ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: τι να κάνω για να μην με νοιάζει;

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: τι να κάνω για να μην με νοιάζει; Facebook Twitter
66


________________
1.


Ο φίλος μου δουλεύει στο abu dhabi.
Είναι πολύ λιχούδης και το μόνο που θα του έκανε αίσθηση σαν δώρο
είναι ένα παστίτσιο και ένα cheescake από τα χεράκια μου.
Γίνεται με κάποιο τρόπο;
Btw η το IQ μου πέφτει ή φόρμα ερωτήσεων θέλει Phd για να βρεθεί..- Μια να μου μοιάζει

Πώς δε γίνεται. Πες του να σου στείλει εισιτήρια για να πας.

________________
2.


Γεια σου βρε α,μπα..
Λοιπόν εγώ θα ήθελα να σε ρωτήσω αν πιστεύεις ότι έχει λογική να διαχωρίζουμε την πίστη από την εκκλησία και τις θρησκείες. Για παράδειγμα, τα διδάγματα του Χριστού μιλούν για αγάπη, αποδοχή, συγχώρεση. Η Παναγία είναι ένα σύμβολο αγάπης. Αντίθετα θα έλεγα το ανθρώπινο γένος -το οποίο αδιαλείπτως τα σκατώνει έως τώρα- δημιούργησε τις θρησκείες και το δογματισμό τους. Οι θρησκείες απλώς έγιναν όπλο στα χέρια κάποιων για υποταγή και πιστεύω πως και αυτές να μην ήταν, κάτι άλλο θα βρίσκαμε για να περάσουμε τον ίδιο μεσαίωνα. Λέμε φταίνε οι θρησκείες, αυτό όμως δε σημαίνει ότι ευθύνεται η αμορφωσιά, η έλλειψη σκοπού στη ζωή, η τάση εισχώρησης στη μάζα; Τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας σαφώς και έγιναν στο όνομα του χρήματος και της θρησκείας. Τι σχέση έχουν όμως τα παραπάνω σύμβολα -έστω και με τη θεϊκή τους υπόσταση- με όλα αυτά τα αναθρώπινα έργα; Εκτός και αν θεωρείται δεδομένο πως ο άνθρωπος που πιστεύει στο μη αποδεδειγμένο, είναι ικανός για τις μεγαλύτερες ακρότητες. Προσωπικά δε ξέρω αν έχω δημιουργήσει ένα υβρίδιο πίστης στο μυαλό μου και γω είμαι σε μια κατάσταση που οργανώνω το μυαλό μου σε κάτι που μου δόθηκε ως δεδομένο, απλά ρωτώ τη γνώμη σου.- αυτή

Α, όχι, δε θα σου ξεμπερδέψω εγώ το μπέρδεμα που έχει δημιουργηθεί από έναν μηχανισμό στον οποίο δεν πιστεύω, άλλωστε αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν πιστεύω (αν και δεν είναι ο πιο σημαντικός). Αν αποφάσισες ότι πιστεύεις, μάλλον πρέπει να αγνοήσεις μερικές ανακολουθίες γιατί με αυτά που λες μόλις που άρχισες.


Αν χρειάζεσαι σύμβολα πίστης και διδάγματα μιας πρωτόγονης φυλής που έζησε στην έρημο πριν 2.000 χρόνια για να πειστείς ότι είναι καλύτερο να μην αλληλοσκοτωθούμε μεταξύ μας και όσο είμαστε πάνω στη γη, καλύτερα να προσπαθούμε για το Καλό, αν μετά σε ενοχλεί που αυτό το σύμβολο (που εσύ παραχώρησες!) γίνεται όπλο στα χέρια αυτών που τους κόβει λίγο παραπάνω αλλά είναι και τρομερά αδίστακτοι και μετά φοβερίζουν με το θάνατο τον κοσμάκη για να αγοράζουν χρυσά φορέματα, πολυελαίους Μπακαρά και headpieces και μετά αναρωτιέσαι με ποιο τρόπο να τα ξεμπερδέψεις μέσα σου αυτή την αντίθεση, η απάντηση είναι ότι δεν ξέρω πώς.


Όχι, δεν είναι άλλο πράγμα η θρησκεία και τα ανθρώπινα έργα. Η θρησκεία, τα διδάγματα, ο πόλεμος και οι δολοφονίες, η αγάπη και η φρίκη, όλα αυτά, ανθρώπινα έργα είναι, μαζί με τα σύμβολα τους. Δε μπορείς (ή δε θέλεις) να το συλλάβεις, και γι' αυτό προσπαθείς να χωρίσεις σε κατηγορίες τα πράγματα, προκειμένου να χωρέσει στο μυαλό σου το Κακό που μας περιβάλλει και να το διαχωρίσεις από τον Άνθρωπο. Εγώ είμαι εντάξει με αυτή τη διαπίστωση και έχω βρει τρόπο να το αντιμετωπίζω χωρίς πανικό γιατί έχω μια κοσμοθεωρία που με καλύπτει και δεν χρειάζεται να κουμπώσει πάνω σε αυτή της θρησκείας, γιατί βασίζεται σε άλλον καμβά. Εσύ πρέπει να βρεις τον δικό σου τρόπο.

________________
3.


Αγαπημένη Α,μπα,

Πιστεύεις στο κάρμα, στις προηγούμενες ζωές, στο νόμο της ανταπόδοσης; Ή λες πως όλα είναι τυχαία; Όταν λέω όλα εννοώ αυτά που δεν είναι επιλογή μας.

Σ'ευχαριστώ. Χωρίς να σε ξέρω, σε εκτιμώ!- One life?

Φυσικά και δεν πιστεύω στις προηγούμενες ζωές, όπως δεν θα έπρεπε να πιστεύει όποιος τελείωσε το σχολείο. Δεν πιστεύω στο νόμο της ανταπόδοσης, γιατί τέτοιος νόμος δεν υπάρχει. Δεν είναι όλα τυχαία, αλλά το σύστημα είναι τόσο περίπλοκο που είναι αδύνατον να παρακολουθήσουμε τη δράση και την αντίδραση, όπως και να καταλάβουμε με ποιο μηχανισμό φτάνουν σε εμάς οι συνέπειες. Αυτό στους περισσότερους δημιουργεί τρομερή ανασφάλεια, αίσθηση αδυναμίας και μεγάλης μοναξιάς, οπότε καταφεύγουν στις αόρατες δυνάμεις, σε θεωρίες συνωμοσίας και στην πίστη στο πεπρωμένο. Δε με ενδιαφέρει να πείσω τον οποιονδήποτε, αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι όποιος καταφέρει να ξεπεράσει αυτό το τεράστιο εμπόδιο, απελευθερώνεται.

