Πέθανε στην ψάθα ο Τοτός των ανεκδότων;

Πέθανε στην ψάθα ο Τοτός των ανεκδότων; Facebook Twitter
1

 

Πέθανε στην ψάθα ο Τοτός των ανεκδότων; Facebook Twitter

 

Για τα «Μεγαλύτερα ψέματα του Ίντερνετ» γράψαμε στο προηγούμενο τεύχος και πολλοί αναγνώστες έγραψαν ενδιαφέροντα σχόλια κάτω απ' την online εκδοχή του άρθρου του Άρη Δημοκίδη:

 

vice: «Κάποιοι είναι τόσο χάνοι, που πιστεύουν και αναπαράγουν ακόμα και τρολοειδήσεις που ανεβάζει το εξαιρετικό Κουλούρι! Προχθές κιόλας ένας γνωστός μου έβριζε με τα χειρότερα λόγια τη Γιάννα Αγγελοπούλου, επειδή τάχα "είχε φτιάξει μυστικό σταθμό μετρό στο Ψυχικό για να εξυπηρετείται μόνο εκείνη και οι άλλοι πλούσιοι", ενώ άλλη μια γνωστή είχε κατασυγκινηθεί επειδή διάβασε ότι πέθανε στην ψάθα ο... Τοτός των ανεκδότων! Δεν υπάρχει σωτηρία...».

 

 

Άγγελος Κ.: «Το θέμα που θίγει ο συντάκτης σε καμιά περίπτωση δεν αφορά μόνο το Διαδίκτυο. Τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται εδώ και πολλά χρόνια όχι μόνο στην τηλεόραση, όπως ειπώθηκε πιο πάνω, αλλά λίγο-πολύ και σε άλλα μέσα (άσχετα αν δεν το παίρνουμε πάντα χαμπάρι), ενώ μην ξεχνάμε ότι την τελευταία δεκαετία έχουν γνωρίσει μεγάλη άνθιση διάφορα βιβλία παραϊστορίας γνωστών τηλεοπτικών βιβλιοπωλών και άλλων. Απλώς, στο Διαδίκτυο υπάρχει μεγαλύτερη πολυφωνία και τέτοιου είδους φαινόμενα είναι πολλαπλάσια, σε σύγκριση με τα άλλα μέσα. Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργείται μια τέτοια αρνητική εντύπωση σε ορισμένους.

 

 Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει στο Ιnternet είναι υγιές. Είναι πολύ θετικό που επιτέλους ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψή του και να φέρει στο φως τη δική του μαρτυρία για κάτι που έχει υποπέσει στην αντίληψή του. Είναι, επίσης, υγιές, φίλοι μου, που μπορεί ο οποιοσδήποτε να γράψει ακόμα και το ψέμα του, το οποίο μετά όλοι εμείς μπορούμε να εξετάσουμε και να διασταυρώσουμε. Με αυτό τον τρόπο η κρίση μας βελτιώνεται και μπορούμε πλέον να μπούμε στη διαδικασία αξιολόγησης των ειδήσεων, όπως θα έπρεπε από πάντα να κάνουμε για τόσα ψέματα που κατεβάσαμε αμάσητα, μόνο και μόνο επειδή μας τα είπε ο τάδε γνωστός τηλεμαϊντανός του τάδε πασίγνωστου καναλιού.

Για μένα, καλύτερα να μάθουμε δέκα ψέματα και μια μεγάλη αλήθεια, παρά δέκα σερβιρισμένες "αλήθειες' από τις δήθεν αξιόπιστες πηγές των μεγάλων ομίλων και να μη μάθουμε ποτέ κάτι που ο απλός πολίτης γνωρίζει και παλιότερα σχεδόν κανείς δεν θα του έδινε βήμα για να πει. Και τελικά, ας μη βλέπουμε τα πάντα από την αρνητική τους πλευρά (το έχουμε κι αυτό το χαρακτηριστικό ως λαός).

