Στο σημερινό ‘Α, μπα’: εκδίκηση σε πιάτο που καίει

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: εκδίκηση σε πιάτο που καίει Facebook Twitter
28

 

__________________

1.

"3 ερωτήσεις:

1. Γιατί απεχθάνεσαι τόσο τον Χόρχε Μπουκάι;

2. Θέλω σχόλιο για το βιβλίο The Secret

3. Αν έχεις διαβάσει κι αν σ΄αρέσει ο Oliver Sacks.

Σε παρακαλώ ζουμερές απαντήσεις

(ειδικά για τα δύο πρώτα, όχι ξεπέτα!)

Τέταρτη και τελευταία, σου έχει λείψει το blog σου;

Φιλάκια!"

Αν με το «ξεπέτα» εννοείς σύντομες απαντήσεις, να ξέρεις ότι συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο, διότι λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν. Όσο πιο σύντομες οι απαντήσεις, τόσο περισσότερο τις έχω σκεφτεί.

Δεν τον απεχθάνομαι «τόσο», δεν τον απεχθάνομαι καν. Η απέχθεια προϋποθέτει έντονη ψυχική συμμετοχή. Ο Μπουκάι και οι όμοιοί του δεν δημιουργούν συναίσθημα γιατί ο στόχος τους είναι ο υπνωτισμός. Τα διδάγματά του είναι παιδαριώδη, φτηνά, ευκολοχώνευτα, τίγκα στα κλισέ και στη ροζ κοινοτοπία, κανακεύουν και ηρεμούν τα πλήθη που δεν θέλουν να σκοτίζονται με τα δύσκολα και αναπάντητα ερωτήματα. Δικαίωμά τους. Εγώ γιατί πρέπει να δικαιολογούμαι;Γιατί με βάζεις να γράφω δύο φορές τα ίδια;Δεν τον ξέρω, όμως χάρη στην ερώτηση σου διάβασα ότι είναι συνεργάτης του New Yorker, οπότε για μένα είναι Θεός χωρίς να χρειαστεί να τον διαβάσω (όμως θα το κάνω).Όχι, γιατί έχω αρκετή και καλύτερου είδους διέξοδο στο 'Α μπα'.

__________________

2.

Τελικά πόσο μεγάλη κατάρα είναι η ασχήμια που ό,τι και να κάνεις, εκτός φυσικά από επέμβαση, δεν διορθώνεται? (η εμφανισιακή)

Είναι πρόβλημα, είναι τρικλοποδιά, είναι εμπόδιο, αλλά δεν είναι κατάρα, ούτε καταδίκη. Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται σε μυστήρια πράγματα, μερικές φορές παραβλέπουν τα άσχημα όταν θαμπώνονται από ωραία μαλλιά, ψηλά τακούνια, γυαλιστερές τσάντες, χρώματα, μυρωδιές. Δεν υπάρχει ασχήμια που δεν μπορεί να παρουσιαστεί σε ασημένιο δίσκο. Οι χειρουργική από την άλλη, λίγα πράγματα μπορεί να κάνει: μια τεράστια μύτη κόβεται στα δύο, αλλά τι μπορείς να κάνεις για μυστήρια τοποθετημένα χαρακτηριστικά προσώπου;

Η εμφάνιση είναι πάρα πολύ σημαντική αλλά τελικά ας ηρεμήσουμε όλοι: πόσοι άνθρωποι είναι ωραίοι; Πάρα πολύ λίγοι – οι υπόλοιποι είναι καταδικασμένοι στην αποτυχία και στη μοναξιά; Στην πραγματικότητα οι ωραίοι είναι οι πιο μοναχικοί, γιατί αυτοί είναι μέλη μιας μειοψηφίας. Η ομορφιά μπορεί να αποδειχτεί επίσης μεγάλη κατάρα – μόνο που κανείς δεν μπορεί να το πει χωρίς να κάνει τους άλλους να καγχάσουν, κι όμως ισχύει.

Όπως πολύ λίγοι είναι πολύ ωραίοι, πολύ λίγοι είναι πολύ άσχημοι. Αρκετοί από τους ενδιάμεσους χρησιμοποιούν τη δικαιολογία της εμφάνισης για να αποδώσουν εκεί τα μισά τους προβλήματα, ε, αυτό δεν το δέχομαι. Ωραίοι και άσχημοι, όλοι θα γεράσουμε και όλα αυτά θα μοιάζουν τόσο αστεία.

__________________

3.

 

Αγαπητή Α,μπα. Εύχομαι να είσαι καλά. Και ιδού η ερώτηση: Γιατί ενώ δεν έχω συγκεκριμένη ερώτηση να σου κάνω, ψάχνομαι διαρκώς, εδώ και καιρό, να βρω; Θέλω να "ακουστώ"; ή θέλω να σε ακούσω;

Θέλεις να ακουστείς. Να που ακούστηκες λοιπόν, το μπουκάλι σου με το μήνυμα έφτασε σε κάποιον. Σε ακούμε! Τώρα μπορεί να βρεις και μια ερώτηση.

__________________

4.

 

"Πόσο σε έχει αλλάξει ή και βελτιώσει σαν άνθρωπο όλη αυτή η δουλειά; Με το να ψάχνεις διαρκώς απαντήσεις σε βασικά ανθρώπινα ζητήματα σε έχει κάνει να δεις τον εαυτό σου αλλιώς; Keep wakling Lena

-Χούφταλο."