________________
4.


Αγαπητή Α, μπα, είμαι 27 χρονών και δεν έχω μια σταθερή σχέση "από πάντα", έχω κάνει κάποιες σχέσεις μεγαλύτερες ή μικρότερες. Δε νομίζω ότι είναι μια αφύσικη κατάσταση. Παρατηρώ όμως κάτι που με θλίβει λιγάκι. Πολλοί από τον κύκλο μου (γιατροί κυρίως) έχουν βρει έναν (συνήθως) συνάδελφο, είναι μαζί χρόνια και καλά κάνουν, αλλά το θέμα είναι ότι νιώθω σαν να με υποτιμούν. Σαν να είμαι ας πούμε "έκφυλη" και "τριγυρνάω" ενώ αυτοί έχουν νοικοκυρευτεί και αφιερώνονται στην επιστήμη πια. Το ξέρω ότι ο καθένας κάνει τις επιλογές του, αλλά στεναχωριέμαι να βλέπω άτομα που εκτιμούσα να με έχουν στην απ' έξω γι' αυτό το λόγο. Πέρα από το να ξεκόψω, μπορώ να κάνω κάτι άλλο; Ή δεν έχει κανένα νόημα;- Dew


Ξέρεις ποια είναι η διαφορά μεταξύ του γιατρού και του Θεού;


Ο Θεός δεν πιστεύει ότι είναι γιατρός.


Οι γιατροί κατατρέχονται από σύνδρομο ανωτερότητας. Ναι, όχι όλοι (μην μου αρχίσετε τις αρχές lenfou) αλλά τι να κάνουμε, η κοινωνία τους έχει ανακηρύξει σε κάτι περισσότερο από ανθρώπους με ένα επάγγελμα. Τα πράγματα αλλάζουν βέβαια, αλλά με αργούς ρυθμούς. Ο συντηρητισμός που περιγράφεις είναι διάχυτος σε όλη την ελληνική κοινωνία – είμαστε συντηρητικοί, δε χωράει αμφιβολία – αλλά οι γιατροί μαζί με μερικούς άλλους επαγγελματίες είναι ακόμη πιο ειδική κατηγορία, και στο κάτω κάτω, αυτοί σε ενδιαφέρουν, γιατί με αυτούς συναναστρέφεσαι.


Ναι, να ξεκόψεις. Δε μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Να ξεκόψεις, γιατί δεν είναι όλοι οι γιατροί έτσι, ούτε είναι όλοι οι άνθρωποι έτσι. Να ξέρεις μόνο ότι μέσα σε αυτή την βουβή απόρριψη υπάρχει και κρυφός θαυμασμός, ακόμη και ζήλια.

________________
5.


αγαπημένη Α, μπα,
ήθελα πάντα να σε ρωτήσω πώς λέγεται αυτό που θέλεις κάποιον με όλη σου τη καρδιά, αλλά αυτός όχι και τόσο, και απογοητεύεσαι αλλά δεν τα παρατάς, και που και που σου μιλάει υπέροχα και σε ανεβάζει στον ουρανό, και από αυτό κρατιέσαι και δικαιολογείς για μήνες ό,τι στραβό κάνει και πάει λέγοντας, όμως μέσα σου ξέρεις ότι δεν είναι σωστός, ότι δεν σε αγαπάει, ότι άμα στα έλεγε όλα αυτά μια φίλη σου θα της έλεγες ξέχνα τον, και ξαφνικά μια μέρα χωρίς να έχει κάνει κάτι που δεν είχες δικαιολογήσει στο παρελθόν γίνεται αυτό το κλικ στον εγκέφαλό σου, γυρνάς σελίδα και τέλος. Αυτό το κλικ πώς λέγεται;;

Κακώς δεν έχει όνομα, γιατί καταλαβαίνω ακριβώς τι περιγράφεις. Εγώ το λέω περιφραστικά, «όταν ξεσηκώνονται οι δούλοι».


Και κάτι που ταιριάζει στο περίπου. Δεν υπάρχει λέξη στα ελληνικά για το hangover. Μετά μου λένε για τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας... (αστειεύομαι).


________________
6.


Λένα, θα το εκφράσω όσο πιο σύντομα μπορώ. Ο σύντροφός μου είναι καλλιτέχνης και πολύ δημιουργικός. Εγώ, μετά από πολλά γκρεμοτσακίσματα, δεν έχω δουλειά και ούτε προοπτική στους τομείς όπου έχω εργασθεί. Εκείνος θαυμάζει κάποιες γυναίκες και κοπέλες του χώρου του για τη δημιουργικότητα και το ταλέντο τους. Κι εγώ ... ζηλεύω ... έχω επιλέξει να μην το δείχνω και σε όλες τισ συναναστροφές μας, κουβεντιάζω "άνετα" μαζί τους και τους δίνω συγχαρητήρια για το έργο τους. Σ' αυτές, καταλαβαίνεις ... Μέσα μου, όμως, με τρώει. ...Τί θα με συμβούλευες???- Κ.Θ.

Θα σε συμβούλευα να χτυπήσεις λίγο το κεφάλι σου στον τοίχο για να κάνει επανεκκίνηση, γιατί όταν γίνει η επανεκκίνηση, θα βλέπεις το «έργο» των δημιουργικών με το «ταλέντο» και θα γελάς δίχως αύριο.
Δε χρειάζεται να είσαι καλλιτέχνης για να είσαι δημιουργικός. Και οι ομελέτες δημιουργίες είναι. Όλοι δημιουργικοί είμαστε και όλοι ασήμαντοι είμαστε. Σταμάτα να μαστιγώνεις τον εαυτό σου τώρα και ασχολήσου με πράγματα που ξέρεις να κάνεις καλά, και μάθε να τα κάνεις ακόμη καλύτερα.

________________
7.


αγαπητή α,μπα δεν μου αρέσει να δανείζω τα ρούχα μου...όταν μου τα ζητάνε οι φίλες μου δεν μπορώ να πω όχι αλλά από την άλλη το κάνω με μισή καρδιά...τι θα μπορούσα να κάνω για να μην με νοιάζει;


Εγώ θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις και το όχι. Πες το ευγενικά, λέγοντας ότι πρόκειται για προσωπική σου αδυναμία που δε μπορείς να ξεπεράσεις. Θα σου αρέσει τόσο πολύ η αίσθηση, που μπορεί τελικά να αρχίσει να μη σε νοιάζει.