 

Επίσης, προσοχή: ο τρόπος που εκλαμβάνουμε τα πράγματα στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι λίγο επικίνδυνος σε μια κάπως πονηρή περίοδο για την ελευθερία έκφρασης, κατά την οποία το Διαδίκτυο ενοχλεί, δυστυχώς, αρκετούς. Ας χαρούμε μια φορά την πρωτόγνωρη ελευθερία που απολαμβάνουμε στην ενημέρωση και ας μη βγάλουμε και πάλι τα μάτια μας μόνοι μας. Οποιοδήποτε πλαίσιο επιχειρηθεί να μπει (ενδεχομένως να συμβεί και αυτό στο άμεσο μέλλον) θα προκαλέσει μόνο καταστροφή σε αυτό το όμορφο πράγμα που έχει δημιουργηθεί. Και είναι πραγματικά κρίμα...».

 

Lego Ninja: «Με την εξάπλωση του Ιnternet πολλοί ήμασταν αυτοί που πιστέψαμε πως, λόγω της διαδραστικής του φύσης, δεν θα μπορούσε να επικρατήσει το ψέμα, μια και η αντίθετη άποψη θα το ξεμπρόστιαζε. Εν μέρει ισχύει, αλλά για να λειτουργήσει, απαιτείται αυτό που έτσι κι αλλιώς, χρόνια τώρα, λείπει από τη μέγιστη πλειονότητα αυτού του λαού: ουσιαστική παιδεία και κριτική σκέψη. Όλοι μας βιαζόμαστε να παρασυρθούμε από εντυπώσεις πολύ πιο εύκολα και δεν μπαίνουμε στη διαδικασία εξαγωγής ουσιαστικών συμπερασμάτων. Όλοι μας έχουμε την ανάγκη μια συναισθηματικής εκτόνωσης, δυστυχώς κάποιες φορές περισσότερο απ' την ανακάλυψη της αλήθειας. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, δεν φταίει το μέσο αλλά ο τρόπος που λειτουργούμε εμείς σε σχέση με αυτό».

 

Iris Prismaticae: «Με το Ίντερνετ γλιτώσαμε το αντίτιμο που έπρεπε παλαιότερα να πληρώνουμε για να λαμβάνουμε τις πληροφορίες. Μετακυλίσθηκε όμως, εν τέλει, στους χρήστες κι ένα κομμάτι της ίδιας της δημοσιογραφικής δουλειάς: η διασταύρωση, η αναμονή για επιβεβαίωση από έγκυρες πηγές. Εντάξει, δεν είναι ανάγκη να μεταμορφωθούμε όλοι σε ρεπόρτερ. Αν, όμως, είμαστε πολύ απασχολημένοι ή βαριόμαστε να κάνουμε αυτό τον έλεγχο, ας εξοικονομούμε λίγο χρόνο επιπλέον: ας μη σχολιάζουμε και ας μη διαδίδουμε ανεπιβεβαίωτες ειδήσεις. Ή ασχολείσαι με ένα θέμα ή όχι».

 

☛«Νηφάλια παράθεση μαρτυριών και εικόνων. Τα επιχειρήματα αναβλύζουν ελεύθερα» σχολίασε ο/η Και όμως γυρίζει στο άρθρο του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου «Αυτόπτες μάρτυρες ενός εγκλήματος» σχετικά με το πώς κατέγραψαν την κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα οι σύγχρονοι του λόρδου Έλγιν. Ο/η ColorfulBlack: «Δεν είπε κανείς πως χρειάζεται να επιστραφεί στον τόπο δημιουργίας το κάθε άγαλμα, ο κάθε πίνακας, το κάθε έργο τέχνης που βρίσκεται σε μουσεία άλλων χωρών. Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ζητάμε να επιστραφούν γιατί είναι μισά εδώ, μισά εκεί. Και είναι καλύτερα να υπάρχουν κάπου ως ολοκληρωμένο έργο...».

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια