Τα Νέα: "Ο ποπ πρόεδρος και οι πατερούληδες της Κουμουνδούρου"

Τα Νέα: "Ο ποπ πρόεδρος και οι πατερούληδες της Κουμουνδούρου" Facebook Twitter
4

Αναζωπυρώθηκε η κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ με τον Οργανισμό Λαμπράκη μετά τη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ο. του κόμματος, όπου ο επικεφαλής του κόμματος είπε ότι «το πιο συμπαγές και σταλινικό μπλοκ είναι το μνημονιακό μιντιακό που εκφράζεται κατά κύριο λόγο το βράδυ από το Mega και το πρωί από ΤΑ ΝΕΑ».

 

Κανέλλης: «Ο ποπ πρόεδρος και οι πατερούληδες της Κουμουνδούρου»

Σήμερα ο αρθρογράφος της εφημερίδας Ηλιας Κανέλλης με το άρθρο του που έχει τίτλο «Ο ποπ πρόεδρος και οι πατερούληδες της Κουμουνδούρου» απαντάει στον Αλέξη Τσίπρα ενώ στην πρώτη σελίδα υπάρχει σκίτσο του Στάλιν, ο οποίος κρατά στα χέρια τον Τσίπρα ως μωρό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εικονίζεται να υψώνει τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης.

O  Ηλίας Κανέλλης  γράφει ότι «Ο Τσίπρας βλέπει ως σταλινικό τον Τύπο που του ασκεί κριτική, αλλά δεν βλέπει ότι στο κυνήγι της εξουσίας τον συντροφεύουν νεοσταλινικές ύαινες, οι οποίες του υπαγορεύουν την πολιτική εκφοβισμού μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφων, ακόμα και γελοιογράφων, αλλά και απειλή ενός ρεβανσισμού στους μνημονιακούς εκτελεστές συμβολαίων με την Τρόικα».

Αναρωτιέται επίσης-μεταξύ άλλων-πως μπορεί μία εφημερίδα, ένα κανάλι, ένας οργανισμός ενημέρωσης να έχει σχέση με ένα σύστημα εξουσίας που στηρίχθηκε στη χειραγώγηση και στον συστηματικό διωγμό των αντιπάλων του ή της εξόντωσης των αντιφρονούντων. Προσθέτει πως ΤΑ ΝΕΑ, μία εφημερίδα με σαφές ιδεολογικό προφίλ δεν μπορούν να μην ασκούν κριτική σε ένα κόμμα του οποίου οι θέσεις κινούνται μεταξύ εθνικοσοσιαλισμού και μίας νεφελώδους ευρωπαϊκότητας. «Δεν είναι χαρακτηριστικά της δημοκρατίας η κριτική, ο λόγος και ο αντίλογος, η αντιπαράθεση;», αναρωτιέται και προσθέτει ότι τα Μέσα κρίνονται από του πολίτες και από τα κόμματα, αλλά δεν ανάγονται στον υπ΄ αριθμόν ένα εχθρό.

«Νεοσταλινικές ύαινες»

 

Η επίθεση της εφημερίδας στην Κουμουνδούρου συνεχίζεται, με φράσεις όπως «μπορεί η σκέψη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να είναι «flower power», ωστόσο το κόμμα δεν είναι απαλλαγμένο από «διάφορες νεοσταλινικές ύαινες» που περιβάλλουν τον αρχηγό».


Σύμφωνα με τα Νέα, στόχος αυτών που χαρακτηρίζει ως «νεοσταλινικές ύαινες» είναι η  δαιμονοποίηση των μίντια, ο εκφοβισμός ως κόμμα, μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφων, ακόμα και γελοιογράφων, η καλλιέργεια διχαστικού κλίματος μιας κοινωνίας, ενώ εμπεριέχουν την έμμεση απειλή ενός ρεβανσισμού στους μνημονιακούς εκτελεστές συμβολαίων με την Τρόικα.

Σκουρλέτης: «Ο ΔΟΛ εκτελεί μνημονιακά συμβόλαια θανάτου»

Σήμερα ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Σκάι, επιτέθηκε στα Νέα και στο MEGA, λέγοντας ότι εκτελούν μνημονιακά συμβόλαια θανάτου, επειδή ο ΔΟΛ είναι καταχρεωμένος. Ανέφερε επίσης ότι όταν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα διερευνήσει το θέμα των δανείων του οργανισμού αλλά και τις ποινικές ευθύνες των τραπεζιτών που έδωσαν τα δάνεια.