Με έχει βοηθήσει στον να βελτιώσω τον τρόπο με τον οποίο εκφράζομαι γραπτά, μέσω της εξάσκησης. Με έχει βοηθήσει στο να παίρνω θέση γύρω από περισσότερα θέματα. Αν με έχει αλλάξει ή βελτιώσει δεν μπορώ να το καταλάβω, αν και βέβαια το ελπίζω. Θεωρίες για τα πάντα όμως να ξέρετε είχα και πριν το α μπα, το περίεργο είναι που τώρα κάποιοι τις διαβάζουν!

__________________

5.

Προχθές ήμουν σε μια καφετέρια με την κολλητή μου και έπεσε στα χέρια μας ένα περιοδικό cosmopolitan και έτσι ήρθε στο φως μια αιώνια απορία. Πιστεύεις ότι οι προσωπικές σεξουαλικές ιστορίες/εμπειρίες/συμβουλές αναγνωστών που υπάρχουν σε τέτοιου είδους περιοδικά είναι γραμμένες από τους συντάκτες του περιοδικού ή υπάρχει τόσο χαζός κόσμος που μπαίνει στη διαδικασία να στείλει κάτι τέτοιο; (δεδομένου ότι το περιοδικό είναι μηνιαίο και υπάρχει πληθώρα τέτοιων ιστοριών στην ύλη του)

Αυτή την απορία την έχω κι εγώ. Πολύ θα ήθελα μια βόλτα στα γραφεία τους. Θα τους πήγαινα μακαρόν σε παλ χρώματα. Αυτό το περιοδικό, αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε κάποιος να το εφεύρει.

__________________

6.

Ξαναβλέποντας το Reservoir Dogs επανέκυψε ο εξής διαχρονικός προβληματισμός: Τελικά γιατί ν'αφήνουμε πουρμπουάρ στους/στις σερβιτόρους/ες από τη στιγμή που δεν κάνουν τίποτα περισσότερο απ'αυτό για το οποίο πληρώνονται; Δηλαδή αν το να κάνεις σωστά τη δουλειά σου δεν είναι κάτι αυτονόητο και πρέπει να επιβραβεύεται επιπλέον, γιατί δεν αφήνουμε tips και στους υπόλοιπους συχνά κακοπληρωμένους ιδιωτικούς υπαλλήλους που μας εξυπηρετούν καθημερινά και μόνο σερβιτόροι άντε και ντιλιβεράδες απολαμβάνουν αυτό το προνόμιο;

Στην Αμερική οι σερβιτόροι πληρώνονται αποκλειστικά από τα φιλοδωρήματα, οπότε εκεί υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος για να το δώσεις.

Στον υπόλοιπο κόσμο έχει επικρατήσει ότι όταν αγοράζεις κάτι που δεν είναι αγαθό ανάγκης αλλά πολυτέλεια – υπηρεσία άλλου ανθρώπου που άνετα θα μπορούσες να κάνεις μόνος σου ή να λύσεις με άλλο τρόπο (γιατί είναι πολυτέλεια να σου φέρνουν το φαγητό στο σπίτι, να σου κουβαλάνε τις βαλίτσες, να σε πηγαίνουν οδηγώντας εκεί που θέλεις), τότε πρέπει να πληρώσεις γι' αυτή την πολυτέλεια. Όχι μόνο τον επιχειρηματία που βρίσκεται από πίσω, αλλά τον ίδιο τον άνθρωπο που μπήκε στην προσωπική σου σφαίρα, ο οποίος κάνει κάτι που θα έπρεπε να κάνεις μόνος σου.

Μπορούμε να συζητάμε αν αυτό είναι σωστό μέχρι το τέλος της αιωνιότητας, έχω ακούσει τα πιο θεμιτά και τα πιο εξωφρενικά αντεπιχειρήματα. Εγώ πιστεύω ότι οι πολυτέλειες πρέπει να πληρώνονται με φιλοδωρήματα, και αυτό κάνω. Όταν δεν έχω να πληρώσω φιλοδώρημα, σημαίνει ότι δεν μπορώ να αντέξω την πολυτέλεια την ίδια οικονομικά, οπότε καλύτερα να πάρω το λεωφορείο, ή να μαγειρέψω σπίτι, ή να ανεβάσω  μόνη μου τη βαλίτσα, ώστε ο άνθρωπος που εξαρτάται από τα φιλοδωρήματα να έχει την ευκαιρία να το πάρει από άλλον.

__________________

7.

"Ειμαι εκ φυσεως ανασφαλης και συχνα,νιωθω την αναγκη να εξιδανικευω τον αλλο.Ειχα μια κολλητη την οποια ειχα θεοποιησει επειδη ειχε σε υπερβολικο βαθμο ο,τι θα θελα να εχω εγω(αυτοπεποιθηση,τουπε κτλ).Αν και παντα τη στηριζα και ημουν διαθεσιμη,τις φορες που ζητησα τη βοηθεια της,οχι μονο δε μου την εδωσε αλλα ηταν και επιθετικη απεναντι μου.Επισης,οποτε της εκμυστηρευομουν οτι μου αρεσει καποιος,του την επεφτε και μετα ερχοταν και μου κλαιγοταν οτι την ηθελε μονο για φασωμα και οχι για σχεση.Επιτελους, συνειδητοποιησα οτι δεν την εμπιστευομαι, επομενως δεν μπορω να τη θεωρω και φιλη μου,και ξεκοψα (αργω αλλα τα πιανω!).Ενα χρονο αργοτερα,ξαναεμφανιζεται στο προσκηνιο και με βαζει σε σκεψεις..Εγω ημουν αυτη που δεν της εθεσε τα ορια και που την αφησα να με ""καταπατησει"" αρα ισως αν το ξαναπιαναμε βαζοντας της τα ορια και εχοντας τα ματια μου ανοιχτα,ισως να μπορουσε να βγαλει και καπου?Η απλα βαζω τα χερακια μου και βγαζω τα ματακια μου?