66

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#5 Το παθαίνουν κι άλλοι τελικά αυτό; Δεν είμαι μόνη τσιπούρα στον ωκεανό τελικά. Δεν μπορώ να διαλέξω κάποιο από όσα αναφέρθηκαν, προσωπικά ένιωσα σαν να έχω κατεβάσει ρολά απέναντι στο συγκεκριμένο άτομο. Πολύ χάρηκα όταν το "έπαθα" αυτό.
Ίσως κάποια στιγμή η επιστήμη με την κβαντική φυσική να μπορέσει να αποδείξει την ύπαρξη της ψυχής ως ενέργεια που μεταβαίνει και τότε να αναθεωρήσουμε .........
Τι ίσως; Ίσως εννοείς "κινείται" και ίσως εννοεις κάτι άλλο; Μυστικό είναι;Το ρωτάω γιατί δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοείς με την φράση "η ψυχή είναι ενέργεια που μεταβαίνει".
Συγνώμη αλλά εννοώ ότι ίσως η ψυχή πραγματικά να είναι ενέργεια και μετά τον θάνατο να κινείται.Και το λέω αυτό γιατί έχω γνωρίσει ανθρώπους που δεν είναι ψυχοπαθείς αλλά διορατικοί, άνθρωποι της διπλανής πόρτας (ή συνάδελφος σας) και έχουν αφιερώσει μια ολόκληρη ζωή σχεδόν (παρακολουθώντας και σεμινάρια κβαντικής φυσική)για να εξηγήσουν κάποια φαινόμενα που εμείς ονομάζουμε παραφυσικά. Δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια ούτε μπορώ να το αποδείξω αλλά ούτε και έχω προσωπική εμπειρία σε τέτοιου είδους θέματα. Γνωρίζω όμως ότι γίνονται έρευνες για να δούνε πως λειτουργεί ο εγκέφαλος αυτών των ανθρώπων και σε τι διαφέρουν από τους υπόλοιπους. Αφήνω το ενδεχόμενο της μετενσάρκωσης ανοιχτό, μπορεί να είναι αλήθεια μπορεί και όχι θα δούμε ... (υπάρχουν άνθρωποι όμως που το υποστηρίζουν γιατί το βλέπουν).Χαίρομαι που υπάρχουν άθεοι αυτοί φέρνουν την εξέλιξη κατά κόρον γιατί αυτοί πραγματικά αναζητούν αποδείξεις και υποστηρίζουν τις έρευνες σε σχέση με τον τους φανατικούς πιστούς κάθε θρησκείας που είναι υπερβολικά συντηρητικοί και τα αποκαλούν διαβολικά.
@SantinityΗ φυσική κι η βιολογία με την βοήθεια των υπολοίπων επιστημών έχει ήδη δείξει ότι η ανθρώπινη συνειδητότητα (η αυτογνωσία και αντίληψη της ύπαρξης του εαυτού) μαζί με την γενικότερη ικανότητα για σκέψη και ευφυία είναι χημικά και ηλεκτρικά σήματα στο αυτοοργανούμενο νευρωνικό δίκτυο που ονομάζουμε εγκέφαλο. Η "ψυχή" είναι ένα κατασκεύασμα θρησκευτικό και δεν έχει βρεθεί επιστημονικός λόγος να υπάρχει. Η κβαντομηχανική είναι ένας πολύ δύσκολος κλάδος της φυσικής που ασχολείται με το πάρα πάτα πάρα πολύ μικροσκοπικό, ψάχνοντας να βρει ποια είναι τα σωματίδια που αποτελούν τα μικρότερα συστατικά του σύμπαντος μας και ποιοι φυσικοί νόμοι ισχύουν στις αλληλεπιδράσεις τους. Καθώς λοιπόν μελετούν άσχετα με τις ψυχές πράγματα, δεν θα κρατούσα την αναπνοή μου περιμένοντας κάποιος θεωρητικός φυσικός έστω και να χρησιμοποιήσει την λέξη ψυχή σε κάποια επιστημονική του ανακοίνωση.
@SantinityΑγαπητή και πολύ συμπαθητική φίλη, και εγώ θέλω να παντρευτώ την Jennifer Lawrence με κουμπάρο τον Obama αλλά ξέρω πως δεν πρόκειται να συμβεί (κυρίως γιατί μου ξεκαθάρισε, όταν το ανέφερα, πως έχει σοβαρές αντιρρήσεις η γυναίκα μου - αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Το να ευελπιστείς ότι μια μέρα οποιοσδήποτε κλάδος της φυσικής θα αποδείξει μέσω της επιστημονικής μεθόδου την ύπαρξη της ψυχής είναι σαν να ευελπιστείς πως μια μέρα η έρευνα στην θεωρία της μουσικής θα βρει μια μέθοδο να επιβεβαιώσει την αστρολογία ή πως η ιχθυολογία θα προχωρήσει τόσο που θα ανακαλύψει τον μηχανισμό πίσω από την χαρτομαντεία και τα Ταρό. Πάρα πάρα πολύ απίθανο.Και σε παρακαλώ σημείωσε ότι ενώ το ένστικτο μου μου λέει να χρησιμοποιήσω τις λέξεις "Τελείως μα τελείως αδύνατο", η επιστημονική μου εκπαίδευση με υποχρεώνει να πω "Πάρα πάρα πολύ απίθανο". Και εκεί είναι και όλη η ομορφιά της επιστημονικής μεθόδου.
Σεβαστέ De La Net το ότι γίνονται έρευνες προς αθτήν την κατεύθυνση δεν μπορούμε να το αμφησβητήσουμε. Υπάρχουν και πηγές που το τεκμυριόνουν : http://m.welt.de/article.do?id=wissenschaft/article1938328/Die-Seele-existiert-auch-nach-dem-Tod
Το άρθρο είναι πρακτικά διαφήμιση για το βιβλίο του ίδιου του αρθρογράφου. Δεν πρόκειται για κάποια σοβαρή μελέτη ή επιστημονικό βιβλίο, αλλά μάλλον για τις φιλοσοφικές (?) ιδέες του ίδιου του συγγραφέα. Επίσης δεν αναφέρεται σε κάποια έρευνα που να έχει κάνει ο ίδιος αλλά από όσο μπορώ να καταλάβω (τα Γερμανικά μου δεν είναι πολύ καλά ακόμη) σταχυολογεί έρευνες άλλων και τους προσδίδει δικές του εξηγήσεις. Ο ίδιος εξάλλου δεν είναι κβαντομηχανικός. Όταν όμως δω κάποια σοβαρή έρευνα προς την κατεύθυνση αυτή που λες, που θα δημοσιευθεί σε επιστημονικά έντυπα, μετά από επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων του ερευνητή από άλλους ανεξάρτητους συναδέλφους του, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστημονικής μεθόδου, τότε θα αλλάξω γνώμη και θα πεισθώ άμεσα.
Δεν θέλω να πείσω κανέναν γιατί είναι προσωπική υπόθεση και δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ότι θέλει. Γιαυτό ξεκίνησα την φράση μου και με ίσως λίγο πιο πάνω.