Σκληρή ήταν η κριτική και στον Πέτρο Τατσόπουλο για τις δηλώσεις του χθες στην Κ.Ο. του κόμματος περί «ζαχαριαδικών τακτικών».

Κριτική μέσω twitter στον Τατσόπουλο, άσκησε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης: «Η αμετροέπεια κ ο ναρκισσισμός του Τατσόπουλου,αδικούν τον ΣΥΡΙΖΑ κ τον ίδιο. Μετά την χθεσινή ΚΟ, οφείλει να "φρενάρει". Γίνεται "πόλεμος", έγραψε, κάτι που δείχνει ότι το θέμα του Πέτρου Τατσόπουλου, δεν έκλεισε χθες και θα έχει και συνέχεια.

Ολόκληρο το άρθρο των Νέων έχει ως εξής:

 

Η φράση «το πιο συμπαγές και σταλινικό μπλοκ είναι το μνημονιακό μιντιακό που εκφράζεται κατά κύριο λόγο το βράδυ από το Mega και το πρωί από "ΤΑ ΝΕΑ"», που αποδίδεται στον Αλέξη Τσίπρα, ακόμα κι αν ειπώθηκε έτσι δεν σημαίνει τίποτα, δεν είναι παρά βερμπαλισμός. Τι μπορεί, στην πραγματικότητα, να σημαίνει η κατηγορία ότι «ΤΑ ΝΕΑ» είναι σταλινικά; Πώς θα μπορούσε μια εφημερίδα, ένα κανάλι, ένας οργανισμός ενημέρωσης να έχει σχέση με ένα σύστημα κεντρικής εξουσίας που στηρίχθηκε στη χειραγώγηση και στον συστηματικό διωγμό των αντιπάλων, στην ιδεολογική και στην πολιτική καταστολή, στους μηχανισμούς άσκησης εξουσίας, στα στρατόπεδα εξορίας, απομόνωσης ή εξόντωσης αντιφρονούντων;

Βεβαίως η εφημερίδα έχει απόψεις, πολιτική θέση και καθημερινές παρεμβάσεις, με τις οποίες συχνά, αλλά όχι πάντα, αποδοκιμάζονται βασικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ που σχετίζονται με την έξοδο από την κρίση. Δεν είναι ευνόητο; Πώς θα μπορούσε μια εφημερίδα όπως «ΤΑ ΝΕΑ», με σαφές ιδεολογικό προφίλ, να μην ασκεί κριτική σε ένα κόμμα οι θέσεις του οποίου κινούνται μεταξύ εθνικολαϊκισμού και μιας νεφελώδους ευρωπαϊκότητας; Δεν είναι χαρακτηριστικά της δημοκρατίας η κριτική, ο λόγος και ο αντίλογος, η αντιπαράθεση; Και ποια είναι η δουλειά των μέσων ενημέρωσης απέναντι στα πολιτικά κόμματα στις δημοκρατίες; Δεν είναι να επιβραβεύουν ή να επικρίνουν πολιτικές και πολιτικούς; Καλά, με περισσότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία, με πάθη, με λάθη, με επιτυχίες και με αποτυχίες, με αστοχίες ακόμα, ανέκαθεν αυτόν τον ρόλο έπαιζαν παντού στον κόσμο οι εφημερίδες. Για ό,τι δημοσιεύουν, προφανώς δεν είναι στο απυρόβλητο. Κρίνονται - και οι εφημερίδες και οι δημοσιογράφοι τους. Από τους πολίτες, ακόμη και από τα κόμματα. Αλλά έως εκεί. Κρίνονται, δεν ανάγονται στον υπ' αριθμόν 1 εχθρό.