Υ.Γ. Εισαι θεα !"

Εσύ ήσουν αυτή που δεν έθεσε τα όρια όπως εσύ ήσουν αυτή που θεοποίησε κάποιον. Επειδή στο υστερόγραφο γράφεις πάλι «Θεά», μην ξαναπείς αυτή τη λέξη για τουλάχιστον πέντε χρόνια, γιατί σε βγάζει σε λάθος μονοπάτια. Μην θεοποιείς κανέναν, κανένας δεν το αξίζει γιατί κανείς δεν μπορεί να μείνει άμεμπτος για πάντα. Θα απογοητεύεσαι και θα κατηγορείς τους άλλους, ενώ εσύ τους φώτισες με άγιο φως. Όλοι είμαστε άνθρωποι, γεμάτοι με αδυναμίες και κόμπλεξ, με μερικές φωτεινές στιγμές που ίσως διώχνουν το σκοτάδι (ενίοτε).

Να την ξαναβάλεις στη ζωή σου αν πιστεύεις ότι ξέρεις τα συν και τα πλην της και ότι της συγχωρείς και τα μεν και τα δε.

__________________

8.

 

"Αμπουτσίνι γεια!

Είσαι καθημερινή συνήθεια πια και νιώθω όμορφα να διαβάζω τις απαντήσεις ενός τόσο κοφτερού μυαλού. Keep going!

Πριν ένα μήνα αρραβωνιάστηκα με τον αγαπημένο μου και είμαι πολύ happy-πλήρης κι όλα τα συναφή επίθετα που μπορούν να αποτυπώσουν ευτυχία...

Το πρόβλημα είναι ο... πρώην!

Είχαμε χωρίσει πολύ καιρό πριν, επειδή εκείνος ένιωθε ότι δεν είχε ""κλείσει παλιούς λογαριασμούς"" και τα συναισθήματά του (ως προς εμένα) τα φρέναραν οι σκέψεις του (ως προς την πρώην κοπέλα του). Έφυγε λοιπόν μετά από 5 μήνες σχέση, αφήνοντάς με να αναρωτιέμαι. Είχα στεναχωρεθεί πολύ τότε, γιατι, ενώ εκείνος έκανε το παν να με προσεγγίσει στην αρχή, μετέπειτα άρχισα να τον ερωτεύομαι και να τον θέλω πολύ.

Πέρασε ο καιρός, δεν είχαμε προλάβει να ζήσουμε και πολλά οπότε ο τωρινός μου σύντροφος με τη δοτικότητα και την αγάπη του κάλυψε όλα όσα ζητούσα.

Και να σου ο πρώην!

Στέλνει μνμ και ζητάει να με δει καθημερινά, ζητάει συγνώμη, θέλει να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία...

Του απάντησα ευγενικά οτι ειναι πλέον αργά αλλά δεν καταλαβαίνει. Δεν του έχω πει οτι αρραβωνιάστηκα κι ούτε μπορεί να το μάθει από αλλού. Διαπιστώνω Α, μπα μου οτι αισθάνομαι μια ηθική δικαίωση-ικανοποίηση με όλο αυτό που περνάει τώρα... Θέλω να τον πληγώσω. Έτσι μού'ρχεται να τον συναντήσω, δείχνοντάς του περιχαρής το μονόπετρό μου και να τον ισοπεδώσω όπως εκείνος τότε... Είμαι κακιά ή όλο αυτό είναι μια υγιής αντίδραση του οργανισμού στην απόρριψη; "

Λένε ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, και αυτή είναι η ως τώρα μου εμπειρία. Πρώτη φορά ακούω για περίπτωση με δυνατότητα εκδίκησης χωρίς να έχει σβήσει το παλιό ενδιαφέρον. Δεν ξέρω τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, εκτός του ότι αυτό που συμβαίνει είναι πολύ, πάρα πολύ επικίνδυνο. Είναι επικίνδυνο όταν έχει σβήσει το εγωιστικό παιχνίδι αλλά τώρα είναι επικίνδυνο όπως πυρηνικό οπλοστάσιο σε χέρια παρανοϊκού δικτάτορα.

Είναι ανθρώπινη η τερατώδης σου πλευρά που θέλει να πληγώσει κάποιον επί τούτου, αλλά πρόσεξε μην πέσεις πάνω στο μαχαίρι που κρατάς.

__________________

9.

 

Από πότε η ταπεινότητα έγινε μειονέκτημα και γιατί τείνει να συμπληρώνει τους χαρακτηρισμούς "ντροπαλός, ήσυχος, χαμηλών τόνων"? Πάντα απέφευγα επιμελώς σε μεγάλες παρέες να μονοπωλώ το ενδιαφέρον με ανούσιες αφηγήσεις και προβολή του εγώ μου, και όταν τυχαίνει να πω κάποια ιστορία έχω την τάση να την απλοποιώ και σε καμία περίπτωση να βάζω και σάλτσα. Δεν μου αρέσει να επιδεικνύομαι και προτιμώ τα "παρασκήνια" από τα "φώτα". Όχι ότι αποκρύπτω και κανένα μεγαλειώδες γεγονός, δεν έχω δειπνήσει με τον Πάπα, ούτε με έχουν κρατήσει όμηρο οι ζουλού στην Αφρική κατά τη διάρκεια του σαφάρι. Αλλά όσο να πεις είμαι 30 χρονών, έχω φύγει από τα 17 για να σπουδάσω σε άλλη πόλη, έχω βρεθεί σε υπεύθυνες θέσεις σε δουλειές, έχω κάνει ταξιδάκια. Μα όλα μαρκετινγκ πια?(η ειρωνία είναι ότι το έχω σπουδάσει κιόλας)

Θέλεις να συζητήσουμε πόσο εύκολα εντυπωσιάζονται οι άνθρωποι ενώ έχεις σπουδάσει μάρκετιγνκ; Θέλεις να συζητήσουμε γιατί δεν πουλάς τον εαυτό σου με τον τρόπο που τον πουλάνε οι άλλοι, ενώ έχεις σπουδάσει μάρκετινγκ; Θέλεις να συζητήσουμε καλύτερα τι ήταν αυτό που σε έκανε να σπουδάσεις μάρκετινγκ;

__________________

10.

