«…είναι πολύ παράξενο συναίσθημα να είμαι ένας ζωντανός μύθος ενώ βρίσκομαι πάνω στη γη. Ίσως θα ήταν καλύτερο, αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που θαυμάζουν τη φωνή μου, αποφάσιζαν να με θεωρούν αθάνατη, μετά το θάνατο μου.
Αν γινόταν αυτό, θα καθόμουν πάνω σε κάποιο σύννεφο, θα κοίταζα κάτω και θα απολάμβανα το θέαμα, αντί να κάθομαι να ανησυχώ αν θα βγάλω τις ψηλές μου νότες». (από την τελευταία συνέντευξη της Μαρίας Κάλλας στον Πήτερ Ντράγκατζ)
Στη μία περίπου το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, πλήθος μέσων, αλλά κυρίως θαυμαστές της Μαρίας Κάλλας βρέθηκαν απέναντι από την Μητρόπολη στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Το νεοκλασικό της οδού 44 στην Μητροπόλεως φιλοξένησε σήμερα την επίσημη παρουσίαση της μελλοντικής του χρήσης. Το 2015 το κτίριο αυτό αναμένεται να στεγάσει το Μουσείο Μαρία Κάλλας.
Στο μουσείο ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει τη φωνή της μεγάλης σοπράνο και να μάθει για τη ζωή και την τέχνη της. Σημαντικοί ρόλοι που ερμήνευσε, άνθρωποι που την καθόρισαν, προσωπικά της αντικείμενα, χειρόγραφες επιστολές, κοστούμια ρόλων από σημαντικές στιγμές της καριέρας της, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, εμβληματικές φωτογραφίες και ψηφιακές εφαρμογές, θα παρουσιάζονται μέσα από τη συλλογή της Τεχνόπολης
Το μουσείο θα συμπληρώνουν ένα υπερσύγχρονο θεματικό πωλητήριο και ένα μπιστρό με το όνομα "Ladivina", ενώ θα διαθέτει και μια mediatheque (βιβλιοθήκη και δισκοθήκη με χώρο ακρόασης) και αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, masterclasses και μικρές συναυλίες.
Για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου θα γίνουν μικρής κλίμακας προσαρμογές στο κτίριο, ενώ θα εργαστούν σειρά επιστημόνων και καλλιτεχνών, με στόχο ένα αποτέλεσμα πρωτότυπο και σύγχρονο, αντάξιο της φήμης και της ποιότητας της διεθνούς Ελληνίδας καλλιτέχνιδος.
Το Μουσείο Μαρία Κάλλας θα είναι το πρώτο επισκέψιμο μουσείο με μόνιμη έκθεση και αυθεντικά αντικείμενα της καλλιτέχνιδος και αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον κόσμο, ενισχύοντας τον τουρισμό και την πολιτιστική ζωή της πόλης της Αθήνας.
H ομάδα μελέτης αποτελείται από την μουσειολόγο Ανδρομάχη Γκαζή και την αρχιτέκτονα μουσειολόγο Ερατώ Κουτσουδάκη - Γερολύμπου με τη συνδρομή του μουσικολόγου Αλέξανδρου Χαρκιολάκη. Η ομάδα μελέτης έκανε την παρουσίαση και την ξενάγηση.
Ο Δήμαρχος προχώρησε σε ακόμη μια αποκάλυψη προς το τέλος της εκδήλωσης δηλώνοντας πως βρίσκεται ήδη σε συζήτηση με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο ώστε να εξασφαλίσει μακροχρόνια χρήση του σπιτιού της Μαρίας Κάλλας στην Πατησίων και εντός του να δημιουργηθεί μια μουσική ακαδημία με το όνομα της.
Ο Δήμαρχος Γιώργος Καμίνης μιλώντας στο LIFO.gr ανέφερε μεταξύ άλλων: "Σήμερα παρουσιάστηκε η Μουσειολογική Μελέτη του Μουσείου της Μαρίας Κάλλας το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του για να υποδεχθεί το κοινό το 2015. Το έργο βρίσκεται ήδη σε διαδικασία χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ. Αυτό το έργο δεν έχει σκοπό μόνο να τιμήσει την Μαρία Κάλλας, αλλά και να γίνει ένα σύγχρονος πόλος έλξης που θα προσελκύει χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες από όλη τη χώρα. Η Μαρία Κάλλας έχει θαυμαστές σε όλο τον κόσμο."
σχόλια