Το θέμα με τον κ. Τσίπρα δεν είναι κάποιοι φοβεροί και τρομεροί εχθροί του. Είναι οι πολιτικές (μη) θέσεις του, οι αντιφάσεις του, η αδυναμία του να προσδιορίσει με σαφήνεια (και αριθμούς) μια ενδεχόμενη κυβερνητική πολιτική του. Η ιδεολογικοποίηση των πάντων για να δικαιολογηθεί μια πολιτική αποϊδεολογικοποιημένη, που την υποκινούν οι συνεχείς αντιφάσεις της.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς: δεν μπορεί ένα ποπ είδωλο, όπως πρωτίστως ξεχώρισε ο Αλέξης Τσίπρας, να ασκήσει πολιτική; Προφανώς. Και επ' αυτού ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει πολλά: διέπρεψε ως συνδικαλιστής του μαθητικού, εκτόπισε τον ευρωπαϊστή Μιχάλη Παπαγιαννάκη στη διεκδίκηση του αυτοδιοικητικού ρόλου, έπεισε τον Αλέκο Αλαβάνο ότι θα είναι ο στενότερος συνεργάτης του ώσπου τελικά να τον υπερσκελίσει, συνέβαλε στη μετάλλαξη του άλλοτε ανανεωτικού κόμματος της Αριστεράς σε ριζοσπαστικό, υιοθέτησε και ενσωμάτωσε στο κόμμα ετερόκλητα κινήματα και, μετά την κρίση, επιδίωξε και σε έναν μεγάλο βαθμό υποκατέστησε το ΠΑΣΟΚ στον ρόλο του λαϊκού πολυσυλλεκτικού κόμματος.

Πώς τα κατάφερε όλα αυτά; Ισχύει, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί, ότι από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας πολιτεύεται ως σταλινικός; Οποιος το ισχυριζόταν θα ήταν στρεψόδικος.

Υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις σχετικά με την ιδεολογία του Αλέξη Τσίπρα. Λένε, ας πούμε, ότι έχει υποστηρίξει τον Μάο, κατά συνέπεια τον αυταρχισμό και τα εγκλήματα της «πολιτιστικής επανάστασης». Στη συνέντευξη που έδωσε στους Schooligans για «ΤΑ ΝΕΑ», το 2008, ερωτήθηκε και για την πεποίθησή του αυτή.

«Παιδιά, εγώ δεν είπα ότι θαυμάζω τον Μάο», απάντησε. «Είπα ότι η σκέψη του Μάο - όχι ο Μάο ως προσωπικότητα, όχι ο Μάο ως διοίκηση, όχι ο Μάο ως καθεστώς αλλά η σκέψη του Μάο - σε πολλά σημεία της αξίζει». Στη συνέχεια, φιλοτέχνησε έναν Μάο α λα καρτ, βολικό των απόψεών του εκείνης της εποχής: «Ας πούμε, η σκέψη πίσω από την Πολιτιστική Επανάσταση του Μάο είναι ότι πρέπει συνεχώς να αμφισβητούμε τις δομές και τη νομενκλατούρα, ακόμα και όταν είμαστε μέσα στην "επαναστατική" διαδικασία», συνεχίζει. Κι όταν του επισημαίνουν, στη συνέχεια, ότι ο Μάο ήταν αυταρχικός, τον δικαιολογεί λέγοντας πως «ο Μάο εκτιμούσε ότι αυτό που κάνει είναι ένα βήμα προς τη σοσιαλιστική κοινωνία. Και πίστευε ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αλλά ο σκοπός του, η πρόθεσή του ήταν καλή». Οι καλές προθέσεις του στρώθηκαν με 38 εκατομμύρια νεκρούς, περισσότερους κι από τους νεκρούς που άφησε ο Χίτλερ, του λένε οι συνομιλητές του. Για να απαντήσει: «Ε, τώρα δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τον Χίτλερ με τον Μάο! Μπορεί τα κομμουνιστικά καθεστώτα να είχαν αυτό το τεράστιο έλλειμμα ελευθερίας, αλλά τουλάχιστον είχαν στο κέντρο της σκέψης τους τον άνθρωπο».

Μπράβο που είχαν στο κέντρο της σκέψης τους τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι που μετράει, γι' αυτό ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά, όπως λέει, και τον Λένιν και τον Τσε, ακόμα και τον Ρούζβελτ! Βεβαίως, προσθέτει, «ξέρουμε τι ήταν ο Ρούζβελτ και τι σφαγές έκανε...». Μάλιστα. Ο άνθρωπος του New Deal και της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης αποκαλείται από τον Αλέξη Τσίπρα σφαγέας. Σαιξπηρική Τρικυμία σε ποπ αποχρώσεις.

Αν, ωστόσο, η σκέψη του Αλέξη Τσίπρα είναι «flower power», αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απαλλαγμένος από νεοσταλινικές επιδράσεις. Ακόμη κι αν ο ίδιος δεν το καταλαβαίνει, φροντίζουν γι' αυτές διάφορες νεοσταλινικές ύαινες που περιβάλλουν τον αρχηγό, οχυρωμένες πίσω του για την κατάκτηση της εξουσίας.