Είναι δυνατόν να πιστεύουν ακόμη και οι νέοι γονείς ότι αν πάρεις "αντρικο" παιχνίδι στα κοριτσάκι τους ή "γυναικείο" στο αγοράκι τους, μπορεί να γίνουν ομοφυλόφιλοι στο μέλλον;! Υπάρχει κάποια βάση σ' αυτό ή μόνο σε μένα φαίνεται τρομερά σεξιστικό και γελοίο;

Έχω ακούσει ότι η κόκα κόλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δημιουργεί γκέι απογόνους όπως και ότι μια συγκεκριμένη μάρκα πάνας μεταλλάσσει νεογέννητα σε γκέι. Επίσης έχω ακούσει ότι αν βάλεις μια μπλε χάντρα στο λαιμό σου αποκτάς ανοσία στην κακή εισροή ενέργειας που εκπέμπεται από τα μάτια ανθρώπων που έχουν γεννηθεί Σάββατο. Έχω ακούσει ότι τα σχήματα που έβγαλαν από το μυαλό τους σύμφωνα με τα φωτεινά σημάδια που είδαν στον ουρανό οι άνθρωποι της εποχής του χαλκού σχηματίζουν χαρακτήρες κατά τη γέννηση. Όλοι αυτοί ισχυρίζονται ότι αυτά που λένε έχουν κάποια βάση. Εσύ καλείσαι να λαμβάνεις θέση χρησιμοποιώντας ένα όργανο που αν και μαγικό, δεν εξυπηρετεί τους πάντες με τον καλύτερο τρόπο.

__________________

11.

 

Αγαπημένη βραδινή μου συνήθεια, μιας και από τη δουλειά δεν προλαβαίνω να σε διαβασω, θέλω τη γνώμη σου σε κάτι... Είμαι 34 και ο φίλος μου 29. Μετράμε μαζί 3 χρόνια πολύ καλής σχέσης κι έχω αρχίσει να σκέφτομαι έντονα την συγκατοίκηση μαζί του. Μένουμε μαζί 2-3 φορές την εβδομάδα, αλλά δεν συγκατοικούμε. Από τη μία θέλω να το θίξω, αλλά φοβάμαι ότι μπορεί να φανώ σαν τις γυναίκες που πιέζουν τον άλλο για γάμο κτλ. Επαναλαμβάνω, ότι δεν θέλω να τεθεί θέμα γάμου, αλλά συγκατοίκησης σε πρώτη φάση. Ένα ένα τα βήματα. Θα με συμβούλευες να το θίξω ή μην πω τίποτα και να περιμένω να έρθει κάποια στιγμή, όποτε και αν έρθει; Last but not least, εγώ εργάζομαι, ο φίλος μου επίσης, αλλά δεν θέλει να μείνει για πολύ ακόμα εκεί που είναι και δεν ξέρει γενικά τι θα κάνει... Σου αναφέρω τα δεδομένα για να έχεις ολοκληρωμένη εικόνα.

Βρε πουλάκι μου – το λες σαν να πρόκειται για κάποιον άγνωστο, που φοβάσαι μήπως σε παρεξηγήσει. Τρία χρόνια γνωρίζεστε, μένετε μαζί 2-3 φορές την εβδομάδα, και δεν ξέρεις τι θα σκεφτεί αν του προτείνεις να συγκατοικήσετε; Ή  ξέρεις και ελπίζεις να μην πει αυτό που ξέρεις;

Αν δεν ξέρεις καθόλου τι σκέφτεται για το θέμα, μάλλον δεν γνωρίζεστε αρκετά, παρά τα τρία χρόνια σχέσης, και αυτό δε θα λυθεί με τη συγκατοίκηση.

__________________

12.

 

Το "Χρυσό μου,  (δεν) τα 'χεις σωστά στρωμένα τα παιδιά σου", πάει σετάκι με το "(δεν) έχεις εκπαιδεύσει καλά τον άντρα σου"

Πάει οπωσδήποτε με ισιωμένα μαλλιά κίτρινης απόχρωσης, στραβοπατημένα τακούνια και εσάνς  μπαγιάτικου καπνού τσιγάρου.