5. αυτοανακηρύσσομαι πρόεδρος των σχολιαστών και σου απονέμω το βραβείο της πιο δύσκολης ερώτησης απο καταβολής της στήλης. τη διάβασα το πρωι και ακόμα ψάχνω λεξη. το ξελαμπικάρω που αναφέρθηκε ειναι αρκετά σωστό και πρέπει να βολευτούμε μ αυτο γιατί ειναι η μονη λεξη που πλησιάζει λιγο τη περιγραφή αυτου του μυστήριου πράγματος που περιφραστικά θα το λέγαμε κεραυνοβόλο ξενέρωμα ή ήμουν τυφλός και βρήκα το φως μου, ήμουν κουτσός και περπάτησα
@2: Αγαπητή «αυτή», γιατί να αναρωτιόμαστε και κυρίως γιατί να αποζητούμε αποδοχή μιας πίστης που έχουμε μέσα μας, αν αυτή εμάς μας καλύπτει λογικά και συναισθηματικά; Κάποιοι δίδαξαν την αγάπη, κάποιοι τραγούδησαν την αγάπη (all you need is love τουρουρουρου...), κάποιοι έζησαν και ζουν με βάση την αγάπη. Αν αυτό σου αρκεί για να είσαι εσύ εντάξει προς τον εαυτό σου και προς τους άλλους και σου γεννάει την ελπίδα (προκειμένου να μη νιώθεις έρμαιο και να μπορείς, σε στιγμές ανθρώπινης αδυναμίας, να υψώνεις το κεφάλι σου και να αποζητάς μια χείρα βοηθείας), τότε δεν χρειάζεσαι την αποδοχή κανενός άλλου. Και μέχρι η επιστήμη να ανακαλύψει –αν ανακαλύψει- πώς ξεκίνησε η ζωή (για να μην παρεξηγηθώ, όχι πώς εξελίχθηκε, αυτό είναι γνωστό και ελάχιστοι πιστεύω πια το αμφιβητούν), τότε ο καθένας μπορεί να δώσει όποια θεολογική/θρησκευτική/κοσμογονική υπόσταση τον καλύπτει. Επίσης, για γόνιμο προβληματισμό, σε παραπέμπω στο κάτωθι link, είναι το 10ο επεισόδιο του εξαιρετικά ενδιαφέροντος ντοκιμανταίρ “ Cosmos: A personal Voyage” (αν δεν έχεις την υπομονή για όλο το το επεισόδιο,αν όχι για όλο το ντοκιμανταίρ, βλπ από το 35’): http://www.youtube.com/watch?v=A37xDlhQCbw
Πολύ υπαρξιακό μπέρδεμα έχει πέσει μου φαίνεται...Λοιπόν, όπως το βλέπω εγώ το πράγμα, η ύπαρξη είναι ύπαρξη, όπως και αν την ονομάσεις. Παράδειγμα. Στέκεσαι μπροστά σε ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα, είναι αυτό που είναι. Είτε το βαφτίσεις θεία χάρη, είτε πεις ότι είναι ο Θεός Απόλλωνας, είτε πεις ότι είναι μία πύρινη σφαίρα που φλέγεται μακριά από τη γη σε θερμοκρασίες μερικές χιλιάδες βαθμούς κελσίου, τίποτα από όλα αυτά δεν έχει στην πραγματικότητα σημασία. Το ηλιοβασίλεμα είναι το ίδιο και το αυτό. Είτε είσαι κακός άνθρωπος, είτε είσαι καλός άνθρωπος, είτε έχεις προηγούμενες ενσαρκώσεις, είτε όλο αυτό είναι ένα παραμύθι που διαλέγεις να πιστεύεις, δεν αλλάζει κάτι. (Ο Σεφέρης μάλιστα έχει γράψει και ένα στίχο που μου αρέσει πολύ επάνω στο συγκεκριμένο θέμα: Είτε βραδιάζει είτε φέγγει μένει λευκό το γιασεμί). Οπότε ποιό είναι το νόημα; Για εμένα είναι να έχεις μία πνευματικότητα που είναι αλήθεια για σένα, που τη νιώθεις κοντά σου, που σου δίνει δύναμη και εμπιστοσύνη. Είτε αυτή λέγεται χριστιανισμός (που για μένα είναι τεράστιο ψέμα), είτε αθεϊα (ναι, είναι πνευματικότητα το να δέχεσαι ότι υπάρχει μόνο αυτό για το οποίο έχεις εμπειρία), είτε Όσσο είτε ζώδια, είτε βουδισμός, είτε, ακόμα καλύτερα, να φτιάξεις το προσωπικό σου κράμα από όλα αυτά και να το ονομάσεις "Ο Δρόμος Μου". Στα μοναστήρια το Θιβέτ έγραφαν μία πολύ ωραία φράση "Χίλιοι μοναχοί, χίλιες θρησκείες". Αφού το κάνεις αυτό, δώσε στον εαυτό σου την ελευθερία να κάνει λάθος, να επαναδιαπραγματεύεται τη σχέση του με την ύπαρξη και να είναι και λίγο τρελός, και άσε τους άλλους να κουρεύονται με το τί εννοεί εδώ το ευαγγέλιο, και αν είναι συμβολική ή όχι η αγία γραφή...
Οι νόμοι της φυσικής είναι το μόνο σίγουρο, όλα τα άλλα είναι γνώμες. (Βέβαια καλού κακού μην πάει κανείς να δει από κοντά το θεό Απόλλωνα, βάζω τα λεφτά μου στην πύρινη σφαίρα). Όποτε, αν τους βγάλουμε απέξω, και με δεδομένο ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει τη γνώμη του (αρκεί να μην καταπιέζει τους γύρω του), συμφωνώ μαζί σου.
Αναρωτιέμαι ποιός στο διάολο καταψηφίζει συνεχώς.Δηλαδή τί ακριβώς δε σου άρεσε ρε φίλε απ΄αυτά που είπε ο Parisios;Η επιστήμη;Τί μαγείες είν΄αυτή η επιστήμη,ε;
@ bagle Μια χαρά είναι η επιστήμη απλά δεν ασχολείται με τα ερωτήματά μου σχετικά με την πύρινη σφαίρα ας πούμε. Ίσως όχι ακόμη αλλά δεν έχει. Σε κάθε μεταφυσική ερώτηση θα κοτσάρουμε σαν απάντηση τη φυσική;
@icareΓεια σου icare.Δεν μπορώ να φανταστώ τι ερωτήματα μπορεί να έχεις για την πύρηνη σφαίρα και δεν είμαι σίγουρος τι εννοείς μ΄αυτό.Εμένα πάντως μου φάνηκε μια χαρά σχετική η απάντηση για τη φυσική στο σχόλιο της Ερωτευμένης Τσούχτρας.Κατά την άποψή μου πάντως,το να απαντήσεις κάποια μεταφυσικού περιεχομένου ερώτηση με την επιστήμη,μου φαίνεται αρκετά ήπιο και αποτελεί έναν πολύ ευγενικό τρόπο να προτρέψεις τον ερωτώντα να ανοίξει το μυαλό του και παράλληλα να αρχίσει να χρησιμοποιεί ένα εργαλείο που φέρνει αποτελέσματα.Μου φαίνεται αδιανόητο να μη σε επιρρεάζει η τρέχουσα επιστήμη σε μια τέτοιου είδους αναζήτηση.Για παράδειγμα,πώς θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για τη μεταφορά της συνείδησης μετά το θάνατο,χωρίς να εμπλακεί η αρχή της διατήρησης της ενέργειας;Τέλος,ήθελα να πω ότι χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν μια εσωτερική πίστη και γι΄αυτούς,δουλεύει.Θα ήθελα,ιδανικά,όμως να αποδεχτούν κι εμένα που η δική μου είναι στον άνθρωπο.