Οι ύαινες αυτές υπαγορεύουν ορισμένες από τις κεντρικές επιλογές, που λαμβάνουν τη διάσταση καμπάνιας.

- Τη δαιμονοποίηση των μίντια που ασκούν κριτική στις θέσεις και στις πολιτικές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
- Τον εκφοβισμό, ως κόμμα, μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφων, ακόμη και γελοιογράφων που τους θεωρούν απέναντί τους. Ποτέ άλλοτε τα κριτικά επιχειρήματα δεν αφορίστηκαν ως διαπλοκή, ποτέ άλλοτε ο φανατισμός δεν υποκατέστησε τον διάλογο.
- Την καλλιέργεια διχαστικού κλίματος μιας κοινωνίας, της οποίας οι αποχρώσεις της καταργούνται για να χωριστούν οι πολιτικές δυνάμεις σε «μνημονιακές» και «αντιμνημονιακές», προκειμένου να εξυπηρετηθεί το εμφυλιακό σχήμα: «ή εμείς ή αυτοί».
- Την έμμεση απειλή ενός ρεβανσισμού απέναντι στους «μνημονιακούς» εκτελεστές «συμβολαίων» με την τρόικα και με τους «μερκελιστές» ξενόδουλους οπαδούς της «εξάρτησης» - ταυτόχρονα με την απειλητική υπόσχεση κατάργησης όποιων μεταρρυθμίσεων επετεύχθησαν ή δρομολογούνται και θα μπορούσαν να κάνουν το κράτος ανταγωνιστικό.
- Ολα αυτά, προφανώς, από συνισταμένες πρώην συνιστωσών που κρύβονται πίσω από τα ευφυολογήματα του αρχηγού, τον οποίο λατρεύουν, έστω ως το αναγκαίο σήμα μέσω του οποίου θα φτάσουν στην εξουσία.
Αλλά αν η εξουσία στις δημοκρατίες είναι ο θεμιτός σκοπός, αυτό δεν σημαίνει ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: «Σχολιάζει την πραγματικότητα ως σαν να κυβερνά κάποιος άλλος»

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: «Σχολιάζει την πραγματικότητα ως σαν να κυβερνά κάποιος άλλος»

«Μαθήματα δημοκρατίας και μετασχηματισμού του νοήματος του Πολυτεχνείου με άμεσους συνεργάτες τον Μάκη Βορίδη, τον 'Αδωνι Γεωργιάδη και τον Θάνο Πλεύρη περιττεύουν»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: 51 χρόνια μετά το μήνυμα του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να σηματοδοτεί την αφοσίωση στη Δημοκρατία

Πολιτική / Μητσοτάκης: 51 χρόνια μετά το μήνυμα του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να σηματοδοτεί την αφοσίωση στη Δημοκρατία

«Η Ελλάδα του 2024 τιμά τους αγωνιστές του ‘73 με τα πανεπιστήμιά της ανοιχτά στη σύγχρονη γνώση. Θυμίζοντας πως η χούντα ήταν εκείνη που πρώτη τα βεβήλωσε και τα κατέστρεψε» επισημαίνει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Διαγραφή Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης διαγράφει τον Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία

Οργή του πρωθυπουργού για τις απόψεις που εκφράζει ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο «Βήμα» - «Ο κ. Σαμαράς θέτει εαυτόν για δεύτερη φορά μετά το 1993 εκτός ΝΔ» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Παραιτήθηκε ο πολιτικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Ρούσσος Κούνδουρος

Πολιτική / Παραιτήθηκε ο πολιτικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Ρούσσος Κούνδουρος