28

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

12 σχόλια
<<Δεν είμαι κάτοικος Αμερικής άλλα το ότι οι σερβιτόροι εκεί πληρώνονται αποκλειστικά από τα φιλοδωρήματα πρώτη φορά το ακούω. Ακόμα και στην σκηνή του Ταραντίνο αναφέρεται, από τον Μπουσέμι νομίζω, ότι οι σερβιτόροι παίρνουν κανονικά το κατώτατο μισθό.>> Σχετικά με το θέμα...http://www.bloomberg.com/news/2013-04-25/waitresses-stuck-at-2-13-hourly-minimum-for-22-years.html
#8 το προβλημα δεν ειναι ο πρωην σου.το προβλημα σου εισαι εσυ, που προχωρησες σε σχεση και αρραβωνα με εναν ανθρωπο επειδη ηταν διατεθιμενος να σου δωσει και να καλυψει τα κενα του προηγουμενου....δεν υπαρχει κανενας πρωην που του λεμε "φυγε" και δεν καταλαβαινει.δεν ειναι στο χερι του να μην φυγει. υπαρχεις εσυ που δεν ξερεις αν θελεις να φυγει, η να τον εκδικηθεις, η να πεσεις στην αγκαλια του και να του πεις οτι αυτο ειναι το μονο που ηθελες απ την ωρα που εφυγε...
@9: Πες την αλήθεια, είσαι τρολ, δεν μπορεί τόση κραυγαλέα επίδειξη του εαυτού σου όταν το θέμα σου είναι η ταπεινότητα!Εκτός και αν η ερώτησή σου (ποια αλήθεια?) ήταν ένα είδος άσκησης του μάρκετινγκ για να δούμε αν θα το καταλάβουμε...???!!!
Αν θεωρείς κραυγαλέα επίδειξη το "ειμαι 30 χρονων,έχω σπουδάσει, έχω δουλέψει και έχω κάνει ταξιδάκια" να φανταστώ τότε ότι εσύ δεν έχεις βγει ποτέ από το σπίτι σου!Όσο για την ερώτηση(η οποία δεν απαντήθηκε ποτέ)νομίζω ότι βρίσκεται ξεκάθαρα στην πρώτη πρόταση.Έλεος με όλους τους εξυπνάκηδες που προσπαθούν να μιμηθούν την Α,μπα!
Με εξαίρεση την πρώτη ερώτηση, όλο το υπόλοιπο κείμενο είναι ένα "εγώ, εγώ, εγώ....", παρατήρησέ το και θα δεις, οπότε ναι, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το ύφος της ταπεινότητας. Όποιος υπέβαλε την ερώτηση, θα μας κατατόπιζε καλύτερα πώς θεωρεί ότι οι άλλοι είναι εξυπνάκηδες αναφέροντας τις δικές τους πράξεις και όχι τι έχει κάνει αυτή στη ζωή της!Τώρα, για όλες τις υπόλοιπες υποθέσεις σου, ήτοι ότι δεν έχω βγει ποτέ από το σπίτι μου ή ότι προσπαθώ να μιμηθώ την Α μπα, είναι δικαίωμά σου να βγάζεις όποιο συμπέρασμα θέλεις, εύχομαι πάντως να μην ασχολείσαι σε τομείς ψυχολογίας ή μάρκετινγκ γιατί δεν αφουγκράζεσαι καλά μικρό μου τρολάκι!
#6Η αιώνια πηγή μανούρας. Πόσους μα πόσους τσακωμούς έχω ζήσει γι'αυτο το θέμα. Αν και για μενα τα είπε απόλυτα ολοκληρωμένα η Λένα με κεντρικό επιχείρημα το οτι ο καφές και το φαγητο έξω είναι όντως πολυτέλειες και όχι ανάγκες, άρα εάν έχεις την άνεση να πληρώσεις την τριπλή τιμή για έναν καφέ η φαγητό και το σέρβις που τα συνοδεύουν αντι για να τα γευτείς σπίτι σου, ε τοτε έχεις και την άνεση να πληρώσεις και μια έξτρα αμοιβή για τον/την σερβιτόρο/α χωρίς να ζημιωθείς.Ως προς το αποστειρωμένο: ''Δηλαδή αν το να κάνεις σωστά τη δουλειά σου δεν είναι κάτι αυτονόητο και πρέπει να επιβραβεύεται επιπλέον..', η καθημερινότητα μόνη της δείχνει ακριβώς πόσο αυτονόητο δεν είναι κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω αν βαδίζουμε στον ίδιο πλανήτη, αλλα εάν βγεις μία βόλτα οπουδήποτε έξω για δουλείες, θα παρατηρήσεις οτι επειδη δεν ζουμε σε Αμερικανικη ταινια, επειδή οι άνθρωποι είμαστε πολύπλοκα και αρκετά προβληματικά πλάσματα και όχι ρομπότ, και επειδή η κοινωνία μας είναι τουλάχιστον αρκετά χαοτική, πολύ λίγοι άνθρωποι γενικά κάνουν καλά (=χωρίς λάθη, έγκαιρα και με καλή συμπεριφορά προς τον συνάδελφο και πελάτη) την δουλειά τους. Δεν ξέρω λοιπόν με τόσους αρπα-κόλλες, τραπατσούληδες, μη έμπειρους, ανίκανους, ανεπίδεκτους, η απλώς overworked, ανεπαρκώς εκπαιδευμένους, σε λάθος επάγγελμα, κακοδιάθετους την τάδε στιγμή, κοκ, ανθρώπους κ επαγγελματίες παντού, πώς μπορείς να μιλας για το 'αυτονόητο' του επαγγελματισμού και να μην εκτιμάς τους λίγους ανθρώπους που όντως κάνουν την δουλειά τους καλά όταν και εάν τους πετυχαίνεις. Τα μόνα 'αυτονόητα' του επαγγελματισμού είναι οτι