Α μπα!! θα συμφωνίσω μαζί σου σε όλα..ξανά #2. Όλα αυτά, περί θεού και θρησκείας, τα επινόησαν οι λίγοι για να ελέγξουν τους πολλούς και το κατάφεραν, αλλά εγώ θα συμφωνήσω με το Νίτσε: "Ο Θεός πέθανε". επίσης θα σου πρότεινα να διαβάσεις λίγο Καζαντζάκη.#3. Εγώ πάλι πιστέυω στην θεωρία του συντονίσμου..ειναι πιο κοντά στην αλήθεια μου.
#1 Κόστος διαμονής εισιτηρίων κλπ για Abu Dhabi για 5μέρες μίνιμουμ 900ευρώ... Και ακόμα κ να υπήρχαν (που δεν υπάρχουν) για να τα πάω η ίδια ή αν ακολουθήσω τη de la net λύση κ ζητήσω στους ρομαντικούς ταξιδιώτες να με βοηθήσουν.... περνά φαγητό απο τον έλεγχο χειραποσκευών;;;; Μετα θα βασιστώ στην καλοσύνη των αεροσυνοδών να τα βάλουν στο ψυγείο εικάζω.PS αν μη τι άλλο ο καλός μου είδε το ποστ κατάλαβε οτι είμαι εγω κ χάρηκε οπότε αν κ οχι όπως φανταζόμουν mission accomplished! PS2 αν κάποιος ξέρει κάποιο τροπο (η dhl δεν είχε λύση σε δέμα που θελει ψυγείο) θα το εκτιμούσα!
Ο ξηρός πάγος (-78 βαθμοι) κρατάει 5 μέρες. Στο ιδιο δοχειο (ψυγειο φελιζολ το φθηνότερο) και τυλιγμενος με εφημεριδες, πανω απο το φαγητό λειτουργεί ως κατάψυξη (γιατί το κρύο πάει κάτω) και κάτω από το φαγητό ως ψυγείο. Τώρα βέβαια πρέπει να κανονισεις από που θα προμηθευτείς ξηρό πάγο, να έχεις φτιάξει τα φαγητά, και να αναλαμβάνει η εταιρεία κούριερ να στείλει το δέμα- ψυγείο.
Λοιπόν αγαπητή φίλη, αν ήμουν στην θέση του φιλαράκου σου, και είχα διαβάσει την ερώτηση σου, θα έκανα το εξής:Θα έβρισκα μια συνταγή για παστίτσιο και μια για τσιζκέικ στο ίντερνετ, θα έβαζα τα δυνατά μου να το κατασκευάσω όσο καλύτερα μπορούσα. Αν δεν υπάρχουν κάποια υλικά στο εξωτερικό, αυτοσχεδιάζουμε λίγο (έχω κάνει παστίτσιο με φαρφάλες κάποτε). Και μετά θα σου έκανα μια βιντεοκλήση με skype και θα το τρώγαμε στην διάρκεια ενός ρομαντικού (αν και απομακρυσμένου δείπνου) μαζί.Μην ξεχάσετε λευκά τραπεζομάντιλα, κεριά και να χαμηλώσετε τα φώτα - λίγο όμως αλλιώς δεν θα δουλεύουν οι κάμερες. :-)
#6: ο φίλος εκφράζει τον θαυμασμό του για εσένα; αν όχι, τότε το πρόβλημα δεν είναι οι ταλαντούχες και δημιουργικές γνωστές του. αν ναι, ποιος νοιάζεται τι κάνουν οι άλλοι + συνήθως οι ταλαντούχοι και δημιουργικοί είναι η αλτέρνατιβ πλευρά της δηθενιάς
#2Ανέκαθεν οι χριστιανοί ζούσαν μέσα σε μία αντίφαση, σε ένα μπέρδεμα. Άλλα πιστεύανε, άλλα λέγανε, άλλα κάνανε (από τους ανθρώπους που κατείχαν εξουσία μέχρι τον πιο απλό χωρικό). Ίσως οι μόνοι χριστιανοί που δεν ήταν μπερδεμένοι να ήταν οι πρώτοι καθώς περίμεναν - σοβαρά - να έρθει η συντέλεια, η δευτέρα παρουσία, και τα δύο μαζί ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Με τέτοιες... ευχάριστες προσδοκίες ήταν εφικτό να είχαν νοητά θέσει τους εαυτούς τους εκτός κοινωνίας και να ζούσαν χριστιανικά. Όταν η δευτέρα παρουσία δεν ήρθε και ειδικά όταν ο χριστιανισμός έγινε επίσημη θρησκεία και οι χριστιανοί το πήρανε απόφαση ότι θα ζήσουνε μία επίγεια κοινωνική ζωή βάλανε πολύ νερό στο κρασάκι τους. Οπότε μία εξήγηση για το μπέρδεμα είναι αυτή: η χριστιανική ηθική είναι για "αγίους" όχι για ανθρώπους οπότε η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη.
(Πάτησα κατά λάθος " υποβολή",οπότε συνεχίζω από εδώ! :P) Λες ότι δεν πιστεύεις σε κανέναν νόμο (κάρμα,ανταπόδωση κλπ),αλλά αποδέχεσαι ότι τα πράγμτα δεν είναι τυχαία.Εμένα αυτό μου κάνει κάπως αντιφατικό.Ίσως δεν εξηγείται εντελώς από την απάντηση σου,οκ δεκτόν.Συμφωνώ ότι για πολύ κόσμο ότι η αποβολή όλου αυτού του κομματιού μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά,αλλά θεωρώ οτι πρέπει να δεχτούμε οτι για κάποιους άλλους μπορεί το ενδεχόμενο ύπαρξης προηγούμενων ή επόμενων ζωών,μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο (π.χ ευτυχώς δεν έχω μόνο αυτή τη ζωή κλπ,όπως πιστεύει μεγάλο μέρος των Ινδών για παράδειγμα.Και φυσικά αυτή δεν είναι παρά η άποψη μου.Για να μην παρεξηγηθώ λοιπόν, η ένσταση μου έχει περισσόετρο να κάνει με τον τρόπο διατύπωσης,παρά με το περιεχόμενο καθεαυτό. :)
@alexΑγαπητέ φίλε, αν το σχολείο όπου στέλνουμε τα παιδιά μας ήταν όπως θα έπρεπε να είναι: θα διαμόρφωνε ανθρώπους μορφωμένους, καλλιεργημένους, με δυνατότητα κριτικής σκέψης και αντίληψης και με γνώσεις που θα προσέφεραν στο παιδί όλες τις απαραίτητες βάσεις και όλα τα εργαλεία για να κατανοήσει _μόνο_του_ πραγματικά πως λειτουργεί ο κόσμος γύρω του. Ένας απόφοιτος αυτού του σχολείου είναι εξαιρετικά απίθανο να πίστευε σε "μετεμψύχωση", "κάρμα", "αρωματοθεραπεία", "μέντιουμ", "θρησκείες" και τα σχετικά. Έτσι όπως είναι σήμερα η εκπαίδευση δυστυχώς, επαφίεται στην καλή τύχη του μαθητή να μορφωθεί και κατά συνέπεια πιστεύουμε και στο ξεμάτιασμα.