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν συμμετείχε στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας της 8ης Νοεμβρίου, καθώς δεν συμμετείχε ο ομόλογός του
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Διασκεδαστικό πάντως που τα ΝΕΑ και ο ΗΚ αρχίζουν και ανησυχούν περί "ρεβανσισμού" των "νεοσταλινικών ύαινων", προφανώς όταν τα συμπαθή τετράποδα αναλάβουν την εξουσία. Με δεδομένο ότι οι ύαινες ασχολούνται κυρίως με πτώματα, συνήθως αποφάγια των μεγάλων κυνηγών, ανρωτιέμαι ποιο πτώμα υπονοείται εδώ: Του τύπου, της χώρας, των Media ή κάτι άλλο;
Κοιτατε τωρα ποιος κανει κριτικη.Κοιταξτε ποιος δινει μαθηματα δημοκρατιας , ευθυκρισιας, ελευθεροφωνιας.Παραληρουν τα ΝΕΑ αλλα ποιος δινει βαση ;Θελει η π.. να κρυφτη και η χαρα δεν την αφηνει.Για ποιο Τυπο μιλαμε; Για αυτον που κριτικαρει ; ¨Η για αυτον που αβανταρει;Για αυτον που ενημερωνει; ¨Η για αυτον που προπαγανδιζει; Για αυτον που "πιανει" τα σημεια των καιρων και της κοινωνιας; ¨Η για αυτον που φιλοδοξει να ανεβοκατεβαζει κυβερνησεις στο σβερκο μας ;Για τον αδεσμευτο και ανεξαρτητο τυπο; ¨Η για τον πληρωμενο εργολαβο που δινει λογο σε "άλλα αφεντικα" ;Ποιος -στον κοσμο- πιστευει σημερα οτι οι δημοσιογραφοι ειναι φιλανθρωποι ιεραποστολοι ;
Το ζόρι του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαπλοκή, υπαρκτή ή κατα φαντασίαν δεν είναι ούτε καινούργιο, ούτε τυχαίο, ούτε ανιδιοτελές. Υπηρετεί ένα σχέδιο ελέγχου του Τύπου, το οποίο ξετυλίγεται απροκάλυπτα, αν και άγαρμπα, την τελευταία διετία, είναι η απάντηση της εφημερίδας Τα Νέα, στην νέα επίθεση που εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση εναντίον της.Γράφουν τα Νέα:Καταρχήν, η θεωρία ενός υποτιθέμενου «αμαρτωλού τριγώνου» κυβέρνησης, τραπεζών και μέσων ενημέρωσης που επανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή στη Βουλή δεν είναι παρά κακοχωνεμένη ανακύκλωση ανάλογων δοξασιών που διακινούσε ή άκρα Αριστερά στη Λατινική Αμερική πριν από 15-20 χρόνια.Πριν δηλαδή διάφοροι αμφίβολης δημοκρατικότητας ηγέτες (συνήθως της αρεσκείας του ΣΥΡΙΖΑ...) αναρριχηθούν στην εξουσία και στραφούν ανοιχτά και ανενδοίαστα κατά της ελευθερίας του Τύπου.Τα παραδείγματα στη Βενεζουέλα, στην Αργεντινή, στον Ισημερινό, στο Περού, στη Βολιβία είναι αναρίθμητα. Και επικίνδυνα.Οπως στη Λατινική Αμερική του Τσάβες, έτσι και στην Ελλάδα του Τσίπρα η «διαπλοκή» δεν είναι τελικά παρά το πρόσχημα του ελέγχου.Στην πραγματικότητα δεν τους ενοχλεί κανένα «τρίγωνο». Τους ενοχλεί (όπως συνέβη τώρα...) η ευχέρεια του Τύπου να αξιολογήσει κατά την κρίση του την επίδοση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Κανείς δεν του φταίει αν βούλιαξε.Ακόμη χειρότερα. Η επίθεση στον Τύπο φαίνεται να αποτελεί πλέον κεντρική πολιτική επιλογή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξαιρούνται, φυσικά, όσα παντελώς αναξιόπιστα μέσα ανακαλύπτουν κάθε τρεις και λίγο «μυστικές δημοσκοπήσεις» με τον κ. Τσίπρα να προηγείται και εφευρίσκουν σχέδιο απαξίωσής του!..Η επιλογή αυτή δεν είναι τωρινή και προηγήθηκε των τελευταίων εκλογών, με πρώτο κρούσμα την άρνηση του Αλ. Τσίπρα να παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Η σύγκρουση με τα μέσα ενημέρωσης και κυρίως με συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης προκύπτει καταρχήν από την πάγια προσπάθεια μιας ορισμένης Αριστεράς να κατασκευάζει «βολικούς εχθρούς».