σπανίζει, οτι ο καθένας το εκτιμά αρκετά διαφορετικά, και οτι έχει να κάνει με το πόσο καλά γνωρίζει κανείς το αντικείμενο του, πόσο καλά αποδίδει στον επαγγελματικό του χώρο και στις υποχρεώσεις του, και πόσο καλά συνεργάζεται με τους υπόλοιπους - πάντα στο συγκεκριμένο πλαίσιο χώρου κ χρόνου που ζει. Οι λεπτομέρειες μετά απο αυτά είναι απέιρες, αφού όλα είναι σχετικά και όχι σε τακτικά κουτάκια, ιδίως εαν σκεφτεί κανείς πόσο διαφορετικά το κάθε επάγγελμα ασκείται και διαρθώνεται ανάλογα με το κοινωνικο-πολιτικό του πλαισιο. Αρα, κακό δεν κάνει να επιβραβεύουμε όσους πετυχαίνουμε να δουλεύουν καλά.Επίσης σημαντικό: συγκρίνεις τη δουλειά του σερβιτόρου με τη δουλειά γραφείου βάζοντας την κλινική θεώρηση 'ε δουλειά του είναι' και τελος? Ο σερβιτόρος όλη μέρα τρέχει πάνω κατω, σε αδιάκοπη ορθοστασία, η εργασία είναι χειρωνακτική και του κάνει κακό (προβλήματα μέσης, τενοντίτιδα), αντιμετωπίζει το κοντό κ το μακρύ του κάθε πελάτη και παίρνει απο τους κατώτατους μισθούς. Στην Ελλάδα δε, συνηθίζεται να δουλέυει ανασφάλιστός, χωρίς μεγάλα διαλειμματα, όφείλει (άτυπα αλλά πολύ πραγματικά) να πληρεί και συγκεκριμένα (άσχετα με την δουλειά) αισθητικά (και σεξιστικά) κριτήρια και να αντιμετωπίζεται αρκετά σαν δούλος απ'τους εργοδότες. Είναι μια εργασία που εκθέτει τον εργαζόμενο σε πιο πολλόυς κινδύνους (εκμετάλλευση) πχ απο μια εργασία γραφείου. Λίγοι γίνονται σερβιτόροι/ες επαγγελματικά εφ'όρου ζωης απο επιλογή, αλλά επειδή αυτό μπορούσαν μόνο να κάνουν, για άπειρους λόγους που κανείς μας δεν μπορεί να κρίνει (αν κ πόσους έχω ακούσει να λένε 'Ας κάνει κάτι άλλο'). Σίγουρα δεν είναι δικό σου πρόβλημα πόσο ταλαιπωρείται ο κάθε άνθρωπος στη ζωή αυτή αλλά με αυτήν τη λογική, και εσύ εαν θα βρεθείς σε οποιαδήποτε θέση όπου έχεις ανάγκη απο κατανόηση απο τον συνάνθρωπο μην περιμένεις καμία. Δεν δουλεύει έτσι. Ο σερβιτόρος καταπονεί το σώμα του μέσα σε κουραστικές συνθήκες και παίρνει ψίχουλα και εσύ λές 'αυτή είναι η δουλειά του'? Ε ναι, και ενας δικηγόρος στην Ελλαδα παίρνει το πολυ ενα χιλιάρικο και δουλευει 12ωρα ενώ ο ίδιος άνθρωπος στο Ευρωκοινοβούλιο παίρνει τα τριπλά χρήματα με 7.5ωρακι και 1 ωρα lunch break. Βλέπεις, η ίδια δουλειά σε άλλο σύστημα έχει άλλη ταρίφα - εξαρτάται πόσο καπάτσος είσαι και/η τυχερός να μπεις στο συστημα (και πολλά άλλα). Η ανθρωπινη κοινωνία βασίζεται στην αξιοκρατία και στη δικαιοσύνη μόνο στην θεωρία - αλλιώς οι εκατομμυριούχοι στη γη αυτή θα ήταν οι άνθρωποι που πολεμούν τον καρκίνο ή την περιβαλλοντικη μόλυνση ή αυτοί που βοηθούν κακοποιημένα παιδιά να νοιώσουν άνθρωποι πάλι. Στην πράξη, ελάχιστες μειονότητες χτυπιούνται για τα δυο αυτά ζητόυμενα. Καλό θα ήταν οι υπόλοιποι να έχουμε μία παραπάνω κατανόηση για τα χειρωνακτικά κ κακοπληρωμένα επαγγέλματα - δεν το 'αξίζει' πάντα ο συνάνθρωπος. Κ ένα φιλοδώρημα βοηθάει.Το ένα η δυο εξτρα ευρω δεν θα ζημιώσουν αυτόν που έχει να πάει για καφέ, ούτε βεβαια και είναι απαραίτητο να δίνονται πάντα αμα δεν εχεις, και εαν ο σερβιτόρος είναι ιδιαιτέρως για κλαματα, αργός, μες τη γκρινια κ/η αγενης ναι, μην τον επιβραβεύσεις. Αλλα αυτος που είναι καλός στη δουλειά του με χαμόγελο και ευγένεια παραλληλα, ε ναι αξίζει κάτι παραπανω. Ιδίως επειδή ο μέσος ανθρωπος δεν είναι. Και ιδίως όταν κάνει δουλειά κακοπληρωμένη. Ακομα και το πιτσιρικι που το κανει για χαρτζιλικι περιστασιακα παράλληλα με σπουδες, αξίζει να πάρει κάτι παραπάνω ΕΑΝ κανει καλά την δουλεία αυτή - γιατι αξίζει να μάθει οτι έχει διαφορά το να προσπαθείς να κάνεις κάτι καλά απ'το να είσαι αδιάφορος. Αξίζει κυρίως να βγει ο πελάτης/συνάνθρωπος απο τα αποστειρωμενα θεωρητικά κουτάκια και να δει στην καθημερινότητα πόση ανθρωπιά παραμένει στην κρίση και συμπεριφορά του. ΥΓ - συνήθως οι θεωρίες αυτές 'την δουλειά του κάνει' συγκαλύπτουν και απλή τσιγγουνιά, ενα ελαττωμα που κανέναν ποτέ δε άκουσα να παραδέχεται για τον εαυτό του