@ De La Netαγαπητέ De La Net καταρχήν δεν διαφωνώ σε όσα αναφέρεις σχετικά με το πώς θα έπρεπε να είναι το σχολείο και με ποιο τρόπο θα έπρεπε να καθοδηγεί τα παιδιά. Σε αυτό με βρίσκεις απολύτως σύμφωνο. Το κομμάτι της θρησκείας είναι λίγο πιο περίπλοκο θεωρώ καθώς εμπλέκονται και άλλοι φορείς όπως το κράτος,η οικογένεια κλπ. Παρόλο αυτά, το αν θα μάθει το κάθε παιδί έννοιες όπως "κάρμα","ανταπόδωση" κλπ και τί θα σημαίνουν για αυτό είναι άλλο θέμα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτές είναι έννοιες αναπόδεικτες αυτή τη στιγμή και ταυτόχρονα υπάρχει κάποιος που πιστεύει σε αυτές τις έννοιες και κάποιος που τις θεωρεί απλά δοξασίες.Δεν έχω σκοπό να πάρω θέση για κάτι από αυτά. Αλλά προσωπικά δεν μπορώ να δώσω άδικο σε κανέναν, γιατί πολύ απλά δεν έχω απόδειξη στα χέρια μου για τίποτα από τα 2. Σκέψου επίσης ότι κάποιες από αυτές τις έννοιες μπορεί απλά να μην υπάρχουν στην δικιά μας κουλτούρα και να φαντάζουν τόσο ξένες. Εγώ μπορεί να σκέφτομαι ότι πχ όλα αυτά υφίστανται,απλά δεν έχει αποφανθεί η επιστήμη ακόμη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Και τούμπαλιν. Τελοσπάντων, το θέμα μου δεν είναι αν υπάρχουν αυτές οι έννοιες ή όχι, ο λόγος που σχολίασα ήταν περισσότερο για το ύφος της Λένας στην απάντηση, η σιγουριά που απάντησε για ένα θέμα τόσο διφορούμενο. Με όλη την καλή διάθεση εννοείται. :)
@alex & ParisiosΣυμφωνώ σε όλα όσα λέει ο Parisios και επειδή δεν θα μπορούσα να το πω καλύτερα, παραθέτω ένα απόσπασμα από άρθρο του 1952 του φιλόσοφου Bertrand Russell :«Αν έλεγα ότι μεταξύ Γης και Άρη υπάρχει μία πορσελάνινη τσαγιέρα σε ελλειπτική τροχιά γύρω απο τον ήλιο, κανείς δεν θα μπορούσε να διαψεύσει τον ισχυρισμό μου, αρκεί να πρόσθετα ότι η τσαγιέρα είναι τόσο μικρή που δεν θα μπορούσαν να την ανιχνεύσουν ούτε τα πιό ισχυρά τηλεσκόπιά μας.Όμως, αν στη συνέχεια έλεγα ότι, αφού ο ισχυρισμός μου δεν μπορεί να διαψευστεί, θα ήταν ασυγχώρητη απρέπεια να τον αμφισβητούμε με την λογική μας, τότε οι περισσότεροι δικαίως θα θεωρούσαν ότι έλεγα ανοησίες.Αν όμως η ύπαρξη μιας τέτοιας επουράνιας τσαγιέρας αναφερόταν σε πανάρχαια βιβλία, και διδασκόταν ως ιερή αλήθεια κάθε Κυριακή, και ενσταλαζόταν στα μυαλά μικρών παιδιών σε όλα τα σχολεία, τότε ακόμα και ο παραμικρός δισταγμός, θα ήταν τέτοιο δείγμα εκκεντρικότητας, που σε φωτισμένους καιρούς θα απέφερε στον αμφισβητία το επίζηλο προνόμιο της ψυχιατρικής φροντίδας, ενώ σε πιο πρώιμη περίοδο την Ιερά Εξέταση.»—Μπέρτραντ Ράσελ(το πήρα από Wikipedia)
Το απόσπασμα του Bertrand Russell αναφέρεται στις θρησκείες. Ο/η alex. μιλάει για την πίστη όχι απαραίτητα σε κάποια θρησκεία αλλά για τα ερωτηματικά που γεννιούνται σε κάποιους- απ'ότι φαίνεται όχι όλους- και που αρχίζουν να δημιουργούνται σε πολύ μικρή ηλικία, πριν ακόμη πάει κανείς σχολείο και ακούσει για μαγικές αόρατες τσαγιέρες.
@icareΤο παράδειγμα της επουράνιας τσαγιέρας μπορεί να αναχθεί σε οποιαδήποτε αναπόδεικτη πίστη, είτε πρόκειται για θρησκεία, δοξασία, αξίωμα ή οτιδήποτε άλλο. Η ηλικία του ανθρώπου που αναζητά την αλήθεια, δεν έχει και πολλά να πει. Όσον αφορά τις απορίες που μας δημιουργούνται σε προσχολική ηλικία, είναι ευθύνη των γονέων να τις απαντήσουν με λογικό και υπεύθυνο τρόπο. Βέβαια αυτό προϋποθέτει υπεύθυνους, καλλιεργημένους και μορφωμένους γονείς, που δεν είναι πάντα διαθέσιμοι.
De La Net: "Το παράδειγμα της επουράνιας τσαγιέρας μπορεί να αναχθεί σε οποιαδήποτε αναπόδεικτη πίστη, είτε πρόκειται για θρησκεία, δοξασία, αξίωμα ή οτιδήποτε άλλο" Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι εσύ αναφέρεσαι σε αναπόδεικτη πίστη ενώ κάποιος άλλος κοιτάζει γύρω του και βλέπει μόνο αποδείξεις. Δέχομαι ότι "είναι πνευματικότητα το να δέχεσαι ότι υπάρχει μόνο αυτό για το οποίο έχεις εμπειρία" όπως είπε και η Ερωτευμένη Τσούχτρα όμως,όπως φαίνεται, ο καθένας αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο την εμπειρία. Μπορεί εσύ να στέκεσαι απαθής μπροστά σε κάτι που για κάποιον άλλον αποτελεί την υπέρτατη εμπειρία, που τον συγκλονίζει. Αυτό το κάτι μπορεί να ξεχειλίζει από μαθηματικά και φυσική ωστόσο παραμένει ανεπαρκής απόδειξη...
@icareΠίστη στη ύπαρξη κάποιου πράγματος απαιτείται _μόνο_ όταν δεν υπάρχουν αποδείξεις. ΠΧ δεν χρειάζεται να πιστεύεις στην βαρύτητα. Αυτή υπάρχει είτε την πιστεύεις είτε όχι. Με απλά λόγια αυτή η "αναπόδεικτη πίστη" στην οποία αναφέρεσαι δεν υπάρχει, οπότε δεν αναφέρομαι σε αυτήν. Για εμένα συγκλονιστική εμπειρία είναι η ανατολή, αλλά δεν μου χρειάζεται θεός για να την ευχαριστηθώ, μου φτάνει η πολυπλοκότητα και η κομψότητα των φυσικών νόμων.