Προκύπτει όμως και μέσα από την πεποίθηση συμβούλων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι έτσι ενισχύεται ο «αντισυστημικός» χαρακτήρας του κόμματος και του προέδρου του, άρα και τα περιθώρια ελιγμών του σε άλλα σοβαρά ζητήματα. Με άλλα λόγια, όταν διυλίζεις τη διαπλοκή στην Αθήνα μπορείς μια χαρά να καταπίνεις το Μνημόνιο στο Τέξας.Οι σύμβουλοι αυτοί του προέδρου, που δραστηριοποιούνται και επαγγελματικά στον χώρο των δημοσκοπήσεων, θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολιτικό συμφέρον να απαξιώσει τηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες και προσωπικά δημοσιογράφους. Και ταυτοχρόνως να επιδιώξει τη δημιουργία ενός «φιλικού και ελεγχόμενου δημοσιογραφικού κυκλώματος» στον Τύπο, στην τηλεόραση και στο Διαδίκτυο, το οποίο θα μεθοδεύει την αποδυνάμωση του παραδοσιακού Τύπου στο όνομα της «μάχης με τη διαπλοκή».Ηδη στοχευμένες και συνεχείς τέτοιες προσπάθειες εκδηλώνονται από ιστότοπους ή μέσα ενημέρωσης (ευτυχώς, περιθωριακά...) που πρόσκεινται ή και χρηματοδοτούνται από την αξιωματική αντιπολίτευση.Αλλά και από έναν δημοσιογραφικό υπόκοσμο που για λόγους καθαρής σκοπιμότητας επέλεξε να συμπλεύσει μαζί τους.Οι εισηγητές του συγκεκριμένου σχεδίου επικαλούνται στοιχεία ερευνών της επινόησής τους για να δείξουν δύο πράγματα.Πρώτον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 επειδή εξαπολύθηκε εναντίον του μια «εκστρατεία φόβου». Κατά την ανάλυσή τους, αυτή η εκστρατεία ανέτρεψε τα προγνωστικά ευρείας επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ που πάλι οι δικές τους δημοσκοπήσεις είχαν προεξοφλήσει. Εισηγούνται ως εκ τούτου μια εκστρατεία απαξίωσης των «παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης» ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί.Δεύτερον, ότι η αντίθεση στο «κυρίαρχο σύστημα των μέσων ενημέρωσης» μπορεί να ενεργοποιήσει υπόγεια ρεύματα ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ από χώρους όπως η Χρυσή Αυγή ή οι ΑΝΕΛ, τους οποίους δεν μπορεί να προσεγγίσει ανοιχτά χωρίς να εκτεθεί.Ολα αυτά, βεβαίως, στηρίζονται στην κυνική αλλά παρανοϊκή παραδοχή ότι δεν υπάρχει πραγματικότητα, ούτε ενημέρωση, ούτε στοιχεία, ούτε δεδομένα. Οτι δεν χρειάζεται ευσυνειδησία, ικανότητες και επαγγελματισμός για να υπηρετείς τον Τύπο.Οτι όλα είναι μια κατασκευή. Και ότι το ζητούμενο είναι «αντί να κατασκευάζουν κάποιοι άλλοι καλύτερα να κατασκευάζουμε εμείς, που ξέρουμε και τι μας συμφέρει!».Πηγή: Tα ΝΕΑ απαντούν στον Τσίπρα: Το λάτιν σχέδιο για την άλωση των ΜΜΕ
Πρώτον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 επειδή εξαπολύθηκε εναντίον του μια «εκστρατεία φόβου» Πηγή: www.lifo.grλολΔεν ξέρω αν έχασε για αυτό ή επειδή (τότε τουλάχιστον) δεν έδειχνε και πολύ να θέλει να γίνει κυβέρνηση... πάντως μια κάποια "εκστρατεία φόβου" όπως αναφέρεται.... υπήρξε. Χοντρή μάλιστα, δεν ξέρω αν συμφωνείς.Ήταν εκείνη η περίοδος που άκουγες από ΟΛΟΥΣ της ΝΔ, -από τον πρόεδρο του κόμματος μέχρι τον τελεταίο υποστηρικτή- επιχειρήματα όχι υπέρ της ΝΔ και της πολιτικής που θα ακολουθήσει (τι να προτείνει βέβαια αλλά άλλο θέμα αυτό), αλλά μόνο κατά του ΣΥΡΙΖΑ.Αφήνανε στις μεγάλες εταιρείες να εννοηθεί πως αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλείσουν, θα φύγουν και οι υπάλληλοι τους θα μείνουν χωρίς δουλειά. Γενικά το ενδεχόμενο να βγει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, συνδέθηκε με τον φόβο μαεστρικά και με μεγάλη επιτυχία. Παίξανε το χαρτί "οι αριστεροί θα σας πάρουν το σπίτι" και τους βγήκε.