Δεν είμαι κάτοικος Αμερικής άλλα το ότι οι σερβιτόροι εκεί πληρώνονται αποκλειστικά από τα φιλοδωρήματα πρώτη φορά το ακούω. Ακόμα και στην σκηνή του Ταραντίνο αναφέρεται, από τον Μπουσέμι νομίζω, ότι οι σερβιτόροι παίρνουν κανονικά το κατώτατο μισθό.Η λέξη πολυτέλεια έχει διαφορετική έννοια για τον καθένα. Τι παει να πει ‘υπηρεσία άλλου ανθρώπου που άνετα θα μπορούσες να κάνεις μόνος σου ή να λύσεις με άλλο τρόπο’’? Πως μπορείς να φτιάξεις φαγητό στο σπίτι όταν δεν έχεις κουζίνα για παράδειγμα? Ή θεωρείται πολυτέλεια όταν όταν είναι αργά το βράδυ και πρέπει να μεταφέρεις κάπου? Από πότε και με ποιο σκεπτικό θεωρούνται πολυτέλειες αυτά τα πράγματα? Ο άνθρωπος που ‘μπαινει στον προσωπική μου σφαιρά’’ το κάνει επειδή έχει προσωπικό όφελος, δε το κάνει επειδή με συμπάθησε και αρα πρέπει και να τον επιβραβεύσω για αυτό. Το φιλοδώρημα έχει επικρατήσει σε πολλές καταστάσεις για μια ποικιλία από λόγους και αιτίες που χρειάζονται πολλές διατριβές και βιβλία ώστε να αναλυθούν. Ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι ότι είναι θέμα ευκολίας (πχ παίρνεις ταξί, η ταρίφα είναι 9.20 αφήνεις 10 και φεύγεις). Ένας επίσης πολύ σημαντικός λόγο είναι η ταξική θέση του καθενός (πας σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, ο υπάλληλος του κατωτάτου μισθού σου κουβαλάει τα πράγματα αρα εσύ που είσαι ο προύχοντας θέλεις να δείξεις πόσο καλός άνθρωπός είσαι και αφήνεις και ένα γενναίο φιλοδώρημα..ασχέτως του ότι για να βρεθείς στο 5 αστέρων ξενοδοχείο έχεις εκμεταλλευτεί κόσμο και κοσμάκη τον οποίο δεν φιλοδωρείς ποτέ...). Το αυτονόητο του επαγγελματισμού υπάρχει για όλους όσοι δουλεύουν σε μη κρατικές θέσεις. Αν δεν το έχει κάποιος δεν θα συνεχίσει να δουλεύει για πολύ. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να δίνω φιλοδώρημα στον υπάλληλο που με βοήθησε να διαλέξω ταμπλετ, σωστά? Αν ο υπάλληλος είναι ΄΄τραπατσούλης, ανίκανος, ανεπαρκώς εκπαιδευμένος, σε λάθος επάγγελμα, κακοδιάθετος’’ κλπ δε θα συνεχίσει αν είναι υπάλληλος ιδιωτικής εταιρίας για πολύ. Αρα το αυτονόητο του επαγγελματισμού ισχύει για όλους. Όταν δουλεύω σε ένα τομέα ΠΡΕΠΕΙ να μάθω να κάνω τη δουλειά μου καλά. Αν δε μπορώ να την κάνω σωστά, δεν κάνω για τη συγκεκριμένη δουλεία. (Πρόσφατο παράδειγμα η αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που συνέλαβε τον φονιά. Όλοι οι άκυροι τύποι να λένε ‘ενα μπράβο στην αστυνομικο’’ κλπ.... Θα μας τρελαίνεται ρε παιδιά? Για ποιο λόγο κυκλοφορεί στο δρόμο η συγκεκριμένη αστυνομικός και ο κάθε αστυνομικός? Για βόλτα κυκλοφορεί? Δεν κυκλοφορεί για να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει? Επειδή οι άλλοι που ήταν μαζί της άπλα κοιτούσαν (δηλαδή δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, αρα είναι ακατάλληλοι) σημάνει ότι δεν πρέπει να την κάνει και αυτή?) Επίσης ο χρήστης The Bicycle Thief αναφέρει......Ο σερβιτόρος όλη μέρα τρέχει πάνω κατω, σε αδιάκοπη ορθοστασία, η εργασία είναι χειρωνακτική και του κάνει κακό (προβλήματα μέσης, τενοντίτιδα), αντιμετωπίζει το κοντό κ το μακρύ του κάθε πελάτη και παίρνει από τους κατώτατους μισθούς.’’, στην Ελλάδα δε, συνηθίζεται να δουλέυει ανασφάλιστος, χωρίς μεγάλα διαλείμματα, όφείλει (άτυπα αλλά πολύ πραγματικά) να πληρεί και συγκεκριμένα (άσχετα με την δουλειά) αισθητικά (και σεξιστικά) κριτήρια και να αντιμετωπίζεται αρκετά σαν δούλος απ' τους εργοδότες’’ ...Όλα αυτά είναι πραγματικότητα φίλε μου αλλά.....πριν παει να γίνει σερβιτόρος κάποιος τα γνωρίζει όλα αυτά...Το ότι δουλεύει υπό αντιξοες συνθήκες είναι αλήθεια αλλά αυτό πρέπει να τον κάνει να διεκδικήσει μεγαλύτερο μισθό και φυσικά κανονική ασφάλιση από τον εργοδότη του. Γιατί τον κάθε μπαταχτσή εργοδότη πρέπει να τον πληρώνει ο πελάτης? Γιατί πρέπει ο εργαζόμενος να εναποθέτει τις ελπίδες του για έναν ανθρώπινο μισθό στις ορέξεις του κάθε πελάτη και όχι στον άνθρωπο που κερδίζει από αυτή τη κατάσταση, δηλαδή τον εργοδότη? Οι εργοδότες εκεί πατάνε και εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους...΄΄Θα παίρνεις τρεις και εξήντα, αλλά θα βγάζεις μια περιουσία από τα μπουρπουαρ’’.....Αρα, και για να μην μακρηγορώ κι άλλο, κατά τη γνώμη μου η λύση δεν είναι το φιλοδώρημα αλλά η καταπολέμηση των αιτιών που κάνουν το φιλοδώρημα απαραίτητο....