Αν κάνεις κακό στους γύρω σου, αυτό συνήθως μαθευεται και οι γύρω σου σε απομονώνουν ή σε τιμωρούν όπως μπορούν. Αυτό δείχνει ότι το κακό που παθαίνεις (η ανταπόδοση/ τιμωρία) δεν είναι κάτι τυχαίο, αλλά απορρέει από το κακό που έκανες. Μπορεί όμως όπως περπατάς να πέσεις και να χτυπήσεις. Αυτό είναι κάτι τυχαίο. Άρα δεν είναι όλα τα κακά που σου συμβαίνουν τυχαία, ούτε και οφείλονται όλα στην ανταπόδοση. Αν πάλι πιστεύεις ότι υπάρχει νόμος την ανταπόδοσης, μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε ένα σωρό δικτάτορες που έσφαξαν, έκλεψαν κλπ και έζησαν ως τα βαθιά γεράματα στην χλιδή.
Αν δεν κάνω λάθος όσοι πιστεύουν σε επόμενες ζωές,μεταμψύχωση κλπ, θεωρούν ότι η ανταπόδωση είναι πιθανό να έρθει και σε επόμενη ζωη. Οπότε σου απαντάω στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Απλά για να μην την πάμε πολύ μακριά τη βαλίτσα με αυτό το θέμα,δες παραπάνω τι απάντησα στον De La Net και που αποσκοπούσε το σχόλιο μου. :)
Alex νομίζω είναι υποχρέωσή μας ως έλλογα όντα, όταν μας παρουσιάζεται μια υπόθεση χωρίς καμιά απόδειξη, να είμαστε ιδιαίτερα σκεπτικοί απέναντι της, πολλώ δε μάλλον όταν αυτός που την προτείνει έχει να κερδίσει κάτι από την αποδοχή μας. Στην προκειμένη περίπτωση, κάποιος γιόγκι μας ζητάει να πιστέψουμε σε προηγούμενες ζωές. Τι απόδειξη φέρνει; Καμία. Άρα σωστά η Λένα είναι κατηγορηματικά αρνητική. Αλίμονο αν για κάθε υπόθεση που ακούγεται τη θεωρούμε πιθανή μέχρι αποδείξεως του ενάντιου. Αν φέρει κάποιες αποδείξεις που συνηγορούν τότε πρεπει να αρχίζουμε να συζητάμε ποιος το πιστεύει και ποιος όχι.
#3 Διαφωνώ σε αρκετά σημεία με την απάντηση,όχι απαραίτητα με την απάντηση καθεαυτή,αλλά μάλλον περισσότερο με τον τρόπο που αυτή διατυπώθηκε.Το αν υπάρχουν προηγούμενες,επόμενες ή οποιασδήποτε άλλης μορφής ζωή,θεωρώ οτι δεν είμαστε σε θέση να το ξέρουμε,πόσο μάλλον να εκφραζόμαστε με τόση σιγουριά πάνω σε αυτό το θέμα.Αν και η έκφραση "όπως δεν θα έπρεπε να πιστεύει όποιος τελείωσε το σχολείο" φαντάζομαι οτι είναι περισσότερο σχήμα λόγου,παρά το οτι το εννοείς με την κυριολεκτική της έννοια,εντούτοις μου ηχεί κάπως άσχημα στα αυτιά.Τι σημαίνει αυτό;Οποιος τελείωσε το σχολείο,το πανεπιστήμιο ή όποιος διάβασε και 10 βιβλία απέκτησε όλη τη γνώση της ζωής;Εδώ ακόμα και μεγάλοι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να απαντήσουν με σιγουριά πάνω στο θέμα,πως μπορούμε να το πούμε εμείς; (Αν θέλουμε να προσεγγίσουμε το θέμα από την επιστημονική του πλευρά.)Για αυτό δεν αναφέρομαι στο θρησκευτικό κομμάτι,όπου εκεί ο καθένας πιστεύει αυτό που θέλει..Αυτό όποιος θέλει το ασπάζεται,όποιον δεν τον εκφράζει,το απορρίπτει.Παλαιότερα αυτό το κομμάτι το εκμεταλλευόταν η εκάστοτε θρησκεία με στόχο τον προσηλυτισμό πιστών και αυτό θεωρώ οτι έχει γίνει πιο ξεκάθαρο στις μέρες μας,οπότε πλέον οι περισσότεροι είτε πιστεύουν ,είτε όχι,το επιλέγουν με μια σχετική ελευθερία.
Το "όποιος τελείωσε το σχολείο" ίσως είχε κάποιο νόημα αν (και οταν) υπήρχε και περίπτωση να μην το τελειώσει κάποιος. Τώρα που οι μόνες απαιτήσεις για να τελειώσεις το σχολείο είναι να αναπνέεις και να διατηρείς μια θερμοκρασία σώματος γύρω στους 36 βαθμούς, έχει ξεφτιλιστεί εντελώς η έκφραση.
Νομίζω ότι το σχολείο, παρά τα πολλά προβλήματα που έχει, δεν θα έπρεπε να βγάζει ανθρώπους που πιστεύουν στις προηγούμενες ζωές. Δεν υπάρχει μάθημα που προωθεί τέτοια παραφροσύνη. Ούτε καν τα θρησκευτικά. Επίσης, δεν υπάρχει σχολείο που μπορεί να σου βάλει τις γνώσεις με το ζόρι στο κεφάλι. Και ως μαθητής έχεις ευθύνες.
Όποιος έβγαλε το πανεπιστήμιο και διάβασε και 10 βιβλία, μπορεί να μην έβγαλε το νόημα της ύπαρξης, αλλά (ελπίζω να) έχει μάθει να ελέγχει τις πηγές του και να μην πιστεύει ό,τι ακούει άκριτα. Φυσικά αυτό δεν είναι απόλυτο, γι αυτό έχουμε γιατρούς δημιουργιστές κλπ...
#7 Έχει δίκιο η Α-μπα, δοκίμασε το όχι.Προσωπικά αυτό που δεν δανείζω είναι τα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι, τα έχω μαζέψει όλα μέσα σ΄ένα διάστημα 30 χρόνων και βρίσκονται περήφανα στη βιβλιοθήκη μου.Όποιος φίλος ή γνωστός τα βλέπει πάντα λέει:" αααα, τα έχεις όλα, ευκαιρία να διαβάσω και αυτά που δεν έχω διαβάσει".Η απάντησή μου είναι :"Να σου δανείσω ό,τι θες,ακόμα και λεφτά (που λέει ο λόγος!) αλλά μην μου ζητάς αυτά τα βιβλία.Δεν βγαίνουν από το σπίτι μου, είναι η αδυναμία μου" . Συνήθως με στραβοκοιτάνε αλλά είμαι τόσο ξεκάθαρη που μετά από λίγο καιρό μπορεί να πούνε σε κοινό φίλο που θα ζητήσει το ίδιο πράγμα "μπα, μην της τα ζητάς αυτά δεν τα δίνει, είναι η παραξενιά της".Σου προτείνω να βρεις κάτι αντίστοιχο που δεν σε πειράζει να δανείσεις π.χ καλλυντικά και να πεις "Αν θέλεις κάτι από καλλυντικά πολύ ευχαρίστως αλλά ρούχα δεν μπορώ, είμαι παράξενη σ΄αυτό". Σε λίγο ούτε που θα το σκέφτονται να το ζητήσουν.
τα πραγματα για τα οποια εχουμε αδυναμια δεν δανειζονται....Ειτε προκειται για ρουχα , ειτε προκειται για βινυλια , ειτε για οτι στο διαολο προκειται...δεν δανειζονται....διοτι ειναι απολυτως εγωιστικα...και η αιτια της συλλογης τους εγωιστικη επισης...
