορούμενος του Batukeshwar Dutt.  Ο Bhagat Singh καταδικάσθηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε -σε ηλικία 24 ετών- για την τοποθέτηση των (ακίνδυνων) βομβών στην Κεντρική Νομοθετική Συνέλευση μαζί με άλλους δύο νέους της Hindustan Socialist Republican Association, τους Rajguru και Sukhdev. Ο Batukeshwar Dutt καταδικάστηκε σε ισόβια και έμεινε στη φυλακή μέχρι την ανεξαρτησία της Ινδίας. Πέθανε φυματικός σε ηλικία 54 ετών, χωρίς να τύχει κάποιας αναγνώρισης. 'Ενας ξεχασμένος ήρωας.

 

Ο Bhagat Singh με μέλη της Hindustan Socialist Republican Association (στον τοίχο μοιάζει να βρίσκεται ένα πορτρέτο του Λένιν)(αρχείο Chaman Lal).

 

Kakori conspiracy ή Kakori train robbery. 'Ενοπλη ληστεία -με 4 πιστόλια Mauser- μελών της Hindustan Republican Association (αργότερα προστέθηκε και η λέξη Socialist) για την απαλλοτρίωση αγγλικής χρηματοαποστολής. Οι αγγλικές αρχές συνέλαβαν 40 άτομα και εκτέλεσαν 4 αγωνιστές.

 

Οι βόμβες και η αίθουσα της Κεντρικής Νομοθετικής Συνέλευσης.

 

Οι επαναστάτες  Jatin Das και Ram Raksha, συγκρατούμενοι του Bhagat Singh, που ξεκίνησαν μαζί του μία μεγάλη απεργία πείνας για να αναγνωριστούν ως πολιτικοί κρατούμενοι. Η απεργία είχε μεγάλη απήχηση και οι φυλακισμένοι δέχτηκαν επισκέψεις από σημαντικές προσωπικότητες του κινήματος για την ανεξαρτησία της Ινδίας, όπως ο Nehru που δήλωσε μετά τη συναντησή του μαζί τους : "Στενοχωρήθηκα πολύ που είδα την απόγνωση των ηρώων. Έχουν βάλει σε κίνδυνο τη ζωή τους σε αυτόν τον αγώνα. Θέλουν να αντιμετωπίζονται σαν πολιτικοί κρατούμενοι. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι η θυσία τους θα στεφθεί με επιτυχία." Ο Bhagat Singh μεταφέρθηκε στο δικαστήριο με φορείο λόγω της αδυναμίας του. Ο Jatin Das πέθανε μετά από 63 μέρες απεργίας πείνας (αρχείο Chaman Lal).

 

Ο Chandra Shekhar Azad ήταν αυτός που αναδιοργάνωσε την Hindustan Republican Association κάτω από τη νέα ονομασία Hindustan Socialist Republican Association μετά την εκτέλεση τεσσάρων μελών της ηγεσίας της. 'Ηταν ο στρατηγηκός νους της HRA και ο μέντορας του Bhagat Singh. Πήρε μέρος στη ληστεία του τραίνου του Kakori και στη δολοφονία του J.P. Saunders, υποδιοικητή της αστυνομίας της Lahore, σε αντίποινα για το  θανάσιμο τραυματισμό στη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης του ηγέτη του κινήματος για την ανεξαρτησία της Ινδίας Lala Lajpat Rai (το Λιοντάρι του Punjab) σε μία ειρηνική διαδήλωση. Στις 27 Φεβρουαρίου του 1931, κι ενώ ο Azad επέστρεφε από μία άκαρπη συνάντηση με τον Nehru, ο οποίος  αρνήθηκε κατηγορηματικά να υποστηρίξει τον Bhagat Singh στη δίκη του, εντοπίστηκε από έναν πληροφοριοδότη των 'Αγγλων και περικυκλώθηκε από την αστυνομία. Ο Chandra Shekhar Azad κάλυψε τον ασυναγωνιστή του Sukhdev Raj, επιτρεποντάς του να διαφύγει, κι όταν του τέλειωσαν οι σφαίρες έστρεψε το όπλο του πάνω του.

Madan Lal Dhingra (1883–1909), ο πρώτο ίσως ινδός επαναστάτης που εκτελέστηκε από τους 'Αγγλους για τη δολοφονία του άγγλου αξιωματούχου Sir William Hutt Curzon Wyllie που διαπράχθηκε στο Λονδίνο όπου σπούδαζε ο Madan Lal Dhingra.

 

Το 1920, ο Bhagat Singh συμμετείχε ενεργά στο Κίνημα του Gandhi, ακολουθώντας τις οδηγίες του για το κάψιμο των κυβερνητικών σχολικών βιβλίων και των εισαγόμενων αγγλικών ρούχων. Απέρριψε όμως αργότερα τη φιλοσοφία της μη-βίας ως αναποτελεσματική απέναντι στους φόνους των ινδών χωρικών από τους άγγλους αποικιοκράτες και το 1922 προσχώρησε στο Επαναστατικό Κίνημα Νέων.

 

The Legend of Bhagat Singh (2002) από τον ινδό σκηνοθέτη Rajkumar Santoshi.

 

The Legend of Bhagat Sing.

 

The Legend of Bhagat Sing.

 

Το ρολόι και τα παπούτσια που είχε δώσει ο Bhagat Singh στο συντροφό του Jaidev Kapur (θα καταδικαστεί κι αυτός σε ισόβια στη "δεύτερη συνομωσία της Lahore") πριν την δράση του στη Συνέλευση (αρχείο Chaman Lal).

Οι σύντροφοι του Bhagat Singh που εκτελέστηκαν μαζί του, ο Rajguru και ο Sukhdev.

 

Το μνημείο για τους Bhagat Singh-Rajguru-Sukhdev στον τόπο της εκτελεσής τους, το χωριό Hussainiwala (αρχείο Chaman Lal).

 

'Ενα άγαλμα του Bhagat Singh στο Ramnagar (αρχείο Chaman Lal).

 

Μία ταμπέλα με τον Bhagat Singh έξω από την πόλη Partapgrah chowkChaman La (αρχείο Chaman Lal).

 

Ο 80χρονος Farhad Khan με μια φωτογραφία του Bhagat Singh στην γενέτειρα πόλη του Bhagat Singh (Jaranwala). Αρχείο Chaman Lal.

Από αριστ.: Loken Sen Gupta - επαναστάτης, Kiron Chander Das - επαναστάτης και αδελφός του μάρτυρα Jatinder Nath Das,  Mrs. Parul  Mukerji - 5 χρόνια στη φυλακή με την κατηγορία της συμμετοχής στη συνομωσία του Titagarh,  Mrs Bina Das-Bhhowmik - καταδικασμένη σε ισόβια επειδή πυροβόλησε τον διοικητή της Βεγγάλης στην Καλκούτα το 1932. (Φωτογραφία τραβηγμένη στην κατοικία του καθηγητή Chaman Lal στη Ludhiana το 1970).

'Ηρωες και μάρτυρες της Ινδικής Ανεξαρτησίας :  Bhagat Singh, Maha Rana Pratap, Subash Chandra Bose, Chhatrapati Shivaji Raje Bhosle, Chandra Sekhar Azad.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

σχόλια

3 σχόλια