#8: αν ήσουν εντελώς κουλ με τον πρώην, το πιο πιθανό θα ήταν να μην σε απασχολούσε καν το θέμα (και φυσικά δε θα έστελνες ερώτηση εδώ). δε θα σκεφτόσουν να τον δεις, αλλά ακόμα και αν τον έβλεπες, δε θα περίμενες μετά κάποια αντίδραση από αυτόν.τώρα που προφανώς υπάρχουν κατάλοιπα μέσα σου, μπορεί - όπως πολύ σωστά λέχθηκε - να σου γυρίσει μπούμερανγκ η "εκδίκηση" σου. φαντάσουν να βγείτε, να δει το δαχτυλίδι, να μην αντιδράσει, να παραμείνει χαλαρός και εκείνη τη στιγμή και τις επόμενες μέρες. τότε ποιος θα έχει φάει το ξαναζεσταμένο πιάτο; (κρύο δεν είναι πάντως)
#10 Θα πείτε ότι σπαμάρω αλλά γιατί ρε Α,μπα γκέι; Δεν θα ήταν καλύτερο το ομοφυλόφιλος; Μην είσαι τόσο politically corect κάποιος θα μου πει αλλά ετυμολογικά gay σημαίνει εύθυμος, ζωηρός.. Δεν είναι γενικότητα-κλισέ;
#12 Είναι πάντως τραγικό. Το "δεν τον έχεις εκπαιδεύσει καλά" το άκουσα από φίλη μου (κάναμε παρέα πάνω από 10 χρόνια) για τον επί τετραετίας φίλο μου. Γούρλωσα τα μάτια και της είπα "πας καλά; τι είναι, σκύλος; Όταν έχεις μια σχέση ή δέχεσαι τον άλλο με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ή αλλιώς απλά δεν ταιριάζετε."Η συγκεκριμένη έχει κάνει σχέσεις με διάρκεια το πολύ ένα μήνα. Δεν το κατακρίνω και δε μου πέφτει λόγος. Δεν καταλαβαίνω όμως από που κι ως που συμβουλεύει για κάτι στο οποίο δεν έχει ιδέα πως λειτουργεί.Προφανώς έχουμε χαθεί πλέον. Με στεναχωρεί αλλά το χάσμα ήταν μεγάλο.
ειναι κλασσικες αποψεις ανθρωπων που πιστευουν οτι οι υπολοιποι 'εκπαιδευονται"(ειναι διαχειρισιμοι), οι ιδιοι ομως μπορουν μια χαρα να ειναι απαιδευτοι και να χουν τα χαλια τους τα μαυρα...περιεργως πως, αν και σοφοι, συνηθως εχουν τον ανθρωποδιωχτη και ειναι μονοι, οπως και η φιλη σου..
5: Γνώρισα κάποτε κάποιον που μου έδειξε μια απίθανη και τελείως φανταστική ιστορία του που είχε στείλει στο Playboy και δημοσιεύτηκε, οπότε φαντάζομαι το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με παρόμοιες ιστορίες στο Cosmo. Αυτός πάντως πολύ το είχε διασκεδάσει. Ήταν φαντάζομαι μια ήπια και πρώιμη μορφή τρόλινγκ.
Απιστευτη εμπειρια,εμεις να δεις ποσο το διασκεδασαμε,εχεις κι αλλες τετοιες να μοιραστεις μαζι μας;υ.γ Και γω καποτε γνωρισα καποιον που ειχε στειλει στη Διαπλαση των Παιδων και του το εστειλαν πισω με τη συμβουλη να το στειλει στον Οικογενειακο Θησαυρο,ε,ρε γελια ,μπα σε καλο μας πρωι πρωι.
Έχεις απόλυτο δίκαιο βρε Κουρτσιο. Το πρόβλημα είναι ότι για να έχεις τέτοιες ωραίες ιστορίες, πρέπει να έχεις και ζωή μακρυά από το πληκτρολόγιο. Καταλαβαίνεις ε; Catch 22 - δεν προλαβαίνω να σε διασκεδάζω με τις ιστορίες μου γιατί είμαι απασχολημένος να τις ζω. Σου ζητώ να έχεις υπομονή και να προσπαθήσεις να πάρεις ότι περισσότερο μπορείς από την κάθε ιστορία που μοιράζομαι. Ίσως να την διαβάζεις περισσότερες φορές, ίσως ακόμη ακόμη να την διαβάζεις δυνατά. Καλή ιδέα είναι να τις διαβάζεις δυνατά αλλά όχι με την δική σου αλλά με άλλες, ψεύτικες, φωνές. Θα πρότεινα επίσης να γράφεις για την κάθε ιστορία μου και μια περίληψη με περιγραφή πως σε έκανε να νιώσεις, τι εννοεί ο ποιητής, ανάλυση του λεξιλογίου και άλλα τέτοια λογοτεχνικά. Θα σε απασχολήσουν όλα αυτά μέχρι μια άλλη ερώτηση εδώ στην Α,μπα τραβήξει από τα άδυτα της μνήμης μου μια ακόμη από τις ιστορίες μου που ξέρω πόσο λατρεύεις. Υπομονή λοιπόν φίλε μου Κουρτσιο, υπομονή και θα ανταμειφτείς σύντομα. ΥΓ: Σε ευχαριστώ για την αγάπη σου :-)