#7: Σε καταλαβαίνω. Κι εγώ δάνειζα με μισή καρδιά και μέχρι το ρούχο να μου επιστραφεί, καθόμουν σε αναμμένα κάρβουνα. Μέχρι που μια μέρα είπα τέλος. Δεν δίνω και δεν παίρνω. Και όποτε έχει τύχει να μου ζητήθεί ρούχο, απαντάω: "Δυστυχώς δε δανείζω ρούχα, αλλά ούτε και δανείζομαι." και η συζήτηση τελειώνει εκεί. Δεν είσαι αναγκασμένη, ούτε πρέπει να αισθανθείς άσχημα. Δικά σου είναι, ότι θέλεις τα κάνεις.
Υπήρξε μια πολύ ευχάριστη ανανέωση στις ερωτοαπαντήσεις σήμερα! Και πραγματικά δεν ξέρω ποιά απάντηση είναι η αγαπημένη μου, γιατί όλες είναι για χειροκρότημα!#6: Καλύτερη απάντηση δεν υπάρχει. Είναι πολύ σημαντικό να ψαχτείς παραπάνω και να συνειδητοποιήσεις πως μπορεί κι εσύ είσαι καλή σε πράγματα τα οποία μπορεί να μη σχετίζονται απαραίτητα με τη δουλειά που έκανες μέχρι τώρα. Μπορεί να βρεις ευκαιρίες σε άλλους τομείς που να μην είχες σκεφτεί. Επίσης, δεν σημαίνει πως επειδή είναι καλλιτέχνες και δημιουργικοί, είναι καλοί και σε άλλα πράγματα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλίμονο αν είμασταν!Τώρα αν ο σύντροφος σου, δε μπορεί να καταλάβει και να εκτιμήσει τα δικά σου προτερήματα (δε μας το λες αλλά μιλάω υποθετικά σε περίπτωση που ισχύει) και όλο μιλάει για τις άλλες, τότε ίσως πρέπει να κάνετε μια συζήτηση μεταξύ σας.
#3: Αν υπήρχε κάρμα στα πάντα, δεν θα μπορούσαμε να ελέγχουμε το πώς θα ζήσουμε. Όπως βλέπεις, μπορούμε. Τώρα για τα προγενέστερα και τα μεταγενέστερα, θα υπάρξουν 1000000 ανθρωποι που θα σου πουν 1000000 διαφορετικές απόψεις, κανείς όμως δεν θα έχει πραγματικές εμπειρίες πάνω στο θέμα. Άρα, κάνε κάτι για αυτά που βλέπεις και ζεις και άσε ανθρώπους της διπλανής πόρτας να κάνουν προβλέψεις για να βγάζουν κάπως και εκείνοι το ψωμάκι τους. Όταν μάθεις για τις προηγούμενες ζωές, πες μου και εμένα, θέλω να ξέρω ;)#4: Οι λύσεις είναι 2: Ή να ψάξεις απεγνωσμένα να βρεις κι εσύ έναν γιατρό και να ενταχθείς στον κύκλο τους(just kidding!),ή να αποχωρήσεις από έναν κύκλο που δεν σού επιτρέπει να εκφράζεσαι όπως θες χωρίς κριτική.#5: Ή κάτι έγινε και άλλαξε η εικόνα που είχες για αυτόν, ή γνώρισες κάποιον άλλον που σε ενθουσίασε περισσότερο και έδειχνε και ανταπόκριση και ταιριάζατε, ή απλά κατάλαβες ότι όλο αυτό ήταν καθαρός ενθουσιασμός και τίποτα άλλο.A,ή «μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται» που λέει και η γιαγιά μου. Από μένα, "Got over it" λεγεται. :)#6: Έχω μια φίλη η οποία ζωγράφιζε στο έτερον ήμισυ χαριτωμένες ζωγραφιές, σαν παιδικές, γλυκιές και αστείες. Όσα και αν είχε δει στην δουλειά και στο περιβάλλον του(και είναι της κουλτούρας), τις εκτιμούσε περισσότερο, γιατί είχαν κάτι που τα απλά έργα τέχνης όσων θαύμαζε,δεν εμπεριείχαν: Ένα μήνυμα αγάπης.
Σε όλη μου τη ζωή όταν ακούω τη λέξη closure θα είναι άμεσα συνυφασμένο με το αντίστοιχο υπέροχο επεισόδιο στα φιλαράκια! Κατάλαβα κι εγώ ακριβώς μα ακριβώς τι εννοείς, αλλά λέξη δεν έχω...
Εγώ έχω μία: Ξελαμπικάρισμα Λέμε πχ.: "Βγήκα λίγο έξω από το γραφείο να ξελαμπικάρω",ή "έκανα ένα διάλειμμα να ξελαμπικάρει το μυαλό μου".Καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοεί στο #5 και η αίσθηση πραγματικά είναι αυτή! Σαν να έχεις ένα πρωί μία στιγμή "ε, μα, αυτό ήταν!" και όλα να γίνονται τελείως ξεκάθαρα.Ε, αυτό το λέω εγώ "Ξελαμπικάρισμα". :)
Πολύ ωραία η ερώτηση 5! Προσωπικά αποκαλούσα αυτό το κλικ της απομυθοποίησης ως "ξυπνητήρι της αξιοπρέπειας" και το περιέγραφα με το ρήμα "συνέρχομαι". Κάποια στιγμή συνειδητοποιούμε πόσο γελοίο πράγμα είναι ο τυφλός έρωτας χωρίς ανταπόδοση (ή τεσπα χωρίς την ανταπόδοση που εμείς θα περιμέναμε) και ξυπνάμε από το όνειρο εντελώς ξενερωμένοι. Είναι μια αφύπνιση της λογικής σκέψης η οποία τελεί σε λήθαργο όσο εμείς ντοπαριζόμαστε με το προσωπικό μας παραμύθι, στο οποίο πολλές φορές "ο άλλος"' αποκτά αδικαιολόγητα μυθικές διαστάσεις με αποκλειστικά δική μας ευθύνη. Το "ξελαμπικάρισμα" είναι καλή λέξη, Cougarfelis! Πώς αλλιώς θα το χαρακτηρίζαμε με μία λέξη;Αφύπνιση;
Πολύ ωραίο το σημερινό Α, μπα! Ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και οι γνωστές κορυφαίες απαντήσεις :)Όμως, βρε Λένα μου, αυτό το «όταν ξεσηκώνονται οι δούλοι» είναι πολύ «αυστηρό/κατακεραυνωτικό» απέναντι σε κάτι αόρατο. Ακούγεται σαν να θεωρείς δεδομένο ότι ο/η ερωτήσας/ερωτήσασα (μάλλον ερωτήσασα) ειναι θύμα συναισθηματικής εκμετάλλευσης (όλα είναι πιθανά, αλλά μπορεί κι όχι) που έκανε, επιτέλους, επανάσταση (ίσως, αλλά κατά το μάλλον ή ήττον, κυρίως απέναντι στον εαυτό της). Μπορεί απλώς να μην έλαβε ό,τι προσδοκούσε, όπως λέει κι η Σανάνθη.Ή μπορεί απλώς να "της τελείωσε". Της ίδιας. Άλλωστε όπως έχεις πει κι εσύ (και από τότε μου καρφώθηκε στο μυαλό γιατί το υποψιαζόμουν, το διαισθανόμουν αλλά δεν το είχα βάλει σε λέξεις), "αθώο θύμα δεν υπάρχει"!
2.η α'μπα θα σε μπερδέψει περισσότερο.ρωτα τον πνευματικό σου.αυτος ξέρει.4.δε σε έχουν στην απ' έξω.είσαι η αγαπημένη φαντασίωση τους για τρίο.7.άλλαξε στιλ στη γκαρνταρόμπα ή άλλαξε φιλενάδες